VinPuls Julekalender 2021

Hver dag fra 1. desember og frem til 24. desember presenterer vi en ny utvalgt vin på nettstedet vinpuls.no, samt på Facebook-gruppen til VinPuls. Målet er å gi våre lesere gode tips til viner som kan forkorte ventetiden, være en aktuell vingave til en god venn, passe godt til noe av julematen som skal nytes de siste ukene før jul eller rett og slett gi inspirasjon til å prøve noe nytt innen vin, noe du ikke har hørt om, visst om eller ikke har smakt tidligere.

Av Ulf Dalheim, publisert fra 1. til 24. desember 2021

Her teller vi ned til jul, med ett nytt vintips hver eneste dag de siste 24 dager frem mot julaften. Noen av vinene kan være gamle kjente for deg, men jeg håper også at jeg kan finne og presentere viner som vil gi deg gode, nye vinopplevelser.

God førjulstid!

Luke 24 (Julaften):

Oremus Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2013, kr. 749,90, varenr. 9465502 (50 cl) i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Dagen er opprunnet, vinens konge er her! Eller som det heter i Tokaji i Ungarn: «Vinum Regum, Rex Vinorum». Som oversatt fra latin betyr «Kongenes vin, vinens Konge». Så la deg ikke lure av de som bruker dette uttrykket om Barolo-vinene. De søte Aszu-vinene fra Tokaji var nok kronet mange hundre år før begrepet Barolo dukket opp. Ikke minst den mest berømte franske konge gjennom tidene, Solkongen Ludvig den 14. (Louis XIV), mesket seg med mye tokaji-vin på slottet i Versailles gjennom sin tid på tronen, fra 14.mai 1643 til 1. september 1715.

Jeg tar med et annet viktig «ordtak» før vi presenterer vinen som naturlig nok har fått æren av å avslutte nedtellingen vi har hatt frem til julaften i VinPuls Julekalender 2021: Oremus! Som rett oversatt betyr «La oss be». Ja, la oss gjøre det. Vi trenger ikke folde hendene, men vi kan jo håpe sterkt på at det i kjelleren eller i vinskapet til hver enkelt av oss finnes en ekte tokajier som du kan ta frem til multekremen, riskremen, karamellpuddingen eller andre godsaker du skal servere som dessert i kveld eller senere julen.

Vinhuset Oremus er som er noe så sjeldent som en klassisk, historisk eiendom i Tokaji, eid av verdens mest berømte spanske vinprodusent, Vega Sicilia. Nå er det rundt 155 år siden Don Eloy Lecanda y Chaves plantet sine første vinstokker i Ribera del Duero, på gården Vega de Santa Cecilia. Inspirert av de berømte franske slottsvinene fra Bordeaux valgte han druene cabernet sauvignon, merlot og malbec. Men helt «fransk» ble det likevel ikke, for Don Eloy bestemte seg for også å bruke den spanske nasjonaldruen tempranillo, i Ribera del Duero benevnt som tinto fino eller tinta del pais. Et annet valg grunnleggeren gjorde var lang fatlagring. Mange Vega Sicilia-viner lagres i flere tiår før de lanseres på markedet.

Dagens Vega Sicilia-eier David Alvarez valgte i 1993 å investere i vinmarker og vinanlegg i Tokaji i Ungarn, to år etter at kommunistregimet hadde falt og mye statlig eiendom skulle privatiseres. Kjøpet av Oremus (som altså er latinsk for «la oss be») gjorde at Alvarez fikk hånd om vinmarker som allerede i 1803 ble klassifisert som «Primae Classis». Med på kjøpet fulgte også historiske kjellere som ble gravd ut alt på 1300-tallet og innlemmet i UNESCOs «verdensarv» i 2002.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Oremus-eiendommen besto opprinnelig av 30 hektar med vinmarker. I dag har man 125 hektar, og det er den størrelsen Alvarez ønsker å ha i fremtiden. Halvparten av arealet er nyplantet siden 1993, resten av utvidelsene er kommet gjennom oppkjøp av etablerte, eldre vinmarker. Druene som dyrkes er ekte ungarske, furmint, hárslelevu og zeta, samt muscat som det også er litt av i dagens utvalgte vin.

Hemmeligheten bak tokajier-vinene er et unikt klima som sørger for at edelråtesoppen Botrytis Cinerea opptrer nærmest på bestilling. Regn på sensommeren og en lang, varm høst sørger for at botrytis-soppen får gjort det den skal, nemlig gjennombore drueskallene slik at væske fordamper og druene blir tilnærmet rosinaktige. Dermed kan man presse ut svært søt og konsentrert druemost som igjen er grunnlaget for den verdensberømte dessertvinen. Med en tokajier i glasset kan du jakte på modne tropiske aromaer, tørket frukt (aprikos, rosiner), honning og mineraler. Her er det 230 gr/l restsukker, men en solid syre 11,6 gr/l sørger for at den likevel oppleves frisk.

Oremus lager Aszu med 3, 4, 5 eller 6 Puttonyos (mengden av tørkede rosindruer som blandes inn i hvitvinsbasen). I tillegg har man også Eszencia, som er konsentrert druemost fra Aszu-druer som presses kun av sin egen vekt, en slags jomfruolje. Den får ikke gjære, og er derfor alkoholsvak (kun 2-3%).

Kjøp vinen her:

Luke 23 (23. desember):

Paolo Pizzorni Sognorosso Brachetto d’Aqui, kr. 149,90, varenr. 10890101 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Vi nærmer oss! Det er lille julaften i dag, dagen og kvelden hvor vi skal starte å roe ned, gjøre ting enkelt, slappe av og lade opp til mer heftige juledager, både når det kommer til matinntak, god drikke og familieaktiviteter. Hva gjør så de fleste på en dag som lille julaften? Jo, vi spiser risengrynsgrøt, viser mange spørreundersøkelser. Med sukker og kanel på, og kanskje noe skinke eller spekemat til.

Jeg er vokst opp med rødsaft til grøtmåltidene. Det var aldri noe snakk om at vi kunne drikke vin til. Men det er faktisk fullt mulig å ha vin i glasset. Ikke hva som helst naturligvis. Men prøv en Brachetto-vin fra Piemonte, så skal du se at det kan fungere.

Brachetto d’Aqui er appellasjonen i Italia denne vinen kommer fra. Området ble gitt DOCG-status i 1996, med krav om at det kun skal være 100% brachetto i vinene. Brachetto er en rød Piemonte-drue som nesten utelukkende brukes til å produsere en lavalkohol (5-6%), lett perlende vin. Den får to dager maserasjon (farveuttrekk), deretter gjæring og så minst tre måneder på flaske før den lanseres. Ung, frisk, bærfruktig, leskende drikke med aromaer mot bringebær, villjordbær og kirsebær. Bør serveres lett avkjølt. Nesten saftaktig, faktisk, og ganske søt. Denne har 118 gr/l restsukker.

I Italia og mange steder ellers betrakter man ofte Brachetto d’Aqui som en vin for romanse, en slags kjørlighetsvin. Derfor er den populær rundt Valentins-dagen. Det sies at Cæsar serverte Cleopatra nettopp en brachetto-lignende vin da han forsøkte å forføre henne. Og Cleopatro likte det hun fikk smake. Selv om hun senere valgte å gifte seg med Marcus Antonius stedet…

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Produsenten Paolo Pizzorni startet sitt lille vinhus for drøyt tyve år siden. Men familien hans hadde da dyrket vindruer i tre generasjoner før ham, så han hadde mye vin i blodet han også. Oldefaren Calein Pizzorni var den som kjøpte den første landeiendommen og plantet vinmarker til familien. Paolo Pizzorni Vini holder til i landsbyen Rivaldone og Paolo har vinmarker i den berømte Aqui-åsen, på rundt 300 meter over havet. Han dyrker i tillegg til brachetto også dolcetto, cortese og barbera.

