Theresa på riesling-druen

Norge er et viktig eksportmarked for Theresa Breuer og Weingut Georg Breuer i Rheingau, Tyskland. Ingen andre land tar inn så mange forskjellige viner fra Breuer. -Det betyr at dere også får «the weird stuff», sier Theresa.

Weingut Georg Breuer er ett av de mest anerkjente kvalitetsvinhusene i vinregionen Rheingau. Det skyldes arbeidet Theresas far, Bernhard Breuer, gjorde på 1980- og 1990-tallet. Han hadde visjoner, og ikke minst var han hardtarbeidende. Det viktigste grepet han tok var å kvitte seg med de kommersielle, billige og lite spennende halvsøte vinene som fortsatt dominerte i det tyske markedet.

Var banebrytende med tørre rieslingviner

Bernhard Breuer var klar over at han arvet en eiendom som hadde andeler i fantastiske vinmarker, og at han med basis i råstoffet fra vinmarker som Berg Schlossberg, Berg Rottland og Berg Roseneck kunne produsere supre, tørre rieslingviner. Han ble banebrytende i forkant av en trend som ikke så alt for mange tyske vinhus hadde kastet seg på tidlig på 80-tallet, nemlig å bytte ut de halvsøte, kjedelige vinene med sylskarpe, mineralske og friske tørre viner.

I årene 1999 til han plutselig døde i 2004, bare 57 år gammel, laget Bernhard Breuer en online dagbok hvor han dokumenterte livet fra dag til dag som winemaker, både hvordan han arbeidet ute i vinmarkene og i kjelleren, men også med rapporter fra sine reiser verden rundt for å presentere og promotere vinene han laget. Dagboken finnes fortsatt på Breuers nettside.

Tok over som 20-åring

Bernhard Breuer og datteren Theresa Breuer. Hun var bare tyve år da faren plutselig døde og hun måtte ta over driften av familiens vinhus. Foto: Weingut Breuer

Theresa Breuer var bare tyve år da faren Bernhard døde, faktisk bare noen uker etter at han hadde vært i Trondheim og hatt en strålende Winemaker’s dinner på Restaurant Credo. Sammen med sin onkel Heinrich Breier, og vinhusets mangeårige daglige leder Hermann Schmoranz, tok 20-årige Theresa over driften av Weingut Georg Breuer, en eiendom med historie tilbake til 1880.

Hun hadde garantert ingen ferdigsnekret plan for hvor veien skulle gå videre, for generasjonsskiftet var naturligvis ikke planlagt. Men Theresa tok raskt de riktige grep.

“Winemaker of the year” i 2016

-Det var å gå fra null til 100 på no time, sier hun i dag. Nå er hun den udiskutable sjefen i vinhuset som hun eier sammen med sin søster. Og fra år til år siden 2004 har hun løftet Weingut Georg Breuer (Georg var far til brødrene Bernhard og Heinrich) til stadig nye høyder. I 2016 ble hun av det tyske vinmagasinet Falstaff utnevnt til «Winemaker of the year» i Tyskland.

Theresa Breuer trekker frem de fantastiske vinmarkene som familien sitter på som hovedårsak til at Weingut Breuer er i verdenstoppen. Etter at Georg Breuer sakte, men sikkert over flere år hadde handlet inn nye parseller i viktige vinmarker, og dessuten kjøpt vinmarken Rauenthal Nonnenberg, hvor Breuer er eneste eier (såkalt monopol-vinmark), hadde eiendommen gjennom hans tid vokst fra 15 til 34 hektar. Nylig handlet Theresa inn ytterligere seks hektar, slik at hun i dag disponerer totalt 40 hektar.

Riesling-druen er bærebjelken

Riesling er bærebjelken og den absolutt viktigste druen i porteføljen av viner. Over 80 prosent av vinmarkene er med riesling. Ut over det dyrker Theresa & Co pinot noir, pinot gris, pinot blanc og de nærmest utryddede lokale drueartene orléans og heunisch.

Hermann Schmoranz var høyre hånd til Theresas far Bernhard Breuer. Han er fortsatt en viktig mann i teamet ved Weingut Georg Breuer. Foto: Weingut Georg Breuer

-Vi har stor diversitet i vinmarkene, hva angår jordsmonn først og fremst, men også temperaturforskjeller og soleksponering. Derfor har vi mye å spille på, sier Theresa som fortsatt samarbeider tett med sin fars høyre hånd, Hermann Schmoranz, samt kjellermester Markus Lundén. På administrasjonssiden har hun med seg Marlene og Marcia Breuer.

Pinot Gris er “the weird stuff”

På besøk i Trondheim presenterer hun tolv viner som viser spennvidden i vinene fra Weingut Georg Breuer. Og starter med det hun kanskje legger inn under begrepet «the weird stuff», en 100 prosent pinot gris, ren, pen og delikat – helt uten fatbruk. Hun er ikke fremmed for at denne vinen kan bli en basevin for en fremtidig musserende fra Breuer. Men foreløpig lanseres den i Norge, som første land utenfor Tyskland, som en stille vin.

