Stordalen-sjokk i norsk vinbransje

Gründeren Petter Stordalen gjør som Rema-eier Odd Reitan, sikrer seg eierskap til underleverandører til virksomhetene sine. Fredag sendte han sjokkbølger inn blant aktørene i vin- og brennevinsbransjen i Norge ved å lansere selskapet Belmonte Beverage Group AS. Der har han hentet ansatte med solid bransjeerfaring fra selskaper som Multibev, Stenberg og Blom, Signature Wines og Solera Uteliv. Solera Beverage Group mister hele seks ansatte til Stordalens nye selskap som han har jobbet med i det stille siden våren 2022.

Av Ulf Dalheim, publisert 16. juni 2023

I tillegg til at han ved oppstartstidspunktet for Belmonte henter folk som har vært sentrale der de nå jobber, og slik tapper potensielle konkurrenter for kunnskap og relasjoner, kommer vi nok fremover også til å se en omfattende “vandring” av produsenter fra disse selskapene til Belmonte Beverage Group. Vinbransjen er preget av sterke personlige relasjoner mellom importør og produsent, så de folkene Stordalen henter vil nok også få med seg mange av produsentene de har jobbet tettest mot.

Vil være attraktiv for mange produsenter

For med hele 220 hoteller og 120 restauranter under paraplyene sine, har Stordalen og Strawberry-konsernet allerede en stor portefølje av mulige kunder til sitt nye selskap og vil derfor være attraktiv som norsk og nordisk importør for mange av produsentene som i dag leverer til de importørene som mister ansatte til Belmonte.

–Vi ser fantastiske muligheter, har store ambisjoner og har kommet for å bli, sier Petter Stordalen i en pressemelding. Der opplyses det at selskapet Belmonte Beverage Group AS skal drive med import av vin, brennevin og ikke-alkoholholdig drikke for salg til Vinmonopolet, hoteller og restauranter.

Her er bransjefolkene som har meldt overgang

Stein-Erik Treverket er headhuntet til å lede Belmonte Beverage Group. Han kommer fra stillingen som Managing Director for Sales i Solera Beverage Group Norge og Sverige. Han starter som CEO for Belmonte Beverage Group AS 1. januar 2024. Dette er de øvrige bransjefolkene som allerede er klare for overgang til Belmonte:

Elisabeth Barbosa Vig kommer fra stillingen som senior brand manager i Multibev, et underselskap av Solera. Har vært iunstrumentell i å bygge opp merkevarer som Peroni, Fever-Tree og San Pellegrino i Norge. Hun vil lede et eget underselskap, Belmonte Trade, som skal ha fokus på dagligvare. Hun starter 1.august, 2023.

David Moir kommer fra stillingen som sjef for Stenberg og Blom, et underselskap av Solera. Stenberg og Blom har under Moirs ledelse blitt en av de ledende og mest lønnsomme vinimportørene i Norge. Han har blant annet vært instrumentell i å bygge opp merkevarer som Fontanafredda, Chateau de Berne og Louis Moreau i Norge. Han vil lede et eget underselskap, Belmonte Arcade, med fokus på vin.

Morten Motrøen kommer fra stillingen som senior brand manager i Stenberg og Blom. Han har 27 års erfaring fra bransjen, og har blant annet vært instrumentell i å bygge opp merkevarer som Masi, Allegrini, Borgogno, Ornellaia, Trimbach, Rabl og Graham’s Port på det norske markedet. Ble i 2016 slått til Ridder av portvin. Tiltrer stillingen som porteføljedirektør i Belmonte Wine Co, et underselskap av Belmonte Beverage Group fra 1. september, 2023.

Simon Pizzoni kommer fra stillingen som Head of KAM and Wine i Solera Uteliv. Han har vært instrumentell i å bygge opp Soleras utelivsavdeling, med lang erfaring med salg inn mot hotell, restaurant, dagligvare, Duty Free, og nattklubb. Tiltrer stillingen som Head of KAM i Belmonte Beverage Group.