Om du vil prøve en Brachetto d’Aqui til noe annet enn risengrynsgrøt, så anbefaler italienerne å servere vinen til friske bær, sjokoladekake med hasselnøtter eller den tradisjonelle piemontesiske favoritten vitello tonnato.

Hva du skal gjøre med restene etter grøtmåltidet? Lage riskrem, naturligvis. Og servere Late Bottled Vintage port eller Madeira Malmsey til!

Kjøp vinen her:

Luke 22 (22. desember):

Château Sociando-Mallet 2015, kr. 710,30, varenr. 10076601 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Dette kunne vært den ultimate julegave til deg selv eller til noen som «har alt». Men den et i bestillingsutvalget, og bare noen få butikker (3) har den i hyllene sine. Så dette er en vin du kan notere bak øret, eller bestille på nett for levering på nyåret. Du vil ikke angre.

Château Sociando-Mallet er vinhuset som ikke har nådd opp i offisielle klassifiseringer, men som år etter år leverer vin som utkonkurrerer de mer kjente slottene, ja, til og med mange av dem som ble plassert svært høyt i den berømte 1855-klassifiseringen. Bak den konsistente kvaliteten over lang tid står Jean Gautreau, som fra 1969 til han som 90-åring i 2017 overlot ansvaret til sin den gang 54 år gamle datter Sylvie.

Eiendommen ligger i kommunen Saint-Seurin-de-Cadourne i Haut Medoc nord i Saint-Estephe, rundt ti kilometer fra Pauillac. Fra hovedhuset kan du kikke ned på elva Gironde som gjør en sving nettopp der. Jordsmonnet er perfekt for druedyrking, med mye grus, leire og kalkstein. Drueblenden i denne vinen er klassisk Medoc, med 55% cabernet sauvignon, 40% merlot og 5% cabernet franc. På de 83 hektarene med vinmarker som tilhører slottet, vokser det også petit verdot-druer. Totalproduksjonen er 450 000 flasker i året, fordelt på to viner; Château Sociando-Mallet og andrevinen Demoiselle de Sociando-Mallet.

Allerede i 1633 var dette en vineiendom, eid av en basker ved navn Sociondo. Han var i slekt med biskopen av Bayonne. Kvinnen som har gitt navn til andrevinen, Demoiselle Anne de Sossiondo, kom til slottet i 1750. Feilstaving opp gjennom årene førte til at da Marie-Elisabeth Alaret, eier av Sociando-slottet, i 1831 giftet seg med Achille Mallet, ble navnet på vinhuset fra da Château Sociando-Mallet.

Jean Gautreau kjøpte slottet i 1969. Han hadde da drevet som negociant siden 1957, og var opprinnelig på jakt etter en eiendom i Bordeaux til en kunde i Belgia. Men han falt pladask for Sociando-Mallet, og kjøpte det selv, til tross for en nedslitt bygningsmasse som ville kreve en del investeringer. Han så et stort potensial i det ekstraordinært gode terroiret som omkranset slottet. På denne tiden kun fem hektar, som gjennom oppkjøp av naboeiendommer i dag er øket til 83 hektar.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Det sies at han laget en akseptabel første årgang, uten å ha produksjonskjeller eller topp utstyr. Garasjen og et lagerhus fikk gjøre nytten. Allerede neste årgang var superb, og deretter gikk det bare oppover. Og kvaliteten har som nevnt innledningsvis vært på et meget høyt nivå i mange år. I en flaske Château Sociando-Mallet får du en vin som er «viril» som ung, men som fremstår som balansert og kompleks med noe alder. Og de beste årgangene lagrer greit i 30 år.

2015-årgangen er rangert blant de aller beste i Bordeaux (og Medoc). Denne vinen har fått 90 poeng av både Decanter og Wine Spectator og 92-94 poeng av tyske Falstaff. Forvent dyp, rik og mørk frukt, mot sorte bær, solbær, blåbær og bjørnebær. Innslag av mineraler, urter, blomster, lær, kaffe og vanilje. Milde, men merkbare tanniner. Vinen har fått 18 måneder på franske fat, hvorav 80-90 prosent nye.

Kjøp vinen her:

Luke 21 (21. desember):

Cabutto Tenuta La Volta Barolo 2017, kr. 319,90, varenr. 11187701i Basis.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Det er ikke bare vinene fra Cabutto Tenuta La Volta som er imponerende, med distinkt terroirkarakter fra sine voksesteder i Langhe. Også historien til gården der vinplantene dyrkes og vinene blir laget, nå i store, flotte underjordiske kjellere (for ikke å ødelegge naturen og geografien som gjorde at Piemonte i 2014 ble UNESCO World Heritage), er verdt å trekke frem. Tenuta La Volte var opprinnelig en stor flott bondegård, med et slott, Castello della Volta, som ble bygget først på 1100-tallet av Manfredo di Saluzzo, etterkommer av Boniface del Vasto (1055-1125).

Den nyere historien, med Cabutto, startet i 1920, da Domenico Cabutto kjøpte eiendommen, som omfattet bondegården Tenuta La Volte og det før nevnte flotte slottet. Selger for 100 år siden var Marquis Gastone di Mirafiori, som var nevø av Emanuele II, den første kongen av et samlet av Italia. Så det ligger tjukt av historie i La Volta-veggene. Domenico Cabutto laget kun små mengder vin, mens de etterfølgende generasjonene bygget opp eiendommen til å bli en produsent mange setter stor pris på vinene fra.

Cabutto Tenuta La Volta 2017 er av de bedre Barolo-kjøp i basisutvalget på Vinmonopolet akkurat nå. Årgangen bød på visse problemer for vinbøndene i Piemonte, men som det heter – selv i vanskelige årganger lager de beste produsentene god vin, bare i mindre volum. For når interessen for Piemonte og Barolo er større enn noen gang, gjelder det å levere. Og det gjør Cabutto.

Dette er en klassisktyperiktig Barolo med klassisk nebbiolo-struktur og som viser mye av det vi får med Barolo-viner fra litt varme årganger, uten at den blir for «daff» som f.eks. 2013-vinene ble. Frukten her preges av røde og mørke bær (kirsebær og bjørnebær), men det som gjør vinen ekstra interessant er innslagene av fioler, lavendel, sopp (trøffel), tørket frukt, urter, stall og fat. Samt friske tanniner som strammer den opp. En vin du kanskje bør vente 4-5 år med, og som kan ligge 15-20 år til. Matfølge kan være kalv, småvilt eller lam, eller alt du forbinder med det piemontesiske kjøkken.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Det er mer spennende å fortelle om Cabutto-familien, der grunnlegger Domenico ble etterfulgt av sin sønn Bartolomeo i 1954, og som igjen overlot ansvaret til sine to sønner Osvaldo og Bruno i 1986. De har tatt Cabutto Tenuta La Volta til nye høyder, samtidig som de har engasjert seg sterkt i arbeidet med å sementere og fremheve Piemonte som en viktig region for mat og vin. Cabutto-brødrene var med som gründere og deleiere i l’Agenzia di Pollenzo som i 2000 ble etablert for å kjøpe og restaurere en historisk bygning som nå huser verdens første gastronomiske universitet samt en «vinbank».