-Jeg tror vinen har en slags «nordisk stil», at det er derfor den norske importøren (Engelstad) har insistert på at de skal få ha den i sitt sortiment. Vi har egentlig hatt denne vinene ganske lenge ved vinhuset, som en liten hemmelighet, røper Theresa.

Hun forteller at familien for flere år tilbake hadde kjøpt denne vinmarken med pinot-druer; pinot noir, pinot gris og pinot blanc, og at man forsøkte seg på en musserende på en blend av disse druene. Men det tok en god stund før man egentlig ble «venn» med denne vinen. Underveis begynte man i stedet å lage vanlige endrueviner fra denne vinmarken.

Nå kommer “winzersekt” for fullt

Theresa Breuer på besøk i Trondheim. Her ved en nylig vinsmaking på To Rom og Kjøkken. Foto: UD

-Tysk musserende, sekt, synes å ha fått et løft både kvalitetsmessig og markedsmessig de siste årene, med nye, unge winemakere som kun produserer sekt. Hva tenker du om det?

-Ja, vi har sett en stor endring på den fronten de siste 15 årene. Mange av de etablerte vinhusene har begynte å lage musserende, og dessuten popper det opp nye vinhus som kun produserer sekt. En ny generasjon unge vinmakere er veldig opptatt av å produsere kvalitetsmusserende, altså sekt av toppkvalitet. Per i dag er ikke begrepet sekt regulert av myndighetene, så det er mye forskjellig kvalitet på markedet. Fremover tror jeg vi vil se at man benytter betegnelsen «winzersekt», for å understreke at dette kommer fra vinhus som driver seriøst med musserende viner.  I Tyskland opplever vi nå at flere og flere restauranter har winzersekt og champagne side om side på glass. Og kvaliteten er så absolutt på full fart oppover. Nå får du super tysk sekt på høyt kvalitetsnivå til halvparten av prisen av champagne. For oss hos Weingut Georg Breuer er sekt fortsatt kun et lite produkt, med en produksjon på 2000-2500 flasker i året.

“Finnes ikke dårlige årganger, bare mer arbeid”

Jeg diskuterer de siste vinhøstene i Tyskland med Theresa. Mange produsenter har opplevd problemer med frost i april og regn under innhøstingen. Men Theresa vil ikke være med på at man strikt kan rangere årgangene som gode eller dårlige.

-Det handler i like stor grad om at det kreves mer eller mindre arbeid for å få til de gode vinene. Og at det kan bli forskjell i volum som produseres i de enkelte årene. Uansett er det alltid viktig å jobbe hardt og dedikert, også når været er på vår side. Det er lett å bli laidback når naturen gjør jobben, fastslår Theresa Breuer.

En av de berømte vinmarkene ved landsbyen Rüdesheim og Rhinen – Berg Roseneck.

“A year of crazyness”

På sitt besøk i Trondheim er det 2017-årgangen Theresa vil presentere til restaurantfolk og publikum. Hun beskriver 2017 som «a year of crazyness».

-Vi hadde vel alt naturen kunne by på: Frost i april, haglbyger på sensommeren, gjennomgående tørt gjennom store deler av vekstsesongen og vinplanter som ble stresset i jakten på fuktighet. Resultatet ble mindre volum, men flott konsentrasjon. Vi hadde også noe botrytis på slutten av sesongen.

Weingut Georg Breuer lager tørre riesling-viner på fire nivåer: Rheingau Riesling (druer fra regionen), Landsby-riesling (druer fra vinmarker i spesifikke landsbyer, som for eksempel Rüdesheim), Terra Montosa på druer fra ekstra bratte vinmarker og Grand Cru-vinene som er såkalte single vinyards-viner med en unik, distinkt karakter fra hver enkelt vinmark.

Norsk kunst på etikettene

Berg Schlossberg-vinene har siden 1980 hatt kunstneretiketter. En ny hvert år, med motiver laget av kjente kunstnere fra hele verden. 2017-årgangen er altså 38.årgang med kunstneretikett. I 2005 var etiketten laget av sveitsiske Paul Brand, professor ved NTNU og bosatt i Trondheim. Lanseringen av denne vinen ble derfor lagt til Trondheim, til det daværende galleriet til Sverre Koren Bjertnæs i Bersvendveita.

Norske Synøve Dyrkorn er en av 38 internasjonale kunstnere som har laget etikett til Berg Schlossberg-vinen fra Breuer. Denne er fra 2013-årgangen.

I 2013 var norske Synøve Dyrkorn (fra Oslo) kunstneren bak etiketten på enkeltvinmarksvinen fra Berg Schlossberg. Theresa Breuer er, med sterk støtte av de andre i familien, en ekte Norgesvenn. Det skyldes ikke minst den tette forbindelsen til Credo-gründer Call Fegth, som var en foregangsmann i å gjøre rieslingviner til den storsuksessen de er i dag, både på restauranter og på Vinmonopolet.

