Vinen som verden holdt på å glemme

«Gi meg et glass Alicante og en kjeks», skal solkongen Ludvig XIV ha sagt på dødsleiet i 1715. Mens forfatteren Alexandre Dumas i boka «Greven av Monte Cristo» fra 1844 tillegger greven og adelsmannen Bartolomeo Cavalcanti et svar om at han ønsker å bli servert Alicante-vin, for «det er min favoritt». Vinen de snakker om, og som frem til vinlusa phylloxeras herjinger på slutten av 1800-tallet hevdet seg blant sherry, port, madeira og marsala som verdens beste søte vin, kalles i dag Fondillón og gjør seg fortjent til betegnelsen en av de mest unike og sjeldne viner på planeten. Den burde få World Heritage-status av UNESCO er det noen som mener. Vit da at det er noen få flasker tilgjengelig i Norge av den!

Av Ulf Dalheim, publisert 4. januar 2023

Vinen som holdt på å gå i glemmeboken for over 100 år siden, men som ble gjenoppdaget like før 1950-tallet og nå er en eksklusiv hemmelighet for de fleste, Fondillón, er en søt rødvin laget på overmodne monastrell-druer høstet først i november. Da har druene begynt å skrumpe inn og har mer et preg av å være rosiner enn druer. Den ferdige vinen får en naturlig alkoholstyrke fra 16 til over 20 prosent uten at den tilsettes druesprit som med andre sterkviner, og den lagres på gamle fat lenge. Svært lenge faktisk.

To av Fondillón-vinene som finnes i Norge, fra Colección de Toneles Centenarios (=utvalgt fra hundreårsfat), har ligget henholdsvis 25 og 50 år på fat, minst. To andre lanseringer som akkurat nå er utsolgt, fra Bodega Brotons, var fra årgangene 1964 og 1970, begge altså over 50 år.

Produsenten Primitivo Queiles har en vin kalt «Solera 1892 Gran Fondillón de Abuelo» som er fra et fat som fikk sin første vin fylt på fatet i 1892 og som ble «gjenopplivet» rett etter andre verdenskrig da de i tillegg startet en ny solera som nå selges som Fondillón Alicante Solera 1948.

«Rancio-viner» som egentlig er naturvin

Fondillón-vinene tilsettes ikke noe etter at de er gjæret ferdig, ikke engang svovel. Så her er en lettere oksidert stil noe man ønsker. I Spania omtaler man slike viner som «rancio». Hvis man jakter på ekte naturvin, er det ikke mange som kan måle seg med Fondillón i så måte.

Noen av vinhusene fyller heller ikke fatene helt, nettopp for at vinen skal få denne lille mengden av luft under lagringsprosessen. Resultatet er viner som har en helt unik smak, rødbrun mot mahogni i farve, med innslag av tørket frukt, dadler, svisker og rosiner, cedertre, karamelliserte nøtter, tobakk, ristet brød, te, ingefær og søte krydder. Kan ligne litt på madeira og tawny port, men er likevel helt annerledes.

Kun ti produsenter er sertifisert

Kun ti produsenter i Valencia-regionen er i dag sertifisert til å kunne produsere Fondillón som en AOP Alicante-vin. Og da må de oppfylle strenge krav til modningsgrad på druene, lagring på fat og tappet mengde per år. I noen år kommer det bare 1000 flasker på markedet totalt (2013). Flere av de ti vinhusene lanserer heller ikke viner hvert år en gang. Bodegas Salvador Poveda tappet i 2008 hele 8000 flasker av årgangsvinen Fondillón Gran Reserva 1987. Men de neste ti årene lot de resten av denne vinen ligge urørt på fat.

Om det ikke er rene enkeltårgangsviner som legges på fatene, er det solera-prinsippet som gjelder ved lagring. Det betyr at kun ti prosent av mengden på et fat kan tappes hvert år. For årgangsvinene må fatene fylles opp igjen med akkurat samme vin fra andre fat. Den eldste soleravinen sies å være fra 1880 og ligger i kjelleren hos produsenten Bodega Brotons.

Mer fjell enn du tror i Alicante-provinsen

Alicante-området har offisielt produsert vin siden 1510, men det var nok vinstokker der også lenge før dette. Mens de fleste av oss forbinder Alicante med ferie, sjø, sol og strender, er det greit å huske at provinsen har nest mest «fjell» av alle de spanske provinsene. Bare 40 km fra de beste strendene er det kupert terreng og høyder fra 600 meter og oppover. Her er gjennomsnittstemperaturen 2-3 grader lavere enn ved kysten, og her er påvirkningen av sjøklima minimalt.