Cabutto-brødrene er som sin far ultratradisjonalister, som kun lager en standard-Barolo hvor man blender druer fra La Volte, Bricco delle Viole og Sarmassa. Samt druer fra vinmarken rundt eiendommen, der vinstokkene er 50-60 år gamle. Lang maserasjon og tre års lagring på 10 000 liters slavonske eikefat er med på å forme vinen. Robust, uttrykksfull og fyldig.

Kjøp vinen her:

Luke 20 (20. desember):

Viña Sastre Roble 2019, kr. 175,00, varenr. 3610401 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Det å lage vin er ofte et familieanliggende, og gjerne noe som har gått i arv gjennom generasjoner. Men brødrene bak vinhuset Bodegas Hermanos Sastre, Pedro og Jesus, (hermanos betyr brødre) har ikke holdt på lenger enn siden 1992. Det var da de bestemte seg for at familiens 23 hektar med vinmarker fortjente mer enn bare å være kilde til druer som ble levert til det lokale kooperativet. I dag har de økt størrelsen på eiendommen til 45 hektar og lager to serier med vin – Vinos de Pueblo fra vinmarker rundt byene La Horra, La Aguilera og Roa, samt Vinos de Parcela som er viner hvor druene er fra enkeltvinmarker. Prestisjevinen heter Pesus – oppkalt etter nettopp Pedro og Jesus.

Med tanke på at noen av Spanias aller beste viner lages i Ribera del Duero, har Vinmonopolet et skuffende svakt utvalg av viner fra denne flotte regionen i sitt basisutvalg. Kun to listeføringer faktisk. For det er i Ribera del Duero du finner berømtheter som Vega Sicilia og Pingus, samt et bredt utvalg av familieeide vinhus som leverer kraftfulle, elegante og unike viner basert på de stedegne klonene av tempranillo-druen, i Castilla y León hvor Ribera del Duero inngår, kalt Tinta del Pais – som rett og slett betyr «landets røde». Bedre betegnelse på Spanias «nasjonaldrue» kan man ikke finne.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Dagens julekalendervin plasserer seg blant de rimeligste Ribera del Duero-vinene som er tilgjengelig via bestillingsutvalget. Den har en intens fiolettrød farve og leverer et fast, saftig fruktutrykk der du kjenner skogsbær, kirsebær og bjørnebær. Samt krydder, lakris, brent treverk og vanilje. Tinta del pais/tempranillo-baserte viner fra Ribera del Duero har mørkere og mer fruktdrevet frukt enn tilsvarende fra f.eks. Rioja. Perfekt til det meste av grillet og pannestekt kjøtt, fra iberico-filet via entrecôte av storfe til vilt som hjort og reinsdyr. Sastre-brødrene har gitt den ni måneder på fransk og amerikansk eik og seks måneder på flaske før den ble lansert.

Pedro og Jesus Sastre vektlegger sterkt at de driver etter tradisjonelle metoder, og at de overhodet ikke bruker sprøytemidler eller tilsetninger i vinene sine. De vil levere kvalitet som viser områdets unike karakter, der vinplantene vokser i rødbrunt, jernholdig jordsmonn med god drenering, på høyder fra 800-840 meter over havet. Der kan temperaturen på denne tiden av året, i desember og januar, gå ned til minus 15 grader. Det sørger for at vinplantene får god «hvile» gjennom vinteren, og møter våren og sommeren godt «renset». Vinmarkene ligger mellom elvene Duero og Gromejón, omgitt og vernet av store furuskoger.

Landsby-vinene (Vinos de Pueblo) fra Bodegas Hermanos Sastre er Flavus Blanco som lages på jaén-druer, Marcelina Gómez Rosado på tinta del pais og de to røde Viña Sastre Roble og Crianza, også de på 100% tinto del pais. Begrepet Roble betyr ikke annet enn at vinen har fått eikelagring, men kortere tid (6-10 måneder) enn det som kreves for å kunne bruke betegnelsen Crianza (minst 12 måneder). Vinstokkene er her rundt 30 år gamle i snitt.

Enkeltvinmarksvinene fra Sastre heter Pago de Santa Cruz (fra 80 år gamle vinstokker), Regina Vides (90 år) og Pesus (100 år). Volumet er lite og kvaliteten er høy.  Pesus lages det bare 2000 flasker av. Den har 85% tinta del pais og 15% cabernet sauvignon og merlot i blenden. Prisen her i Norge er kr. 2715,50.

Kjøp vinen her:

Luke 19 (19. desember):

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2017, kr. 224,90, varenr. 3468701 i Basis.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Den er blitt kalt en mini-amarone, men denne ripasso-vinen fra Zenato står utmerket på egne ben, og viser dessuten at dette er en vinstil som har sin plass i mat- og vinsammenheng. Prøv den f.eks. til pinnekjøttet denne julen, og du vil oppleve at rødvin kan matche det meste du vanligvis ville valgt til denne retten.

Begrepet ripasso oppsto på 60-tallet, men fikk ikke sin klassifisering før i 2010, da myndighetene endelig definerte kravet til ripasso-vinene, og man innførte DOC Valpolicella Ripasso. Hovedkravet er at «vanlig» Valpolicella-vin gjennomgår en annengangsgjæring på restene etter Amarone eller Recioto-produksjon. Det gir vinene mindre syre og mer alkohol, og et mer komplekst aromabilde.

Her kjenner du alt fra friske røde og mørke bær (kirsebær) til moden sort frukt (blåbær og bjørnebær) med antydning til rosin- eller sviskepreg. Legg til noe fruktsødme (her 7,2 gr/l restsukker), tørket frukt, urter, lær, krydder (pepper) og fat, så har du Zenato sin ripasso-versjon, kalt Ripassa.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Zenato er et relativt ungt vinfirma som har kommet utrolig langt siden Sergio Zenato i 1960 lanserte sin første vin, en hvitvin på den lokale druen trebbiano di Lugana fra eiendommen Santa Cristina ved landsbyen San Benedetto ved sørenden av Garda-sjøen. Druene høstet han fra vinmarker som ligger i grenselandet mellom regionene Lombardia og Veneto.

Etter suksess med sin hvite Lugana-vin utvidet Sergio virksomheten virksomheten med både Chiaretto (rosé) og Bardolino (lette røde viner), men han valgte også å skaffe seg vinmarker i Valpolicella Classico-distriktet. Og det er der dagens utvalgte vin er laget, ved Tenuta Costalunga nær landsbyen Sant’Ambrogio. Porteføljen herfra omfatter både tradisjonelle Valpolicella-viner, denne flotte Ripassa-utgaven samt superbe Amarone-viner. Zenato er medlem av Famiglie Dell’Amarone d’Arte, en forening av 13 produsenter som er opptatt av at man ikke skal ta snarveier når Amarone-viner lages. De vil sikre at det ligger kunnskap bak, at vinene er av høy kvalitet og at de er autentiske. Blant medlemmene er Allegrini, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tommasi og Zenato.

