Tre norske vinnere av nordisk Embla-pris

Tre norske vinnere ble ropt opp på scenen da Emblaprisen 2021 ble delt ut under en direktesendt prisutdeling på DogA i Oslo mandag kveld. Geitmyra Credo i Trondheim fikk Nordisk mat for barn og unge 2021prisen, mens Kvitnes Gård fikk tittelen Nordisk matdestinasjon 2021 og Undredal Stølsysteri ble hedret med prisen Nordisk mathåndverker 2021. Danmark erobret også tre priser, mens den syvende Embla-prisen gikk til en ciderprodusent i Sverige.

Av Ulf Dalheim, publisert 21. juni 2022

Emblaprisen ble lansert i 2017. Seks nordiske landbruksorganisasjoner står bak, som er delvis finansiert av Nordisk ministerråd som del av programmet Ny nordisk mat. Hensikten er å gi nordisk matkultur et løft og øke interessen også utenfor Norden. Embla-prisene deles ut annethvert år. Første gang var i København i 2017, deretter i Reykjavik i 2019. Nasjonale juryer i hvert land nominerer kandidater i de enkelte kategoriene, og en nordisk jury velger de endelige vinnerne.  

Vinnere innen sju priskategorier

Det var rekordmange nominasjoner til Emblaprisen 2021, og juryen kåret vinnerne ut fra kriterier som bærekraft, inspirasjon, originalitet, ærlighet og nordisk identitet. De sju priskategoriene fokuserer på ingredienser, håndverk, kommunikasjon og mennesker engasjert i den nordiske matkulturen.

– Dette er utrolig. Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss, sa daglig leder ved Geitmyra Credo, Trond Åm, da han mottok prisen i Oslo mandag.

I sin begrunnelse for prisen skriver juryen: «Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover».

Teamet ved Geitmyra Credo da VinPuls laget reportasje om virksomheten i april 2021: fra venstre Siri Omholt, Trond Åm. Jonas Sundquist og Vera Møst Wang. Foto: UD
-Dette er drømmejobben, sa Trond Åm

VinPuls besøkte Geitmyra Credo på Lilleby i april 2021. Da hadde Trond Åm, tidligere kjøkkensjeg\f på Credo fra tiden i Ørjaveita, nettopp gått på som daglig leder av matkultursenteret for barn. Han kom da fra Kalas & Canasta på Bakklandet, hvor han var blant eierne, sammen med Nina Karlsen fra Søstrene Karlsen.

-Det å gå på som daglig leder her ved Geitmyra Credo føltes helt rett fra første stund.  For dette er drømmejobben for meg, fortalte Trond Åm da.

Og han fortsatte: -Det er så viktig det Geitmyra står for; å lære barn og unge om matkultur og bærekraft. Jeg har i mange år samarbeidet med Geir Rune Larsen ved Strinda videregående om rekruttering til kokk- og matfaget. Nå får jeg drive med opplæring og rekruttering på fulltid. Og så er det spennende både for oss som driver det og elevene som kommer hit at vi har samarbeid med tre restauranter; Credo, Jossa og Edoramen, påpekte Trond Åm.

Nå har han og teamet ved Geitmyra Credo altså fått nordisk anerkjennelse for jobben de utfører med å lære barn og unge både å lage mat, sette pris på mat og ikke minst sette dette inn i en bærelraftig sammenheng.

Dette var de norske vinnerne av Embla-prisen 2021:

Nordisk mat for barn og unge 2021: Geitmyra Credo, Norge
Nordisk mathåndverker 2021: Undredal stølsysteri, Norge
Nordisk matdestinasjon 2021: Kvitnes gård, Norge

Øvrige vinnere:

Nordisk matprodusent 2021: Fredriksdal Kirsebærvin, Danmark
Nordisk matentreprenør 2021: Andreas Sundgren, Brännland Cider, Sverige
Nordisk matkommunikator 2021: Det Grønne Museum, Danmark
Nordisk storkjøkken 2021: The Junk Food Project, Danmark