VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 24
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Champagne Philipponnat Grand Blanc Brut 2009
(kr. 790,00 – varenr. 7710201 i BU)
Å, som jeg har gledet meg til å åpne luke 24 for dere! Jeg ønsker med denne flotte champagnen God jul til alle vinelskere over det ganske land. Når jeg har valgt i avslutte denne julekalenderen med Philipponnat, er det fordi dette definitivt er ett av de beste champagnehusene i markedet nå. Men også et hus som har en helt unik historie, med familiære røtter tilbake til 1522 (!), da Apvril le Philipponnat begynte som druedyrker med vinmarken Le Léon mellom Ay og Dizy.
Fortsatt har Philipponnat sitt hovedkvarter i Ay, nå med Charles Philipponnat ved roret. Hvor mange Philipponnat-generasjoner av druedyrkere, vinmakere og kjellermestere (chef de caves) som har vært før Charles vet han vel knapt selv. Men mange er det, gjennom snart 500 år!
Det er mye som er spesielt med Maison Philipponnat. For forfedrene og Charles selv har definitivt skapt historie. Gode gamle Apvril fra 1522 og utover var f.eks. leverandør både til kong Louis XIV, hans magistrater og de kongelige utnevnte borgermesterne i Ay.
Se alle lukene i VinPuls Julekalender her:
https://vinpuls.no/vinpuls-julekalender-2020/
Fra en flott rekke av strålende rekke av champagner, har jeg valgt Grand Blanc Brut 2009 fordi den er utmerket følge til norsk julemat. Som en 100 prosent chardonnay-basert vin (Blanc de Blancs) har Grand Blanc både stor fruktighet, friskhet, kompleksitet og mineralitet. Alt du trenger for å nøytralisere og støtte opp under salt eller feit julemat.
Men jeg kunne valgt enkeltvinmarks-champagnen Clos des Goisses, som med sine bratte, sydvendte 5,5 hektar som nærmest stuper ned i elva Marne, er den mest spesielle og flotteste vinmarken i hele Champagne. Fra 1935 til 1979, da Krug introduserte Clos de Mesnil, var dette regionens eneste enkeltvinmarks-champagne.
Flere andre av husets gode champagner hadde vært aktuelle for dagens luke. Philipponnat har noen supre NV-champagner, kalt Royal Réserve, men er mest kjent for sine pinot noir-baserte viner og ikke minst Cuvée 1522 som Charles Philipponnat introduserte etter at han tok over som sjef ved Maison Philipponnat i 1999.
Hans far hadde vært chef de caves ved Moët fra 1947 til 1977, og sto bl.a. bak deres legendariske Dom Perignon 1961. Historisk har nok kvaliteten på vinene fra Philipponnat svingt med hvem som satt i sjefsstolen, men etter Charles Philipponnats inntreden har pilen bare pekt oppover.
Philipponnat er i dag en slags brobygger mellom de såkalte RM-produsentene (Récoltant-Manipulant) og de store champagnehusene (Maisons). RM betyr at produsenten lager champagne kun fra sin egen vinmark, mens de største champagnehusene som kjent kjøper inn alt eller det meste av druer fra andre dyrkere.
Philipponnat har 20 hektar med egne vinmarker, kun av Premier Cru og Grand Cru-status fra noen av de beste områdene i Champagne: Ay, Mareuil sur Ay og Avenay. Men like viktig for kvaliteten er måten vinene lages på. De benytter bl.a. solera-systemet ved lagring av basevinene. Det betyr at hver eneste champagne får en andel av husets historie i seg. Philipponnat var også først ut med å trykke opplysninger på etikettene om hovedåret for basevinen, dosagenivået og tidspunkt for degosjering.
Grand Blanc Brut er en eksepsjonell Blanc de Blancs, med bruk av kun førstepressingsjuice, med druer fra Premier Cru og Grand Cru-vinmarker i Côte des Blanc, Trépail og Clos des Goisses (!). Den har åtte års lagring på bunnfall, og fremstår med stor aromatisk intensitet, floral, mineralsk, frisk. Nydelige aromaer mot grønne epler og sitrus, innslag av brødbakst, brioche, flint og tropisk frukt. Flott struktur, solid lengde. Wow, så godt!
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 23
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Château Mont-Redon Le Plateau de Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2016
(kr. 1295,00 – varenr. 12503301 i TU)
Se for deg ett av de eldste vinområdene i Frankrike (Rhône-dalen), der romerne dyrket druer for mer 2000 år siden. Fra en vinmark som i 1344 var eid av Paven og offisielt ble registrert under navnet Mourredon. På druer dyrket i et jordsmonn som ble kalt pavens sjø, og som inneholder alle de tre ikoniske vinmarksingrediensene som appellasjonen Châteauneuf-du-Pape er så kjent for: rullesteiner, sand og rød leire og en helt spesiell form av sandstein. Legg til de 13 druetypene som er tillatt i vinen og appellasjonen som bærer navnet til «pavens nye slott» (Châteauneuf-du-Pape), og du har Le Plateau de Mont-Redon 2016, en vin som lages i meget begrenset volum kun i gode årganger, og som det er kommet bare 48 flasker av til Norge.
Den kunne vært årets julegave til mange av oss, men er vel egentlig mer vinen vi kan drømme om i jula, og raskt bestille opp for en helt spesiell anledning en gang i fremtiden. For dette er en vin som har et drikkevindu et sted mellom 2025 og 2050, så den er for tålmodige sjeler. Importøren La Ravine har lagt den i tilleggsutvalget, hvilket betyr at du må ha med deg navn og varenr. og personlig bestille den i din lokale vinmonopolbutikk.
Château Mont-Redon, som over tid ble navnet utledet fra det opprinnelige Mourredon, er en av de største eiendommene i Châteauneuf-du-Pape. Vinmarken rundt det prangende slottet er på 100 hektar, av et totalt eiendomsareal på 186 hektar. I tillegg eier Yann Abeille og Pierre Fabre, som er drivere i fjerde generasjon, et vinhus med 22 hektar i Côtes du Rhône (kjøpt i 1980) og et annet i Lirac med 32 hektar, kjøpt i 1997.
Den opprinnelige pave-eiendommen kom på private hender første gang i 1842, da Joseph Ignace d’Astier fikk kjøpt den av kirken. Hans slektninger overtok så, bl.a. Anselme Mathieu som kalte seg «markien av Mont-Redon». Da hans mor døde måtte eiendommen, etter fransk arvelov, deles på hans mange søsken, så da første generasjon av dagens eierfamilie, Henri Plantin, overtok slottet og vinmarkene som hørte med i 1923, var det kun 2,5 hektar igjen tilhørende slottseiendommen.
Plantin satte i gang med å kjøpe plots og parseller, og bygde eiendommen opp igjen, slik at man i 1972 hadde 72 hektar. Siden er den økt til hele 186 hektar, den største enkelteiendommen i Châteauneuf-du-Pape. Og den viktigste delen av vinmarken ligger på platået rundt slottet, derav navnet Le Plateau de Mont-Redon på denne vinen.
Som de fleste produsenter i Châteauneuf-du-Pape gjerne forfekter, så er grenache den viktigste druen i appellasjonen som ble Frankrikes første med AOC-status i 1936, bl.a. på grunn av engasjementet til Henri Plantin, og baron Pierre le Roy. Men de kan altså bruke hele 13 druer, og det gjør man i denne. Mange av dem er helt lokale for området, som counoise, muscardin, terret noir, picardan og vaccarèse. Mer kjent er nok syrah, mourvèdre, cinsault og roussanne. Øvrige druer er clairette blanc og rosé, bourboulenc og picpoul.
«Det handler om å sette sammen puslespillet av druer til en perfekt harmoni, som i tillegg skaper stor kompleksitet. En vin som reflekterer vårt terroir og vår personlighet. En vin med et enormt lagringspotensial. Det er det som er essensen i en god vin fra Châteauneuf-du-Pape», sier eierne av Château Mont-Redon.
Dette er en vin som går til alle klassiske kjøttretter, som kalv, storfe, lam og and. Men først og fremt til retter av vilt. Den er lukket som bare det i dag, men du fornemmer storheten som ligger og venter bak spekteret av ungdommelige aromaer. Her er det god struktur, konsentrert frukt, flotte tanniner. I dag smak av moreller, kirsebær, plommer, lakris, kakao, krydder, fat og mineraler. Så er det bare å stålsette seg og tenke på hva denne kan by deg på i tillegg, om et visst antall år…
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 22
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Mastines de los Balancines 2015
(kr. 399,10 – varenr. 12201001 i BU)
Vi skal ut på en spennende vinreise i dag, som omfatter både historien om en helt spesiell drue, noen store hunder, et lite kjent vinområde og ikke minst en super vin som er laget i et svært begrenset volum. Reisen tar oss med til DO Ribera del Guadiana i Extremadura sør-vest i Spania, klint opp mot den portugisiske grensen.
La oss starte med druen først: I Spania kalles den garnacha tintorera. Men den er opprinnelig fransk, kjent som alicante bouschet, etter Alicante Henri Bouschet som var den første som begynte å dyrke den på 1860-tallet. Men druen var skapt av hans far Louis Bouschet, som hadde laget av krysning av petit bouschet og grenache. Og for å gjøre dere enda mer forvirret, petit bouschet igjen var en krysning av druene teinturier du char og aramon. Det helt spesielle er at dette er en av få druer i Vitis Vinisfeira-familien som har rødt druekjøtt (det normale er blankt/lyst). Vinene får derfor ofte en nærmest blåsvart farve.
Så var det hunden: El Mastin, eller mastin español, er en gigastor molosser (mastiff) med opprinnelse fra det sørvestre Spania, der den har blitt benyttet som vokterhund for buskap gjennom århundrer. Den har også egenskaper som jakthund, spesielt til jakt på villsvin. Rasen er Spanias nasjonalhund. El Mastin pryder etiketten på denne vinen som er kalt nettopp Mastines, etter hundene.
