Vil heve nivået på bydelsrestauranten

I flere norske byer finner du noen av de mest interessante og beste spisestedene i bydelene. I Trondheim kan det synes som om de fleste er samlet sentralt i Midtbyen. Eierne og driverne av nyetableringen Furmento Ristorante på Strindheim, vegg i vegg med Plantasjen, vil forsøke å bevise at også «naborestauranten» kan være stedet å gå til når du ønsker en god og spesiell mat- og vinopplevelse.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. august 2023

VinPuls har vært på før-åpningsbesøk hos Furmento. Det stilige, åpne lokalet er så godt som ferdig oppusset og møblert/dekorert. Vinskapet er fylt opp med spennende viner, fra bl.a. Italia, Frankrike og England, og i et annet glassbur henger ekte italienske skinker og pølser og venter på å bli tatt i bruk. Bordene er dekket opp med stilige italienske vinglass for hvite og røde viner.

Åpent, stilig, lyst og luftige lokaler ved Furmento Ristorante på Strindheim. Foto: VinPuls

På kjøkkenet er tre italienske kokker i gang med å prøve ut rettene, mens restaurantsjef Fabricio Bianchi, kokk og vinimportør med kokkeerfaring fra bl.a. Gordon Ramsey i London, sjekker glass og oppdekking. I løpet av noen uker skal personalet ved Furmento, som er italiensk og betyr «hvete», være klare for å ta imot de første gjestene.

God restaurantopplevelse i nabolaget

-Vi ønsker å løfte det som oppfattes som en bydelsrestaurant til et nytt nivå. Fortsatt skal vi være et sted for alle som bor i området, fra familier med barn til unge og eldre generelt. Men tenk hvor hyggelig det kan være for noen å pynte seg og gå ut til et spisested i nærheten av der de bor, nyte god mat og godt drikke, og så rusle hjem igjen, uten å måtte tenke på buss eller taxi. I tillegg håper vi naturligvis også på å bli oppfattet som så spennende at folk fra hele byen vil ta turen hit til Strindheim, sier Fabricio Bianchi som gjennom firmaet Vinitalia i flere år har levert vin og delikatesser importert fra Italia til flere restauranter i byen, på Fosen og i Stjørdal.

Lokalene som fremover skal huse den nye restauranten Furmento har tidligere vært kjent som Prego Ristorante. Eier Adnan Duzgun står også bak den populære italienske «pizzahytta» Il Fornaio ved innkjøringen til Plantasjen-parkeringen.

Duzgun, som har georgiske røtter, og kom til Norge fra Tyrkia i 1987, og har tidligere drevet forskjellige restauranter i Trondheim, i Ila, Fjordgata og Søndre, samt spisesteder i Eide og Kårvåg på Nordmøre. Men nå er det Strindheim som gjelder.

Spekemat, skinker og pølser importert direkte fra Italia henger allerede i kjølerommet ved Furmento Ristorante på Strindheim. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim
Ekte importerte italienske råvarer

-Alt vi bruker ved Il Fornaio i dag, og som også skal være tilfellet her ved Furmento, skal vi importere direkte fra Italia. Det skal være ekte italiensk, understreker Adnan Duzgun.

Ombyggingen og oppussingen ved Furmento har tatt noen måneder. Nå jobber man med å skaffe riktig og nok personale. Også Furmento har merket utfordringen som flere i utebransjen sliter med, nemlig å få tak i kokker og servitører.

Selv om tre kokker og restaurantsjef Bianchi allerede er på plass, tør man ikke sette en nøyaktig åpningsdato før 2-3 ekstra nye ansatte er hentet inn. Men i løpet av august skal man være i gang ved Furmento, mener Fabricio Bianchi.

-Vi har en ramme på plass for hva vi ønsker å servere til våre gjester. Vi vil tilby en ikke alt for stor, men god meny i starten. Som naturligvis byr på ulike pastaretter og pizza, men også ekte Fiorentina steaks, breiflabb og gjennomarbeidede vegetarretter, i tillegg til mange forskjellige brødvarianter, som ostebrød. Så skal vi utvikle menyen videre etter hvert. Kommer det et ønske fra en større gruppe om en spesialmeny, så skal vi levere det også. Aperitiff, drinks og cocktails byr vi også på, sier Bianchi.

Med lang erfaring av import av delikatesser og vin fra nettopp Italia, vet han hvor han få tak i de spesielle tingene som vil gjøre at Furmento Ristorante skiller seg ut fra andre restauranter.

Adnan Duzgun åpner opp nedtrekksgardinene i de nye Furmento-lokalene på Strindheim. Han håper å være med på å høyne folks oppfatning av standarden for bydelsrestaurantene.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim