Trippel nordisk på pallen i Bocuse d’Or Europa

Det ble helnorsk vinnerpall under Bocuse d’or Europe-finalen i Trondheim onsdag. Danmark og Sverige kom på henholdsvis første- og andreplass. Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Håvard Werkland fra Speilsalen og Britannia Hotel, vant bronse. Werkland og Team Norway er dermed videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2025.

Av Ulf Dalheim, publisert 20.mars 2024

Kåringen og premieutdelingen markerte slutten på to storslagne konkurransedager i Trondheim Spektrum, med stort publikumsoppmøte og ikke minst stort engasjement (og støy) fra de mange nasjonale delegasjonene som hadde tatt turen til Norge og Trondheim.

Ti av de tyve landene som deltok går videre til verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon neste år. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst.

10 land videre til verdensfinalen

Dette er rekkefølgen på landene som gikk videre:

1) Danmark – Sebastian Holberg Svendsgaard (candidate) – Phillip Nilsen (commis)
2) Sverige – Gustav Leonhardt (candidate) – Noel Moglia (commis)
3) Norge – Håvard Werkland (candidate) – Grunde Gillund (commis)
4) Storbritannia – Tom Phillips (candidate) – Harry Van Lierop (commis)
5) Frankrike – Paul Marcon (candidate) – Camille Pigot (commis)
6) Ungarn – Roland Kelemen (candidate) – Noel Fodor (commis)
7) Italia – Marcelino Gomez (candidate) – Benjamin Sorensen (commis)
8) Island – Sindri Guðbrandur Sigurosson (candidate) – Hinrik Örn Halldórsson (commis)
9) Slovakia – Marek Minarič (candidate) – Mark Janak (commis)
10) Finland – Ismo Speläinen (candidate) – Kaisa Laanemäe (commis)

Kreditering: Oclin AS / Nordic Food Life

Team Norway består av kandidat Håvard Werkland, commis Grunde Gillund og coach Christopher W. Davidsen. Eyvind Hellstrøm er teamets fungerende president.

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or Europe onsdag kveld:

Gull: Danmark
Sølv: Sverige
Bronse: Norge
Beste tallerkenrett: Storbritannia
Beste fatrett: Ungarn
Beste commis: Noël Moglia, Sverige

Dette er Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon.

Teamene i europafinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiserings-konkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europe. Om lag 70 land hadde ønske om å konkurrere i verdensmesterskapet i Lyon i 2025.

Norge har plassplasseringer i samtlige av de regionale kvalifiseringskonkurransene siden oppstarten i 2008.

Norges 15 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, fire sølv og fire bronsemedaljer i de 17 (av totalt 19) verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987.

Håvard fra Kyrksæterøra

Håvard Werkland kommer fra Kyrksæterøra og karakteriseres som en uredd, målrettet og kreativ kokk, som til vanlig jobber ved Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Werkland var commis for Christopher W. Davidsen da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2016 og ikke minst den sterke andreplassen og sølv i verdensfinalen i Lyon i 2017.

Werkland var deretter en av de første ansatte ved nyoppussede Britannia Hotel som gjenåpnet 1. april 2019, og ble med det del av oppstartsteamet på Speilsalen, som fikk en Michelin-stjerne under ett år etter at de åpnet.

Håvard deltok i den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or, konkurransen Årets kokk, for første gang i 2019. Men det var først i 2023 at han vant tittelen Årets kokk og sikret seg billetten til Bocuse d’Or Europe.