Grunnlegger Sergio Zenato gikk bort i 2008, 73 år gammel. Arven hans føres videre av de to barna Alberto (vinmaker) og Nadia (markedsføring). Nadia er dessuten en kjent smykkedesigner. Lenge var også deres mor Carla sterkt engasjert i familiefirmaet, bl.a. med eiendommen Podere Prospero i Bolgheri, med 3,8 hektar vinmarker kjøpt i 2003. Zenato-familien har også en Bardolino-eiendom kalt Sansonia, oppkalt etter en usedvanlig sterk kvinne som lokalt ble omtalt som «lille Samson».

Zenato har hatt stor suksess med sine Valpolicella-viner. I 2010 ble Zenato Amarone Classico 2006 tatt med på Wine Spectators liste over verdens «Top 100 Wines». Året etter tok de med Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2007 på listen over de 100 beste vinene lansert i 2011.

Dagens utvalgte vinen er laget på kun lokale Valpolicella-druer, 85% corvina, 10% rondinella og 5% oseleta. Den har vært seks måneder på ståltank og 18 måneder på fat før flasketapping og lansering etter ytterligere seks måneder. I tillegg til pinnekjøtt, er dette en vin som fungerer utmerket til andre lammeretter, samt til vilt. I jula kan du godt også servere den når du bare skal ha litt kos med mørk sjokolade og kandiserte nøtter og mandler.

Kjøp vinen her:

Luke 18 (18. desember):

Peter Lehmann Portrait Cabernet Sauvignon 2016, kr. 249,90, varenr. 4333201 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Noen vil muligens kalle Peter Lehmann en moderne Robin Hood, eller kanskje også sammenligne ham med gambleren John Henry «Doc» Holliday. Men først og fremst er Lehmann ett av de største navnene i australsk vinindustri. På 70-tallet var han bokstavelig talt en livredder, da han tok en stor økonomisk risiko for å berge vinbønder som plutselig opplevde at ingen ville kjøpe avlingen deres. I all hemmelighet tok Lehmann grep som berget mange familier i Barossa Valley fra økonomisk ruin. Så han fortjener så absolutt sitt portrett på vinetiketter.

Vi skrur tiden tilbake til 1977. Australia hadde ikke fått noe stort gjennombrudd internasjonalt ennå, og på hjemmebane var det både for mye vin og for mange druedyrkere. Spesielt vanskelig var det for bønder i Barossa. Peter Lehmann, en stigende stjerne blant australske vinmakere, var sjef for giganten Saltram. Som bestemte seg for å si nei til vinbønder som hvert år hadde levert druer til denne produsenten. For Saltram hadde allerede for mye vin.

140 familier var truet økonomisk. I det skjulte finansierte Lehmann innkjøp av utstyr for å lage vin. Han bygget et lite produksjonsanlegg og kjøpte druene som bøndene var i ferd med å brenne inne med. Avtalen var at han skulle betale dem etter hvert som det kom inn penger. Vinhuset kalte han “Masterson Barossa Vignerons”. Navnet var hentet fra gambleren Masterson som opptrer i musikalen Guys and Dolls.

Grepet gambleren Lehmann tok ble vellykket. Vinene han laget sammen med sin assistent Andrew Wigan fra 1978 til 1982, under navn som Futures (=tro på fremtiden) ble raskt etterspurt, og vinbøndene fikk både penger for de 2-3 vanskelige årene, og nye avtaler om å levere druer videre da han i 1982 gjorde om navnet på firmaet til Peter Lehmann Wines. Vennen Wigan ble med på reisen i hele 35 år, de siste årene som sjefsvinmaker. Så resten ble, som det heter, historie.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Peter Lehmann Portrait Barossa Cabernet Sauvignon 2016 er en av fire viner i Lehmann-porteføljen som bærer hans portrett på etikettene. Det er naturligvis også en Barossa Shiraz med i denne serien, i tillegg til en Eden Valley Riesling og en Grenache Rosé. Dagens utvalgte vin er mørk, intens og med god struktur. Smak av modne skogsbær, solbær, sorte plommer i kombinasjon med lakris, lær, krydder- og eiketoner. Flott vin til rødt kjøtt og vilt. Og en vin som godt kan lagre videre i 5-10 år. Den drikker godt nå og vil gjøre det i mange år fremover.

Historien er ikke komplett uten å fortelle at Peter Lehmann Wines fra slutten av 1980-årene og utover ble en stor suksess både i Australia og internasjonalt. Etiketter som Stonewell, Mentor og Clancy er ansett å være blant det ypperste du får av vin fra «Down Under». Clancy har figurert i Wine Spectators liste over verdens Top 100 Wines hele seks ganger.

Peter Lehmann var med helt til 2002, da han pensjonerte seg, 72 år gammel. Andrew Wigan gjorde det samme i 2014. Lehmann-selskapet ble i 2003 kjøpt av sveitsiske Hess Group. Peter Lehmann døde i 2013, 83 år gammel. Han fikk derfor ikke oppleve at firmaet han startet i 1977 for å hjelpe lokale bønder igjen kom på australske eierhender i 2014, da det ble kjøpt av Casella Family Brands.

Kjøp vinen her:

Luke 17 (17. desember):

Jean Durup Chablis 1er Cru L’Homme Mort 2018, kr. 397,90, varenr. 13328701 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Navnet på vinen kan virke litt skremmende, L’Homme Mort (=den døde mannen), men vinen viser seg å være en delikat, flott 1er Cru Chablis som fungerer ekstremt godt til norsk sjømat, som sjøkreps, hummer, piggvar eller kveite med rike sauser. Foie gras og lyst kjøtt som La Bresse-kylling passer vinen også bra til. Og la den gjerne få litt tid i karaffel før du serverer den.

Og så er ikke historien bak navnet på etiketten så skummel likevel. Den refererer til noen gamle sakrofager, monumentale likkister fra romertiden, som ble funnet i nærheten av vinmarkene i Fourchaume, området man henter druene til denne Chablis-vinen fra. Vinmarken L’Homme Mort er regnet som en av de beste der, med spesielt mye kalkstein.

Fourchaume ligger på nordsiden av byen Chablis, i de lavere, østlige områdene langs dalen Serein. Fourchaume er kjent for å produsere 1er Cru-viner av svært høy kvalitet. Durup eier hele 17 hektar i L’Homme Mort i Fourchaume-åssidene. I tillegg til 1er Cru L’Homme Mort, lager Jean Durup også 1er Cru Fourchaume og 1er Cru Vau de Vey.

Durup-familien er blant de mest betydningsfulle i Chablis, med to store historiske eiendommer i porteføljen, Château de Maligny og L’Eglantière. Til sammen kan de høste druer fra 200 hektar, noe som årlig gir rundt 1,2 millioner flasker. Det betyr at vinhuset Jean Durup Pere & Fils også er blant de største aktørene i området. 90 prosent av produksjonen eksporteres, så Durup er et nok et navn som er kjent for Chablis-elskere verden over.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Det er mye gammel, spennende historie å hente frem når man skal smake på vinene fra Jean Durup. Vinen kalt La Vigne de la Reine er fra en vinmark som tilhørte Marie Casimir d’Arquien som på Ludvig 14.s tid ble dronning av Polen. En annen vinmark, La Carré de César, tilhørte Château de Maligny da slottet ble eid av César de Vendôme, sønn av Henri IV og Gabrille d’Estree. De introduserte vinene fra Maligny til mange kongelige rundt om i Europa. En tredje historisk vinmark er Marche de Rey (kongens marsj), som ligger mellom de to anerkjente vinmarkene Montée de Tonnerre og Mont de Milieu.