Pago de los Balancines er navnet på vinprodusenten som holder til i landsbyen Oliva de Mérida i Badajoz, en av to provinser i regionen (den andre er Cáceres). Balancines er et vinhus som ønsker å lage viner med sjel. Mottoet er at «jo mer kjærlighet du legger i arbeidet du gjør, desto bedre blir vinen». Målet er å vise frem viner som har personlighet, er elegante og subtile. Og det lykkes de godt med. Vinmarken hvor garnacha tintorera-druene til Mastines de los Balancines er dyrket, ble plantet i 1952. Vinen har fått tolv måneder på 300 liters franske fat. Produksjonen i 2015 var kun 6647 flasker, hvorav et begrenset antall har havnet i Norge.
DO Ribera del Guadiana ligger mellom to fjellkjeder, i en dal som går fra øst til vest, med elva Guadiana i dalbunnen. Beliggenheten gjør at klimaet blir kontinentalt, med en korridor av kjølende luft fra Atlanterhavet som et ekstra pluss. Jordsmonnet er preget av steinrik rød jord, hvor det er tillatt å dyrke hele 39 forskjellige druevarianter, mange av dem svært lokale. Hoveddruen er f.eks. cayetana blanca. Totalt er det rundt 25 produsenter i regionen.
Mastines de los Balancines 2015 er en noe annerledes vin. Den har allerede et hint av tertiære aromaer, mot tørket frukt, lær og krydder (som kardemomme). Men det er også mørk, ferskere frukt her, mot blåbær, boysenbær og plommer. Med innslag av bringebær, kløver, sjokolade og fat. En vin å tilbringe noe tid sammen med, for å utforske alle dufter og smaker den slipper frem og ut etter en viss tid ute av flasken. Prøv den til lam eller vilt, gjerne småvilt. Men jeg likte godt å ha den kun som en meditasjonsvin…
P.S. Kun tre butikker har tatt inn denne BU-vinen (Lambertseter, Asker og Ulsteinvik). Og du vil neppe rekke å bestille og få den levert før jul, så la det bli et nyttårsforsett å prøve ut denne spesialiteten i 2021.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 21
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
OMA Langhe Nebbiolo DOC 2018
(kr. 190,00 – varenr. 1824701 i basisutvalget)
Det finnes kjendisviner, og så finnes det kjendiser med peiling på vin som lager vin med sitt eget avtrykk. Satyricon-musiker Sigurd Wongraven har tatt denne «kunsten» til nye høyder, og kokk, vinkelner, TV-kjendis og kokebokforfatter Ole Martin Alfsen er i ferd med å gjøre det samme. Under det fengende merkenavnet OMA har han lansert en serie viner (og øl) som gir oss det lille ekstra.
Porteføljen hans teller allerede 13 produkter, ti av dem viner fra Piemonte og Sicilia i Italia og en riesling fra Rheingau i Tyskland. Dessuten tre øl laget i samarbeid med et lokalt bryggeri i Oslo (Schous Mikrobryggeri).
Ole Martin Alfsens hovedsamarbeidspartner så langt har vært Azienda Agricola Giovanni Rosso di Rosso Davide i Piemonte, og alle hans syv Piemonte-viner er laget sammen med Davide Rosso som tok over etter sin far Giovanni i 2001, etter ønologiutdannelse og praksis hos produsenter i Frankrike. Rosso-familien har drevet med vin siden 1890, og har i dag andeler i 12 ulike, flotte vinmarker i Serralunga d’Alba, ett av de mest renommerte underområdene i Barolo.
Da Davide Rosso i 2016 kjøpte en eiendom ved vulkanen Etna på Sicilia, fikk Alfsen også muligheten til å lage en hvit (på carriante-druen) og en rød (på nerello mascalese-druen) fra Sicilia. Den siste vinen, så langt, er en tysk riesling laget hos Peter Winter Weinkellerei i Rheingau.
OMA Langhe Nebbiolo 2018 er en perfekt vin for vintersesongen, for den passer utmerket så vel til vilt som julemat, spesielt ribbe og svinestek. Noen vil si at dette på en måte er en «mini-Barolo», og på en måte er den jo det. Samme drue, samme region, samme vinhus, kanskje også fra de samme vinmarkene, dog ofte på litt yngre vinstokker.
Men denne er mer tilgjengelig allerede som ung, trenger altså ikke lagres så lenge som sine litt mer voksne søsken Barbaresco og Barolo. Skjønt, jeg tror at OMA Langhe Nebbiolo fint vil klare 5-6 år i kjelleren og komme opp igjen som en mer moden, delikat vin. På sitt beste, og fra gode årganger, kan vi finne Langhe Nebbiolo-viner som har mye av storheten til f.eks. Barolo i seg. Den største forskjellen da vil være litt kortere lagring før lansering.
Offisielt vil man si at dette er en Nebbiolo d’Alba. For det meste av druematerialet er hentet fra to vinbønder ved Neive i Barbaresco. Men den siste finishen av vinen ble gjort hos Giovanni Rosso, hvor man også blander inn litt nebbiolo fra Serralunga for å få perfekt struktur. Etter gjøring på stål og sement, har den endelige blenden hatt 12 måneder på store eikefat (15 hektoliters botti).
Resultatet er blitt en solid klassisk Piemonte-vin, med mye av det du skal finne i en vellykket nebbiolo: Fokuserte aromaer mot saftig, tett og frisk frukt (kirsebær og jordbær), noe floralt (fiol og roser), innslag av tørket frukt og krydder, lær, tjære og fat. Merkbare, men elegante tanniner.
Ole Martin Alfsen lanserte sin første vin i 2013. Nå har han planer om å utvide satsningen på egne merkevarer ytterligere. Tidligere i år ble det kjent at han går i kompaniskap med Vinestor Gruppen, som har selskaper som Vinarius, Vinum, Plus Vini. Divini, Servco og B&R Wine i sin portefølje. Sammen har de etablert selskapet OMA Vin AS, hvor de to partene skal eie 50 prosent hver. Målet skal være at OMA Vin AS både viderefører dagens portefølje av OMA-viner, samt utvikle en bredere portefølje av produkter under merkenavnet OMA.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 20
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Château de Pierreux Brouilly Rèserve 2019
(kr. 169,90, varenr. 10297101 i BU).
Godt hjulpet av entusiastiske vinkelnere som har over bevist sine gjester om at viner på gamay-druen kan være gode valg til mye forskjellige mat, har Beaujolais de siste årene fått et slags «nytt liv». Det var nødvendig, etter at gimmicken rundt den nye vin, Beaujolais Nouveau, siden 1970-tallet har gitt det store publikummet en oppfatning om at Beaujolais ikke er noe å følge med på. Kvalitetsvinene har vært der hele tiden, men nå løftes stadig nye vinhus frem i lyset.
Her er en rimelig variant som viser mye av det beste i en god Beaujolais. Bra kompleksitet, myke tanniner, fin mineralitet og frukt mot modne moreller/kirsebær, markjordbær og solbær. Intens leskende, kan være en grei beskrivelse. Legg til noe floralt (fioler) og krydder, litt sjokolade og kaffe og hint av fataromaer, så har du vinen definert. Fin å drikke alene når man bare skal kose seg, men aller best til mat. Her kan du servere både and, svin, småvilt, lyst kjøtt og oster – og komme godt fra det! Wine Enthusiast ga 90 poeng til 2017-årgangen av denne.
Se alle lukene i VinPuls Julekalender her:
https://vinpuls.no/vinpuls-julekalender-2020/
Château de Pierreux er et landemerke i underregionen Brouilly, et stort flott slott med historie tilbake til 1300-tallet. I dag eies denne eiendommen av det mektige familiekonsernet Boisset Mommesin, som har et 30-talls eiendommer i Frankrike og USA. Hovedsetet er i Burgund, der Jean-Claude og Claudine Boisset i 1961 etablerte seg med en liten vinhandel. Tre år senere kjøpte de sin første vinmark, og gjennom 50 år etter det har Boisset-familien gradvis knyttet til seg unike vingårder i Sentral-Burgund, Chablis, Beaujolais, Rhône, Californias Russian River Valley og Napa Valley. De legger vekt på at hver vingård skal ivareta sin unike historie, identitet og stil, det viktigste for Boisset er at vinene reflekterer sitt terroir. Ved mange av vinhusene jobbes det både økologisk og biodynamisk.
Det lages bare to viner på Château de Pierreux, og på etikettene står det «Monopole», som henviser til at det rundt slottet ligger en stor vinmark på 93 hektar som kun Pierreux henter druer fra. Den er delt opp i hele 110 plots, med jordsmonn mot granitt, sand, flint og skifer.
I kjelleren på slottet har de 90 gjæringstanker, men bare fire av dem brukes til Rèserve-vinen som i tillegg bare lages i de beste årgangene. 2019-utgaven har fått syv måneder på store 50 hektoliters eikefat. Château de Pierreux Rèserve 2019 er i bestillingsutvalget, men svært mange butikker har tatt den inn i hyllene sine.
Brouilly er den største underregionen i Beaujolais og har fått sitt navn etter en romersk løytnant, Brulins, som skal ha plantet vinstokker i området for to tusen år siden. Appellasjonen omfatter kun de røde viner på gamay, men det er også tillat å dyrke inntil 15 prosent hvitvinsdruer, som chardonnay, aligoté og melon de bourgogne. Vinmarkene ligger i slakke åssider ved foten av fjellkjeden Mont Brouilly.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 19
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Mud House Claim 431 Vineyard Pinot Noir 2017
(kr. 209,90, varenr. 11170201 i BU).
New Zealand, Marlborough-regionen og Sauvignon Blanc-viner kjenner vi alle til. Så flinke til å dyrke og foredle denne druen var vinprodusentene på New Zealand fra 1970-tallet og utover, at de nesten har stjålet all oppmerksomhet fra druens egentlige fødested, Sancerre i Loire-dalen. Noen franskmenn har til og med dratt fra Loire til Marlborough for å lage viner på sauvignon blanc-druer der.
Nå er New Zealand i ferd med å erobre et nytt marked, denne gangen med rødviner på pinot noir-druer. Og det er produsenter i verdens sydligste vinregion, Central Otago på 45 grader sør, som står bak røvertoktet. I et område med snødekte fjell, store innsjøer, vannrike elver og et variert jordsmonn rikt på mineraler (det var gullgraving her på 1800-tallet), samt et godt mikroklima med maritim påvirkning, trives pinot noir-druene helt utmerket. Det er faktisk notert ned at alt i 1881 ble en vin fra Central Otago, benevnt «Burgundy», premiert på en vinmesse i Sydney i Australia. Så historien er også på plass.
