Tre norske gull i Sider-VM

Det ble tre gull til Norge under VM i sider da årets gjeve premier ble utdelt i Bergen fredag. Både Alde, Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri og Store Naa Siderkompani sikret seg VM-gull. De norske deltakerne opplevde hard konkurranse fra flere kontinenter, klarte likevel både å imponere og overbevise dommerne.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. november 2022

Ved hjelp av et uavhengig internasjonalt ekspertpanel, ble hele 241 sidere fra 91 produsenter og 13 nasjonaliteter denne helgen bedømt etter smak, utseende og aroma.

Tre av de norske produsentene sikret seg topplasseringer i tre forskjellige kategorier: Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri, Alde og Store Naa Siderkompani. I tillegg oppnådde 20 andre norske sidere poengsummer som ga dem sertifiseringen «Gullstandard».

Internasjonalt gjennombrudd for norsk sider

Landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) var selv til stede i Bergen for å dele ut de gjeveste prisene. Hun er svært entusiastisk over norske produsenter og deres innsats:

–At norsk sider i dag drar inn flere seiere i Sider-VM er oppsiktsvekkende! Dette bidrar til et internasjonalt gjennombrudd med økt potensiale for inntjening og verdiskaping i mange regioner i Norge. Jeg har stor fremtidstro på norsk landbruk og lokalmatnæringen vår, forteller landbruks- og matminister Sandra Borch (SP).

En av de norske vinnerne er Alde Issider, produsert på Bleie gård rett utenfor Odda. Her har Bleie-familien dyrket frukt og laget sider i hundrevis av år. Olav Bleie valgte å legge doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen i 2017 til fordel for å gjenreise familiegårdens tradisjoner som siderprodusent, og har siden laget noen av de mest solgte siderne på Vinmonopolet.

–Det er også gøy å se at mange unge produsenter har tro på epleproduksjon og siderutvikling i Norge, sier Borch.

Stolt som en hane

–Gjennom 25 år har vi i HANEN arbeidet for nettopp slike internasjonale gjennombrudd for norsk lokalmat. Det å se norske produkter få internasjonal anerkjennelse gjør vårt arbeid både meningsfylt og lettere. Vi fortsetter vårt arbeid for at folk skal få arbeide med det de vil, der de vil bo, sier Bernt Bucher Johannessen stolt, daglig leder for næringsorganisasjonen HANEN.

Han står bak nettstedet siderlandet.no, og er blant arrangørene av konkurransen som avholdes på Norsk Siderfestival denne helgen.

RESULTATER:

Acid Dominant

Latvia: Savvaļā / Abuls fra Urtica (Abuls cidery)
Storbritannia: Night Bird fra Nightingale Cider Co

Tannin Dominant

Norge: Tall Ship Craft Cider Bristol Fashion fra Tall Ship Craft Cider / Fjordfolk Mikrobryggeri
Danmark: Cider: Signe Tillisch, Harry Masters Jersey & Yarlington Mill fra Bjerregaarden

Wood or Barrel-Aged

Latvia: Oak Aged 2019 Vintage fra Mürbüdu Cider

Flavoured Ciders (Hopped/Herbed/Spiced/Botanical Cider)

Spania: Sagar Krash / Petritegi fra Petrigeti
Danmark: Sparkling Ice 2018 – Apple & Cherry fra Cold Hand Winery

Natursider/Sidra Natural/Sagardoa

Spania: Joanes de Zapiain 2021 fra Zapiain
Nederland: A Charming Squid / Lightship Cider fra CiderCider BV

Pet Nat, champagne method, traditional method

Italia: Melagodo Nuvolo’ fra Del Fatti Laura
Spania: Sidra el Lagar de Valleseco

Ice Ciders

Norge: Alde Issider fra Alde AS
Spania: 1898 Ice Cider fra Valle, Ballina Y Fernandez

Fruit Wines & Perries

Danmark: BenA solbær doux fra Andersen Winery
Danmark: Elmsfeuer Rabarber Sec fra Andersen Winery

Open Class

Norge: 57/2 – Kårkall fra Store Naa Siderkompani
Spania: Basoa fra BIZIO

Om HANEN

Hanen er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 525 medlemsbedrifter over hele landet, og er stadig i vekst.

Om Sider VM (NICA)

Bedømmelsesdagen ble arrangert 10. november, etterfulgt av en internasjonal siderkonferanse og siderfestival 11. og 12. november. Konkurransen består av et bredt spekter av siderprodukter som vil bli bedømt.