Her er et vinhus som er et reisemål i seg selv: Fontanafredda i Piemonte er en vinprodusent som med alle sine øvrige fasiliteter på eiendommen fremstår som en «landsby», et eget lite samfunn.
Der finner du en av verdens eldste, største og flotteste vinkjellere, dessuten et eget luksushotell, et staselig gjestehus, en kongresshall på et tidligere høyloft, et toppmoderne smakerom, tre restauranter (en med Michelin-stjerne), store selskapslokaler og en innholdsrik butikk.
200 ansatte og 40 fastboende alt i 1918
Allerede for 100 år siden kunne Fontanafredda-eiendommen i Serralunga oppfattes som en landsby i seg selv, med bl.a. kirke, skole, 200 ansatte og 40 fastboende familier i 1918.
Mye er likt også i dag. Nå har de 150 ansatte og 20-25 familier bor fast der.
-Vi har alltid vært et eget lite samfunn, sier Chiara Destefanis som møter oss ved ankomst og tar oss med på en guidet tur som virkelig bekrefter den utrolige historien til anlegget, og ikke minst størrelsen.
Når du etter å ha tatt av fra Strada Provinciale 125 og kommer kjørende oppover Via Alba som går langs myke åssider med nebbiolo-planter møter du de første husene og ser de imponerende hovedbygningene. De er i dag malt i de farverike stripene som er blitt et kjennemerke for Fontanafredda og gjenfinnes på vinetikettene. Du må du bare bli imponert over størrelsen på anlegget. Og takknemlig for at noen har penger og vilje til å ta vare på en slik eiendom.
Kongen bygget et “jaktslott” til sin kjære
Bortenfor de største bygningene, ved begynnelsen av en sjarmerende skog med park, dam og stier, ligger herskapshuset, eller jaktslottet, som kong Vittorio Emanuele II i 1858 bygget til sin kjære Rosa Verdellana (ofte benevnt «La Bela Rosin»). Det er nå oppgradert og modernisert og rommer nå stjernerestauranten Ristorante Guido hvor mesterkokken Ugo Alciati regjerer i andre etasje.
I førsteetasjen har han fått med seg broren Piero til å drive Dizguido Osteria del Vino Libero (bistro og vinbibliotek). I tillegg har de Taverna del Re som serverer ekte, rustikk og enkle italienske retter.
Mye å velge mellom av spise der med andre ord. Men det er vinene som er hovedgeskjeften ved Fontanafredda som naturlig nok er en av de største produsentene i hele Piemonte, i volum.
Har laget Barolo-viner der siden 1867
Den første Barolo-vinmarken ble kjøpt i 1866, året etter ble det laget vin på eiendommen, og alt fra 1870 var Barolo-viner fra Fontanafredda et begrep i Italia.
Den 300 hektar store eiendommen ble den gang drevet som en storgård. Det er nedtegnet at det i 1878 var ganske mange fast ansatte der som også fikk betalt (!) for å jobbe på gården, noe som faktisk var ganske uvanlig i Italia på denne tiden.
Barna til Rosa og Vittorio Emanuele, Maria Vittoria og grev Emanuele Alberto av Mirafiore e Fontanafredda, overtok etter foreldrene. Etter der igjen kom nye medlemmer av Mirafiore-familien som drev Fontanafredda frem til 1931, da resesjon og økonomiske problemer førte til at banken Monte dei Paschi di Siena overtok eiendommen og kjellere for drøyt en million italienske lire. Merkenavnet Fontanafredda ble solgt videre til Gancia-familien for 100 000 lire.
Farnetti-familien kjøpte Fontanafredda tilbake i 2009
Siden 2009 har mye skjedd for Fontanafredda. Familien Farnetti, fra Piemonte og kjent for Eataly, kjøpte da tilbake eiendommen og vinfirmaet. Med far sjøl, Oscar Farnetti i spissen satte de i gang arbeidet med å løfte Fontanafredda til nye høyder. Farnetti-familien hadde også sikret seg vinhuset Borgogno midt inne i Barolo, så de er nå en stor og viktig aktør i området. Sønnen Andrea Farnetti er winemaker hos Giacomo Borgogno & Figli, eller Borgogno dal 1761 som firmaet også markedsfører seg under.
En ny giv er altså på gang hos Fontanafredda, vinfaglig i dag under ledelse av ønologen Giorgio Lavagna, opprinnelig fra landsbyen Castiglone Faletto og med solid erfaring fra flere kjente vinhus i Piemonte.