Frem til 1950-tallet var det imidlertid mest fruktdyrking i Central Otago. Da begynte vinfolket å røre på seg igjen. Og fra 1970 var det full gass med druer også der. Med erfaring og vinstokker som har fått stadig flere og flere år på baken, har kvaliteten virkelig fått et løft. Og viser frem stor variasjon i uttrykket, ut fra hvilke av de seks subregioner druene hentes fra. Og det er pinot noir som er «Kongen av Central Otago». Av 1930 hektar totalt med vinmarker i regionen, utgjør pinot noir hele 1555 hektar.
Sjekk alle lukene i VinPuls Julekalender her:
https://vinpuls.no/vinpuls-julekalender-2020/
Mud House Claim 431 er en enkeltvinmarksvin. Men det er en stor enkeltvinmark, hele 92 hektar i underregionen Bendigo, plantet i 2003, kun med pinot noir-druer. Klonene er fra UC Davies, Dijon og fra eldre New Zealand-planter. Utvelgelsen av druer er nøye, så kun tre parseller i Claim 431, kalt «Golden terraces», har levert råstoff til denne vinen.
Den har klassisk pinot frukt, med smak av friske bringebær, mørke kirsebær og noe solbær. Fin tekstur, lett kryddertone, god saftighet. Hint av noe floralt, med pent integrert eikepreg. En aldri så liten lekkerbisk, faktisk. Nettstedet Wine Anorak har gitt den 94 poeng.
Mud House Wines ble opprinnelig startet av fire familier i 1996, men ble i 2014 kjøpt opp av den australske giganten Accolade Wines, som også eier vinhus som Hardys, Petaluma og Banrock Station. Vinmarken Claim 431 i Central Otago ble samtidig kjøpt av et investeringsfirma fra Hong Kong, men leies tilbake til Mud House Wines. Med aktiviteter også i Marlborough og Waipara, er Mud House i dag en av de største aktørene innen vin på Sørøya.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 18
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Marc Kreydenweiss Andau Riesling 2018
(kr. 224,90, varenr. 5842901 i BU).
Tørre, syrefriske, slanke og mineralske riesling-viner har vi hatt mye av de siste årene. Gode, matvennlige og til å stole på er de som oftest også. Men så får vi en vin hvor produsenten har gått en helt annen vei, og så kjenner vi hvor mange fasetter det egentlig kan være i en riesling-vin. Domaine Marc Kreydenweiss i Alsace i Frankrike er kanskje den som mest tar riesling-vinene i nye retninger og viser oss mangfoldet den kan representere.
Dagens lukevin er hans såkalte «Village-vin», det vil si druer som kan være hentet fra mange forskjellige vinmarker, og gjerne også levert av andre druedyrkere. Lager du god village-vin er det en indikasjon på at de beste vinene fra samme produsent er formidable. Dette stemmer godt for Kreyenweiss sin del.
Marc Kreydenweis ble tidlig sett på som en pioneer på mange områder i Alsace, men kanskje først og fremst fordi han engasjerte seg sterkt for at regionens produsenter skulle tenke økologisk. Selv tok han det helt ut og ble totalt biodynamisk i tillegg, alt fra 1989.
Han ble født i Strasbourg i 1948, tok over familieeiendommen med 300 års historie i 1971, og bestemte raskt at han kun ville lage kvalitetsviner som gjenfortalte terroiret rundt landsbyen Andlau på best mulig måte. Vinhuset har i dag 13,5 hektar med vinmarker, som ligger i åssider ved foten av Vosges-fjellene, Piedmont des Vosges, som det kalles lokalt.
Som nevnt var Kreydenweiss allerede fra 1989 fullt og helt biodynamisk, og Marc mente han etter kort tid kunne se friskere, mer harmoniske, tettere og bedre vinstokker i vinmarkene sine. Som han for øvrig pløyer med gårdens flotte hest. I 1999 kjøpte han dessuten eiendommen Domaine des Perrièrès i Manduel i Sør-Rhône, 3,6 hektar vest for Châteauneuf-du-Pape. Der fikk han utløp for sitt ønske om å lage gode rødviner.
Fra og med 2007 er det sønnen Antoine Kreydenweiss som har utviklet vinhuset videre, basert på den påvirkning han tydelig har fått av sin far. Høyere konsentrasjon, større kompleksitet og lenger ettersmak er stikkord for Kreydenweiss-vinene. Familien, der kona Charlotte og døtrene Zoe, Lilou og Leonie, nå hjelper til, eier andeler i fire av Grand Cru-vinmarkene i Alsace, Wiebelsberg, Kastelberg og Moenchberg ved Andlau og Kirchberg ved byen Barr.
Marc Kreydenweiss Andlau Riesling 2018 er som alle Kreydenweiss-vinene utstyrt med kunstneretikett (ny kunstner hvert år). Druene er hentet fra nabovinmarkene til Grand Cru Wiebelsberg, der jordmonnet er preget av rosa sandstein. I de andre vinmarkene finner vi sort skifer, blå skifer, granitt, glimmerskifer og mergel.
En av årsakene til at denne vinen er spesiell er at den har fått 11 måneders lagring på bunnfall. Druene er høstet sent og er spesielt aromatiske, men vinen er tross sitt preg av sødmefull og moden frukt, helt tørr, med kun 1,8 gr/l restsukker. En aromatisk vin der du tror du føler noe eikefatlagring, men som ikke er tilfellet. Men det er mye modne epler her, i kombinasjon med tropisk frukt, sitrus, mineraler, salt, voks, søte bær og honning. En vin til meditasjon, til bare å kose seg med, men som også er flott til mat, hvitt kjøtt, rike fisk- og sjømatretter, oster.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 17
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Bellavista Franciacorta Alma Gran Cuvée Brut
(kr. 325,00, varenr. 3310601 i basisutvalget).
Vi er mange som har fått et feilaktig inntrykk av at italiensk musserende kun er rimelige, søtladne og kommersielle prosecco-viner. Men så finnes det også her produsenter og regioner som tar det mye lenger og som stiller meget strenge krav til hvordan vinene lages. Franciacorta er en slik appellasjon, og Soc. Agr. Bellavista i den lille byen Erbusco (8-9000 innbyggere) i Brescia-regionen er en slik produsent. På sitt beste måler noen av Bellavista-vinene seg godt opp mot sine franske konkurrenter i Champagne. Prismessig får du kanskje bedre valuta for pengene med en Bellavista franciacorta til 325 kroner enn en tilsvarende priset champagne.
Geografisk befinner vi oss mellom Verona og Milano, i Lombardia-regionen. Et område med strengt og tøft vinterklima, med morenejord fra både første og andre istid (50 000 til 150 000 år siden), iblandet kalk, leire og grus. Det var kjølige vintre som skapte franciacorta-stilen, fordi vinene sluttet å gjære da det ble for kaldt på forvinteren, og startet igjen da våren kom.
Det fantes en vin som hadde betegnelsen franzucorta alt i 1277, men de musserende vinene vi i dag kjenner som franciacorta, ble introdusert med Guido Berlucchi så sent som i 1961. Siden har den klatret raskt oppover berømmelsesstigen.
DOC-status kom alt i 1967, med kun 11 produsenter registrert. Deretter DOCG-status fra 1996-årgangen og i 2003 navnebeskyttelse fra EU. Samtidig fikk man aksept på at det var nok å skrive Franciacorta på etikettene, altså ikke bruke DOCG-begrepet. Champagne har den samme «tillatelsen» til å slippe å ha med AOC på sine etiketter. Franciacorta har nå over 100 produsenter, og vinene drikkes først og fremst i Italia. Kun 15 prosent av produksjonen eksporteres. Og mens Champagne nå sender ut over 400 millioner flasker årlig, er totalproduksjonen i Franciacorta rundt seks millioner flasker.
Produsenten Bellavista er sammen med Ca’del Bosco, Monte Rossa og Uberti ledestjernene i vinområdet Franciacorta. De pålegger seg strenge krav når det gjelder utbytte, produksjon og ikke minst lagring. I mange tilfeller har vinene hatt lengre flaskelagring på bunnfall enn man praktiserer i Champagne. Kravet når en vin er uten årgang er 18 måneders lagring, denne har hele 42 måneder, etter først å ha fått syv måneders gjæring på eikefat. I Alma Gran Cuvée bruker Bellavista i tillegg opp mot 30 år gamle baseviner. Alma betyr for øvrig «jorden som skaper undere».
Bak vinhuset Soc. Agr. Bellavista står familien Moretti. Entreprenøren Vittorio Moretto startet franciacorta-produksjon med sin første årgang i 1981, i dag har datteren Francesca Moretti og mannen Mirco Caretti overtatt. Bellavista eier nå 200 hektar med vinmarker, fordelt på 107 ulike parseller. Druene som brukes er i hovedsak chardonnay, med innslag av pinot noir, og i denne også to prosent pinot blanc. Og alt produseres etter Methode Traditionelle, kjent som «champagnemetoden».
Med sin spesielle flaskeform og ikke minst de orangefarvede etikettene er Bellavista Alma Gran Cuvée lett å få øye på i Vinmonopolets hyller. Leser du baketiketten nøye, vil du se når flasken ble degosjert, på min står det «sboccatura» 2019, hvilket indikerer at basevinen er fra 2015, iblandet mange eldre årganger i tillegg. Dette er en vin som er den fødte aperitiffvin, men som med sin kompleksitet og dybde også er en utmerket mat-musserende, til fisk., skalldyr, kylling og lyst kjøtt, inkludert juleribbe. Herlige, sprudlende, små bobler, kremet lett syrlig stil med smak av gul steinfrukter, fersken, grønt eple, kjeks/gjærbakst, nøtter, urter og mineraler. Og superelegant!
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 16
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Nik Weis Urban Riesling 2019
(kr. 159,10, varenr. 9565201 i BU).
