Tar grep for fremtiden

Glem forestillingen om at hvite tyske viner kun er riesling, riesling og riesling. Peter og Bärbel Klein i Pfalz river faktisk opp rieslingvinstokker for å plante andre hvitvinsdruer som Peter har mye større tro på for fremtiden, med global oppvarming som kan gi nettopp rieslingplantene store problemer. Klein imponerer allerede med en super vin på sauvignon blanc, nylig lansert også i Norge.

Av Ulf Dalheim, publisert 10.mars 2021

Du har en grei bakgrunnshistorie å slå i bordet med når familien din har drevet innen vin i 362 år, siden 1659, året da Wolf Klein kjøpte en liten vinmark ved Hainfeld i Rheinland Pfalz.

Drøyt to hundre år senere, i 1886, startet Georg og Katharina Klein det som i dag er blitt et fremadstormende vinhus under navnet Weingut Gerhard Klein, oppkalt etter far til dagens to drivere, søskenparet Peter og Bärbel Klein.

Fem med vinfaglig utdannelse

Begge de to har utdannelse innen ønologi og vitikultur, som også tre andre av de ansatte i Weingut Gerhard Klein har. Et utrolig sterkt team faglig sett, med andre ord. En av dem er Maximilian Schwerdtfeger som nylig møtte VinPuls til en digital smaking av de tre Klein-vinene som per i dag er lansert i Norge fra Klein-dynastiet. En sauvignon blanc, en riesling og en spätburgunder. Men det skal vi komme tilbake til.

Peter Klein tok over som hovedansvarlig etter sin far for tolv år siden. Han beskrives som kreativ, oppfinnsom, nøye, eksperimentell og iderik, en mann som ikke er redd for å gå sine egne veier. På de 26 hektarene med vinmark som familien eier, har han i dag plantet tolv forskjellige druer for hvite viner og ti ulike druevarianter for røde druer.

Søskenparet Bärbel og Peter Klein har begge vinfaglig utdannelse og er nå 15. generasjon Klein som jobber med familiens vinmarker og lager vin i den lille landsbyen Hainfeld i sydligste delen av Pfalz. Foto: Weingut Klein

I tillegg til riesling og spätburgunder (pinot noir) som nær sagt «alle» i Tyskland nå lager vin på, har Peter Klein druer som kerner, grüner veltliner, scheurebe, gelber muskateller, gewürztraminer, silvaner og müller thurgau på den hvite siden. Men mest av «burgunder-druer», som weissburgunder, grauburgunder, chardonnay og sauvignon blanc.

Blant de røde kan nevnes frühburgunder, st. laurent, syrah, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet dorsa (blend fra 1971 av cabernet sauvignon og dornfelder), portugiser, dornfelder og dunkelfelder, sistnevnte en såkalt teinturier-drue med mørkt fruktkjøtt og juice.

Prøver mye, feiler noen ganger

-Det er Peters ide å eksperimentere med alle disse druevariantene. Vi er kjent for spesialitetene våre, som sauvignon blanc og grüner veltliner. Peter har et ønske om å stå ut fra massene, ha noe annet enn alle andre. Han prøver ut mye, og feiler noen ganger. Er kreativ og har mange fancy ideer, rapporterer Schwerdtfeger.

Maximilian Schwerdtfeger forteller også at man nå kanskje går litt andre veien igjen, reduserer på antall forskjellige druer man bruker i vinlagingen. Det betyr også færre «labels». For de røde har man allerede redusert fra ti til fire lanseringer.

-Vi ser at publikum helst vil ha hvitviner, så nå planter vi mer av hvitvinsdruene. Vår hoveddrue nå er grauburgunder (pinot gris), med sauvignon blanc på andreplass. Vi tror sauvignon blanc blir hoveddruen for oss i fremtiden, vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på de vinene vi har lansert på sauvignon blanc. Og har bestemt oss for å skifte ut riesling med nettopp sauvignon blanc i vinmarkene. Med tanke på den globale oppvarmingen vi ser komme, tror vi at riesling på sikt ikke lenger vil bli like enkel å dyrke her.

2020 ble en nesten perfekt årgang

Morsomt både å få være med ut og få springe fritt i vinmarkene synes hunden til Bärbel og Peter Klein. Foto: Weingut Klein

-Apropos vær og klimautvikling, noen ord om 2020-årgangen?

-En nydelig årgang, nesten perfekt! Vi startet innhøsting noe tidligere enn vanlig, rundt 14 dager. Det var hagl og frost på våren som bekymret oss, men vi berget bra. Og så ble det ikke så varmt som ventet gjennom sommeren, så modningen ble god. Vi føler at det er en årgang med aromatiske, friske viner som drikker godt tidlig. Alle rundt oss her sier det samme. Vi tappet noen av vinene alt i november, og de viser allerede et godt potensial.

-Og så annonserer dere at det blir færre varianter i porteføljen?

