Vant pris med vaffel og laks

Mesterkokk og sølvvinner i Årets kokk 2019, Filip August Bendi, fikk pris som den mest innovative tapasen i VM i tapas 2020. Argentina vant gull i VM i tapas i Valladolid i Spania.

Norge har tidligere vunnet flere medaljer og utmerkelser i denne konkurransen, som er en internasjonal tapaskonkurranse som arrangeres årlig i Valladolid i Spania. Konkurransen er under beskyttelse av Det kongelige spanske Gastronomiske Akademi. Norges representant satset på å imponere juryen med norske råvarer og mattradisjoner, og lyktes altså godt med det.

– Jeg er veldig glad i å lage mat som er satt sammen med rene smaker og estetikk som gjør at råvarene oppnår sitt fulle potensiale. Røkt laks er blant de mest tradisjonelle og mest kjente norske råvarene i verden og passer på alle måter perfekt til en smakfull smårett, eller tapas. Derfor valgte jeg å sende inn en oppskrift med røkelaks sammen med en sprø potetvaffel og ørretrogn. Som rett er den veldig balansert, har mye smak og jeg håpet den vil skille seg ut, sier Filip August Bendi.

Han er til daglig kreativ utvikler i Thon Hotels og er en av landets sterkeste konkurransekokker.

Siden 2017 har Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d’Or Norge) og Norsk sjømatråd sendt norske kokker, og tidligere finalister i Årets kokk, til dette kokkemesterskapet.

I 2017 ble Øyvind Bøe Dalelv verdensmester i tapas med Tørrfisk fra Lofoten, i 2018 tok Rasmus Skoglund Johnsen sølv med røkt skreirogn og seterrømme i potetlefse, og i fjor fikk Speilsalens Håvard Werkeland pris for den mest innovative retten med sin østerstapas.

– Bendis tapas utpekte seg for sin vågale retning. Det er litt av en bragd å konvertere hans personlige tapas gjennom en spansk kokks hender, servert en helspansk jury, der tapasen har et tydelig nordisk preg, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Publisert 9. november 2020, oppdatert 18. november 2020.