Hva gjør du når du er ferdig utdannet ønolog ved Tysklands fremste universitet innen det vinfaglige, Hochschule Geisenheim University, og du har noen av Mosel-dalens flotteste vinmarker som venter på deg hjemme i Leiwen. Jo, du gjør som Nikolaus Weis – drar til Champagne, California, Canada og den tyske vinregionen Nahe for å tilegne deg enda mer vinkunnskaper. Når du så kommer hjem, får du med faren din på å selge familiens svakeste vinmarker, og i stedet kjøpe rådyre parseller i de absolutt beste vinmarkene i Mosel og Saar.
Når vi kanskje trodde at vi visste om alle de beste vinhusene og vinmakerne i Tyskland, dukker Nik Weis opp på arenaen med en imponerende rekke rieslingviner. Han har siden 2000 etablert seg som en av de absolutte stjernene når det kommer til delikate, syrestramme, sødmefulle, friske og komplekse viner fra Mosel og Saar, hvor han har tilgang på druer fra fem forskjellige VDP Grosse Lage-klassifiserte supervinmarker. Det er Ockfener Bockstein og Schodener Saarfeilser Marienberg i Saar, samt Piesporter Goldtröpfchen, Leiwener Laurientiuslay og Mehringer Layet i Mosel. I Frankrike kaller de slike vinmarker for Grand Cru. Jordsmonnet, om man kan kalle en steinsamling for det, er satt sammen av blå, grå og rød skifer.
Weis-familien har hatt plots i ulike vinmarker i Mosel i århundrer, men det var først i 1947 at bestefar Nicolaus Weis begynte å lage viner for kommersielt salg under firmanavnet Weingut Weis St. Urbans-Hof. I 1989 overtok sønnen Herman og hans kone Ida, arealet av egne vinmaker vokste til 33 hektar og kvaliteten økte år for år.
Men da deres sønn igjen, Nikolaus, endelig kom hjem etter endt utdannelse og reisevirksomhet, tok det virkelig av. Nik Weis, som han kaller seg, fikk faren med på å kvitte seg med vinmaker på flatt land, og heller investere i andeler i gamle vinmarker i stupbratte skråninger langs elevene Mosel og Saar. I dag eier Weis-familien ca 45 hektar, fordelt over en 60 km lang strekning langs de to elvene.
Årsproduksjonen er på rundt 300 000 flasker, tappet og lansert som 30 forskjellige viner. Veldig mye av det er superherlige, søte viner, som Mosel er så kjent for. Vinstokkene har en gjennomsnittsalder på 60 år, med de eldste plantet i årene fra 1890 til 1905. Slikt blir det godt drueråstoff av. Klarer man som Nik Weis å opprette en god økologisk balanse i vinmarkene, har du et enda bedre utgangspunkt for å lage strålende viner. Da DN tidligere i år smakte seg gjennom deler av den søte porteføljen til Nik Weis, lå poengsummene mellom 93-97 poeng på flere av dem. Den med høyest score, Laurentiuslay Trockebeerenauslese 2011, kom det kun ni flasker av til Norge. Prisen var deretter, kr. 2899,00 for en halvflaske!
Dagens lukevin, Nik Weis Urban Riesling 2019, er hverken helsøt eller kostbar. Med 16,5 gr/l restsukker, må den betegnes som halvtørr/halvsøt. Syren er på gode 8,8 gr/l, og så det er dette med rieslingviner da, at sødme og syre ofte går sammen i en flott enhet. Forvent både sitrus og honning i glasset, kombinert underveis med grønne epler, blomster, litt bitre urter og mineraler. Kjøttfull frukt og god lengde. Godt avkjølt er den en fin aperitiff, men den kan også brukes til sushi, asiatisk, skalldyr, vegetar og retter av svin. Kanskje til og med juleribba….
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 15
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Gini Soave Classico 2019
(kr. 159,40, varenr. 4246701 i basis).
Det er mye oppmerksomhet rundt hva vi skal ha av drikke til de ulike norske julematrettene, som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk osv. Men julen er gjerne også lange lunsjer med mye forskjellig godt på bordet. Dette er en vin som er perfekt til nettopp det. En økologisk Soave Classico, produsert i hjertet av Monteforte (Azienda Agricola Gini holder til å landsbyen Monteforte d’ Alpone).
Gini er en familieprodusent med en lang historie innen vin. Vinstokkene til denne vinen har også høy alder (70 til 140 år) og er dyrket i mineralsk jordsmonn. Vinen passer fint til julelunsjen, til koldtbord, fiskeretter og antipasti.
Det er ikke mange produsenter i Soave Classico-sonen som kan fremvise en like lang tradisjon og historie innen vin som familien Gini. Gamle dokumenter viser at familien eide vinmarker i Contrada Salvarenza-området alt på 1500-tallet! I dag drives vingården av tre søsken; Sandro, Claudio og Marta, med Sandros sønn Matteo Gini som førstemann inn i driften fra neste generasjon som skal føre arven videre.
I Soave Classico-sonen er det den lokale druevarianten garganega som gjelder, her er det 100 % av denne. Noen Soave-viner har også innslag av trebbiano di soave (verdicchio) og/eller chardonnay. Gini-familien lager f.eks. en strålende enkeltvinmarks-Soave, La Frosca, som både har eikelagring og en liten andel chardonnay. Tidligere var også druer som trebbiano toscana og pinot bianco en del i bruk i området, men de er mer eller mindre forsvunnet i dag.
Begrepet Soave Classico oppsto ved en klassifisering gjort av de italienske myndigheter alt i 1927. Den omfatter åsene som ligger fra byen Soave og øst til Monteforte d’Alpone, og nord mot Montecchia di Crosara. Jorda her er skrinn, med mye sandstein og lengst øst også innslag av kalk og et steinete vulkansk jordsmonn. Det gir ofte en fin mineralitet i vinene.
“Balanse mellom tradisjon og innovasjon, respekt for naturen og jordsmonnet, å uttrykke det lokale terroiret”, er ord og uttrykk som nevnes når du snakker med brødrene Sandro og Claudio Gini. Dessuten er de bestemt på at det er «kvalitet fremfor alt» som gjelder i alle faser av vinproduksjonen. Vinhuset ble økologisk sertifisert fra og med årgang 2016. Nettstedet AllStarWine slår fast at Gini år etter år leverer ett av de beste kjøp innen italienske hvitviner med denne Soave Classico-utgaven.
«Det er druene som må snakke gjennom vinene, ikke vi som har laget den. Vi har bare tatt vare på det som naturen har skapt», sier Gini-brødrene. 35 hektar med vinmarker beliggende i de beste åssidene i Monteforte er grunnlaget for kvaliteten i Gini-vinene. Sandro Gini er for øvrig president i Consorzio di Soave, sammenslutningen for områdets vinprodusenter.
Gini Soave Classico 2019 er en erketypisk Soave Classico-utgave. Fruktig, nesten lett parfymert duft, med smak av gule epler, pærer, fersken, tørket frukt og modne sitroner, med hint av blomster, mandler og aprikos. 2016-årgangen av denne fikk 90 poeng av Wine Spectator og ble tatt med på listen over magasinets topp 100 viner.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 14
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Braunewell Prestige Pinot Blanc Brut Nature 2014
(kr. 349,00, varenr. 12342001 i BU).
Vi har alltid elsket champagne, og også hatt gode opplevelser med crémant og cava når vi har hatt behov for rimeligere bobler. Så har engelske sparkling wines dukket opp som en outsider til alle disse, med rette. Kvalitetsforbedringen der har vært formidabel det siste tiåret. Nå kan det se ut som tyske bobler kan bli det nye «hotte». Deutscher Sekt må vi virkelig ta på alvor, for det skal tyskerne ha, de tar ikke lett på noe når de bestemmer seg for det.
Tysk sekt har en lang og broket historie. De første sekt-vinene dukket opp i 1820-årene og var enkle, søtlige bobleviner for hverdagshygge. De ble laget i uhorvelige mengder, og drukket daglig over det ganske land, helt frem til våre dager. Ennå i 2014 konsumerte tyskerne i snitt fem flasker musserende vin per person i året, fem ganger mer enn man gjorde i f.eks. USA.
Fortsatt er Tyskland blant de største markedene for musserende vin i verden. De tre største produsentene – Rotkäppchen Mumm, Henkell und Söhnlein og Schloss Wachenheim, produserer årlig 575 millioner flasker, nesten det dobbelt av det som totalt lages i Champagne hvert år! Dessverre er det fortsatt mye søtlig «skvip» som sendes ut på markedet, noe av det på druer, juice eller vin innkjøpt fra andre europeiske land. Det meste av dette lages etter charmat-metoden, som også benyttes til prosecco i Italia, hvor boblene skapes under kortvarig lagring på store tanker, ikke inne i flaskene som Methode Traditionelle krever.
Begrepet sekt er ingen beskyttet betegnelse. Men noe er i ferd med å skje, og vi kan nå finne ut om produsentene bak vinene mener alvor. Står det Deutscher Sekt B.A. på etiketten, som på dagens utvalgte lukevin, kommer druene fra en bestemt region. Da skal vinen også ha sitt eget A.P. nr. og helst skal du kunne lese «Klassische Flaschengärung», som rett og slett betyr at vinen er laget etter champagnemetoden.
Weingut Braunewell oppfyller alle disse siste kriteriene. Dette er et vinhus med lang historie. Familienavnet stammer fra 1655, da Francois Breiniville rømte fra hugenottene i franske Villepot-Loraine og endte opp i Essenheim i Rheinhessen hvor han giftet seg med tyske Christina. Der holder familien fortsatt til, nå med hele fire generasjoner under samme tak i Selztal. Braunewell eier 28 hektar med vinmarker, som Teufelsphad i Essenheim og Blume i Elsheim. Dette er ikke langt unna Tysklands eldste vinmark, Glöck i Nierstein, en vinmark som er nevnt i skriftlige kilder alt i 742.
Braunewell driver etter økologiske prinsipper, er medlem av Fair’n Green og jobber hardt for bærekraftig drift, med tro på mangfold i naturen, alternative sprøytemidler, solenergi og det å samle opp regnvann. I tillegg til riesling dyrker de druer som grauburgunder (pinot gris), chardonnay og sauvignon blanc for hvite viner, og spätburgunder (pinot noir), st.laurent, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot for de røde. De praktiserer spontangjæring og har ufiltrerte rødviner.