Alexander Sandli er sommelier med over 15 års erfaring fra hotell- og restaurantbransjen. Han kommer fra stillingen som junior KAM i Solera Uteliv. Jobber i dag inn mot hotellkjedene Scandic og Strawberry. Starter i stilling som Area Sales Manager i Belmonte Wine Co, et underselskap av Belmonte Beverage Group.

Eirik Søreide kommer fra stillingen som KAM i Signature Wines hvor han jobbet med produsenter som M. Chapoutier og Maison Louis Jadot. Søreide jobber i dag som salgssjef for Belmonte Wine Co, et underselskap i Belmonte Beverage Group.

Har utlyst fem selger-stillinger denne uka

Selskapet Belmonte Beverage Group AS ble opprettet våren 2022 og har siden da holdt en svært lav profil. Men ryktene om den nye storsatsningen innen vin- og brennevinsimport og salg har gått i bransjen en stund.

–Det har vært en bevisst strategi fra vår side å gå stille i dørene. Vi brukte nesten ett år på å kartlegge de viktigste nøkkelpersonene, så har vi brukt de siste månedene på rekruttering. Ting har gått mye raskere enn forventet og vi har fått hele førsterekka på plass og vi har store planer fremover. Denne uka utlyste vi fem selgerstillinger i Horeca, og vi har ingen planer om å stoppe med det, sier Jakob Stordalen, medeier og styremedlem i Belmonte Beverage Group AS.

Om ansettelsen av Stein-Erik Treverket som CEO for Belmonte Beverage Group AS sier han:

–Treverket er i en liga for seg selv. Han har massiv erfaring fra flere ledd av importbransjen, har gått hele veien fra bartender på Pers Hotel til å styre en av bransjens største aktører i både Norge og Sverige. Han er “Belmontes Guardiola”, sier Petter Stordalen.

Satser også på dagligvarebransjen

–Vi har rekruttert det absolutte drømmelaget, med høy forståelse av alle salgskanaler i det norske markedet. Sammen skal vi bygge et unikt importselskap, med få utvalgte produsenter som vil få en så tett og god oppfølging som mulig. Vi lykkes ved å gjøre den beste mulige jobben for produsentene våre, sier Jakob Stordalen.

Belmonte Beverage Group AS har allerede rundt 200 varelinjer per i dag, produkter som er å finne på vinkartet hos anerkjente restauranter som Schlägergården, Renaa, Maaemo, Vossavangen, Kolonialen Bislett, Grand Café og Sommerro.

–Vi tenker bredere enn vin og vil også satse tungt på premiumprodukter mot dagligvare, sier Jakob Stordalen.

Største eier i Belmonte Beverage Group AS er Strawberry Equities. Morselskapet til Strawberry Equities eier også hotellkonsernet Strawberry som i dag har over 220 hoteller og 120 restauranter i Norden. I tillegg er Strawberry Equities medeier i Ving, Hurtigruten og det svenske utelivskonsernet Stureplansgruppen.

Starter med Norge, vil se på andre markeder

–Det vil være naturlig å se på andre markeder etter hvert, men i første omgang fokuserer vi på Norge, sier Jakob Stordalen.

Treverket er en av totalt seks personer som har valgt å forlate importselskapet Solera Beverage Group til fordel for Stordalens nyeste satsning.

–Det sier mest om hvor mange flinke folk som har jobbet i Solera, sier Jonas Forsang. Den tidligere Strawberry Publishing-grunderen er med på eiersiden i Belmonte Beverage Group, og fungerer som midlertidig CEO frem til Treverket er på plass.

–Vinbransjen er bygget på relasjoner, alt handler om å samle det beste teamet. Vi har enorm respekt for menneskene vi har fått på plass, og gleder oss til alt vi skal skape sammen i årene framover. Vi skal vokse raskt ved å bygge den mest profesjonelle organisasjonen i norsk vinbransje, og det vil komme flere nyheter fra oss i månedene framover, sier Jakob Stordalen.

Sentrale personer ved lanseringen av Belmonte Beverage Group: Fra venstre: Jonas Forsang, Petter Stordalen og Jakob Stordalen. Foto: Belmonte Beverage Group