Familien Durup har dyrket vindruer siden 1560, men det var Jean-Pauls bestefar som først krysset elven Serein og slo seg ned i Maligny. Han ble sett på som en raring som interesserte seg spesielt for bratte og vanskelig tilgjengelige områder å dyrke vinplanter i. Hans sønn tok med stor entusiasme fatt på oppgaven å bygge opp omdømmet til Château Maligny, og brukte både mye tid og penger på å samle inn igjen vinmarksparseller som hadde tilhørt eiendommen tidligere.

Nå føres arven videre igjen med en ny generasjon Jean Durup på plass. Familiebildene viser gjerne Jean, Jean Paul og Valerie Durup sammen ute i vinmarkene. For også for Durup-familien er de den viktigste faktoren for å produsere god vin.

Kjøp vinen her:

Luke 16 (16. desember):

Finca Villacreses Pruno 2019, kr. 200,00, varenr. 5271301 i Basis.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Du har garantert hørt om Vega Sicilia, Spanias mest anerkjente og berømte vinhus internasjonalt. Og så har du sikkert fått med deg at danske Peter Sisseck står bak en vin kalt Pingus, som selv i unge årganger selges for astronomiske beløp (kr. 11 137,50 for 2013-årgangen på Vinmonopolet). Men visste du at naboen til Vega Sicilia er Finca Villacreses og at Sisseck startet sitt Pingus-prosjekt med druer fra vinmarker han leide hos Villacreses?

Det er altså mange gode grunner til at vinene fra Finca Villacreses ansees å være blant de beste fra Ribera del Duero. Dagens utvalgte ble av Robert Parker kåret som Spanias beste vin under 20 euro! Den koster akkurat 200 kroner på Polet, som er en fin pris, for her for du mye god vin for pengene. En vin som dessuten kan takle mye av det som serveres av julemat i ukene fremover. Og mye mer – fra ribbe til vilt, fra pinnekjøtt til rype. Og naturligvis alt av grillet, ovnsbakt eller stekt kjøtt.

Drueblenden er 90 prosent tinto del pais (Ribera-navnet på tempranillo) og 10 prosent cabernet sauvignon. Lagringen har vært på tre år gamle eikefat i 12 måneder, som gir en myk, lang avslutning med hint av vanilje. Men først kommer fyldig, rik, moden bærfrukt, noe kirsebær, så mer mot bjørnebær, før du kjenner svale urter, toffee, lakris og tobakk.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Eiendommen Finca Villacreses er på 110 hektar som ligger langs elvebredden til Duero, med et jordsmonn med mye sand og leire. I tillegg til 64 hektar med vinmarker hvor noe grenser opp mot Vega Sicilia, er det mye store, gamle furutrær der, noe som skaper en egen hyggelig atmosfære rundt hovedhuset og vinanlegget.

Historiske skrifter forteller at det var munken Pedro de Villacreses som anla gården i middelalderen, som et sted å be og dyrke grønnsaker og korn. Etter hvert fikk han følge av San Pedro Regalado som i dag er helgen for byen Valladolid. Som mange andre munkegårder ble også Finca Villacreses overført på private hender fra 1836. Fra starten av 1900-tallet var eierne Cuadrado-familien som bygget opp et bra renomme for Villacreses-vinene, spesielt i USA. Da brukte å invitere venner på helgebesøk, blant dem Pete Sisseck som endte opp med å lage sin første vin i kjelleren på Finca Villacreses.

I 2004 ble Finca Villacreses oppkjøpt av Gonzalo og Lala Antón som i dag står bak Grupo Artevino, som igjen har vinhusene Viña Izadi og Bodega Orben i Rioja, Bodega Vetus i Toro og altså Finca Villacreses i Ribera del Duero. De gjennomførte en betydelig oppgradering av hus og vinmarker, og relanserte Finca Villacreses på markedet i 2007. I tillegg til Pruno, har de en produktportefølje med vinene Finca Villacreses (kr. 399,90), Specimen og Nebro. Sistnevnte er en strålende Ribera-vin som kun lages i de beste årganger, i meget begrenset volum (koster kr. 1349,90 på Polet). Volumet er maks 1100 flasker, fra eldre vinstokker som vokser 900 m.o.h. Vinmakeren bak er Lluis Laso som er en stjerne på den spanske vinhimmelen.

Spesialinfo: Nærmeste landsby til Villacreses og Vega Sicilia er Quintanilla de Onésimo som er verdt å besøke pga av restauranten Fuente Acena som serverer det beste grillede lammet du får i hele Nord-Spania.

Kjøp vinen her:

Luke 15 (15. desember):

Barón de Chirel Reserva 2005 (magnum), kr.1700, varenr. 13813505 i TU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Mangler du julegaven til deg selv, eller til den som har alt? Se da her: For av og til dukker det opp en vin man bare må kjøpe. Dette er en slik anledning! Den norske importøren (Prizelius) har klart kunststykket å få 100 magnumflasker av Marqués de Riscals prestisjevin Barón de Chirel Reserva 2005 til Norge. Fra 80-110 år gamle vinplanter, ekstremt lavt utbytte, utvalgte druer og kun laget i de beste årgangene. 2005-årgangen har så lite gjenværende volum, og er så etterspurt at produsenten har gitt beskjed om at de gjerne kjøper tilbake noen flasker fra Norge, hvis det er mulig.

Og det er ikke noe salgstrick, for jeg snakket med Riscal-eier José Luis Muguiro i går, og han var faktisk litt rystet over at lille Norge hadde fått tak i disse flaskene. For hva skal han si til importører i de 119 andre landene som Marqués de Riscal eksporterer vin til? Jo, at de må dele på de 110 kassene som finnes i kjelleren i Rioja. Det blir ikke mange flasker på hvert land det…

Første årgang av Barón de Chirel Reserva ble laget i 1986 og er blitt et symbol på den «nye stilen» som vi har sett vokse frem i Rioja de siste tiårene. Mer og mer fransk enn spansk, sterk inspirert av de beste vinslottene i Bordeaux, og med først Guy Guimberteau (læremester til Émile Peynaud) involvert, dernest (fra 1996) selveste Paul Pontallier, sjefen på Château Margaux.

Sammen med vinteamet ved Riscal laget Pontallier også Frank Gehry Selection Reserva 2001 for å hedre den kanadiske arkitekten som tidligere hadde tegnet Guggenheim-museet i Bilbao og som året før hadde sagt ja til å utforme et spektakulært hotell for Marqués de Riscali i San Vicente (Rioja Alava). Gehry hadde først takket nei, men ble «overtalt» da Riscal-eierne serverte ham en vin fra hans fødeår 1929!

Se også hvahttps://vinpuls.no/vinpuls-julekalender-2020/ som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Barón de Chirel Reserve 2005 kan kalles en «super-riojaianer», ettersom Riscal her bruker 20 prosent cabernet sauvignon (+80% tempranillo). Den franske druen er egentlig ikke tillatt dyrket og brukt i Rioja, bare i eksperimentelle vinmarker. Men Riscal var så tidlig ute med å «eksperimentere» med cabernet sauvignon, at de nå kan ha med druen i spesielle viner.