Braunewell Prestige Pinot Brut Nature 2014 er laget på 50% hver av spätburgunder og grauburgunder. Den har fått 60 (!) måneders modning på bunnfall før degosjering. Forvent en kjøttfull, stofflig musserende vin med god dybde. Noe utviklet, med smak av gule frukter, og med innslag av appelsinskall, marsipan, brøddeig, nøtter, sopp og mineraler. Fine bobler, god lengde og dybde. Og helt tørr stil.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 13
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Anders Jektviks Cava No1 Brut
(kr. 149,90,90, varenr. 12345501 i BU).
Tredje søndag i advent, og vi må innom det som i Trondheim er blitt et eget begrep, nemlig «Cava-søndag». Det ble skapt ved utestedet Barmuda, som hver søndag i mange år har servert musserende drikke, mest cava, til gode priser. Og gjestene har strømmet til, gjerne fra kl. 14.00 og utover. For mange har det ført til en tung mandag i etterkant…
En av dem som har frekventert cava-søndagen, er musikeren og låtskriveren Anders Jektvik. Han er flink til å observere og beskrive situasjoner han opplever i sine sanger. Jektviks underfundige tekster akkompagneres av hans flotte, originale, fortellende gitarspill. Vokalmessig sammenlignes han med Leonard Cohen og Chris Rea. -Etter en lang dag og kveld ved Barmuda fikk jeg inspirasjonen som førte til en sang jeg kalte «Cava», har han fortalt.
Cava-sangen ble raskt en hit på Jektviks konserter rundt om i Norge. Som igjen førte til at Anders Jektvik begynte å vurdere muligheten for å få laget en egen cava. Men hvordan skulle han gå frem for å få til det? Han trengte råd og hjelp, innså han. Og tok kontakt med VinPuls (undertegnede). Jeg satte Anders i forbindelse med en god forbindelse jeg hadde i Katalonia, Imma Llopart, og så begynte ting å balle på seg. Vareprøver ble sendt fra ulike cava-produsenter i Spania til Trondheim, de ble smakt og vurdert, og til slutt fant man frem til cava’en som Anders syntes smakte aller best. Den kom fra Vinos y Cavas Emendis, et lite familieeid vinhus som ikke tidligere har hatt sine produkter på Vinmonopolet.
Imma ordnet med norsk importør, den trønderske designeren Astri Riedl Smeplass laget etikett med Anders og gitaren på – og vipps, så var «Anders Jektviks Cava No1 Brut» klar for lansering, i Vinmonopolets bestillingsutvalg fra 6. november i år. Vinen ble en umiddelbar suksess, for etter kun fem dager var første beholdning på 1000 flasker utsolgt. Senere har importøren fulgt opp med stadig påfyll fra Katalonia. Når dette skrives er cava’en, selv om den er oppført i bestillingsutvalget, å finne i hyllene også ved 25 av Vinmonopolets butikker.
Anders Jektviks Cava No 1 Brut er laget på de spanske cava-druene xarel-lo, macabeu og parellada. Den har fått 14 måneder på bunnfall. Restaurantsjef Kathrine Woje Ellingsen ved Kalas & Canasta anmeldte vinen for VinPuls, og skrev følgende: «Det er noe julete over Cava No1 Brut. Jeg finner krydder som stjerneanis, klementiner, rå pære, sitrondrops og hvitveis. Den endrer seg litt med tiden, og jeg anbefaler å la den åpne seg litt. Fruktigheten slipper og en syrlighet som fra Granny Smith-epler kommer mer frem. Den sitter lett i munnen. Hverken kort eller lang. Det er vin som er lett å drikke. Som en cava, og i sin priskategori, får du mye for 150 kroner. Nyt den som aperitiff, til en bakt betesalat med en salt ost, skinke, ost og oliven, en frisk eplekake eller til fest. Det finnes en vin for enhver anledning, og innimellom trenger man kanskje en Cava-søndag…»
Anders Jektvik ble først kjent da han kom på andreplass i finalen av Norske Talenter i 2012. Senere har han utgitt fire album med egne melodier: Aill kjeinne aill (2013), No som ailt e bra (2014), Sei det igjæn (2015) og Kjøtt i mørket (2018).
For ordens skyld: Ulf Dalheim var kun rådgiver i startfasen, og har ingen økonomiske interesser i cava-prosjektet til Anders Jektvik.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 12
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2012
(kr. 229,90, varenr. 6508002 for 0,375 l i BU).
Vi er halvveis til jul og midt inne i den aller beste pepperkakesesongen. Hva mangler vi da? Jo, et skikkelig stykke blåost. Ikke nødvendigvis en Stilton, men den duger fortsatt, naturligvis. Men det er morsomt å prøve et par norske blåostvarianter også, som f.eks. verdensmester Kraftkar fra Tingvoll. Flere andre også for den del, mulighetene er mange.
Og hva skal vi ha i glasset? Der er det ikke noen tvil. Nå er det kun portvin som gjelder! Vår utvalgte sterkvin, betegnelsen kommer av at den er forsterket med ren druesprit, eller «fortified» som det heter på engelsk som fortsatt er språket hos portvinsprodusentene, kommer fra den kanskje viktigste aktøren i Douro-dalen, Symington Family Estates. Gjennom 14 generasjoner siden starten i 1652 har de bygget seg opp til en posisjon hvor de nå står for over 30 prosent av all kvalitetsvin som lages i Douro-dalen, og senere lagres i store kjellere i kystbyene Porto og Vila Nova de Gaia.
Symington står bak kjente portvinsnavn som Graham’s, Dow’s, Warre’s, Smith Woodhouse, Gould Campbell og Cockburns, samt enkelteiendommer som Quinta dos Malvedos, Quinta do Vesuvio og Quinta de Senhora de Ribeira. Til sammen eier familien over 1000 hektar med vinmarker fordelt på nærmere 30 eiendommer.
Fra gammelt av ble alle druene til portvinene fottråkket. I dag har maskiner som gjenskaper fottrykket overtatt denne «jobben». Men på noen quintaer, som Quinta do Vesuvio, fottråkkes fortsatt druene. Jeg var selv der i 2009 og fikk oppleve en dag med plukking og fottråkking. Hard jobb skal dere vite! I 2020 var det pga koronapandemien ikke fottråkking hos noen av portvinshusene i Douro-dalen.
Det finnes flere typer portvin, fra White via Ruby, Tawny, Colheita, Late Bottled til Vintage. Sistnevnte lages kun i deklarerte årganger, hvor det er et strengt regelverk og kvalitetskontroll før avgjørelsen blir tatt. De enkelte vinhus kan søke om vintage-godkjennelse både for hele porteføljen sin eller kun for enkelteiendommer.
Quinta dos Malvedos regnes som en av de flotteste eiendommene i hele Douro-dalen, bygd opp med enorme steinterrasser. Det totale arealet er på 163,9 hektar, hvorav 90,6 er beplantet med vinstokker. Og kun ekte, lokale portugisiske druetyper benyttes, naturligvis. I 2012-årgangen er det 40 % hver av de to viktigste portvinsdruene, touriga nacional og touriga franca, samt 8 % tinta barroca, 6 % tinta roriz og 6 % tinto cão. Malvedos-vinmarken er nylig helt rehabilitert, etter at en brann som følge av en gnist fra jernbaneskinnene for toget som går fra Porto og inn til Douro. Malvedos kom inn i Symington-porteføljen i 1890. Vinstokkene vokser fra 90 til 380 m.o.h. og klimamessig har vinmarken innflytelse fra begge subregionene Cima Corgo og Douro Superior.
Hvordan en god portvin smaker? Jo, ung som denne er, så er det konsentrert, mørk kjølig frukt (sorte kirsebær, skogsbær og plommer), krydder, tørket frukt, urter, sjokolade, lakris og fat. 2012-årgangen kommer fra et krevende år, med ekstrem tørr vinter og vår, mye regn rundt St.Hans, hagl (!) i juli og tørt og ikke alt for varmt i september da innhøstingen startet. Volumet var kun 50 % av normalt for Malvedos, men flott kvalitet på druene som ble høstet fra 17. september, to uker etter det normale.
NB! Denne vinen fantes også på 0,75 l flaske, men er nå utsolgt. 2008-årgangen i helflaske er tilgjengelig, varenr. 7884701, kr. 569,90.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 11
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Santiago 1541 Cinsault Gran Reserva 2019
(kr. 179,40, varenr. 12267801 i basisutvalget).
La oss starte med litt spansk-chilensk historie i dag, for denne vinen har et navn som henspiller på et viktig tidspunkt i Chiles historie. Det dreier seg om ankomsten til den spanske erobreren Pedro de Valdivia, som 12.februar 1541 satte sverdet sitt i bakken og erklærte at han ville grunnlegge en by som skulle hete Santiago de la Nueva Extremadura. Byen er i dag Chiles hovedstad.
General Pedro de Valdivia ble senere samme år Spanias første guvernør og militære leder i landet. Tilføyelsen «de la Nueva Extremadura» på bynavnet ble tatt med fordi han selv hadde vokst opp i Extremadura i Spania. Tiden etter 1541 ble som vi vet en blodig tid for de opprinnelige chilenske beboerne, bl.a. fortelles det at Pedros elskerinne Inés de Suárez halshugde lederne for noen av stammene og kastet hodene mot krigerne som høsten 1541 forsøkte å innta Santiago. Da trakk de seg tilbake, dog ikke før de hadde satt fyr på store deler av bebyggelsen. Selv ble Pedro de Valdivia drept i et slag ved Tucapel i 1553.
Det er ingen grunn til å feire erobringen av Chile og grunnleggelsen av Santiago, med tanke på denne bakgrunnen. Men kanskje kan vi med denne vinen heller hedre de tapre medlemmene av bl.a. mapuche- og picunche-stammene som forsøkte å forsvare sitt territorium mot de spanske erobrerne.
Druene til denne vinen er dyrket i Valle del Itata, som ligger 450 kilometer sør for Santiago, med et jordsmonn med mye dyp leire, men også rikt på mineraler, som granitt, kvarts og basalt. Vinstokkene ble satt i jorda allerede i 1950, så det dreier seg om riktig gamle vinplanter.
