Vil bli europeisk matregion

Trondheim og Trøndelag er kommet ett skritt nærmere målet om status som “European Region of Gastronomy” i 2022. Juryen som har vurdert søknaden stiller seg bak trønderne.

Etter initiativ fra Visit Trondheim har Trøndelag Fylkeskommune og Trondheim kommune vedtatt å søke om status som European Region of Gastronomy for 2022. Oppdraget med å utarbeide en søknad ble gitt til Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Visit Trondheim, i tett samarbeid med kommune og fylkeskommune. Søknaden ble presentert i Brussel i oktober.

I dagene 12. til 15. november var en jury på besøk i Trøndelag for å vurdere regionens kvaliteter og potensiale som matregion. Juryen, som består av fire personer fra Hellas, Spania, Danmark og Finland – under ledelse av Edith M. Szivas, besøkte Gangstad Gårdsysteri og Øyna på Inderøy, samt Stokkøya og Refsnes oppdrettsanlegg i Åfjord. I Trondheim var juryen blant annet på besøk til de to hotellene Scandic Nidelven og Britannia Hotel samt Liantunet. I tillegg møtte de representanter fra NTNU, Sintef, NHO Reiseliv, Næringsalliansen, NIBIO, Nord Universitet og Mære landbruksskole.

Sist torsdag kunngjorde juryen at den ville gå inn for Trondheim og Trøndelags søknad. Juryen var imponert over fokus på bærekraft, bredden av mat og den høye kvaliteten generelt i regionen.

– Hvis tittelen brukes riktig vil hele regionen løftes som matdestinasjon, uttalte juryleder Szivas til Adresseavisen.

Juryens innstilling skal nå behandles av det internasjonale nettverket IGCAT. Ifølge søkerne veier antagelig juryens anbefaling tungt. Menorca har også søkt om statusen, og forventer jurybesøk i løpet av november.

Tidligere vinnere har vært Aegean (Hellas) og Sibiu (Transylvania) i 2019, Galway (Irland) i 2018, Aarhus (Danmark) i 2017 og Minho (Portugal) i 2016.

13 trønderske kommuner har skrevet under på det nye matmanifestet, der de ønsker å løfte mat og råvarer fra regionen. Det er valgt ut fire mål for arbeidet:

Mål 1: Trondheim og Trøndelag skal samhandle godt for å bli en internasjonalt ledende matregion.
Mål 2: Trondheim og Trøndelag skal øke verdiskapingen i den bærekraftige matproduksjonen gjennom å koble kunnskapsmiljøer og næringer.
Mål 3: Trondheim og Trøndelag skal bli en kjent og anerkjent internasjonal matdestinasjon.
Mål 4: Trondheim og Trøndelag skal bli ledende i landet til å rekruttere til matproduksjon og reiseliv.