The battle of the champions

For bare noen år tilbake var de to spanske vinhusene Juvé y Camps og Gramona ansett for å være blant de beste cava-produsentene i Penedès. Men så oppsto det et slags «opprør» blant produsentene i appellasjonen DO Cava. I dag er Juvé y Camps den gjenværende «cava-stjernen» i DO Cava, mens Gramona er ledestjerne blant 11 produsenter som har dannet sin egen appellasjon, kalt Corpinnat. Nylig var både Juvé y Camps og Gramona i Trondheim, så da var det mulig å gjøre en sammenligning, en slags «battle of the campions».

Av Ulf Dalheim, publisert 9. mai 2022

De har begge en lang og ærerik historie med spanske bobler. Og begge vinhusene var foregangsprodusenter da cava skulle forsøke å nærme seg champagne mest mulig på kvalitet. Stikkord her er hvor lenge vinene får sin annengangsgjæring og flaskelagring på bunnfall. Både Juvé y Camps og Gramona lagrer allerede flere av vinene sine lenger enn mange gjør i Champagne. Gramona er kanskje den mest ekstreme. I Trondheim serverte de en corpinnat som hadde fått 110 måneder på bunnfall.

Ville ha strengere kvalitetskrav

Det nye begrepet «corpinnat» dukket opp da 4-5 produsenter ønsket å skjerpe kravet til produksjon av cava, men lyktes ikke å samle alle produsentene rundt et ønske om økt fokus på kvalitet fremfor volum. “Utbryter-produsentene” satt på mesteparten av de høytliggende vinmarkene i området, og ville innføre krav som at alle druene skulle være håndplukkede, økologisk dyrket og komme fra definerte vinmarker innen regionen Penedès, med strenge krav også til lagringstid.

Det startet under slagsordet «Aliances per la terra» i 2015. I dag har totalt 11 produsenter sluttet seg til Corpinnat-bevegelsen. Noen av dem er svært små, med en produksjon på kun 4000 flasker i året. Gramona er den største av dem. Totalt står corpinnat-produsentene for rundt to millioner flasker i året. Totalproduksjonen i DO Cava er 200 millioner flasker.

Lang familiehistorie innen vin
Hovedanlegget til Juvé i Camps i Penedès. Foto: Juvé y Camps

Som nevnt er det historiske vinhus det dreier seg om. Hos Juvé y Camps er det i dag syvende generasjon som regjerer. Familien kan liste opp arbeid innen vin og druedyrking 200 år tilbake, selv om Juvé y Camps offisielt først ble etablert i 1921. Det var ekteparet Joan Juvé (Baques) og Teresa Camps (Farré) som dette året lanserte sin første cava, kalt Juvé Reserva. Men Juvé y Camps liker å skrive historien sin helt tilbake til 1796, da Joan Juvé (Mir) begynte å dyrke sine første vindruer I Penedès.

Da Vinpuls snakket med Juvé-vinmaker Toni Cantos i februar 2021, fortalte han at også Juvé y Camps ble invitert til å bli med blant Corpinnat-produsentene.

-Men vi valgte å forbli i DO Cava-appellasjonen. Vi tror mer på å heve kvaliteten innad, og å være med på å synliggjøre regionen, forsøke å la Katalonia og Penedès være mer synlig på flaskene. I det daglige følger vi mye av de samme reglene som gjelder for corpinnat-medlemmene. Ennå er corpinnat et nisjemarked, mest for vinkelnerne og de spesielt interesserte. Folk flest vet nok ikke om det eller hva det betyr. Det ligger mye politikk og marketing i corpinnat-initiativet, mente Toni Cantos.

Musserende i Penedès siden 1860

De første spanske musserende ble laget rundt 1860. I årene etter dette kunne du se reklameplakater for «spansk champagne» over hele Europa, også på de mest fasjonable stedene i Paris. Spanjolene overgikk ofte franskmennene i sin markedsføring av bobler. De kalte gjerne vinene for Champán de Cava, men på etikettene kunne det like gjerne stå champain/champagne.

Cava som egen spansk musserende-betegnelse kom først i 1970, og i 1986 sluttet spanske produsenter å bruke begreper som champain/xampany (katalansk) på den sprudlende vinen sin. Da hadde Frankrike fått EU med på et forbud for andre enn vinprodusenter i Champagne mot å bruke begrepet champagne.

Den største forskjellen på spansk musserende og f.eks. champagne er druematerialet. I Champagne er det druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier som dominerer. Mens i Penedès brukes det mest lokale druer som xarel-lo, macabeu og parellada. Ønologen Andrés Rangel fra Gramona sier rett ut at xarel-lo er «identiteten vår». Men både de og andre har stadig mer chardonnay og pinot noir i vinmarkene sine. Både Juvé y Camps og Gramona lager dessuten svært tørre musserende varianter, gjerne med zero dosage, som storselgeren Juvé y Camps Reserva de la Familia. Årgangsviner er også vanlig.

Også et imponerende vinanlegg, Gramona i Penedés. Foto: Gramona
200 millioner flasker cava, to millioner corpinnat

I Penedès og cava-hovedstaden Sant Sadurní d’Anoia lages det som nevnt årlig 200 millioner flasker med musserende viner. To-tre store produsenter står for 90 prosent av dette volumet. Kravene til flaskelagring på bunnfall for vanlig cava er minst ett, to og tre år for henholdsvis Joven, Reserva og Gran Reserva-kvalitet. Innen DO Cava utstyres etikettene på disse med hvitt, grønt eller sort segl. Gran Reserva-kvalitet står for kun fem prosent av totalproduksjonen, og Juvé y Camps lager 50 prosent av alle Gran Reserva-kvalitet innen DO Cava. Prestisje-cava’en deres, populært kalt Gran Juve, lagres minst fire år på bunnfall.