Druen cinsault er mest kjent fra Languedoc i sør-Frankrike, men brukes i mange regioner i Frankrike, ikke minst på Korsika. Og den er blitt en hit blant produsenter i Sør-Afrika. Du finner den ofte i roséviner, men står godt på egne bein i rødviner. Aromamessig er det mye søtlig rød frukt å finne, mot jordbær og kirsebær, men også et lett floralt preg, litt roseblader. Dessuten, som i Santiago 1541, god saftighet, rødbærfrukt mot moreller, tørket frukt, ville urter og noe jordlig. Men mest er den lett og saftig. Vinen fikk spontangjæring på 500 liters franske fat, deretter ytterligere åtte måneders fatlagring.
Leverandør av vinen er Talagante International Brands, som er et samarbeid mellom forskjellige vinhus, som Vinã Undurraga og Bodega Volcanos, som begge tilhører Grupo Vinos del Pacifico. De legger vekt på bærekraftig drift, og på å presentere det beste av det beste av internasjonale druer adoptert av Chile. En annen vin lansert i Norge under Santiago 1541-etiketten er laget på syrah.
Betegnelsen Gran Reserva har ikke noe å gjøre med de krav som stilles i f.eks. Spania, at vinen skal ha en viss tid på fat (minst to år) og minst tre på flaske før lansering. I Chile er Gran Reserva-begrepet brukt for å fortelle at det er en spesielt utvalgt vin fra vinhuset.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 10
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Scarpa I Bricchi Barbera d’Asti 2015
(kr. 279,90, varenr. 9955601 i BU).
Det finnes barbera-viner, og så finnes det Scarpa-barbera! Om noen påstår at barbera-druen ikke kan gi gode lagringsviner, så har de ikke smakt de beste vinene fra Scarpa. Vinhusets Barbera d’Asti La Bogliana er en ikonisk vin, som nå er tilgjengelig i 2011-årgangen på Vinmonopolet. Sammen med dagens lukevin – I Bricchi – er dette barbera-viner som er drikkeklare først etter fem år, og som lett lagrer både ti og tyve år!
Scarpa anbefaler I Bricchi Barbera d’Asti til fylt pasta (agnolotti), gryteretter eller grillet kjøtt. Jeg forsøkte denne 2015-utgaven til pinnekjøtt på Røros-lam, og det satt som et skudd. Vil gå fint også til and eller viltretter. Dette er en vin med intense fruktaromaer, herlige kirsebærtoner, flott syre, stor fylde, super balanse. Innslag av tørket frukt, urter, nøtter og lakris. DN og Aperitif har begge gitt 2015-årgangen 90 poeng. Jeg er helt enig!
Scarpa I Bricchi Barbera d’Asti 2015 har fått to års lagring på store franske Allier eikefat (botti), samt ytterligere ett år på flaske før den ble sluppet ut på markedet. Druene er hentet fra utvalgte parseller i Scarpas store enkelteiendom Podere Bricchi, som egentlig er på hele 50 hektar, men hvor Scarpa kun benytter druer fra 26 hektar. Her er det også store flater med lavendel og trær.
Bricchi-eiendommen, på 350-400 m.o.h., med et jordsmonn bestående av leire, sand og steiner, er beplantet med de fleste av de lokale druevariantene som dyrkes i Piemonte, som barbera, nebbiolo, dolcetto, freisa, albarossa, brachetto, ruché, moscato og timorasso. Det gjenspeiler «konseptet» til eierne av Antica Casa Vinicola Scarpa, med historie tilbake til 1854, da Antonio Scarpa kom fra Venezia for å starte med vin i Piemonte. Det handler om tradisjonelle produksjonsmetoder, lokal tilknytning, bruk av mye store eikefat, bærekraftig drift, økologisk dyrking (men ikke sertifisert) og lang lagring av vinene før de lanseres.
Det store løftet for Scarpa kom med Mario Pesco, som var eier fra 1940-tallet og utover. Han bestemte at de kun skulle jobbe med egne druer, og at de skulle ha tålmodighet i kjelleren. Eiendommen Podere Bricchi ble kjøpt i 1969. Den ligger på et høydedrag på grensen mellom landsbyene Castel Rocchero og Acqui Terme (verdt å besøke!). Antica Casa Vinicola Scarpa holder til i byen Nizza Monferrato, selve arnestedet for den nye DOCG Nizza-appellasjonen (frem til 2014 Barbera d’Asti Superiore Nizza).
Det sier noe om forholdet til tradisjoner hos Scarpa at vinmaker Carlo Castino har vært der i over 50 år. Nå har han fått påfyll av yngre krefter, men tankegangen beholdes: Scarpa-viner har man god tid med…
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 9
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Villa Raiano Taurasi DOCG 2014
(kr. 297,00, varenr. 11972601 i basisutvalget).
Campania har noen av de lengste vintradisjonene i Italia, med aktiv vindruedyrking allerede 1200 år før Kristus. Grekerne, romerne og bysantinerne har alle hentet ut vin fra området rundt og i innlandet fra Napoli. Likevel har vinene fra denne regionen i nyere tid havnet litt i skyggen av Piemonte, Toscana og Veneto.
Det gjør at mange vininteresserte går glipp av svært gode, originale og spennende viner på druer som nesten bare finnes i Campania, som greco di tufo, fiano di avellino, falanghina og aglianico. Tre hvite og en rød magiker.
I dag skal det dreie seg om en vin på aglianico-druen, som så absolutt fortjener en plass blant Italias fremste rødvinsdruer. Jancis Robinson beskriver druen slik: «Deep ruby colour, full of aromas, powerful, intense flavours, one of Italy’s finest grapes». Det er lett å være enig, for en vellykket Campania-vin på aglianico er i seg selv en opplevelse.
De beste vinene kommer fra provinsene Avellino og Benevento. Her er det åssider og daler med vulkansk jordsmonn og unikt mikroklima, som aglianico synes å trives aller best i. Produsenten Villa Raiano ble startet i 1996 av to entusiastiske og ambisiøse brødre, Sabino og Simone Basso, samt deres svoger Paolo Sibillo. I starten laget de vin i en gammel, nedlagt olivenoljemølle, men etter å ha fått suksess med vinene sine, kunne de i 2009 åpne et såkalt «state of the art»-vinanlegg i landsbyen San Michele di Serino.
Campania har fire DOCG-appellasjoner, som er høyeste kvalitetsklassifisering i Italia: DOCG Aglianico del Taburno, DOCG Fiano di Avellino, DOCG Greco di Tufo og DOCG Taurasi som er juvelen i Campania. Denne Villa Raiano-vinen er klassifisert som en DOCG Taurasi, med druer hentet fra en 10 hektar stor eiendom beliggende på 450 m.o.h. ved landbyen Castelfranci, hvor jordsmonnet både er vulkansk og har kalkholdig leire. Området preges av kalde vintre og varme somre, men med kjølige sommernetter.
Villa Raiano Taurasi 2014 er på tross av alderen, fortsatt en ungdommelig, stram og fast vin med naturlig syre og elegante tanniner. Den har fått 12 måneders lagring på eikefat i forskjellige størrelser, deretter 12 måneder på rustfrie ståltanker før ytterligere 12 måneder på flaske før den ble sluppet ut på markedet.
Det er mye mørk bærfrukt her, kombinert med sursøte kirsebær, søtlige kryddertoner, svart pepper, urter, røyk, lær, sort sjokolade, lakris og fat. Mektige saker som krever sin mat. Italienerne bruker den til salami, lam og viltretter. Pluss gjerne på med oksekjøtt som er grillet, entrecote eller en skikkelig saftig biff.
«Hver flaske er en fortelling om en ekte kjærlighetshistorie», sier skaperne av denne vinen. Brødrene Sabino, Simone og svogeren Paolo – samt deres innleide vinmaker Sebastino Fortunato. Så flott da, at de vil dele denne kjærlighetshistorien med oss!
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 8
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2019 – halvflaske
(kr. 155,90, varenr. 11453202 i BU).
Man sier gjerne at det er store flasker (les: magnum) som gjelder til jul. Magnumflasker er jo en perfekt julegave til den som har alt. Dessuten er det veldig praktisk å ha noen store flasker tilgjengelig når juleselskapet teller mange gjester…
Men i dagens situasjon, med oppfordringen fra myndighetene om ikke å være alt for sosial med for mange, er det faktisk en god ting med små flasker. En halvflaske (0,375 l) kan to personer dele til en forrett eller nyte når man bare skal ha seg ett glass eller to. Derfor må vi bare bejuble at produsenter tapper vinene sine også i mindre format, og at de norske importørene henter dem hjem til Norge.
Denne hvitvinen fra Weingut Georg Breuer i Rüdesheim am Rhein i tyske Rheingau, finnes faktisk i fire forskjellige formater: 0,375, 0,75, 1,5 og 3,0 liter. Vær så god, velg hva som passer deg best!
Du får uansett en vin som er veldig anvendelig. God bare å drikke lett avkjølt, perfekt til mye mat, også norske tradisjonsretter for julen. Denne kan du bruke både til pinnekjøtt og ribbe. Betegnelsen Rüdesheim Estate indikerer at druene er hentet fra flere vinmarker rundt landsbyen ved samme navn, altså er det ikke snakk om en enkeltvinmarks vin.
Men Weingut Georg Breuer er mest kjent nettopp for sine enkeltvinmarksviner, fra Berg Schlossberg der de eier 3,5 hektar, Berg Rottland (2,9 hektar), Berg Roseneck (2,1 hektar) og ikke minst Nonneberg i Rauenthal (5,6 hektar) hvor de har lyktes å kjøpe hele vinmarken, som nå derfor er en monpolvinmark for Breuer. 81 prosent av produksjonen er rieslingviner, men Breuer produserer også viner på spätburgunder, grauburgunder, weissburgunder og de to mer ukjente druene orleáns og heunisch (gouais blanc).
Historien til eiendommen kan skrives tilbake til 1880, da Bernhard Scholl og Albert Hillebrand etablerte et lite vinhus i Rüdesheim. For drøyt 100 år siden kom Breuer-familien inn på eiersiden, og siden har Peter Breuer, Georg Breuer, Bernhard Breuer og nå Theresa Breuer bygget opp virksomheten til å bli en av Tysklands mest anerkjente kvalitetsprodusenter. Ikke minst Theresas pappa Bernhard Breuer var viktig i dette arbeidet. Han jobbet engasjert og dedikert for å få klassifisert vinmarkene i Rheingau-regionen, og stilte så strenge krav at produsentorganisasjonen og myndighetene ikke ville innfri alle. Da meldte han seg ut!
