Ukens viner fra VinPuls kommer fra Yealands i Marlborough og Cerrón i Jumilla, altså New Zealand og Spania. Produsentene jobber etter økologiske prinsipper, jordsmonnet er veldig skrint og steinrikt begge steder, og både Yealands Family Estates og Bodegas Cerrón er svært opptatt av å ha bærekraftige virksomheter.
Vinene er Yealands Estate Land Made Sauvignon Blanc 2018 (kr. 144,90) fra New Zealand og El Sentida de la Vida 2015 (kr. 229,90) fra Spania.
Fra bulldozere til vinproduksjon
La oss dra til New Zealand først. Peter Yealands var en stor entreprenør i hjemlandet på 80- og 90-tallet. Og samtidig en ganske uortodoks fyr. Bølgende langt hår, svært opptatt av naturen, initiativrik og entusiastisk. Dessuten vanskelig å stoppe. «Ikke si at det ikke kan gjøres, for da gjør jeg det», var ett av hans slagord. Et annet er: «Think boldly, tread lightly». Vi kunne også sagt: «Tenk stort!»
For da Peter Yealands gikk inn i vinindustrien var det med store vyer. Han bragte inn hele sin maskinpark og hans bulldozere gjorde om først et uttørret elveleie, deretter et stort villmarksområde hvor bare sauer gresset, til vinmarker.
På sistnevnte sted anla han The Seaview Vineyard, hvor det etter hans inntreden plutselig ble daler og bølgende åser, små bekker og kunstige innsjøer, samt vinmarker med flere titalls forskjellige druetyper. I dag beiter det både minisauer der (så små at de ikke rekker opp for å spise av vinrankene), andeflokker, høner og mange smådyr. The Seaview Vineyard er rett og slett blitt en flott naturpark. Det er til og med satt opp anlegg som spiller musikk for vinrankene og alt annet som vokser og gror i naturparken som omtales som New Zealands største enkeltvinmark. Totalt har Yealands nå 1000 hektar med vinplanter.
Er selvforsynt på strøm
Vinhuset er altså megastort. Mange mener dessuten at Yealands er verdens mest bærekraftige vinprodusent. Yealands har sertifiseringen CarboZero, er medlem av Sustainable Winegrowing New Zealand og er sertifisert globalt med bærekraftig produksjon, noe som har gitt firmaet Green Company GC-Mark. Det brukes økologiske materialer der det er mulig. Flaskene lages av resirkulert glass, og pappkassene er 93 prosent resirkulert materiale. Kraften kommer fra vindmøller og New Zealands største solpanelinstallasjon, noe som gjør produsenten helt selvforsynt på strøm.
Flott alt dette, men like viktig for oss vininteresserte er det naturligvis at Yealands også lager gode viner. Det er nå ti år siden de første vinene fra Yealands ble lansert i Norge. Og han har hatt suksess, for Yealands er blant de største fra New Zealand på det norske markedet. Hele ni forskjellige viner er nå tilgjengelig.
Vår utvalgte hvitvin er på New Zealands mest kjente drue:
Yealands Land Made Sauvignon Blanc 2018
Hvitvin
New Zealand, Marlborough
Basisutvalget – nr. 945801
Kr. 144,90, 0 – 3 år
Lys grønngul. Fruktig aroma preget av stikkelsbær, grønt eple og sitrus, hint av tropisk frukt. Ung og fruktig, preg av sitrus, eple og stikkelsbær, hint av tropisk frukt og mineraler.
Produsent: Yealands Estate Wines
Importør: Stenberg & Blom
Den første som ble økologisk sertifisert
Bodega Cerrón holder til like utenfor landsbyen Fuente-Álamo, i grenseland mellom DO-ene Jumilla og Almanza. Vinhuset var visstnok den første spanske bodega som ble økologisk sertifisert, i 1995. Da hadde familien i flere generasjoner solgt druene de dyrket på familiens vinmarker, uten å age egen vin utover familiens forbruk.