-Ja, fremover vil vi fokusere på de viktigste vinene våre. Peter er en fanatiker når det kommer til kvalitet. Han vil ikke lenger lage en vin bare for at vi skal ha mye forskjellig på listene våre. Egentlig er det litt trist at noen av de spesielle forsvinner, for vi har folk som stadig spør etter dem, men for helheten er det viktig å gjøre det slik.

-Men det blir altså mindre og mindre riesling?

-Ja, men vi skal naturligvis beholde plantene vi har i de beste vinmarkene, som i Altenforst, Kirchenstück og Michelsberg. Vår mest kjente rieslingvinmark er Altenforst som er litt Mosel, egentlig. Stupbratt og med mye skifer i jordsmonnet. Vi har en femtedel av den, og kunne ha laget 7000 flasker med druer derfra. Men vi lager bare 600 flasker. Totalt har vi faktisk 160 ulike parseller i ulike vinmarker å velge mellom når det kommer til drueinnhøsting og sortering. Det er store variasjoner på jordsmonn på bare små avstander, så de må behandles forskjellig.

Pinot gris, sauvignon blanc og scheurebe

Weingut Gerhard Klein jobber mest med hvite druer, men bytter nå ut noen av rieslingvinmarkene til fordel for druevarianter som sauvignon blanc og scheurebe. Foto: Weingut Klein

-Hva blir hovedsatsningen fremover?

-Av våre 26 hektar har vi åtte hektar med grauburgunder (pinot gris), hvor de eldste vinstokkene er 65 år gamle. De leverer veldig bra råstoff. Så er vi som nevnt tidligere sterk i troen på at sauvignon blanc vil bli mer og mer etterspurt. Dessuten vil vi også satse mer på vår egen tyske scheurebe-drue, som mange kaller «Tysklands sauvignon blanc». Den har et uforløst potensial, sier Maximilian Schwerdtfeger.

Weingut Gerard Klein holder fortsatt til i det opprinnelige Klein-huset fra rundt 1850-tallet. Landsbyen Hainfeld har kun 867 innbyggere, ligger 182 m.o.h. og mangler eget bakeri. Men har tre restauranter som kan servere turister som kommer på besøk.

-Vi holder til et attraktivt turistområde, flott natur og mye skog. Og i byen ligger det et nytt vinhus for hver 50 meter. Besøkende som kommer til vinhuset vårt blir tilbudt både omvisning, smaking og vinkurs.  Vi har et nytt anlegg klart snart. Vi startet med det for 4-5 år siden, men prosjektet har tatt tid. Vi har brukt tre forskjellige arkitekter underveis, så det blir bra, mener Maximilian.

Weingut Gerhard Klein har to vinserier. I begge seriene forsøker man å holde alkoholen nede, det er frukten som skal skinne. Premium-serien er viner fra de beste enkeltvinmarkene.

Familien synes det er viktig å vise historien de har å bygge på. At man har drevet med lidenskapelig håndarbeid gjennom generasjoner, egentlig i hele 362 år. Og at med Peter Klein ved roret er det nå tradisjon som møter innovasjon.

Arbeidet hans er også blitt lagt merke til i hjemlandet Tyskland, hvor vinene fra Weingut Gerhard Klein har klatret fra å få den første stjernen for noen år tilbake til å være blant de eksklusive tre-stjerners vinhusene i siste utgave av vinguiden Gault Millau.

Tre viner fra Klein i Norge

Mellomtittel tekst

Klein Riesling Kalkstein 2020
Hvitvin
Tyskland Pfalz
Bestilling – nr. 12695101
Kr. 199,90, 0 – 6 år
Fruktig, delikat stil. Fin balanse mellom syre og sødme, rik. Smak av steinfrukter, gule og røde epler, fersken, sitrus, innslag av eple, melon og pære, fin mineralitet.
Produsent: Weingut Gerhard Klein
Importør: Einar A. Engelstad

Klein Sauvignon Blanc 2020
Hvitvin
Tyskland Pfalz
Bestilling – nr. 12695201
Kr. 205,90, 0 – 6 år
Overraskende spenstig og god tysk sauvignon blanc. Har egenart, er harmonisk laget og ligger et stykke fra de overaromatiske utgavene fra New Zealand. En potpourri av grønne- og gule aromaer, epler, tropisk frukt, grapefrukt, stikkelsbær, lett urtepreg. Bra fedme, god lengde.
Produsent: Weingut Gerhard Klein
Importør: Einar A. Engelstad

Klein Spätburgunder 2017
Rødvin
Tyskland Pfalz
Bestilling – nr. 12695301
Kr. 204,90, 0 – 4 år
Saftig, tilgjengelig tysk pinot noir. Fint modnet uttrykk, bløt rødbærfrukt, markjordbær og søte kirsebær, hint av marmelade, laubær, paprika. Lett floral, milde tanniner. Norge har fått de siste 300 flaskene av denne årgangen. Fra 2019-årgangen ble spätburgunder-druene brukt i vinhusets musserende Blanc de Noir
Produsent: Weingut Gerhard Klein
Importør: Einar A. Engelstad