Kraftkar fra Tingvoll ble kåret til “verdens beste ost” under verdensmesterskapet i Spania for noen år tilbake. I årets NM fikk samme ost “bare” sølvmedalje. Det viser først og fremst hvor stor bredde og hvilken kvalitetsstigning norske osteprodusenter har hatt de siste årene. Men kanskje også hvor tilfeldig det kan være at man vinner en ostetittel. best i Norge denne gangen ble Konrad fra Stavanger Ysteri.
Av Ulf Dalheim, publisert 23. oktober 2021
Det er foreningen Norsk Gardsost som står bak arrangementet NM i ost. Totalt 84 forskjellige oster fikk utmerkelser, i kategoriene Super Gull (10 premierte), Gull (19 premierte), Sølv (29 premierte) og Bronse (26 premierte).
Vinnerosten Konrad er en rødkittost ystet av dagsfersk, økologisk rå melk, modnet med stout fra Lervig Bryggeri. Osten er lagret i en egen ostegrotte under ysteriet som gir osten sin særegne smak.
– Jeg liker å kalle NM i Ost heller for Landsutstillinga, for det er en utmerket mulighet å vise frem ostemangfoldet på, sier en svært glad Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri.
Tradisjonell håndverksysting
Stavanger Ysteri ble etablert av Lise Brunborg i 2015 og ysteriet har sine røtter i tradisjonell håndverksysting. Produksjonen foregår i sentrum av Stavanger, slik at ysteriet er et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk. Stavanger Ysteri ligger i en gammel emballasjefabrikk i Stavanger Øst. Denne bydelen var en gang selve hjertet i den lokale fiske- og hermetikkindustrien, og de siste årene har flere matprodusenter og restauranter funnet tilbake til tomme og fraflyttede fabrikker. Ysteriet er fra før av kjent for blåmuggosten Fønix.
Det ble delt ut en rekke medaljer til en rekke ysterier og produsenter og det var nesten 50 dommere til stede for å smake seg gjennom de rundt 200 ostene som hadde meldt seg på. Etter nøye smakinger spredt utover 13 dommergrupper ble det til slutt valgt 10 oster som skulle videre til en superjury, der de tre øverste pallplassene skulle fordeles.
Andreplassen gikk til Blåkoll fra Grindal Ysteri mens tredjeplassen ble erobret av Prosten fra Prestholt Geitost.
Jobber for bedre rammevilkår
Norsk Gardsost ble stiftet i 1997 etter initiativ fra Pascale Baudonnel. I dag organiseres de fleste som jobber med småskala melkeforedling i Norge gjennom organisasjonen, som også arbeider for å bedre rammevilkårene for næringen.
Norsk Gardsost har i mange år hatt landsutstilling av gårdsoster, som i 2015 ble utviklet til det som het Norgesmesterskap i lokalforedlet melkeprodukter under matstreif. I 2019 ønsket Norsk Gardsost å inkludere alle osteprodusenter og arrangementet ble igjen endret til Norgesmesterskap i Ost – NM i Ost.
NM i Ost arrangeres derfor for 2. gang i år, selv om det er 12. gang Norsk Gardsost inviterer til mesterskap.
Norgesmesterskap i Ost 2021 arrangeres av Norsk Gardsost med med støtte fra Innovasjon Norge, Tine og COOP.
