Underholdende om vin til alle tider

En liten fornøyelig bok med vinsitater, vinfakta og vinkuriosa fra antikken til vår egen tid samlet og systematisert av journalist, oversetter og redaktør med kokebøker, vinbøker og kulturhistorie som hovedfelt. Du vil ikke mangle sitater om vin å bruke i diskusjoner eller taler hvis du har denne boken i samlingen din.

Anmeldt av Ulf Dalheim, journalist og gründer av VinPuls – publisert 4. februar 2022

Vinen er svaret! Men hva var spørsmålet?
Forfatter: Eirik Myhr
Forlag: Varde Forlag

Det finnes utrolig mange bøker på markedet om vin. Fra store, omfangsrike «vinleksika», gjerne oversatt fra engelsk, via bøker om mer spesifikke regioner og land til de lettbeinte, såkalte «folkelige» utgivelsene der mye av stoffet drøvtygges. Men det skal godt gjøres å komme med noe som både er originalt, morsomt, uventet og stimulerende. Eirik Myhr har klart det. Hans lille bok (drøyt 100 sider) kalt «Vinen er svaret! Men hva var spørsmålet» har sine svakheter, men mest av alt er det fornøyelig og til tider overraskende lesning.

Mye av innholdet i denne boken er ulike vinsitater, fra både kjente personers munn, men mange også uten kilde. Det er en av svakhetene ved boken, for vi vet egentlig ikke om dette er ord som er falt, eller bare funnet opp for anledningen. Vi går ut fra at de fleste er originale, men når og hvor og av hvem de er uttalt, får vi altså ikke vite. De blir beskrevet som å komme fra «ukjente røster». Så må vi bare godta at det kanskje er umulig å peke tilbake til akkurat når noen ytret dette for første gang og hvem opphavspersonen egentlig var.

Noen vil kanskje overraskes av at Bibelen har mange referanser til vin. Eirik Myhr har tatt med et titalls derfra, men også hentet ut vinreferanser fra Talmud, den store samlingen av jødiske skrifter. Noen av dem gjelder vel også for i dag. Som denne:
«Alle andre setter først fram den gode vinen, og når gjestene blir beruset, kommer de med den dårlige… (Evangeliet etter Johannes, 2, 10)

“Skjer fine ting i hodet”

Mange av sitatene er til å bli klok av, eller humre godt over. Noen eksempler:

«Aldri har noe bedre enn druenes saft vært skjenket menneskene av gudene»
(den greske filosofen Platon).

«God vin er ille for lommeboken, mens dårlig vin er ille for magen»
(ukjent, Spania).

«En vin gjenspeiler karaktertrekkene til vinmakeren – eller personligheten til hans kone eller elskerinne»
(ukjent, Frankrike).

«Champagne er det eneste som gir meg et løft når jeg er trett»
(den franske skuespilleren og aktivisten Birgitte Bardot).

«Jeg er avholdsmann når det dreier seg om øl, men ikke når det gjelder champagne» (den irske dramatiker, kritiker og nobelprisvinner George Berhard Shaw).

«Vinkelnere er de mest masochistiske livsnytere jeg noen gang har møtt»
(Bianca Bosker).

«Det skjer fine ting i hodet når jeg drikker vin»
(den norske forfatteren Erlend Loe).

«Medlemmer må ikke drikke mer enn sju glass vin om gangen og ikke mer enn to ganger daglig»
(tysk avholdsbevegelse tidlig på 1800-tallet).

«Vinen er svaret! Men hva var spørsmålet» er ikke en bok du leser fra perm til perm og så legger bort. Jeg vil anbefale at man først leser innledningene til de historiske kapitlene, dernest essayene, og at man så fordyper seg i sitatene som går igjen gjennom hele boken i mindre porsjoner. Akkurat for de mange underfundige sitatene er det mulig å ta frem boken fra tid til annen, når man trenger noe å tenke eller humre over. De små faktaboksene som krydrer boken, kan man også vende tilbake til, og kanskje bruke i en eller annen kviss. De fleste er detaljerte og korrekte, noen få litt unøyaktige. Jeg må også nevne Anne Vines som har formgitt boken, og sammen med forfatter har fått på plass et mangfold av spennende illustrasjoner, gamle malerier, plakater, bilder og tegninger.

Det er en imponerende variasjon i innfallsvinkler og opplysninger i denne boken. Nesten til å bli svimmel av. Det er derfor jeg anbefaler å bruke litt tid på den, fra tid til annen. Men den er til å bli litt mer klok og opplyst av.