Trøndersk storeslem i Det Norske Måltid

Kjøkkensjef og medeier i den franskinspirerte restauranten Le Bistro i Trondheim, Mette Beate Julius Evensen, er utnevnt til “Bondelagskokken 2022-2023”. Utnevnelsen skjedde under finalen av Det Norske Måltid torsdag. Samtidig ble Roar Hildonen, eier av To Rom og Kjøkken, tildelt det Norske Måltids hederspris for 2021. Fem av 13 kategorivinnere var også fra Trøndelag.

Av Ulf Dalheim, publisert 3. februar 2022

-Dette er det største ever. Takk for tilliten, skrev Mette selv på Facebook da kåringen var et faktum.

Før hun og ektemann Martin Julius Hovdal gikk inn på eiersiden ved Le Bistro for et drøyt år siden, hadde Mette kjente steder som Lofoten fiskerestaurant, Michelin-dekorerte Maaemo, The Thief, Palace Grill og Skigaarden på sin CV. Sammen drev de to Røst teaterbistro med stor faglig suksess.

Knallsterk kokkefaglig bakgrunn

Dette sa juryen i sin begrunnelse for å velge Mette Evensen:

“Med sin egen produksjon i hagen håper juryen hun også kan inspirere flere til å utforske urbant landbruk. Hun er allerede godt i gang med et imponerende arbeid med å spre kunnskap og innsikt om arbeidet som ligger bak produksjonen av gode råvarer, som hun er brennende opptatt av å videreføre til kolleger, lærlinger og morgendagens helter.

Med sitt inspirerende og sterkt smittende engasjement for lokalmat og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen hun vil være en veldig god kandidat til å fremme norsk mat i samarbeid med Norges Bondelag de neste to årene. Mette Julius Evensen utpekes vel fortjent som Bondelagskokken 2022-23″.

Roar Hildonen ble tildelt hedersprisen. Foto: Det Norske Måltid

Det Norske Måltids hederspris 2021 ble altså gitt til To Rom og Kjøkken-eier Roar Hildonen.

− Den reisen som norske matprodusenter har hatt de siste 10 årene er eventyrlig. Det Norske Måltid er en av de viktigste pådriverne og inspirasjonskilden for dem som ønsker å starte og satse med norsk mat, sa en engasjert Roar Hildonen etter prisutdelingen.

Om hederpris-vinneren sier juryen:

Brenner for stolthet i faget

“Entusiasme, samarbeid, kreativitet, gjestfrihet og stor lidenskap for norsk mat og drikke, beskriver årets hedersprisvinner godt. Gjennom utallige år i bransjen, har vinneren bygget en imponerende karriere, og gått gradene fra ryddehjelp til restauranteier.

Stolthet for faget er noe han brenner for, og utallige fagpersoner har startet sin karriere i miljøet rundt ham. Hedersprisvinneren driver en restaurant som er et fyrtårn i bransjen, og som alltid har lokale, regionale og nasjonale råvarer på menyen.

Vinneren bygger stolthet rundt de norske mat- og drikkeprodusentene, og har bidratt sterkt til å sette Trondheim og Trøndelag på det gastronomiske matkartet. Det Norske Måltid har i en årrekke hatt gleden av å ha hedersprisvinneren med seg i utallige dommerpanel, hvor han deler raust av sin fagkunnskap. Roar Hildonen er en viktig ambassadør for norske råvarer og produsenter, og vi gratulerer ham med Det Norske Måltids hederspris 2021.

− Årets kategorivinnere er alle utsøkte produkter som representerer Matnasjonen Norge på en imponerende måte. Trøndelag utmerket seg spesielt i kveldens finale, med tildelingen av hele fem kategoripriser. I tillegg er hedersprisvinner Roar Hildonen og den nye Bondelagskokken Mette B. Julius Evensen, begge restauratører i Trondheim, hvor de er viktige bidragsytere til å sette norske råvarer i fokus. Det er kjekt å gratulere trønderne med en fin start på 2022, spesielt siden Trondheim og Trøndelag er utpekt som Europeisk mat- og gastronomiregion dette året, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Kategorivinnerne -fem av 13 fra Trøndelag

Dette er kategorivinnerne:

Årets sjømat foredlet:

Gravet laks
fra Garnviks røkeri, Trøndelag
Årets ost:
Ung Grotteost
fra Hitra gardsmat, Trøndelag
Årets meieriprodukt:
RørosIs Fløteis med multer
fra Galåvolden gård, Trøndelag
Årets bakst:
Røros Knekks – spelt og havsalt
fra Rørosbaker`n, Trøndelag
Årets søtsak:
Små Marengsbunner fra Røros
fra Galåvolden gård, Trøndelag
Årets grønne:
Hvasser asparges
fra Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark
Årets grønne foredlet:
Plommesyltetøy
fra Nyhuus gard, Vestfold og Telemark
Årets øl:
Banana Milkshake IPA
fra Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark
Årets sjømat:
Fersk Skatefilet
fra Domstein sjømat avdeling Stavanger, Rogaland
Årets kjøtt:
Tørrmodnet filetkam av økologisk frilandsgris
fra Nyyyt, Rogaland
Årets kjøtt foredlet:
Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke
fra A. Idsøe, Rogaland
Årets drikk:
Eplemost Discovery
fra Fiskum fruktpresseri, Viken
Årets sider:
Svans
fra Alde, Vestland