Theresa Breuer (36 år), som er en ekte norgesvenn, overtok ansvaret da Bernhard Breuer uventet døde i mai 2004, kort tid etter et besøk til Credo Restaurant i Trondheim. Da var hun knappe 20 år gammel. Siden har hun skapt seg et solid navn i vinbransjen. I 2016 ble hun f.eks. kåret til «Winzerin des Jahres» av vinmagasinet Falstaff. Og i 2019 ble Weingut Georg Breuer utnevnt til «Weingut des Jahres» av Eichelmann.
Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2019 har en deilig balanse mellom sødme og syre (7,3 gr/l syre, 6,9 gr/l sukker). Dette er en saftig, frisk og aromatisk vin med god mineralitet. Smak av røde epler, steinfrukter, urter og sitrus. I tillegg til norsk julemat, vil den gå fint til laks, røkt andepaté, grillet fisk eller hvite oster.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 7
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018
(kr. 179,90, varenr. 9099801 i basisutvalget).
Vi er inne i den store boblesesongen. Og nå bruker vi ikke lenger musserende vin kun som festdrikk eller aperitiff før et godt måltid. Stadig flere argumenterer for at musserende viner også går utmerket til norsk julemat. Og har helt rett i det! Det optimale vil alltid være å ha en god champagne i glasset, men det finnes alternativer, og mange av dem fungerer absolutt bra både til pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Gjerne til halve prisen av en champagne, eller faktisk også enda rimeligere.
Maison André Delorme har vært leverandør av gode bobler til det norske folk i en årrekke. Vinene finnes i mange varianter og mange flaskestørrelser (fra 0,20 l til 3,0 liter). Noen økologiske, noen tørre, noen halvtørre, noen kun på chardonnay (blanc de blancs), noen på pinot noir (bland de noirs).
Først en liten (for noen) elementær leksjon om crémant versus champagne: Produksjonsmetoden er den samme, gjerne kalt champagne-metoden, men mer offisielt «Méthode traditionelle». Som betyr at man først lager en vanlig «stille» vin, som deretter tappes på flaske og vinen får en annengangsgjæring inne i flaskene. Etter annengangsgjæringen balanseres vinen med søt druemost, som så definerer om det er en “brut”, “extra brut” etc”. I en god flaske musserende kan det være skapt mange millioner bobler (opp mot 12 millioner). Før vinen sendes ut på markedet sørger man for å fjerne «bermen» (gjærrester etc) – såkalt degosjering. Samtidig erstattes bruskorkene som ble brukt under annengangsgjæringen med de ekte champagnekorkene. Som har sin størrelse og form for å kunne motstå trykket som boblene har skapt inne i flasken.
Hvorfor champagne kalles nettopp det, og andre musserende viner laget på samme måte må bruke andre navn? Fordi Champagne-produsentene har fått aksept på at ekte champagne bare kan lages i – nettopp: Champagne. Mens crémant lages mange steder i Frankrike. Mest kjent er utgavene fra Burgund, Alsace, Jura, Limoux og Bordeaux.
Maison André Delorme er en stor aktør innen crémant, men lager også vanlig hvitvin og rødvin. Hovedkvarteret ligger i Rully, som er en av flere appellasjoner i Côte Challonaise hvor vinhuset har vinmaker og henter sine druer fra.
Den opprinnelige André Delorme startet virksomheten sin i 1942, etter at han ble skadet under 2. verdenskrig og ble sendt hjem fra fronten. Senere overtok hans sønn, og det var han som bygget opp firmaet til en betydelig størrelsei Burgund. I 2005 ble vinhuset kjøpt av Eric Piffaut, direktør for en av konkurrentene i Rully, Maison Veuve Ambal, grunnlagt i 1898 av Marie Ambal, enke av en parisisk bankmann. Piffaut har investert stort i nye produksjonskjellere og ansatt de dyktige vinmakerne Mathieu Joblot og Nadine Gublin. Det er en av forklaringene på en solid kvalitetshevning hos Maison André Delorme det siste tiåret.
Vår utvalgte «luke nr. 7-vin» er laget på 100 prosent pinot noir, og har det ekstra lille bittet som gjør at den kan fungere fint til norsk julemat. Lett kremet stil, smak av friske røde bær, fersken, epler, blomster, sitrus og kjeks. Fin mineralitet og bra lengde.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 6
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Seifried Nelson Riesling 2015
(kr. 219,90, varenr. 1270601 i BU).
Vi nordmenn drikker massevis av tysk riesling. Og en del fransk riesling fra Alsace. Samt en og annen østerriksk riesling som også smaker veldig godt. Det er jo i Europa at denne druen leverer best. Men så dukker det opp enkelte utgaver fra den nye verden som imponerer stort. Men de har gjerne en europeisk link. Dette er en slik vin. Møt ekteparet Agnes og Herman Seifried, han fra Styria i Østerrike hvor han vokste opp på en eplefarm, men utdannet innen vitikultur og ønologi. Hun oppvokst på en sauefarm i New Zealand.
I 1971 dro Herman Seifried fra Styria til Sørøya i New Zealand for å jobbe på en gård hvor det ble dyrket epler og pærer. Etter kort tid traff han en ung, nyutdannet lærerinne, og vipps så var det gjort. Etter bare noen måneder sammen var de gift (desember 1971), og ikke lenge etter der igjen hadde de kjøpt sine første to hektar med jord i Mouture Valley i Nelson-regionen øverst på Sørøya. Der plantet de forskjellige europeiske druevarianter, med stiklinger som de selv satt om kveldene og gjorde klar for et skrint leire- og steinholdig jordsmonn. Seifried-ekteparet var tidlig ute med vin i nettopp Nelson, og blir omtalt som pionerer, ikke minst med riesling-viner. Før vinmarkene var det mest humle, tobakk og epler som ble dyrket området.
Nelson har i dag 25 vinprodusenter, og er et populært område å besøke for turister, omkranset som regionen er av tre fjellkjeder mot øst, vest og syd, med tre nasjonalparker, gyldne sandstrender, høytliggende innsjøer og et rikt kulturliv med spesielt stor aktivitet innen kunsthåndverk. Fra nord kommer det friske, kjølige sjøvinder fra det tasmanske hav.
Det er nå 44 år siden Seifried-ekteparet laget sine første viner. I dag er parets tre barn, Heidi, Christopher og Anna, alle involvert i familiebedriften, Chris og Anna som vinmakere. De har nå 320 hektar og lager fire forskjellige serier med viner, også en fra Rabbit Island hvor de også har vinmarker. Mest kjent av alle vinene er den søte dessertvinen Sweet Agnes Riesling som er den mest meritterte vinen fra New Zealand, med trofeer fra de fleste store vinmagasiner og vinmesser. Agnes og Herman er dessuten utnevnt til «Fellows of New Zealand Winegrowers» som er den største heder de kan få av sine konkurrenter i hjemlandet.
Seifried Nelson Riesling 2015 er både en litt original, men også tydelig gjenkjennelig riesling. Konsentrert, robust og «småfet», men superbalansert mellom syre og sødme (6,2 gr/l syre, 7,1 gr/l restsukker). 13 alkohol. Etter fem år har den utviklet det karakteristiske petroleumspreget enkelte riesling-viner får, men det er det florale (hylleblomst) og det fruktige (epler, lime, grapefrukt) som holder den oppe, kombinert med flott mineralitet. Kun lagring på ståltanker. Prøv den til asiatisk eller thaimai, men gjerne også til fiskeretter og lyst kjøtt – eller chevre!
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 5
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Borgogno No Name (Etichetta di Protesta) Nebbiolo 2016
(kr. 329,90, varenr. 701401 i basisutvalget)
Ofte oppstår spennende, nye ting nesten som en ren tilfeldighet. Denne vinen, som er blitt en verdensomspennende snakkis og suksess, ble skapt av og fikk sitt navn på grunn av en dårlig opplevelse med det italienske byråkratiet.
Historien er som følger: Da dagens eiere av Giacomo Borgogno & Figli tok over, Farnetti-familien (som også eier vinhuset Fontanafredda og matvarekjeden Eataly), lå det som tradisjonen er for Borgogno, mye vin i kjellerne. Noen av de store slavonske eikefatene (botti) inneholdt vin fra fem forskjellige anerkjente Barolo-vinmarker fra 2005-årgangen. Som lovverket krever, må man sende inn prøver av alle viner for å få konsortsiets godkjennelse og stempel. Men vinen Borgogno hadde sendt inn ble refusert.
Forklaringen: Den var atypisk for en vin som skulle ha kvalitetsbetegnelsen Barolo DOCG. Du kunne liksom ikke blande fem gode vinmarker i en og samme vin, mente bedømmelseskomiteen. Slike viner skal helst lanseres som enkeltvinmarks-Baroloer.
Farinetti-familien og deres team på Borgogno ble naturligvis forbannet, for det mente kvaliteten var mer enn god nok til å få det offisielle Barolo-stempelet. De bestemte seg for å lansere vinen som den var, men som en Langhe Nebbiolo DOC, selv om det egentlig var en Barolo DOCG. Navnet på vinen ble «No Name», med underteksten “Etichetta di Protesta” (protest-etiketten). Det hører med å fortelle at samme vin ble sendt inn en gang til, og da ble den godkjent av kontrollen. Det gjorde Farinetti enda mer forbannet på det skinnhellige italienske byråkratiet, så det ble bestemt å holde seg til No Name-ideen. Du får altså en tilnærmet ekte Barolo, men under annen betegnelse.
Giacomo Borgogno & Figli er ett av de eldste og mest tradisjonsrike vinhusene i Langhe og Piemonte. Firmaet ble grunnlagt så tidlig som i 1761 av Bartolomeo Borgogno. 100 år senere, i 1861, var det nettopp vinene fra Borgogno som ble valgt da kongedømmet Italia feiret sin samling, og også da tsar Nicolas II av Russland besøkte området noen år senere.
