Tidenes vin-bonanza i Trondheim

Kommende uke blir garantert tidenes absolutt heftigste vinuke i Trondheim noensinne. Det hele starter tirsdag med Vectura-messe (smaking for hotell- og restaurantbransjen, journalister og Vinmonopol-ansatte) og avsluttes lørdag med en mindre messe i regi av Trondheim Vinfest. Men heftigst blir nok vinmessa Vår-VinPuls 2022 på Royal Garden onsdag 16. mars. Den kan godt komme til å bli Norges største åpne vinsmaking i år, der Norges aller beste vinimportører stiller med over 800 (!) forskjellige viner fra hele verden.

Av Ulf Dalheim, publisert 14.3. 2022

På vinmessen Vår-VinPuls deltar også en rekke internasjonale stjerneprodusenter som skal holde Master classes med toppviner til mange tusen kroner per flaske. Eldste vin som serveres er en rød Rioja fra årgang 1964. Også på utstillerbordene i messehallen er det flere titalls viner som på Vinmonopolet er priset til over 1000 kroner (og mer!). Så der får publikum anledning til å smake viner de garantert ikke drikker til daglig. Og masse annet godt!

Ett av topphusene innen vin som presenterer sine viner i Trondheim kommende uke er tyske Weingut Egon Müller. Veronika Vintner, som er høyre hånd til dagens vinmaker hos Weingut Egon Müller, kommer for å servere godbiter på rekke rad. Hennes sjef Egon Müller IV er fjerde generasjon (av seks generasjoner) med samme for- og etternavn i vinhuset fra Mosel-dalen.

Tidenes mest eksklusive smaking

Weingut Egon Müller er utvilsomt ett av Tysklands og verdens mest ikoniske vinhus. Vintner skal både holde en Master class (spesialseminar) på VinPuls-messen onsdag og også ha en vinsmaking på Britannia hotel. Aldri tidligere har VinPuls, som i år arrangerer Vår-VinPuls for 20. gang, presentert så eksklusive, kostbare og ettertraktede viner på et spesialseminar. Der får de heldige som sikret seg plasser smake seks Egon Müller-viner som koster fra kr. 634,- til kr. 2340 per flaske på Vinmonopolet!

Spesialseminaret med Egon Müller ble utsolgt på under en time, og det tok ikke mye lenger tid før også en Master class med spanske Bodegas Faustino også var fulltegnet. Der serveres det som blir VinPuls-messens eldste vin, en 58 (!) år gammel Faustino I Gran Reserva 1964.

Produsenter fra Spania, Tyskland, Italia og Frankrike

På Vår-VinPuls får publikum anledning til å delta på åtte forskjellige spesialsmakinger med kjente vinprodusenter, såkalte Master classes. Der serverer og presenterer produsentene utvalgte viner ved en sittned-smaking i et møterom. Foto: UD

Syv av åtte spesialseminarer på Vår-VinPuls er utsolgt. Produsentene som deltar er, ved siden av Egon Müller (Mosel) og Faustino (Rioja), Poggio Al Tesoro/Toscana, Joseph Mellot/Loire, Linaje Garsea/Ribera del Duero, Alma Carraovejas/Ribera del Duero, Agricola Brandini/Piemonte og Antonio Madeira/Dão.

Det er kun få plasser igjen til Master class med portugisiske Antonio Madeira, en av de nye, unge stjerne-vinmakerne fra Dão. Fem attraktive (og kostbare) viner serveres på dette seminaret: Madeira Vinhas Velhas Branco 2019 (kr. 339,909, Madeira A Liberdade 2020, (349,90), Madeira Vinhas Velhas Tinto (349,80), Madeira A Palheira (449,90) og Madeira A Centenaria 2019 (549,90).

Vinsmakinger og vinturer siden 2000

VinPuls, som er Norges største vinklubb (3000 innmeldte medlemmer og 9500 medlemmer i Facebook-gruppa), har holdt på siden 2000, og har hatt vinmessen Vår-VinPuls årlig før påske i tyve sammenhengende år. I tillegg arrangeres også en like stor vinmesse kalt Høst-VinPuls frøste mandag i november hvert år.

Dette året ble det en kollisjon mellom den tradisjonelle vårmessen Vår-VinPuls og nyskapningen Trondheim Vinfest, som plutselig la sin festival til samme uke. Første utgave av Trondheim Vinfest var opprinnelig planlagt til juni 2020, men ble pga koronapandemien utsatt flere ganger, og når de kom i gang igjen valgte de altså å arrangere i mars og å ta opp konkurransen med Vår-VinPuls.

Til tross for dette setter Vår-VinPuls i år publikumsrekord med rundt 500 besøkende (publikum og horeca-ansatte). VinPuls har også en utsolgt Winemaker’s dinner med tre spanske produsenter fra Grupo Faustino i Prins Olav Grill på Royal Garden torsdag.

