Vinpriser til Spontan Vinbar og Credo

Spontan Vinbar i Trondheim har virkelig markert seg etter flytting og gjenåpning i nytt lokale 1. juli i år. Matskribenter har allerede påpekt at Michelin-guiden bør se mot Spontan ved neste utdeling av utmerkelser, og søndag vant Spontan prisen for “Beste lille vinkart” da årets beste vinkart ble kåret av Norsk Vinkelnerforening og Kapital i Oslo. Også Credo hentet hjem en ny pris. En internasjonal jury ga Credo seieren i “Best sustainable wine list 2022”.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. september 2022

Den største spenningen rundt årets kåring var nok hvilken restaurant som skulle gå til topps i hovedkategorien, Norges beste vinkart. Park Hotel Vossevangen har vært utilnærmelig i en årrekke, men etter at deres vindirektør Francesco Marzola sluttet tidlig i vår, mente noen at det kanskje åpnet for at andre steder kunne overta hegemoniet. Og det var juryen enig i: Norges beste vinkart 2022 finner du på Skigaarden i Hemsedal.

Hva nå, Britannia?

Noe overraskende var det at Britannia/Speilsalen ikke nådde opp i noen av kategoriene de var nominert i. Så vindirektør Henrik Dahl Jahnsen og teamet rundt ham på Britannia har tydeligvis en jobb å gjøre hvis de virkelig har ambisjoner om å markere seg blant Norges beste vinsteder. Konkurransen har virkelig hardnet til de siste årene, og det er nå mange serveringssteder i Norge som byr på fenomenale vinkjellere.

At to andre utesteder i Trondheim, Spontan og Credo, fikk hver sin pris, bekrefter vår oppfatning av at det nå er mange spennende steder å oppsøke i trønderhovedstaden hvis man er ute etter et godt glass eller en flaske god vin. Steder som Kraft Bodega og To Rom og Kjøkken, som begge har svært gode vinlister, var dette året ikke blant de nominerte.

Vinnerne i årets kåring var:

Norges beste vinkart:
Skigaarden, Hemsedal

Beste vin på glass:
Park Hotel Vossevangen

Beste “lille” vinkart:
Spontan Vinbar, Trondheim

Beste nykommer:
Norvald, Oslo

Beste champagne/musserende vinkart:
Skigaarden, Hemsedal

Beste vinmeny:
Kristoffer Aga på Re-Naa, Stavanger

Dette var de “internasjonale” vinnerne

Kåringen fra den internasjonale Star Wine List-juryen:

Best Sustainable wine list:
Credo Restaurant, Trondheim

Special jury prize:
Territoriet

Best Austrian wine list:
Happolati

Juryen, og deres begrunnelser

Norges Beste Vinkart er sammensatt øvelse for juryen. Ti tusenvis av sider vurderes utifra utvalg, variasjon, kvalitet og filosofi mellom vinliste og konsept. Bak utdelingen av Norges Beste Vinkart står Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List. Årets jury har bestått av juryleder Rune Rake, Alexander Michalsen og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet.

Her ved Skigaarden i Hemsedal finner du nå Norges beste vinliste og beste vinkjeller. Foto: Skigaarden

Om vinneren, Skigaarden i Hemsedal, uttaler juryen:

Juryen mener at årets beste vinkart er en Tour de Force: en fantastisk liste som fortsetter å forbedres hvert år og som viser eksepsjonell bredde og dybde i utvalget. En forbløffende og gjennomtenkt seleksjon av viner, omfattende dekning i land, regioner, årganger og ikke minst produsenter har imponert juryen.

Juryens leder Rune Rake er klar og tydelig på hvorfor Skigaarden vinner: -Et fabelaktig vinkart som sømløst blander det ikoniske med den nye bølgen, fantastiske vertikaler fra gamle vinstjerner og ikke minst fremragende organisering og presentasjon. Ikke minst er det imponerende at de har klart å bygge opp samlingen på bare noen få år. Bravo! Sommelierfaget er i gode hender her, forteller Rune Rake til Kapital.

Juryen påpeker at de siste årene har det vært umulig å komme utenom Park Hotel Vossevangen i kåringen av Norges beste vinkart. I år er det annerledes. Vinkartet hos Park begynner å bli en smule «utplukket», og selv om det fremdeles er enormt mange gode kjøp der er det tendenser til at visse viner er i ferd med å gå ut på dato.

Når årets vinner samtidig fortsetter å utvikle seg i riktig retning – og kan tilby et vinkart som med sine totalt 111 sider ville vært i den absolutte norgestoppen også hvis vi ser bort fra Norges beste utvalg av champagne – så var det i år liten tvil om at pilen peker i retning østsiden av fjellet.

Kombinerer kvalitet og bredde

Inne i dette vinrommet hos Spontan Vinbar finner du flaskene som gjorde at Spontan vant prisen for “Norges beste lille vinliste”.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Dette sier juryen om tildelingen av prisen for Beste «lille» vinkart 2022 til Spontan:

Ved første øyekast skulle man kanskje tro at dette vinkartet hadde sine begrensninger. Men årets vinner av beste «lille» vinkart klarer kunststykket å kombinere høy kvalitet med et bredt spekter av stiler, opprinnelser og kvalitetsnivåer. Her kan den vininteresserte finne små og store champagnehus side om side, erkeklassisk Rioja og trendy naturvin hånd i hånd. Innen noen områder er bredden minimal – men til gjengjeld er vinene håndplukket og de ypperste i sin kategori. Andre steder kan feinschmeckeren dykke ned i årganger, vinmarker og cuveer i spennende vertikaler.

Vinkartet består ikke av mange sider, men de totalt 15 sidene (inkludert øl, sider, brennevin og alkoholfritt) er tettpakket med vinglede. Slik stedet som helhet har beveget seg fra artig vinbar til imponerende spisested, har vinkartet også tatt steg i retning den ypperste eliten. Slett ikke størst, men helt klart blant de beste: Norges beste «lille» vinkart befinner seg i Trondheim, hos Spontan!

Om tildelingen av prisen beste Sustainable wine list 2022 til Credo, sier juryen:

Nok en pris til Credo i Trondheim: Best Sustainable Wine List 2022. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

“The wine list at Credo has a fantastic selection of wines, from the classic to the newcomers. There are back vintages specially in sections like Burgundy and Bordeaux and younger wines from regions like Ribera Sacra. Producers are very well selected not only because they make delicious wines but also because the viticulture is organic, sustainable and many examples are biodynamic”, says jurymember Paz Levinson about Credo’s list She continues: “The restaurant is conscious about sustainability in every detail and the list reflects this while there are many other beverages that are homemade and local”.