Tre stjerner til Maaemo, heder til Henrik

Maaemo er igjen offisielt Norges fremste restaurant. Under Michelin-stjerneutdelingen i Stavanger mandag kveld fikk restauranten tilbake de tre Michelin-stjernene som restauranten mistet da den stengte dørene for noen år siden. Kjøkkensjef Espen Holmboe Bang innrømmet under sendingen at han hadde vært utrolig nervøs før denne utdelingen, for han fryktet at stjernene kanskje ikke ville komme. En annen restaurantmann som kunne juble mandag var Britannias head sommelier, Henrik Dahl Jahnsen, som ble tildelt Michelin Sommelier Award. Og dessuten, som VinPuls spådde tidligere i år: Fagn Bistro fikk BiB Gourmand.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. september 2021

-Jeg visste det litt på forhånd, men klarte å holde det helt hemmelig, så det var godt å få det offisielt, sier Henrik Dahl Jahnsen som sammen med mange av de Britannia-ansatte og Speilsalen-teamet fulgte Michelin-sendingen sammen.

-Hva betyr dette for deg?

-Jeg har konkurrert mye (Henrik har vunnet vinkelner-NM flere ganger), og da kan jo alt skje. Men dette er var en uavhengig vurdering av fagfolk, så det var en ekstra hyggelig opplevelse. Å bli hedret av Michelin står høyt i kurs, og så er det fint at guiden nå fokuserer på “hele pakka”, både mat, vin, service, bærekraft og mentorene. Det er sykt viktig for bransjen. Vi jobber hele tiden for å gi gjestene den ultimate restaurantopplevelsen, vise at det er et slags “ekteskap” mellom mat og vin, at vi sammen kan løfte dette til noe høyere.

Kan bety flere internasjonale gjester

-Hva betyr det for Speilsalen at du fikk denne utmerkelsen?

-Jeg tror det betyr mye både for Speilsalen, for Britannia og for Trondheim. At dette er stedet man kan reise til for å spise og drikke godt. Det er fint at Michelin-guiden følger med på det som skjer i Trondheim. Det kan bety flere internasjonale gjester til byen. men først og fremst er det en klapp på skulderen til hele teamet her, for det vi står for og forsøker å levere.

-Er dere skuffet over at Speilsalen ikke fikk to stjerner i år?

-Egentlig ikke. Det har vel vært mest rykter om en stjerne til eller ikke. Nå gleder vi oss til neste år, hvor vi kan få en utdelingsseremoni med fullt hus i salen igjen. Så får vi se hva som skjer da, sier Henrik Dahl Jahnsen.

Ingen nye norske stjerner

Ni nye nordiske restauranter ble belønnet med en Michelin-stjerne mandag. Skuffende, og noe overraskende, var det at ingen av de ni var fra Norge, En finsk, fire svenske og fire danske restauranter ble tatt opp i det gode selskap med sin første stjerne. I tillegg fikk Kong Hans Kælder i Köbenhavn to stjerner, mens Maaemo og Noma ble tildelt de attraktive tre stjernene.

VinPuls meldte allerede før sommeren at det gikk mot BiB Gourmand-status (nivået under stjerne) for Fagn Bistro, “lillebroren” i andre etasje over stjernerestauranten Fagn. Og slik ble det altså. Tidligere har bare Smalhans i Oslo hatt BiB Gourmand-status hos Michelin av norske restauranter.

Innen sjangeren Bib Gourmand ble det syv oppføringer, restauranter som berømmes for god kvalitet og som et noe rimeligere alternativ. Seks av disse restaurantene er helt nye i Michelin-guiden. Disse er: Babette i Stockholm (forfremmet) og Mineral i Malmö, Sverige; anx i Århus og Møntergade, Silberbauers Bistro og Norrlyst i København, Danmark; og FAGN-Bistro i Trondheim, Norge.

Koronapandemien sørget for at Michelin-seremonien med utdeling av stjerner, BiB Gourmand og Plate for første gang ble direktesendt på TV, uten publikum eller alle mesterkokkene i salen. Denne gangen satt de aller fleste hjemme og ventet på å få vite hvem som ble hevet til stjernene, og hvem som ikke nådde opp denne gangen.

Showet gikk direkte på Matkanalen her i Norge, i tillegg til VG-TV, sosiale medier samt Michelin-guidens egen YouTube-kanal.

Sverige er på vei opp mot dansk nivå

Før kveldens utdeling hadde Norge tolv Michelin-stjerner totalt. Med tre stjerner til Maaemo er det nå 15 Michelin-stjerner i Norge.

Re-Naa i Stavanger var eneste restaurant med to stjerner, og fikk ikke den tredje, denne gangen. Stavanger hadde også før utselingen en stjerne for Sabi Omakase. De øvrige med en stjerne var Speilsalen, Credo og Fagn i Trondheim, Omakase Oslo, Galt, Kontrast og Statholdergården i Oslo, Bare i Bergen og Under i Lindesnes. Maaemo, som i mange år har vært ansett som Norges aller beste restaurant, var fratatt sine stjerner etter at de stengte i sitt opprinnelige lokale, og ikke gjenåpnet igjen umiddelbart i nye lokaler.

Om ikke Norge fikk nye Michelin-restauranter denne gangen, så bekreftet utdelingen i Stavanger mandag trenden vi har sett komme i siste årene, at Sverige både utfordrer og kanskje er i ferd med å ta igjen – eller gå forbi – Danmark som ledende gourmetnasjon i Norden. Det ble fire nye 1-stjerners restauranter i Sverige denne gangen. Men Danmark holder, foreløpig, unna med like mange nye 1-stjerner mandag.  Norge fikk, noe overraskende, ikke en eneste ny 1-stjerners restaurant.

Dette er de nye Michelin-restaurantene i Norden:

1 Michelin-stjerne:
Aira, Stockholm
Finnjävel Salonki, Helsingfors
Project, Göteborg
Äng, Tvååker
Hotel Borgholm, Borgholm
The Samuel, Köbenhavn
Substans, Aarhus
Lyst, Vejle
Syttende, Sønderborg

2 Michelin-stjerner:
Kong Hans Kælder, Köbenhavn

3 Michelin-stjerner:
Maaemo, Oslo
Noma, Köbenhavn

Henrik Dahl Jahnsen på TV-skjermen under Michelin-utdelingen mandag.

Andre utmerkelser:
Sommelier Award: Henrik Dahl Jahnsen, Speilsalen, Britannia hotel, Trondheim

Young chef award: Christoffer Sørensen, Studio, København

Welcome and service award: Finnjävel Salonki, Helsingfors

Mentor chef Award – René Redzepi, Noma, Köbenhavn

Michelin Green Star:
Grön, Helsinki
Terra, Köbenhavn
Äng, Tvååker,
Ark, Köbenhavn
Brace, Kôbenhavn
Domestic, Aarhus
Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby
Lyst,Vejle
Maaemo, Oslo