Her er den komplette resultatlisten:
Super Gull | |
Konrad | Stavanger Ysteri |
Blåkoll | Grindal Ysteri |
Prosten – Modna Kremost av Geit | Prestholt Geitost |
Brun Geitost | Prestholt Geitost |
Bjølsund brie | Rygge Meieri |
Nordlandsost | Lofoten gårdsysteri |
Sognakvitost | Undredal Stølsysteri SA |
Leirgrøv – 1242 | Prestholt Geitost |
Blå Viking | Snertingdal ysteri drift AS |
Jærosten Jemima – Vellagra | Voll Ysteri |
Gull | |
Myrdal Vellagra Kvit geitost | Myrdal Gård |
Jærsk Bedaost | Ystepikene |
Brilliant Brie | Thorbjørnrud Ysteri AS |
Rabben, Pøyg | Ryfylke gardsysteri |
Biskopkroken | Bryn Gardsmeieri |
Vaniljeprim | Tverås Gårdsmat |
Åskeladd | Grindal Ysteri |
Rørosblå | Eggen Gardsysteri AS |
Råblå | Grindal Ysteri |
Fjellblå | Eggen Gardsysteri |
Kandalsost | Kandal Ysteri |
Brun geitost | Tørresvangen Gårdsysteri |
Grindal fetatype | Grindal Ysteri |
Kvit Undredal Mellomlagra | Undredal Stølsysteri SA |
Ung Grotteost | Hitra Gårdsmat-Mona Nynes |
Rødlin | Tjamsland Gård Ysteri AS |
Geiterjome | Stordalen Gardsbruk |
Solglad | Himmelspannet AS |
Snertingdal ysteri Godbiten | Snertingdal ysteri drift AS |
Sølv | |
Gomme med appelsin | Kjerringøy Ysteri |
Myrull | Grindal Ysteri |
Kraftkar | Tingvollost AS |
Hitra Blå | Hitra Gårdsmat-Mona Nynes |
Gelmin | Orkladal ysteri |
Heilfeit Brun geitost, Tinntradisjon | Stordalen Gardsbruk |
Ekte Geitost fra Skurdalen | Jakobsplass |
Kvita chili & anis | Beiarmat AS |
Fullmåne | Kjerringøy Ysteri |
Kjerringklump Cheddar | Hindrum Gårdsysteri |
Geiteberget | Himmelspannet AS |
Karveost | Gangstad Gårdsysteri |
Mild Mester | Tingvollost AS |
Kvitost frå Skjerdal, med karve | Skjerdal Stølsysteri og Kafe |
Vis Ole | Olestølen Mikroysteri |
Capra | Aalan gård |
Kvit Undredal, eldgamal | Undredal Stølsysteri SA |
Rød Ku | Thorbjørnrud Ysteri AS |
Aksnes IPA-Jack | Hindrum Gårdsysteri |
Høvding Sverre lagret | Orkladal ysteri |
Jåblom | Grindal Ysteri |
Yoghurt | Ryfylke gardsysteri |
Synnøve Rabagast | Synnøve Finden |
Høvding sverre xo | Orkladal ysteri |
Bufast – upasteurisert vellagra | Avdem Gardsysteri AS |
Sæterost | Brimi Sæter |
Geitesmør | Stordalen Gardsbruk |
Pan | Stavanger Ysteri |
Rokoll | Orkladal ysteri |
Bronse | |
Gubb – tradisjonsprodukt | Avdem Gardsysteri AS |
Raud dravle | Stordalen Gardsbruk |
Pultost – original Avdem-kjuke | Avdem Gardsysteri AS |
Edel Blå | Gangstad Gårdsysteri |
Ekte brun geitost | Solliaysteriet SA |
TINE Gudbrandsdalsost G35 | TINE SA |
Blandingsost geit/ku | Bryn Gardsmeieri |
Bæråscammen | Strandli gård |
Dovre Ysteri Norsk Camembert | TINE SA |
Edel Frue | Tingvollost |
Jærsk Kvitskimmel | Ystepikene |
Kvit fast geitost | Solliaysteriet SA |
Steinfjording | Lofoten gårdsysteri |
Kvitlin Kvit Geitost | TINE SA |
Rimtusse XOle | Olestølen mikroysteri |
Stavsfjell | Lega |
Gardsost | Per-Hansagarden Gardsysteri |
Søster Cecilia | Orkladal ysteri |
Skarrbo Spesial 4 mnd | Skarrbo Gård |
Høvding Sverre ung | Orkladal ysteri |
Skarrbo Ricotta | Skarrbo Gård |
Lagret Jørnsberg | Ostegården AS |
Skarrbo Spesial | Skarrbo Gård |
TINE Norsk Alpeost Vellagret | TINE SA |
Jærsk kremost – tare | Ystepikene |
Heimsmør | Gimstad Gård |