Lavagna var kjellermester og senere winemaker hos Batasiolo, deretter winemaker og assistent hos Bruno Giacosa fra 2006 til 2011 før han jobbet tre år som konsulent rundt om i området. Så fulgte tre år hos Agricola Brandini før han kom til Fontanafredda i 2017.
Danilo Drocco startet kvalitetsoppturen
Gjennom perioden med bankens eierskap og Gancia-kontroll over merkenavnet var det varierende kvalitet på vinene fra Fontanafredda. Under sjefsvinmaker Danilo Drocco tok Fontanafredda fra rundt 2000 år for år store steg fremover. Han lanserte dessuten en egen serie som hedret grunneierne og historien – under navnet Casa E. di Mirafiore.
Også andre grep pekte fremover og oppover. Bl.a. at man i 2016 påbegynte en full overgang til økologisk produksjon. Å gjøre det med egne vinmarker gikk greit. En større jobb ble det å få 400 familier som leverte druer til Fontanafredda til å konvertere til økologisk dyrking.
Men fra og med 2019 var sertifiseringen på plass, og Fontanafredda kunne kalle seg største økologiske produsent i hele Piemonte. Da hadde Danilo Drocco dratt videre til Cantina Nino Negri i Lombardia og Giorgio Lavagna (i mars 2018) overtatt som teknisk direktør og sjefsvinmaker.
-Det var naturligvis en utfordring å bli fullt og helt økologisk. Først og fremst må vi klare å gjøre plantene mer resistente mot infeksjoner. For når du tar bort «medisinene» (les: kjemiske sprøytemidler) må plantene plutselig sloss på egen hånd. Å drive økologisk er ikke mer kostbart, tvert imot, nå slipper vi utgiftene til innkjøp av sprøytemidler. Men det er adskillig mer arbeidskrevende ute i vinmarkene, sier Giorgio Lavagna.
Mange grunner til å drive økologisk
-Hva lå bak beslutningen om å bli en økologisk produsent?
-Det var flere grunner til det. At vi driver økologisk etterspørres naturligvis fra kundene. Men vi er også opptatt av å ta vare på området vårt. Kjemiske sprøytemidler tar livet av det økologiske systemet vi er så avhengig av. Vi må rett og slett redde omgivelsene våre, og i den store sammenheng, jorda vår. Å drive økologisk er en viktig del av dette, svarer Giorgio Lavagna.
Han roser eieren Oscar Farnetti som han beskriver som en meget intelligent og ikke minst fremtidsrettet mann. Han har blant annet skrevet bøker om sin kjærlighet til viner fra Piemonte. Oscar skjønte da han overtok eierskapet til Fontanafredda for drøye ti år siden at noe måtte gjøres hvis Piemonte skulle ha en like bra fremtid som fortid innen vin og jordbruk. At Langhe, Roero og Monferrato i 2014 fikk status som «Unesco World Hertitage» som det første vinlandsskapet i Italia var også noe som forpliktet og satte fart i arbeidet med å bli økologisk.
-Det er vanskelig å bli en økologisk produsent i Piemonte. Utfordringene er mange. Men Oscar Farnetti ba winemaking-teamet sette i gang. Og nå er vi altså her, 100 prosent økologisk sertifisert! Vi er den første store produsenten i Piemonte som har lyktes med sertifiseringen. Jeg håper vi kan være et eksempel og trekke med oss andre, både små og store produsenter, fastslår Lavagna som med 2019-årgangen laget sin 35.årgang i Piemonte.
Kåret til årets europeiske vinprodusent
Vi har nevnt at Fontanafredda er en STOR produsent, volummessig. Men kvalitet ligger uansett der som en grunnpilar, enten man masseproduserer rimelige hverdagsviner eller finjusterer enkeltvinmarks-Baroloer. Fontanafredda har lyktes godt i begge kategorier, og fikk en bekreftelse på det da vinmagasinet Wine Enthusiast i 2017 kåret vinhuset til «European Winery of the Year».
Totalt eiendomsareal for Fontanafredda er på 122 hektar, hvorav 12 hektar er skog. 10 hektar ligger tett på selve Fontanafredda-samfunnet, de øvrige vinmarkene er spredt rundt i Serralunga.
