Sting svinger vinglasset

«Message in a bottle» sang Sting med gruppa Police i 1979. Tyve år senere kjøpte han eiendommen Tenuta il Palagio i Toscana og begynte å lage vin sammen med kona Trudie Styler.

Nå er tre av vinene fra Sting-eiendommen blitt tilgjengelig på Polet, deriblant en hvit og en rød Message in a Bottle og en annen rødvin kalt When we dance, også oppkalt etter en Sting-sang, fra «All this time»-albumet, utgitt i 2001.

Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) er en av mange musikere og kunstnere som har slått seg på vin. Mest kjent er kanskje filmskaper Francis Ford Coppola som lager vin i Napa Valley i California. Der har også kjendisekteparet David og Victoria Beckham et vinhus. Det samme har Brad Pitt og Angelina Jolie i Provence, Frankrike og den franske skuespilleren Gerard Depardieu er også sterkt engasjert i å lage vin i hjemlandet. Cliff Richard laget i mange år vin på egen gård i Algarve i Portugal, men har nå solgt seg ut av det.

Mange aviser og vinmagasiner har laget oppslag på Sting og kona Trudies vineventyr i Toscana. Her er de på fronten av Wine Spectator.

Da Sting og Trudie kjøpte Tenuta il Palagio i Toscana i 1999 var eiendommen noe nedslitt og forfallen. Men ekteparet så mulighetene, og har siden pusset opp og utvidet både hus og gård. Totalt har de 350 hektar med vinmarker, oliventrær, skog og innsjøer. Det har vært dyrket vindruer i området, som er i nærheten av middelalderlandsbyen Figline Valdarno, siden midten av 1500-tallet.

I dag har Tenuta il Palagio både egen gårdsbutikk hvor de selger vin, olivenolje, frukt, grønnsaker, salami og honning. Dessuten har de satt opp og innredet fem hytter som leies ut til besøkende. Og den engelske musikeren har naturligvis innredet et eget musikkstudio der. Sting og Trudie bor selv i lengre perioder på gården, når de ikke er på konsertturnéer. Trudie Styler er fortsatt engasjert en del som skuespiller og regissør.

Dette er de tre Sting-vinene som nå er til salgs i Norge. Foto: UD

Sting lager naturligvis ikke vin på egen hånd. Oppvokst som han er i Newcastle i nærheten av skipsverftene der, var det nok brune puber og øl som dominerte i ungdomsårene. Jeg har lest at han har uttalt at han ikke smakte eller drakk noe særlig vin før han var kommet langt opp i 20-årene. Vin han fikk fra konsertarrangører i de første årene på turne med Police ble ofte gitt videre til bandets roadier.

De tre støttepersonene hans i vinsammenheng er amerikaneren Allan York og de to italienerne Paolo Caciorgna og Paolo Rossi. Amerikanske York er kjent som ihuga forkjemper for biodynamiske viner, og har vært reisende konsulent innen vin og biodynamisk tilnærming i snart 40 år, for produsenter i Nord-Amerika, Sør-Amerika, Sør-Afrika og Europa.

De to Paolo’ene er henholdsvis gårdsansvarlig (Rossi) og vinansvarlig (Caciorgna). Førstnevnte er født og oppvokst på Tenuta il Palagio, og er den som kjenner både vinmarkene og området ellers best. Paolo Caciorgna har praksis fra vinhus i USA, Frankrike og Toscana. Han lager egen vin under navnet Caciorgna Pietro, og har siden 1997 vært konsulent for et 30-talls vinhus i Italia, deriblant tyve bare i Toscana.

Rosévinen Bepe Rosato samt de to Message in a bottle-vinene, hvit og rød. Foto: Tenuta il Palagio

De tre hjelperne til Sting og Trudie sier at det å lage vin ofte kan sammenlignes med det å spille musikk etter noter. Det finnes et sett nedskrevne regler – eller noter – men hvordan du tolker og uttrykker dette er til syvende og sist opp til den enkelte.

Chianti-vinen When we dance er den mest interessant av de tre Sting-vinene lansert i Norge.

Det lages tradisjonelle Toscana/Chianti-viner på Tenuta il Palagio. Den beste av de tre som er lansert her i Norge nå er den rene friske røde When we dance-Chianti’en.

Foruten disse tre har Sting og Trudie også tre andre viner i porteføljen sin: Sister moon, Bepe Rosato og Cascino de la Vie.

Sister moon er naturligvis oppkalt etter sangen ved samme navn fra hans album «Nothing like the sun» fra 1987.

NB! I fjor høst dukket det opp en story i både italienske og engelske aviser om at illegale asylsøkere og immigranter hadde jobbet ulovlig på Sting-gården. Det ble hevdet at de arbeidet 15 timer per dag for bare 4 euro i timen. Det viste seg at Sting var ukjent med dette, og at arbeidet hadde foregått på et område av eiendommen som var utskilt og leid bort til andre.

4 Message in a Bottle Bianco 2016
Hvitvin
Italia, Toscana
Bestillingsutvalget – nr. 7729001
Kr. 175,00 0-1 år
Tilgjengelig, floral og åpen duft. Smak av moden tropisk fukt, med hint av drue og ananas. Fin friskhetsfølelse, innslag av sitrus og grønne urter. Laget på druene vermentino (84%), sauvignon blanc (14%) og trebbiano (2%).
Produsent: Tenuta il Palagio
Importør: Gaia Wine & Spirits

4 Message in a bottle Rosso Toscana 2015
Rødvin
Italia, Toscana
Bestillingsutvalget – nr. 7728801
Kr. 185,00 0-3 år
Litt upersonlig i stil, en vin som kunne ha vært laget hvor som helst. Smak av kirsebær, plommer, lakris, krydder, sjokolade og fat. Laget på druene sangiovese (70%), syrah (15%) og merlot (15%).
Produsent: Tenuta il Palagio
Importør: Gaia Wine & Spirits

5 When we dance Chianti 2015
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti
Bestillingsutvalget – nr. 7729101
Kr. 188,00 0-3 år
Saftig, kirsebærpreget frukt. Frisk og leskende stil, pen rødbærsyre. Innslag av kirsebærkjerner, bjørnebær,fruktsødme og krydder. Laget på druene sangiovese (95%) og canaiolo (5%).
Produsent: Tenuta il Palagio
Importør: Gaia Wine & Spirits