Truls Svendsen elsker akevitt. I små mengder. Nå har han laget sin egen.

Han elsker den, i små mengder, Truls Svendsen. Sammen med den anerkjente destillatøren Ivan Abrahamsen hos Meir Distillery har TV-kjendisen blendet og lansert «Truls Svendsen Aquavit» i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Så nå utfordrer han altså sin TV-makker Eyvind Hellstrøm.  Kanskje må han revurdere sin litt forsiktige tilnærming til det norske nasjonalbrennevinet, når de begge har egne akevitter på markedet. Uansett synes han dette er kjempestas, han er utrolig stolt over produktet som bærer hans navn. Og forteller at han har vært tett på prosessen med å utvikle og blende akevitten.

Av Ulf Dalheim, publisert 14. november 2023

Det er bare gått noen dager siden akevitten hans ble tilgjengelig på Vinmonopolet. Selv deltok Truls Svendsen på noen smaksmesser for polansatte før han 4. november tok med familien til sen høstferie på Kypros. Responsen fra de som får akevitten inn i butikkhyllene og nå skal selge den var positiv. «Oj, den var mild og god. Litt dameakevitt», var blant tilbakemeldinger han fikk fra polfolket.

Skulle ikke sparke eller svi

Og akkurat det syntes han det var fint å høre, for han har bevisst forsøkt å lage en akevitt som er mild, ikke en variant som «sparker deg i halsen eller svir i magen», som han selv uttrykker det.

Når Truls Svensen snakker med VinPuls om akevitten sin, er det uten akevitt i glasset, for han har ikke tatt med seg sin nylanserte til ferieoppholdet. Der er det barna som får spille hovedrollen, det får de også under intervjuet som stykkes litt opp når Truls må love å være ferdig snart for å ordne mer frokost til de aller minste i familien.

Men vi får spurt om hvordan det var med akevitt i familien hans under oppveksten i Tromsø.

-Fader’n hadde alltid enn liten akevitt til ribba ved juletider. Tror det var Linie eller Gammel Opland. Men det gikk litt tid før akevitt ble aktuelt for meg. Det var nok ikke før jeg hadde passert 25 år og litt etter det også, sier Truls som røper at hans far var litt aktiv som spritprodusent selv, med apparat i kjelleren.

-Jeg måtte passere det apparatet hver gang jeg skulle ned i fryseren i kjelleren og hente opp brød, forteller han.

Følger i fotsporene til Hellstrøm

Tanken på  være med på å lage sin egen akevitt kom etter en samtale med trønderen Thomas Patay, daglig leder i Rebel Group, hvori opptatt Meir Distillery. Rebel har lansert bagvinen “Truls & Hellstrøm Toscana Rosso”, så da var det kanskje naturlig for dem å fortsette med Truls Svendsen Aquavit, ettersom Eyvind Hellstrøm allerede har flere akevitter på markedet.

-Ja, det ble en dialog om akevitt. Og så fikk jeg møte destillatøren Ivan Abrahamsen. Han er jo en av verdens beste, og han hadde en plan for hvordan vi kunne lage en akevitt sammen. Og jeg ville ikke at det bare skulle bli at de satte mitt navn på et produkt. Jeg ville være med på hele prosessen. Det som skjedde etter det har vært som en drøm for meg, sier Truls.

Og forteller hvordan de har smakt og smattet. Lagt til noe nytt her, tatt bort noe annet der.

-Jeg kunne ikke si eksakt og detaljert hva jeg skulle ha med, men forklarte hva jeg syntes manglet. Så var det å finne retningen mot sluttproduktet. Der var Ivar flink til å finne de aromaene jeg var ute etter. Jeg ville jo ha noe jeg kunne stå for. Noe med karakter, men som altså samtidig skulle være mild og rund. I dag er utrolig stolt av det hele, fra innhold til design. Det har vært en krevende, men givende prosess. Jeg føler samme stolthet ved denne akevitten som jeg følte da vi i 2017 lanserte boka «Truls a la Hellstrøm» og jeg første gang fikk holde den i hånda.

Truls Svendsen tror mange rundt bordet vil like akevitten hans. Han ga bort seks flasker i gave til en kameratgjeng. Tilbakemeldingene var svært gode.

Truls Svendsen fotografert under prosessen med å blende egen akevitt. Foto: Øyvind Haug
Tror ikke det er så mye å tjene

-Hva slags smaker ville du gjerne ha i akevitten din?

-Jeg er glad i fennikel i matlagingen. Og så må det jo være karve i en akevitt. Men her er det også irrisrot, kanelblomst, paradiskorn og koriander. Og mye sitrus, sier Truls og høres ut som han leser opp varedeklarasjonen fra Vinmonopolets hjemmesider.

-Mange vil spørre seg om du, som en del andre kjendiser, er «only in it for the money»?

-Jeg tror faktisk ikke det er så mye penger i dette. For meg handlet det om å få anledning til å være med på å skape noe spesielt.

-Hva sier Hellstrøm til dette da?

-Jeg har gitt bort en flaske til ham. «Kjempefin», sa han. Så fikk jeg et langt blikk og så fulgte en lang stillhet. Han så litt rart på meg, ler Truls.

Ser på andre muligheter

-Kan det bli mer vin og/eller brennevin fra din side?

-Eyvind og jeg vil nok se mer på andre vinmuligheter. Og Ivan har sagt at vi skal se videre på muligheter innen brennevin. Gin er så vidt nevnt. Men det vil ta tid å utvikle gode ting, det må tenkes langsiktig. Vi har faktisk jobbet ett år med denne akevitten.

-Hva med deg selv, nye planer for TV og show?

-Det blir en del jobbing frem mot jul og det blir også events og show i 2024. Så har vi jo to TV-serier på lufta nå. Vi venter på tilbakemelding fra TV2 på hva det kan bli videre. Vi har veldig lyst til å gå videre med ny sesong av «Kokkeskolen». Jeg er vel ganske sikkert på at det blir mer av den, svarer Truls Svendsen.

Dette er porteføljen til Meir

Info:
Meir og Rebel Group er en ganske fersk aktør på det norske markedet. Men destillatør Ivan Abrahamsen er en «gammel» ringrev. Han har tidligere jobbet i Arcus-systemet i mange år, og har vært med på å utvikle mange av de norske akevittene du kjenner fra før.

Nå er han sjefsdestillatør i Rebel Spirits, som i 2020 lanserte sine tre første akevitter under Meir-etiketten, Juleaquavit, Pink Aquavit og Aquavit No1. De to sistnevnte var basert på italiensk sprit. De nyeste er naturligvis av norsk potetsprit.

Dette er porteføljen Meir nå har på Vinmonopolet:

Truls Svendsen Aquavit
Meir Fermented Botanical Gin
Meir Mystery Aquavit
Meir Lindøya Aquavit
Meir Aquavit No. 1
Meir Classic Aquavit
Meir Juleaquavit
Meir Pink Aquavit
Meir Snavvel Aquavit
Meir Imperial Stout Cask Finish Aquavit