Den største utviklingen for Borgogno skjedde under Cesar Borgogno som var øverste sjef for vinhuset fra 1920 og helt frem til 1967 (han døde året etter). Cesar Borgogno var overbevist om at Barolo-vinene burde lagres lenge før de ble tilbudt publikum, og begynte derfor å legge til side store deler av produksjonen for så å lansere dem først etter tyve år. På grunn av dette er det få vinhus i Piemonte som fortsatt har så mye gammel vin tilgjengelig fra egen kjeller for vinentusiaster som nettopp Borgogno.
I 1967 overtok barnebarnet Ida og hennes mann Franco Boschis driften. Firmaet ble samtidig døpt om til Giacomo Borgogno & Figli. Fra og med 2008 har Borgogno vært eid av Farnetti-familien. Ansvarlig for vinene i dag er Andrea Farinetti som var ferdig med sine ønologistudier i 2012.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 4
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Pinha Ribeiro Santo 2019
(kr. 134,90, varenr. 12136801 i BU).
Hvor gjør man de beste kjøpene for tiden, er et spørsmål jeg ofte får. Da svarer jeg gjerne Portugal. Her er en slik vin. Til kun kr. 134,90 får du en ung, fruktig smakfull vin, med aromaer i retning av modne bringebær, plommer og blåbær, med et pent urteuttrykk, samt hint av furunål og rosiner. Lett jordlig/mineralsk og bra struktur. Hva mer kan man forvente av en vin i denne prisklassen?
Jo, en historie bak vinen også! Kanskje med et hellig innslag? Det er jo snart jul. Så hør bare her: Mannen bak vinen er Carlos Lucas, som har levd et langt liv tett knyttet til landbruk og vinmarker. I 1995 kjøpte hans far eiendommen Quinta do Ribeiro Santo, som betyr «eiendommen ved den hellige elv». Selger var en lokal prest.
Vinplanter med de lokale druevariantene alfrocheiro preto, touriga nacional og tinta roriz ble satt i jorda, og i 2000 kom første årgang fra Vinhos Carlos Lucas på markedet. I tillegg til å jobbe med jorda i Däo-regionen, hadde han erfaring innen vin fra Montpellier (Frankrike), Piemonte (Italia), Priorat (Spania) og Vale do San Francisco (Brasil). Nå fikk han bruke sin kunnskap på sitt eget prosjekt.
Resultatene lot ikke vente på seg. I 2008 ble han kåret til «Årets vinmaker» av magasinet Revista dos Vinhos og i 2011 ble hans prosjekt Magnum Vinhos kåret til «Årets bonde» av det portugisiske landsbruksdepartementet. Bærekraft, respekt for landskapet og vinplantene, å ta vare på det autentiske i hver region, var blant begrunnelsene som ble gitt for prisen.
Magnum Vinhos omfatter i dag eiendommer i Dão (Quinta do Ribeiro Santo og Quinta de Santa Maria), Douro (Quinta das Herédia), Alentejo (Maria Mora) og Vinho Verde (Casa Grande de Santana). Carlos Lucas har i sitt team nå vinmakerne Carlos Rodrigues, Natalia Korycka og Barnando Santos og sammen lager de totalt rundt en million flasker årlig.
Eiendommen Quinta do Ribeiro Santo er omgitt av en elveslynge, samt skog med furu, eukalyptus og eiketrær. Jordsmonnet er skrint, inneholdende mye granitt. Perfekt for å lage gode, autentiske viner. All mulig grunn til å lete opp andre viner fra Carlos Lucas også, som «Familia», laget for å hedre hans kone Cristina og deres to barn Carolina og Diogo.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 3
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Château de Chambrun Lalande de Pomerol 2001
(kr. 470,40, varenr. 12396701 i BU)
Hvem drømmer ikke om å få servert en eldre, godt moden Bordeaux? For dyrt, sier du. Umulig å få tak i, hevder du kanskje også. Da skal vi motbevise det her og nå, for dagens utvalgte kalendervin er nettopp vinen som kan oppfylle manges ønsker. 19 år gammel, merkbart utviklede, modne fruktaromaer, men i godt slag. Og til en pris som ikke er altfor avskrekkende. Og det er jo snart jul, så noe spesielt må man unne seg. Kanskje spesielt i år!
Betegnelsen Lalande de Pomerol på etiketten betyr at vinen er laget like nord for den mer berømte appellasjonen Pomerol, på høyre side av de to elvene Garonne og Dordogne, som er et svært viktig holdepunkt for å bli kjent med geografien i Bordeaux. Kun den lille elven/bekken Barbanne skiller Pomerol og Lalande de Pomerol. Navnet har området etter landsbyen Lalande de Pomerol, som sammen med landsbyen Neac er de to viktigste sentrene for vinproduksjon her. Neac har mest grusjord, mens jordsmonnet rundt Lalande de Pomerol er mer sandholding. Perfekt for å dyrke merlot-druen, som utgjør 75% av total vinmarksbeplantning. Flere av de 200 slottene i Lalande de Pomerol lager faktisk bedre vin enn mange av naboene i Pomerol, bl.a. Château de Cambrun som sammen med La Fleur de Bonard ofte nevnes som toppslottene i appellasjonen.
Historien bak Chambrun går over hundre år tilbake, men familieselskapet som besitter eiendommen i dag kan slå i bordet med en etablering alt i 1770. Chambrun er nemlig slått sammen med Château Moncets, som fra 1770 til 1872 het Château Roussillon. Da general av Moncets, Charles-Maurice Ernest Jaquelot kjøpte slottet i 1872, ga han det et nytt navn etter sin generaltittel. I dag ledes Château de Chambrun av et ungt team, der Julien Noël er daglig leder og Bruno Chaminade er kjellermester. Etternavnet Noël betyr som mange vet «Jul», så da er det helt naturlig å handle inn denne vinen nå før jul.
Forvent en vin som er godt utviklet, men som fortsatt har noe ungdommelig frukt, og som holder sine 19 år godt. Mørke bær og modne plommer, noe tørket frukt og krydder. Innslag av lær, fat og sigarkasse. Laget på 94% merlot, 6% cabernet franc.
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 2
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…
Ossian Verdejo 2018 – magnumflaske
(kr. 699,80, varenr. 12345205 i BU)
Vinmonopolet oppfordrer oss til å handle inn i god tid før jul i år, av frykt for stor trengsel og lange køer pga koronarestriksjoner i de siste dagene før julaften. Dagens utvalgte julekalendervin er et godt gavetips, enten til deg selv eller til noen du kjenner som gjerne vil ha en god og litt spesiell hvitvin. Bestill den nå, og hent den på et tidspunkt når det er lite folk i butikkene.
Det er tappet et svært begrenset antall magnumflasker av Ossian Verdejo 2018, som mange mener er en av de aller beste hvite spanske vinene på markedet. Kun 80 flasker skal være tilgjengelig i Norge når dette publiseres.
Vinhuset Vides y Viñedos Ossian er et helt spesielt kvalitetsprosjekt, satt i gang så sent som i 2005 da vinmarkseier Ismael Gonzalo i Rueda teamet opp med Javier Zaccagnini, som frem til da hadde vært sjef for Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero, altså øverste leder av kvalitetskontrollen i denne kjente vinregionen. Ganske raskt introduserte de viner fra Castilla y León som løftet den spanske hvitvinsdruen verdejo opp på et helt nytt nivå. Vanligvis oppfattes verdejo-viner som noe lett, friskt og syrlig, en forfriskende vin som godt avkjølt brukes som husets rimelige «by the glass»-vin på mange barer og strandrestauranter.
Folkene bak Ossian ville vise at druen kan konkurrere med de mest anerkjente på den internasjonale vinhimmelen, at den kunne levere komplekse, konsentrerte og spennende aromaer som både tåler en del fatlagring og ikke minst en vin som viser seg å være lagringsdyktig. Skikkelig gamle vinstokker, skrint jordsmonn og økologisk produksjon er noe av forklaringen på det høye nivået på vinene fra Ossian.
Denne har ni måneder på franske fat, med stadig ompumping av druemosten mens skallene fortsatt ikke er filtrert bort. Dette har gitt en kompleks, fatpreget vin hvor en lett krydret, moden eplefrukt starter smaksreisen før vi forsetter gjennom tropiske frukter, sitrus, smør, nøtter, krydder, bitre urter og vanilje. Mineralsk er den også. En vin som går utmerket til smaksrike skalldyr- og fiskeretter, gjerne grillet. Men som også kan tåle en rekke mer krevende matretter, om ikke nødvendigvis norsk julemat.
Her er omtale av 100 utvalgte viner i basisutvalget:
VinPuls Julekalender 2020 – Luke nr. 1
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin passer godt til norsk julemat, en vin som kan vøre en julegave-ide…
Bad Santa Juleriesling 2020
(kr. 179,90, varenr. 11160101 i BU)
Vi gjør unna besøket av den slemme nissen allerede på desembers første dag, så er vi sikker på at det er den snille julenissen som innfrir alle våre ønsker som kommer om 24 dager! Bad Santa-serien omfatter for øvrig både julebrygg, fjelløl og juleakevitt.
Denne rieslingen har vært årviss i noen år nå, og kommer i stadig bedre – og tørrere – versjon. Den kan gå godt til f.eks. pinnekjøtt og ribbe, med sin fine syre og ikke alt for mye restsødme (7,2 gr/l). En ungdommelig, frisk og fruktig hvitvin, lett floral, med frukt mot epler, fersken og sitrus, innslag av urter og mineraler.
Produsenten er Weingut Egon Schmitt, som holder til i landsbyen Bad Dürkheim i Pflaz. Vinhuset ble startet i 1978 av Inge og Egon Schmitt, og drives som et stort familiekollektiv, med sønnen Jochen og svigerdatter Corina og deres tre sønner alle ganske så involvert i produksjonen i dag. Jochen som hovedansvarlig siden 1996.
Schmitt-familien har 20 hektar med vinmarker i Dürkheim, Leiststadt, Ungstein, Wachenheim og Kallstadt. I tillegg til riesling, dyrker de også weisser burgunder, grauer burgunder og sauvignon blanc på den hvite siden og spätburgunder, cabernet savignon, merlot, st.laurent, lagrein og satin noir for røde viner.