Her hjelper den til med kompleksitet og mørk bærfrukt (blåbær, bjørnebær og solbær), også med aromaer mot grafitt, skogbunn og lær, som vi også finner i denne vinen. Men først og fremst er dette en kompleks, rik, elegant og konsentrert vin med en silkemyk avslutning, der vi kjenner milde tanniner og pent integrerte eikearomaer, i kombinasjon med lakris, fioler, sort pepper, kakao/mocca og tobakk. Det er veldig mye å hente ut av denne vinen nå, men den tåler nok 10-20 år til. Så gi den gjerne noen timer i karaffel før du serverer den, gjerne til hjort eller småvilt, villsvin, rødt kjøtt eller modne oster.

Kun Marqués de Murrieta har en lengre historie av de kjente Rioja-husene. Murrieta lanserte sin første årgang i 1852, Riscal fulgte etter i 1858, men var først ut med flasketapping (i 1862). Og allerede i 1895 hevdet de seg internasjonalt, ved å vinne Diploma d’Honneur i Bordeaux, som første ikke-franske vinhus. Nå er femte generasjon (José Luis Muguiro jr.) involvert i driften, og fortsatt setter de nye standarder innen vin i Spania. Over nyttår kommer en bemerkelsesverdig verdejo-vin til Norge (Barón de Chirel Viñas Centenarias Cosecha 2020), laget på druer fra over 100 år gamle pre-phylloxera vinstokker som vokser 900 m.o.h. ved Segovia i Castilla y León.

NB! Dagens utvalgte vin er i tilleggsutvalget på Vinmonopolet (TU). Den kan ikke bestilles på nett. Du må enten ta med deg varenr. til din lokale butikk, eventuelt ha det klart når du ringer Polets kundeservice for å bestille.

Kjøp vinen her:

Luke 14 (14. desember):


Il Palagio Message in a Bottle Rosso 2019, kr. 244,90, varenr. 12817001 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

I 1979 sendte musikeren Sting ut en S.O.S.-melding gjennom melodien «Message in a bottle» med gruppa The Police. I teksten synger han bl.a. om «Hundred billion bottles washed up on the shore». Lite ante han nok den gang at han drøye 20 år senere selv skulle være vinprodusent med en portefølje hvor flere av vinene hans bærer titler fra musikerkarrieren. «Message in a bottle» er en av dem. «When we dance» og «(Brand) New Day» er to andre. Alle tre er å finne på Vinmonopolet. Og de svinger like bra som musikken til Sting alltid har gjort.

Det er drøye 20 år siden kjendisekteparet Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) og Trudie Styler kjøpte eiendommen Tenuta il Palagio, en gård fra 1500-tallet i åssidene syd for Firenze i Italia. Der lager de vin fra 11 hektar med vinmarker som drives etter økologiske og biodynamiske prinsipper.

Tenuta il Palagio-eiendommen er på hele 350 hektar og omfatter vinmarker, oliventrær og flere bygninger, bl.a. et gjestehus som du kan komme og bo i. Sting og Trudie har siden de tok over gården restaurert bygningene, og plantet 11 hektar vinmarker. Noen av klonene er fra de opprinnelige plantene ved Tenuta il Palagio, hvor det har vært vinproduksjon siden midten av 1500-tallet.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Offisielt ble gården registrert som egen eiendom i 1530. I mange år ble den bebodd og drevet av adelsfamilier, blant annet hertuginne Carlotta Barbolani, enke etter hertugen av San Clemente. Tenuta il Palagio ligger i nærheten av landsbyen Figline Valdarno og er du heldig med timingen for et besøk der, kan du oppleve Sting live in concert.

Første årgang med vin fra Tenuta il Palagio kom i 2007, og nå lager de både hvit, rosévin og rødvin av høy kvalitet. Vinmakerteamet ved gården har den anerkjente ønologen Riccardo Cotarella som konsulent. Cotarella har i nærmere 50 år blitt brukt av produsenter av kvalitetsvin over hele Italia. Gårdsbestyrer er Paolo Rossi, som er født og oppvokst på Tenuta il Palagio. Ønolog er Paolo Caciorgna som i tillegg til å ta konsulentoppgaver også lager egen vin på eiendommen Caciorgna Pietro. I tillegg har de Alan York som biodynamisk konsulent. Han er brukt som rådgiver over hele verden, og har bl.a. vært president i Biodynamic Farming and Gardening Association i Nord-Amerika.

Sangiovese og vermentino er de to hoveddruene for hvite og røde viner, men eiendommen har også beplantninger med merlot, syrah, cabernet sauvignon og sauvignon blanc, samt de lokale druene canaiolo og colorino. Il Palagio Message in a Bottle Rosso 2019 er med 70% sangiovese og 15% hver av syrah og merlot. Du finner en smak av modne, røde kirsebær, bjørnebær, krydder og lakris, med hint av eik etter 12 måneder på franske fat. Tørr stil, pent balansert.

Kjøp vinen her:

Luke 13 (13. desember):


Sorelli Chianti 2020, kr. 189,00, varenr. 13371401 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Av og til kan et produkt oppstå ved en feiltakelse/tilfeldighet, men likevel bli en suksess. Slik også med de «berømte» Fiasci-flaskene med rund kropp og bunn, ikledd halm. For det hevdes at formen oppsto da en glassblåser gjorde en tabbe. Han blåste rett og slett for hardt, slik at beholderen este ut. Så måtte man pakke den inn med halm, som beskyttelse under transport og for å lage en flat bunn, slik at kolben kunne stå stødig på gulv eller bord.

Opprinnelig – fra 1400-tallet – hadde kolbene et volum på 5,7, 2,28 eller 1,4 liter. Rundt 1900 hadde Italia 1000 munnblåsere og fikk halm levert og påsatt av 30 000 arbeidere. I dag kjenner vi denne flaskeformen som Fiasco (Fiasci i flertall), brukt på Chianti-viner og meget populær verden over fra midten av 50-tallet da man i tillegg kunne gå over til å lage maskinblåste flasker. Hvem hadde vel  ikke en Fiasco-flaske som stearinlysholder på hybelen på 60- og 70-tallet?

Dagens utvalgte kommer fra produsenten Cantina Sorelli og er en kirsebærfruktig vin med en lett syrlig undertone, fra friske rødbærfrukter, med hint av kjerner, tørket frukt, urter, lakris og krydder. Drueblenden er sangiovese (80%), canaiolo (10%) og colorino (10%). Ekte toskanske druer med andre ord. For Sorelli har forsøkt å ta vare på det tradisjonelle siden starten for drøyt hundre år siden.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Sorelli-familien startet med distribusjon av vin med Angiolo Sorelli på begynnelsen av 1900-tallet. Han hentet vin hos lokale vinbønder, fylte den på store glassballonger (fra fem til 50 liter) og kjørte disse ut til konsumentene. Angiolo hadde femten (!) sønner, og klarte å inkludere en av dem i virksomheten sin, Gesuldo. Han bygget et eget anlegg for flasketapping, og etter hvert begynte familien også å lage sin egen vin. I dag er Gesuldos to sønner Roberto og libero de som fører arven fra bestefaren videre, med stadig større bredde i porteføljen. I dag er de fleste av vinene de lager både økologisk og biodynamisk sertifisert.

Fiasco-flasken og vinene som ble tappet på dem fikk for 30-40 år siden et (fortjent) dårlig rykte, for i mange år var det utseendet, og ikke innholdet som var viktigst. Dette henger nok stadig igjen, men Sorelli og mange med dem forsøker å gjøre noe med det ved å tappe bedre og bedre vin på de tradisjonsrike halmkledte flaskene. Chianti har tross alt DOCG-status, den høyeste kvalitetsbetegnelsen vin kan få i Italia.

