Verdejo-viner i en egen klasse

Spanske hvitviner på verdejo-druen har fått et enormt løft de siste årene, både salgs- og kvalitetsmessig. Blant produsentene står Ossian Vides y Vinos frem som en av de mest interessante.

Ossian er et prosjekt som startet så sent som i 2005, da vinmarkseier Ismael Gonzalo i Rueda teamet opp med Javier Zaccagnini, som frem til da hadde vært sjef for Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero, altså øverste leder av kvalitetskontrollen i denne vinregionen.

Vin fra ekstremt gamle verdejo-vinmarker

Gonzalo og Zaccagnini ville utforske potensialet som lå i ekstremt gamle vinmarker beplantet med verdejo-druen. Gonzalo hadde slike vinmarker selv, og kjente dessuten området Rueda like godt som sin egen bukselomme, slik at han visste hvor det beste druematerialet kunne hentes.

De fleste av vinmarkene Ossian i dag kontrollerer er over hundre år gamle, og hele 50 hektar er beplantet med pre-phylloxera eller upodede vinstokker. Mange av vinmarkene ligger på 900 meter over havet, noe som også gir et helt spesielt drueråstoff. Der er det et sandholdig og skrint jordsmonn som gjorde at vinlusa phylloxera ikke klarte å etablere seg i dette området mot slutten av 1800-tallet da det meste av vinmarker i Europa ble lagt i grus.

Kun verdejo, økologisk produksjon

Fra dag en bestemte Ismael Gonzalo og Javier Zaccagnini seg for at de kun skulle jobbe med verdejo-druen og at produksjonen skulle være økologisk. Ossian Vides y Vinos ble det første vinhuset i Rueda som ble økologisk sertifisert.

De benytter seg dessuten bare av naturlig gjær. Ute i vinmarkene brukes kompost og planteekstrakt som gjødsling. Verdejo-druene som Ossian høster på sine vinmarker skiller seg noe ut fra de verdejo-variantene folk flest er vant til, nemlig de svært aromatiske og friske, hvor det flommer over av tropisk frukt og blomster. Ossian-vinene er mer hvit frukt og urter. Dessuten er konsentrasjonen enorm, noe som gjør at vinene deres godt tåler lagring på eikefat.

Hvitviner som tåler eikelagring

Entry lever-vinen Quintaluna de Ossian (kr. 229,90) hadde først fire måneder på fat, nå er dette økt til ni måneder. Hovedvinen og «flaggskipet» Ossian  (kr. 329,90) har lenge hatt minst ni måneder på fat. Den har gjort stor suksess også i Norge, ikke minst fordi den er en fremragende matvin.

En tredje vin er også tilgjengelig i Norge, enkeltvinmarksvinen Capitel som lages i et meget begrenset volum på druer fra de aller eldste vinmarkene. En eksklusiv vin som nesten ligger på burgund-nivå, også prismessig (kr. 597,90). To varianter av vinen Verdling finnes også, en tørr og en søt. Dette er verdejo laget på «tysk» måte. Her har Ossian hatt den tyske mester Klaus Peter Keller som samarbeidspartner for dentørre varianten, mens Nick Weiss har gitt råd om hvordan lage en søt utgave.

Winemaker Antonio de la Fuente (t.v.) hos Ossian Vides y Vinos sammen med den norske importøren Johan Crianza fra Salud AS og David Montes fra Alma Carraovejas som eier både Ossian og Ribera-vinhuset Pago de Carraovejas.

Fikk inn nye eiere i 2013

Vinhuset Ossian Vides y Vinos ligger i landsbyen Nieva i Segovia, et drøy times kjøring nordvest for Madrid. På grunn av sitt spesielle prosjekt som også strekker seg utenfor Rueda-grensene, har de valgt å merke vinene med Castilla y Leon som opprinnelsessted.

Årsproduksjonen har ligget på rundt 40 000 flasker, men målet for dagens eiere (Ruiz-familien som står bak det kjente Ribera del Duero-vinhuset Pago de Carraovejas) er å øke til 150 000 flasker årlig. Ruiz-familien kom inn på eiersiden i 2013, og kjøpte alle aksjene i 2016. De har engasjert Rafael Palacios (As Sortes/Valdeorras) som konsulent.

Ossian Vides y Vinos har nylig skiftet importør i Norge, og Johan Crianza i Salud AS opplyser at fokuset fremover vil være å utvikle porteføljen videre i Norge. Derfor har Salud, som er en av de fremste aktørene i Norge på spansk vin, introdusert produsentens toppvin Ossian Capitel på det norske markedet, samt de eksklusive rødvinene fra Pago de Carraovejas.