De tre fjellkjedene Sierra Carche, Sierra Monte Coto og Sierra Salinas har åsrygger og fjell opp mot 1200 m.o.h. Steinrik, karrig jord gjør fjell- og åssidene ideelle for dyrking av vindruer. Nord i området dyrker de mest moscatel. Der opplever de 800 mm med regn hvert år, mens vinmarkene i sørøst, hvor monastrell-druene høstes, kun har et gjennomsnittlig regnfall på 350 mm per år.

Mens etterspørselen etter både vanlige stille viner og søt Alicante-vin var på sitt høyeste over hele Europa, hadde området hele 93 000 hektar med vinmarker og det ble produsert 1,2 millioner hektoliter i året. Nå er arealet med vinmarker redusert til kun 10 000 hektar, så appellasjonen er nok gått noe i glemmeboken for mange.

I i nyere tid var den lenge bare en “husvin”

I følge en av de eldste produsentene i området, Primitivo Quiles, var druene fra de eldste og minst produktive vinmarkene før andre verdenskrig kun brukt til å lage» husviner». Mange druedyrkere på denne tiden leide vinmarker under en avtale kalt «rabassa morta», som gikk ut på at de fikk beholde dem så lenge det ble høstet druer der. Derfor var det ofte kun igjen gamle vinstokker som nesten ikke bar frukt.

Disse ble i tillegg høstet sist, ofte sent i november, så druene var overmodne og veldig søte. Alle som høstet slike druer, hadde gjerne et gammelt 500 liters fat som de tappet husvinen på i kjelleren sin. Og siden fatene sjelden var helt tømt før neste årgang, startet man automatisk en slags solera-lagring, uten kanskje å tenke over at dette var slik den første, historiske Alicante-vinen oppsto.

Ved begynnelsen av det tyvende århundre var det bare to vinhus som laget og solgte Fondillón i Alicante, Primitivo Quiles og Salvador Poveda. I dag er altså åtte andre kommet til og blitt godkjent av Consejo Regulador de Alicante. Kravet til vinene er en alkoholstyrke på minst 16 prosent (ikke rart man lokalt kaller naturgjæren som brukes for «Samson»). Og minimum lagringstid skal altså være ti år. Kun ti prosent av volumet på hvert fat kan tappes årlig, og hvis man må etterfylle fat pga fordampning må det være med like gammel vin. Skifter man ut fat, må de man erstatter disse med være minst fem år gamle og tidligere være brukt til rødvin.

Dette er Fondillón-vinene som er tilgjengelig i Norge nå:

Fondillón Luis XIV 25 Años
Sterkvin
Spania, Valencia, DOP Alicante
Bestillingsutvalget – nr. 14105302
Kr. 490,00, 0 – 25 år
Kun 800 flasker er tappet, og gjennomsnittsalderen på vinen er over 25 år. Lys brun farve med oransje sjatteringer. Lett oksidert preg, men først og fremst tørket frukt, fiken og svisker, innslag av hasselnøtter, ristede mandler, søtt krydder, kanel og gammelt treverk. Fascinerende vin!
Produsent: La Colección de Toneles Centenarios
Importør: Vinarius

Fondillón Luis XIV 50 Años
Sterkvin
Spania, Valencia, DOP Alicante
Bestillingsutvalget – nr. 14105202
Kr. 2075,00, 0 – 25 år
Hentet fra 25 fat som ble funnet i kjelleren i et eldre nedlagt vinhus, Ferrero. Dette var fat som ikke hadde vært rørt på 60 år og som ble gjenfunnet i 2015. Lys mahognifarve med hint av oransje, intens lang smak, mild, balansert syre. Smak av tørket frukt, gammelt treverk, vanilje, sort te, krydder, johannesbrød og brente mandler. Imponerende!
Produsent: La Colección de Toneles Centenarios
Importør: Vinarius

Dette er produsentene av Fondillón, godtkjent av myndighetene:

VinhusLandsby
Bodegas Bocopa Cooperativas de Alicante Coop. V.Petrer
Bodega Las VirtudesVillena
Bodega Santa Catalina del MañánMonóvar
Bodega Cooperativa de AlgueñaAlgueña
Bodegas AlejandroMonóvar
Bodegas MonovarMonóvar
Brotons Vinos y AceitesPinoso
Hacienda La SerrataVillena
Bodegas El PinaretCañada
Primitivo QuilesMonóvar