Spennende gourmet-utstillere

I tillegg til landets fremste vinimportører som kommer for å vise frem utvalgte godbiter fra sin portefølje, er det på Vår-VinPuls også en rekke utstillere innen gourmetprodukter.

Bakklandet Delikatesse vil tilby en egen VinPuls-pakke bestående Bergkäse, grottelagret Gruyere (24 mnd – bedre gruyere finner man ikke, hevder Julie) og La Castellian manchego lagret i 18 mnd. Dessuten spicy italiensk salametto og fikenchutney med balsamico. På standen vil du også finne ristede mandler og hasselnøtter, pølser, frukteddiker, 4-5 typer ost i løsvekt, 4 typer lakris og et utvalg pasta og store oliven).

Fra Gola e Tentazioni, den populære iskrembutikken på Solsiden (Innherredsveien), byr argentinske Silvinia i tillegg til iskrem også på ni forskjellige typer hjemmelagede Empanadas, dessuten sine egne Alfajores (sandwich-kjeks med tre sjokolader). Spesielt for VinPuls serverer hun også passion fruit og lemon sorbet mikset med musserende vin (cava).

Kaffetørste kan besøke standen til Pala kaffebrenneri hvor Idar Ellingsen kan friste med ferskbrygget kaffe, nybrente kaffebønner og kaffebryggeutstyr. Pala er et lite brenneri i Trondheim som brenner spesialkaffe fra hele verden med hovedfokus på Sør/Mellom-Amerika og Afrika. De jobber med kaffe av høy kvalitet som er sporbar, i sesong og med spennende smaksprofiler. Pala ble startet høsten 2017, av Idar Ellingsen som har jobbet med spesialkaffe i servicebransjen siden 2005 og har lang erfaring som barista, kaffebrenner, bartender, kursholder og konsulent. Han er sertifisert Q-grader, to ganger norgesmester i kaffesmaking og har også to sølv fra norgesmesterskap i kaffebrenning. 

Ny utstiller på VinPuls i år er Eidum Gårdsbakeri som er etablert på gården Øvre Eidum i Lånke (Stjørdal kommune). Eidum stiller med nybakte brød for å kjøpe med hjem (valnøttbrød, rugbrød, baguetter), samt at de på messen vil by på bagel med tomatpesto og spekepølse, kanelsnurr, grove scones, cruffin, mandelring og brezel. Kjeks og knekkebrød har også med seg.

Så blir det et nytt gjensyn med Pettersen & Co Kolonial og Fetevarer, som venter på å få åpne butikk på Sluppen, men er ivrige etter å vise frem noe av det de får i butikken. De var med oss på Høst-VinPuls i november, og som da vil de ha flere typer olivenolje, eddiker og olivener for salg. Dessuten tar de med piquillos, paprikakrydder, kapers samt litt spansk spekemat og manchegoost. Kvalitetsparmesan blir det også, samt den premierte røkelaksen fra Gjerts Gourmet i Rørvik (anbefales!).

Ny utstiller er også Vevle Interiør/Black Design som kommer med glass fra den tyske glassprodusenten Eisch. De har vært mye omtalt i vinmiljøer det siste året, så nå får også du anledning til å teste dem. Veve Interiør/Black Design har også mye tilbehør i katalogene sine, samt servicer og bestikk, så ta en tur innom standen deres og sjekk ut!

Bakklandet Delikatesse (t.v.), Gola e Tentazioni og Pala Kaffebrenneri er blant gourmetutstillerne på Vår-VinPuls 2022 16. mars.

Aldri tilsvarende vinbonanza

Bak Trondheim Vinfest, som begynner med vintog torsdag, står tolv av byens restauranter. Det er bl.a. To Rom og Kjøkken, NB6, Spontan, Jossa, Emilies Eld, Bula, Britannia og Kraft Bodega.

VinPuls og Trondheim Vinfest sørger for at det kommende uke blir en ekte vinbonanza i trønderhovedstaden. Aldri har det vært så mye vin å smake på i løpet av få dager i Trondheim, aldri har så mange internasjonale produsenter besøkt byen på en gang og aldri har det vært så mange spesialsmakinger og mat- og vinarrangementer.

Billetter til Vår-VinPuls og Trondheim Vinfest finner du på www.hoopla.no.

Info: Forfatteren av denne artikkelen er gründer og leder av VinPuls, som har arrangert vinsmakinger, vinmesser og vinturer siden VinPuls ble startet i 2000, mens han jobbet som journalist i Adresseavisen. Nettstedet www.vinpuls.no, som er blant Norges største og mest aktive innen vin, mat, restaurantomtaler og bransjenytt, ble etablert i 2017.