Men da kooperativet i nærheten ikke ville bli med på å lage en del av produksjonen sin som økologisk vin, valgte far til dagens driver, Juan José Cerdan Cerrón, å bryte ut og starte sitt eget lille vinhus. Det er Juan José meget takknemlig over, for det var årsaken til at han avbrøt studier og jobb innen økonomi og markedsføring og dro hjem til Fuente-Álamo for å lage vin.
«The New Generation of Old World Wines»
Vinene fra Bodega Cerrón bærer både betegnelsen DO Jumilla og Vino Tierra de la Castilla. Landsbyen Fuente-Álamo ligger på grensen mellom de to provinsene Murcia og Albacete. Her ble det dyrket druer alt under romertiden, så Juan har absolutt hold i å karakterisere vinene han lager som «The New Generation of Old World Wines». Kort og godt kunne det kanskje like gjerne hett: «Det nye Spania».
Vinmarkene ligger på 700-850 meter over havet, i et jordsmonn med mye rødbrun sandholdig leire, kalk og sandstein. Middelshavsvinden Levante er alltid der, ikke rart at det var i dette området Don Quixote sloss mot vindmøllene. Vindene som året rundt rusker deg i håret sørger for at vinstokkene slipper insektsangrep eller sykdommer. Temperaturene kan være ekstreme i begge retning, opp mot 40 pluss om sommeren og ned mot minus 10-15 grader om vinteren.
Fulle av naturlige aromaer
Cerrón-familiens jordbrukseiendom (Viña Cerron) er delt opp i to viktige vinmarker, La Muela og El Tejaejo. Her brukes verken kunstig gjødsel eller syntetiske kjemikalier. Alle vinstokkene høstes for hånd og under produksjonen benyttes kun naturlig gjær.
-Vi ønsker å skape en økologisk vin full av naturlige aromaer, fastslår Juan José.
Han understreker at jordsmonnet i området har et tilnærmet ørkenpreg, og at vinstokkene derfor må kjempe for livet for å overleve. De gror langsomt, som en bonsai, men utrolig nok befinner ett av Spanias største vannreservoir seg under Castilla La Mancha. Derfor kan røttene på vinstokkene gå så dypt som 30-35 meter i sin jakt på fuktighet.
-Dette er med på å sørge for stor mineralitet. Det blir nærmest eklektiske viner, mener Juan José.
Spanske og franske druetyper
Bodega Cerrón dyrker naturligvis de spanske druene tempranillo og monastrell, men har også internasjonale (les: franske) druetyper som chardonnay, syrah, cabernet sauvignon, merlot og petit verdot. Flere av vinstokkene ute i vinmarkene er 80-90 år gamle.
I en av vinmarkene, som går opp til 900 meter over havet, har man monastrell-vinstokker som er over 100 år. Bodega Cerrón har også en liten vinmark på 980 m.o.h. med pre-phylloxera vinstokker. De gir råstoff til ca 500 liter totalt i året. Totalt har Bodega Cerrón 26 hektar med vinmarker.
Cerrón-familien er opptatt av å ta vare på sine røtter. Gamle familiebilder går igjen på etikettene, som har navn som El Sentida de la Vida (meningen med livet), El Tiempo Que Nos une (tiden som forener oss) og Todo Sobre Mi (alt om meg).
Ukens røde vin er den som skal gi oss meningen med livet:
El Sentido de la Vida 2015
Rødvin
Spania, Jumilla
Bestillingsutvalget – nr. 1901601
Kr. 229,90, 0 – 6 år
Denne er laget på druene syrah (55%), cencibel (tempranillo) (24%), cabernet sauvignon (12%) og monastrell (mourvèdre) (9%), altså en ren spansk/fransk duell. Både vegansk og økologisk. Herlig, fyldig og dyp bærfrukt, mot bjørnebær og plommer, innslag av krydder og lakris, fin mineralitet, god lengde. Stor kraft, men finesse, og rik frukt. Lette, milde tanniner.
Produsent: Bodega Cerrón
Importør: Orbis Wines