Kjøp vinen her:

Luke 12 (12. desember):


Rotari Brut Riserva «Stjernenatt» Premium Sparkling Blanc de blanc 2016 (magnum), kr. 429,00, varenr. 13643305 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Det er søndag 12. desember. I dag kan vi lade opp til morgendagens Lucia-feiring med å markere fødselsdagen til vår store kunstner Edvard Munch, født 12.12.1863 i Løten. La oss synge «Starry, starry night» av Don McLean og hente frem en magnumutgave av en italiensk musserende som hedrer nettopp Munchs «Stjernenatt»?

Den er laget av Rotari, en anerkjent produsent av italienske bobler fra Trento DOC i  Trentino-Alto Adige ved foten av Dolomittene. I et samarbeid mellom Rotari-importøren Robert Prizelius og By Munch er det laget en magnumflaske i begrenset opplag med kunstnerens berømte maleri «Stjernenatt» på hele flasken. «Stjernenatt» viser utsikten fra Munchs hjem på Ekely og ble malt i årene 1922-24.

By Munch er Erle og Helen Munch, tremenninger av Edvard Munch, etterkommere etter hans bror Peter Andreas Munch som var den eneste i en søskenflokk på fem som fikk barn. Erle og Helen forvalter arven etter kunstneren ved å designe produkter med Munchs kunst, der fokus er på kvalitet og design, slik at kunstverkene skal komme til sin rett.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Vinhuset Rotari holder til i alpene, nærmere bestemt Dolomittene i Trentino, i appellasjonen Trento DOC, hvor kun champagnedruene pinot noir, pinot meunier og chardonnay er tillatt dyrket, i tillegg til pinot blanc.

Munch-vinen er en 100% chardonnay som har fått 36 måneder på bunnfall før degosjering. Den har en lett kremet konsistens, små, fine bobler og frisk og god lengde. Frukten går mot grønne epler, sitrus og fersken, med innslag av toast og nøtter, med et hint av honning.

Vinmarkene til Rotari ligger på 200-900 m.o.h. i Valle dell’Adige, i et område som er definert som UNESCO World Heritage Site. Dolomittene har et jordsmonn som er 250 millioner år gammelt, med mye kalsium og magnesiumkarbonitt, som gir friske, mineralske viner.

Trento DOC var den første appellasjonen som ble godkjent i Italia for musserende viner, og den andre i verden etter Champagne. Det er derfor man ofte sier at Trento-vinene er Italias svar på champagne. Produksjonen foregår kun etter champagne-metoden, i Italia benevnt Metodo Classico. Totalproduksjonen av musserende vin i Trento DOC er omtrent på størrelse med det ett av de store champagnehusene i Frankrike lager hvert år, ca ni millioner liter.

Rotari har sitt navn etter Lombard-kongen Rothari som kjempet mot romernes okkupasjon av områdene som i dag er Italia rundt år 640. Flere av kampene hans foregikk nettopp i Trentino. Han er også kjent for sin bok – på latin – kalt Edictum Rothari – som bl.a. inneholdt regler for hvordan vin skulle lages.

Kjøp vinen her:

Luke 11 (11. desember):

Bruno Murciano Las Blancas 2020, kr. 209,90, varenr. 11714901 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Bruno Murciano Las Blancas 2020 er laget på fem M-druer, macabeo, malvasia, merseguera, moscatel de alejandria og marisancho. En unik, særegen og feiende flott hvitvin som er ulik det meste du kan ha smakt av spansk hvitvin tidligere. Full av florale og tropiske aromaer mot hvite blomster, appelsin, fersken, litchie, eple og modne sitrusfrukter. Kompleks, men saftig, aromatisk og elegant, med god fedme og undertoner av ristede mandler, ville urter og bivoks.

Hvem er så denne Bruno? Han vokste opp i familiens restaurant i landsbyen Caudete de las Fuentes i Valencia-regionen, der han møtte vinbønder og fikk lære alt om vin, vinmarker, druer og matkombinasjoner. For Bruno Murciano ble det derfor naturlig å ta utdannelse innen restaurant- og hotellfag.

Men interessen for vin var enda større, så han dro til Toulouse i Frankrike for å gjennomføre sommelierutdannelse. Den reisen endte opp med 2.plass i det franske ungdomsmesterskapet for vinkelnere, dernest tittelen som Spanias beste sommelier, vinner av Golden Nose i England og 2.plass i VM for vinkelnere. Samt jobb som sjefsommelier ved The Ritz Hotel i London.

Så dro Bruno hjem til Spania, og med oppsparte midler kjøpte han en gammel vinmark i nærheten av hjembyen. Etter å ha gjennomført genetiske, geologiske og klimatiske studier, kunne han fem år senere starte å lage egne viner (i 2010). Nå er han, sammen med broren José Luis, veiviser for andre vinprodusenter i Valencia når det gjelder å ta vare på lokale druevarianter med stort, uutnyttet potensiale.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Vi har alt nevnt de hvite druene i Las Blancas. Ta også med den hvite tardana (planta nova). Like spennende er dessuten brødrenes røde viner på bobal-druen: La Bruna, El Sueño, Cambio de Tercio og L’Alegria. De viser storheten til en lokal valensiansk drue dyrket på et platå i innlandet som er fra 800-1100 m.o.h., i vinmarker som er mellom 80-100 år gamle. Dype, komplekse viner som tåler minst 20 års lagring. Også her har Bruno og broren José Luis (ønolog med praksis fra Rioja og Bierzo) gjenopplivet lokale druer som crujidera, moravia, tintorera og royal.

«Viticultura sostenible» står det på etiketten for Bruno Murciano Las Blancas. Vinen er økologisk laget, men brødrene jobber også etter biodynamiske prinsipper. Produksjonen i 2020-årgangen var 10 000 flasker totalt. Uttaket i gamle vinmaker er ofte svært lite, noen av plantene gir bare to kilo druer. Resultatet er ærlige, håndlagede viner. Om du bare skal prøve deg på en ny hvit vin denne julen, så bør det blir denne!

Kjøp vinen her:

Luke 10 (10. desember):

Philipponnat Royal Réserve Brut, kr. 459,90, varenr. 5647301 i Basisutvalget.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Da jeg jobbet med Vinbaren på Britannia, hadde jeg sørget for en skikkelig pangåpning den første måneden i april 2019, med besøk av berømtheter som Vega Sicilia, Royal Tokaji Company, Bodegas Roda og Champagne Philipponnat. Nå er en av champagnene til sistnevnte kommet inn i basisutvalget på Vinmonopolet, og det gir meg anledning til å fortelle litt mer om denne historiske og spennende champagne-produsenten.

Hvis Louis den 14. kunne drikke Philipponnat på slottet sitt mens han var Frankrikes konge fra 1643 til 1715, så kan sannelig vi også gjøre det i dag! Opp gjennom årene har både sorenskrivere og kongelig utnevnte ordførere i champagne-byen Ay hatt Philipponnat i glassene sine, både til hverdag og fest. For dette er både edle, gode og spesielle dråper.