Det er blitt sterk konkurranse innen musserende viner det siste tiåret, men Víctor Bernabé fra Juvé y Camps, som gjestet Bodega 44 i Olavshallen for Winemaker’s dinner torsdag 28. april, mener at cava har klart å stå godt imot de nye konkurrentene.

-Cava står fortsatt sterkt i mange markeder. For Juvé y Camps er USA vårt største marked, foran Peru. Norge følger like etter. Konkurrentene er i første rekke crémant fra Frankrike. Vi har stor bredde i sortimentet vårt, og konkurrerer i noen tilfeller også mot champagne. Jeg tror mange har funnet ut at en dyr cava gir bedre valuta for pengene enn en billig champagne i samme priskategori, sier Bernabé.

«Artisans of time»

Gramona legger stor vekt på at alt de gjør er håndlaget. Og at det ligger både hjerte og sjel bak når arbeidet utføres. Alt er økologisk, men veldig mye er også basert på biodynamiske prinsipper.

-Vi er «artisans of time», sier Andrés Rangel fra Gramona på sitt besøk til utstolgt VinPuls-kveld på Radisson Blu Royal Garden Hotel fredag 29. april. Og han har godt belegg for sitt utsagn, for da dagens Gramona lanserte sin første musserende prestisjevin hadde den fått ti års lagring på bunnfall. Gramona III Illustros ble laget i 1951, men kom først på markedet i 1961. Enda mer spesielt for Gramona er at «juicen» de bruker som dosage når vinene tappes på flaske før annengangsgjæringen kommer fra en solera startet i 1910.

Familien bak vinhuset Gramona har produsert vin siden begynnelsen av 1800-tallet, og var godt etablert da vinlusa phylloxera slo til i Frankrike for rundt 150 år siden. Gramona hadde gode kontakter i Frankrike og da vinmarkene der ble lagt øde, kunne de forsyne champagnehusene med sårt tiltrengt vin. Med den kunnskapen om champagne de fikk på kjøpet, kunne de etter hvert lage sin egen “champain” på hjemmebane.

Plukket ut to viner hver
Víctor Bernabé fra Juvé y Camps gjestet Bodega 44 i Olavshallen torsdag 28. april med utvalgte Juvé y Camps-viner, mens Andrés Rangel fra Gramona var på VinPuls-kveld i Prins Olav Grill på Radisson Blu Royal Garden Hotel kvelden etter, fredag 29. april. VinPuls benyttet anledning til å teste og sammenligne vinene fra de to spanske produsentene av musserende vin, cava og corpinnat. Foto: UD

VinPuls ba både Víctor Bernabé og Andrés Rangel om å plukke ut en bestselger og en prestisjevin fra hvert sitt vinhus. De endte opp med henholdsvis Reserva de la Familia 2017/Gran Juve 2015 og Imperial 2016/Illustros III Finca Font de Jui 2013.

Konklusjonen: Det ble nok en poengseier til Gramona.

Her VinPuls-vurderingene av de fire vinene:

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva 2017
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès, DO Cava
Bestilling – varenr. 5337501
Kr. 174,50, 0 – 6 år
Helt tørr stil, masse myk og rik eplefrukt, modne grønne og gule epler. Innslag av moden sitrusfrukt, lett floral (fioler), klart urtepreg, hint av bakst. Godt balansert syre, bløt, behagelig mousse. Laget på 55% xarel-lo, 35% macabeu og 10% parellada. 36-40 måneder på bunnfall. Stadig ett av de beste, rimelige cava-kjøp (88 poeng).
Produsent: Juvé y Camps
Importør: Heritage Wines

Juvé y Camps Gran Reserva Brut 2015
Musserende
Spania, Katalonia, Penedés, DO Cava
Bestilling – varenr. 2225101
Kr. 339,90, 0 – 10 år
Rik, avdempet fruktighet, med smak av fersken, grape og epler. Hint av honning, noe fruktsødme, men relativt tørr (6,8 gr/l restsukker). Elegant, god kompleksitet, friske bæraromaer koblet med moden steinfrukt, gjær og toast, epler, nøtter, lær, blomster og honning. Flott syre. En cava som kan brukes gjennom et helt måltid, også til desserten! Nærmere fem år på bunnfall. 40% xarel-lo, 25% macabeu, 25% chardonnay og 10% parellada (90 poeng).

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2016
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès, Corpinnat
Bestilling – varenr. 170001
Kr. 329,00, 0 – 8 år
Rik, frisk, aromatisk. Mye eplefrukt, god mineralitet, lette sitrustoner med innslag av sitron, lime og fersken. Elegant, bløt mousse, hint av honning, 10 gr/l restsødme. Laget på 50% xarel-lo, 40% macabeu, 10% chardonnay (89 poeng).
Produsent: Gramona
Importør: Vinarius

Gramona III Lustros Finca Font de Jui 2013
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès, Corpinnat
Bestilling – varenr. 197401
Kr. 439,00, 0 – 12 år
Kompleks og lang. Laget på 70% xarel-lo, 30% macabeu. God fylde, kremet mousse. Smak av hvite sitrusfrukter, bakt eple, hasselnøtter, tørket frukt, kalkmineraler, aromatiske urter og brødbakst. Over 80 måneder på bunnfall. Fra enkeltvinmark på 22,5 hektar. 71 000 flasker tappet (91 poeng).
Produsent: Gramona
Importør: Vinarius