Nye spennende prosjekter

Weingut Georg Breuer er også med i et spennende prosjekt kalt Wurzelwerk der tre vinhus i Østerrike og Tyskland hvert år utveksler druer, for å se hvor forskjellige viner kan fremstå, selv om de er laget pådruer fra samme vinmark, med av tre ulike winemakere, med ulikt ståsted og bakgrunn. De tre vinhusene er Jurtschitsch fra Kamptal i Østerrike, Gunderloch fra Rheinhessen i Tyskland og altså Breuer i Rheingau. Vinene selges samlet i kasser med 3×3 flasker a 0,5 liter.

Theresa og kjellermester Markus Lundén har også innledet et bærekraftig prosjekt og samarbeid med Weingut Bernhard Mehrlein i nabolandsbyen Oestrich-Winkel (hvor Calle Fegth lager sine viner). Første resultat er en Riesling Cuvée – Riesling Venture – som flasketappes hos Mehrlein. Den beskrives som lett og flyktig, hvor syre og sødme balanseres på en utmerket måte.

12 aktuelle viner fra Weingut Georg Breuer

Her er noen av vinene Theresa Breuer presenterte under sitt besøk i Trondheim nylig:

Georg Breuer Riesling Brut 2017
Musserende
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr. 3902201
Kr. 264,90, 0 – 2 år
Noe mineralitet, lett sukkertøyaktig på duft og smak, som sitrondrops. Ganske tøtt stil, innslag av eplekart, limeskall, grønne og gule epler, urter.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

Terningkast 5 Georg Breuer Pinot Gris/Grauer Burgunder 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr. 3902301
Kr. 202,90, 0 – 3 år
Ren, frisk og fruktig vin med innslag av gule plommer,  grønne eple, blomster, urter og honning.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

4 Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2017
Rosévin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr. 2044001
Kr. 159,90, – 0 – 1 år
Ung og fruktig, preg av saftige røde bær, sitrus og urter, god lengde. Aroma med fint preg av røde bær, sitrus og urter, hint av mineraler.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

4 Georg Breuer Spätburgunder Rouge 2016
Rødvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr. 3927501
Kr. 214,90, 0 – 3 år
Lett grønn undertone, med hint av krydder paprika og nellik. Litt slik tysk rødvins-stil, noe vegetal, men saftig frukt og modne tanniner. Hint av vanilje.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

5 Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 9153501
Kr. 201,90, 0 – 5 år
Moden frukt på duft, klar gul farve med grønne toner. Smak av fersken , aprikosm sitrus. En viss eleganse her, stor rikhet, ren og mineralsk. Hint av petro.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

5 Georg Breuer Rauenthal Estate Riesling 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr. 9153601
Kr. 201,90, 0 – 5 år
Klar, lys gul på farve. Ganske moden, rik stil, med tydelige innslag av sitrusfrukter og mineraler. Saftig med innslag av grønne epler, sitrus, honning og petroleum.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

5 Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – nr.  1524201
Kr. 284,90, 0 – 5 år
En rik, fast og fyldig risling. Flott tekstur, juicy med smak av søte sitroner, epler, blomster. Hint av honning i ettersmak. Lett mineralitet og kryddertone.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

6 Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 3105501
Kr. 504,90, 0 – 15 år
Herlig konsentrasjon, tett og delikat vin med høy syre, hint av petro og intense aromaer av mineraler, epler, sitrus, lime, eksotiske frukter, urter og krydder.  
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

5 Georg Breuer Berg Rottland Riesling 2017
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 7022901
Kr. 429,90, 0 – 10 år
Duft og smak av hagebær. Flott syrestruktur, klart mineralsk preg mot skifer, smak av epler, aprikos, sitrus, gule plommer, krydder og urter.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

6 Breuer Berg Schlossberg Riesling 2016
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 3105701
Kr. 559,90, 0 – 20 år
Delikat frukt, flott syrestruktur, herlig balanse mellom sødme og syre, honning og sitrus. Tørr stil, stor rikhet, fin mineralitet. En stor vin med langt lagringspotensiale.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

Georg Breuer Berg Roseneck 2014
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 10447401
Kr. 551,90, 0 – 10 år
Klart gulskjær på farve. Delikat og floral, duft av petro, gul frukt og hvite blomster. Moden stil med lett karamellisert frukt, bakte epler, pære, søte sitroner og mineraler.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad

5 Georg Breuer Rheingau Auslese 2018
Hvitvin
Rheingau, Tyskland
Bestillingsutvalget – varenr. 10990002
Kr. 201,90, 0 – 8 år
Frisk og fersk dessertvin. Restsødmen er 112 gr/l, alkoholprosenten 9%. Noe lukket på duft, med innslag av aprikos, fersken og gule epler. 100 % riesling også her. Hint av honning og marsipan, fiken og moden lime.
Produsent: Weingut Georg Breuer
Importør: Einar A. Engelstad