MGA Fontanafredda – en monopol
Mange av oss kjenner til begrepene IGT, DOC og DOCG som kvalitetsbetegnelser på italienske viner. I Piemonte kan du nå se betegnelsen MGA brukt stadig oftere. MGA står for Menzioni Geografische Aggiuntive og er en slags monopolvinmarks-antydning. Det skal nå finnes 181 MGA’er i 11 piemontesiske landsbyer. MGA Fontanafredda er en av disse og refererer til vinmarksbeplantningen rundt selve hovedeiendommen.
var med å starte prosjektet Alta Langa
I tillegg til produksjonen av stille viner fra de forskjellige underområdene i Piemonte, må det nevnes at Fontanafredda var blant syv produsenter som i 1990 startet et musserende prosjekt i Alta Langa, rundt 15 kilometer lenger nord.
Siden da har Alta Langa-musserende viner laget på druene pinot nero og chardonnay, og lagret på bunnfall i minst 30 måneder, fått betegnelsen DOCG Metodo Classico og blitt anerkjent som noe av det fremste du kan få med bobler av italiensk vin.
I underkant av tyve viner på Polet
Jeg vet ikke om Fontanafredda selv vet hvor mange forskjellige etiketter og viner som nå er på markedet. Det er nemlig mange, og viser med all tydelighet hvilken bredde de har i produksjonen. I Vinmonopolets lister finner du i underkant av tyve av dem. Først og fremst Barolo’er i flere varianter – ikke minst Vigna La Rosa. Men også Barbaresco, Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo, Roero Arneis, Brachetto d’Acqui og Alta Langa-musserende. Flere kan nok komme etter hvert…
Her er min vurdering av en del av Fontanafredda-vinene jeg smakte under mitt besøk på vinhuset:
Val di Tana Roero Arneis 2018
Biodynamisk produksjon. 13,5% alkohol. Saftig, lett vegetal og floral, ganske juicy, med noe urtepreg. Pærer, akasiahonning og eksotiske frukter. Ikke i Norge.
Pradalupo Roero Arneis 2018
Ganske aromatisk, fruktig og avrundet hvitvin med preg av moden frukt. Pærer, tropisk frukt og blomster. På Vinmonopolet til kr. 174,90.
Fontanafredda Piemonte Barbera 2018
Økologisk. Dette er en slags entry level-barbera, men en ganske god sådan. Saftig, lett krydret stil, noe parfymert duft, hint av grønne tanniner, smak av kirsebær og plommer, bra syre. Ikke i Norge.
Raimonda Barbera d’Alba 2017
Fruktig og ganske balansert mellom masse rødbærfrukt og toner av mørke bær og plommer. Krydder, fat, noe floralt, hint av vanilje. På Polet til kr. 164,90.
Barlo Serralunga d’Alba 2015
Råstoffet er hentet fra forskjellige vinmarker i Serralunga. Tiltalende duft, med innslag av roseblomst, krydder og mørke bær. Smak av sort bærfrukt, sopp, våt jord, fat og hengt kjøtt. Flott syre. Har fått 95 poeng i Decanter denne. Det er nok noe for høyt. Men sterk 5’er.
Barolo Propieta in Fontanafredda 2015.
Dette er en MGA, altså en monopolvinmarksvin. Preg av mørke bær, tørket frukt, nyper, roseblomst, krydder og lær. Pent balanserte og milde tanniner. 2013-årgangen er på Polet til kr. 599,90
Barolo Vigna La Rosa 2015
En enkeltvinmarksvin som bare lages i de beste årganger, og da i et volum på ca 20 000 flasker. Mørk bærfrukt dominerer, svært ung ennå, med innslag av kjøtt, lær, urter, krydder, fat, mocca, roser, sopp og våt skogbunn. Merkbare tanniner. Tilgjengelig på Polet i 2013-årgangen til kr. 809,90 (samt 1996 magnum til kr. 2495,00).
Barolo Riserva 2010
Utsmykket med kunstneretikett som forteller at Fontanafredda ble European Winery of the Year i 2017. Flott frukt, noe utviklet, men likevel stram, fast og delikat. Lette milde tanniner, hint av krydder, urter, tobakk, fat og tørket frukt.
Barolo Riserva 1999
En pent utviklet, delikat, myk og innsmigrende vin. Ganske mørk farve, faktisk, med en lett brunkant. Fortsatt ganske livlig vin. Floral, mot roser og hvite blomster, hint av tobakk, lakris, lær og fat. Denne årgangen er tilgjengelig på Polet til kr. 1199,90.
Barolo Riserva 1982
Godt utviklet, denne, du aner litt alderstillegg. Tørrer en del, svært moden frukt, tørkede kryddertoner, lett animalsk med innslag av lær og eik.