Vindruen ingen ville vite av

Da Javier Sanz Cantalapiedra vokste opp på familiens vingård i Rueda, opplevde han at enkelte vinplanter i noen av verdejo-vinmarkene rundt om i regionen ikke ble høstet. I voksen alder fant han ut at druene som hang igjen ble omtalt som malcorta eller malcorta verdejo. Malcorta kan direkte oversettes som mal=feil og corta=kutte, i betydningen «vanskelig å kutte». Som druedyrker og vinprodusent bestemte han seg for å gjennomføre omfattende studier rundt malcorta-druene. Studiene endte med beslutningen om å «gjenopplive druen», som på det nærmeste var utdødd. I dag er Sanz eneste produsent i Rueda som lager en 100% malcorta-vin. Mye arbeid ligger bak, men resultatet er blitt en forbløffende flott hvitvin som nå også er tilgjengelig i Norge.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. mars 2023

Javier Sanz Cantalapiedra er fjerde generasjon som dyrker vindruer i familien. Og han lager supre viner under eget navn. Men han understreker at det er «viticultor» (=druedyrker) han først og fremst er, ikke bare vinmaker. Vinhuset hans heter derfor Bodega Javier Sanz Viticultor. Arbeidet med vinplantene og utvelgelsen av druene ute i vinmarkene er for Javier det aller viktigste. Så lager han de beste vinene han kan med det aller beste råstoffet han har dyrket frem.

Noe likt, mye ulikt «vanlig» verdejo

Det er ulike meninger om malcorta-druen er en klone utgått fra verdejo-druen, som er den dominerende når det kommer til hvitviner i Rueda. Eller om det er en egen drue som bare ligner mye på verdejo. Drueklasene er ganske så forskjellige, bladene på plantene likeså. Malcorta gir små, kompakte druer med tykkere skall og de gror frem i mye mindre klaser enn de vanlige verdejo-druene.

Andre forskjeller er at malcorta har lengre modningstid og innhøstingen skjer derfor som en av de siste i Rueda, gjerne to uker senere enn vanlig verdejo. Aromamessig har malcorta dessuten høyere syre som fremkaller solide sitrusaromaer, den er mer floral (blomsterpreget) og gir konsentrerte, mineralske viner.

Verdejo har lagringskapasitet

Leticia Sanz (t.v.) besøkte Trondheim og VinPuls i forbindelse med den spanske vinmessen som ble holdt på Quality Hotel Prinsen onsdag 15. februar. Her sammen med sin far Javier Sanz. Foto: Bodega Javier Sanz Viticultor

Da VinPuls arrangerte sin spanske vinmesse «Grand Cata de Castilla y León y otras regiones» på Quality Hotel Prinsen 15. februar i år, var Leticia Sanz på plass med en rekke flotte hvitviner på verdejo, sauvignon blanc og malcorta. Leticia er datter til Javier, og altså femte generasjon Sanz ved vinhuset. I tillegg til V Malcorta 2021 viste hun også frem Javier Sanz V 1863 Finca Saltamontes 2014, en vin som viste at kvalitetsverdejo har god lagringskapasiet.

Første årgang lansert av Sanz V Malcorta ble lansert i 2014. Da var det ti år siden han for alvor begynte å plante ut malcorta i en av vinmarkene som eiendommen sin, som omfatter rundt 100 hektar. Bodega Javier Sanz Viticultor holder til ved landsbyen La Seca i Castilla y León, 150 km nordøst for hovedstaden Madrid. Total årsproduksjon ved vinhuset ligger på 700 000 flasker.

Vil redde planetens biodiversitet

I flere av vinmarkene sine har Sanz vinstokker som har overlevd phylloxera-pandemien, og som nærmer seg 200 år i alder. Det å ta vare på sjeldne og glemte, lokale druer er blitt et uttalt mål for Javier Sanz. På den måten er han med på å redde planetens biodiversitet, som han uttrykker det.

Malcorta-druen er bare en av flere lite kjente druer han lager vin på. En annen er den røde cenicienta som også er av ukjent genetisk opprinnelse. Javier Sanz mener at denne druen er så unik og spennende at den bør bli enerådende for røde viner fra hvitvinsområdet Rueda.

Andre druer han tester ut i Ruedas kontinentale klima er bl.a. bruñal og gorda de moldavia, den siste en muscat-variant. Han har også noen druer som ennå ikke er helt identifisert i vinmarkene sine, så nye «oppdagelser» kan komme. Vinmarkene ligger rundt 700 m.o.h. i et klima hvor sommertemperaturen kan komme opp i over 40 grader om dagen, og likevel droppe til 12-13 grader om nettene. Ganske så perfekt for druedyrking.

Collecion V – for det spesielle

Javier sanz har en egen serie – Collecion V – som han bruker for sine spesielle viner. I tillegg til V Malcorta, omfatter serien også V 1863, som er en verdejo-vin laget på druer fra en vinmark fra 1863 som Javier Sanz har arvet fra sine besteforeldre. Dessuten V Dulce de Invierno (sent innhøstede druer) og V Colorado, den siste på cenicienta-druer. Volumet på disse vinene er begrenset, fra 2150 til 12 000 flasker av hver vin i V-serien.

Da Javier Sanz for tyve år siden plantet den første vinmarken med kun malcorta, med stiklinger fra gamle vinmarker hvor han fant enkeltvinstokker av malcorta, trodde han at vinene han etter hvert kunne lage på disse druene ville bli annerledes enn verdejo-viner han allerede produserte. Det stemte så absolutt. Javier Sanz V Malcorta er blitt en spennende «nyhet» blant verdens mest spesielle viner.

Javier Sanz V Malcorta 2021
Hvitvin
Spania, Castillo y León, Rueda
Bestillingsutvalget – nr. 8319401
Kr. 249,70, 0 – 4 år
Tiltalende lys gul farve med svakt grønnskjær. Frisk sitrusaktig duft, smak av lime, moden sitron, appelsin og fiken. Hint av blomster (jasmin), fersken, urter og steinmineraler. Lett oljet/fet. Prøv den til grillet eller røkt fisk, sjømatgryter og kalde supper.
Produsent: Bodega Javier Sanz Viticultor
Importør: Crianza