Få champagnehus har en lengre historie å se tilbake på enn Philipponnat. Alt i 1522 er det nedtegnet at Apvril de Philipponnat hadde vinmarker ved Le Léon, mellom de kjente landsbyene Ay og Dizy. Senere generasjoner av Philipponnat førte arven videre som vinbønder og handelsmenn. Og seriøsitet og kvalitet har vært viktig for en familie som har følgende motto for sin virksomhet: individualitet, fortreffelighet, raushet og ydmykhet.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Å ha spesielt gode vinmarker betyr mye for alle som vil lage vin som skiller seg ut. Philipponnat har en vinmark som selv i champagne-sammenheng er unik: Clos de Goisses. Gois eller Goisses betyr bratt, og jeg har ved selvsyn sett at denne 5,5 hektar store vinmarken er stupbratt, med en helning på 45 grader. Den er dessuten sydvendt, så vinplantene har solvarme hele dagen, fra soloppgang til solnedgang. Dessuten er jordsmonnet svært kalkholdig, som gir en fin mineralitet i vinene.

Philipponnat er annerledes enn mange konkurrenter på flere områder. Vinmarkene høstes for hånd og pløyes med hester. Men mest spesielt er arbeidet i kjelleren, der base/reserve-vinene lagres etter solerasystemet, på små eikefat. Dessuten gir Philipponnat full informasjon på etikettene om hver enkelt vin. På denne Royal Réserve Brut kan vi lese at  hovedmengden av druer er fra 2017, dosage er 8 gr/l og degosjeringen skjedde i juli 2021. Altså først etter nesten fire år på bunnfall. Blenden har 30 prosent reservevin, og druemixen er 68 prosent er pinot noir, 29 prosent chardonnay og tre prosent pinot meunier.

En virkelig flott, kompleks, men ren champagne med sitrus, blomster, toast og friske bær på duft. I glasset (gi den litt tid!) får du behagelige bobler, med en rik fruktighet hvor du kjenner steinfrukt (grapefrukt og lime) og bringebær, etter hvert urter, nøtter, kjeks og nybakt brød, samt en lett honningtone. Vinen har kun juice fra første pressing, og har fått delvis malolaktisk gjæring.

Dette er egentlig husets standard-champagne, men den ligger langt over de fleste andre i samme kategori fra andre produsenter. Så det er bra at den endelig kom inn i basisutvalget!

Kjøp vinen her:

Luke 9 (9. desember):

Liberté Carignan Vieilles Vignes 2020, kr. 149,90, varenr. 12628001 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Vi jakter vel alle fra tid til annen etter viner som gir oss følelsen av å ha fått god valuta for pengene vi har brukt. På 50- og 60-tallet var produsenter sør i Frankrike, i Languedoc-Roussillon, opptatt av å plante vinstokker som ga stor avkastning. Valget falt på druen carignan som i tillegg til å gi mye druer også tålte varme og tørke godt. Slik kunne de tjene mer penger, for staten ga støtte etter antall kilo høstet inn. Kvaliteten var det ikke så farlig med…

Så gikk det noen tiår og druebøndene fikk oppleve at viner laget på carignan bare ble bedre og bedre jo eldre vinstokkene ble. Nå er vinmarkene som ble opparbeidet i disse årene blitt fra 50-60 år gamle, og carignan-druer mer populære bant vinmakere enn den noen gang har vært. Årsaken er at den gir rike, fruktdrevne viner med spennende aromaer, i retning av bringebær, tranebær, tørkede urter og forskjellig krydder, som kanel, stjerneanis og kummin. Dessuten snakkes det om umami, mot røkt eller tørket kjøtt.

Dagens lukevin er laget på carignan fra over 50 år gamle vinranker. Disse gamle plantene gir druer med ekstra konsentrasjon og særpreg. Men fortsatt er kiloprisen på carignan-druer lavere enn mange andre, så vinen kunne bli åpent priset. I arbeidet Liberté Carignan Vieilles Vignes 2020 har det norske importørselskapet Vinestor i samarbeid med en lokal produsent i Languedoc valgte ut ulike parseller som de følte utfylte hverandre godt. Druene kommer fra vinmarker i kystnære Narbonne og høyereliggende områder som Corbières og Minervois. Kjent for å levere bra kvalitet til lav pris.

Opprinnelsen til carignan er sagt å være Spania, der den er kjent under navn som cariñena og mazuelo. Sistnevnte er en del brukt i blends i Rioja-viner. I Italia kjenner vi druen som carignano del sulcis på Sardinia. Carignan dyrkes dessuten en del i Tyrkia, Israel, Kypros, Tunis, Algerie og Marokko, samt sporadisk i USA, Chile, Mexico, Portugal og Sør-Afrika.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Tenk på Liberté Carignan Vieilles Vignes 2020 som en vin du skal bruke til mat. En kyllinggryte med mye krydder, men også andre retter med fugl, som kalkun og and. Dessuten grillet svinekjøtt og modne oster. Luft/dekanter gjerne vinen en liten time før du skal skjenke den. Da vil du finne en saftig, middels fyldig vin med innslag av både røde og mørke bær samt plommer, lær og masse urter og kryddertoner. Noen sier at den i uttrykket kan minne om både zinfandel og merlot eller en fruktig Côtes du Rhône.

Kjøp vinen her:

Luke 8 (8. desember):

Viña Valoria Cosecha 1982, kr. 850,00, varenr. 13083301 i BU.

Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Er du født i 1982 og er i gang med å planlegge feiringen av 40-årsdagen i løpet av 2022, så er dagens lukevin noe du skal vurdere å skaffe deg før den er utsolgt. Andre igjen kan kanskje ha løst gavespørsmålet til 40-åringen med akkurat denne vinen. Det er bare tappet 11 893 flasker av den, og kun noen hundre av dem har funnet veien til Norge.

Bodegas Valoria er ikke blant de mest kjente vinhusene i Rioja, og har heller ikke den største statusen blant vinkjennere. Men vinhuset er unikt i den forstand at de har en rikholdig kjeller med gamle årganger. Dessuten skal de være blant kun ti produsenter som har fått myndighetenes tillatelse til å selge gamle årganger fra kjelleren. Tidligere er Valoria-vin fra 1968 og 1973 lansert her i Norge, nå kommer altså 1982. Senere kan 1987 også dukke opp, opplyser importøren.

Dette er vinene i årets julekalender:

Bodegas Valoria har tatt sitt navn etter vinmarken Viña Valoria som ligger i Rioja Alta. Da vinhuset opprinnelig ble etablert i landsbyen Fuenmayor hadde det navn etter grunnleggerne, familien Pérez Foncea. De drev med vin i mindre målestokk til lokale konsumenter. Først da Francisco Quintana kom inn som investor og medeier i 1951 ble det satset utenfor Rioja. Quintana hadde bakgrunn fra distribusjonsbransjen, og fikk satt fart på den kommersielle siden av virksomheten.

Det som i dag er Bodegas Valoria og som holder til i vinbyen Logroño, ble etablert som et nytt selskap da Grupo Navarro, kjent fra vinhuset Bodegas Navarro Lopéz, kjøpte hele virksomheten i 2010. Navarro Lopez eksporterer spansk vin til 72 land verden over.

Det var da Navarro Lopez overtok vinmarkene, vinanlegget og ikke minst lagringskjellerne at man så hvor mye spennende vin som lå lagret der. Tusenvis med flasker av årgangene 1968, 1973, 1982, 1987 og 1999 fulgte med på handelen. Etter 1968, 1973 og 1982 kan vi altså forvente at ’87 og ’99 følger etter ut på det norske markedet.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

1982 er en årgang som av det kjente vinmagasinet Decanter beskrives som «An outstandingly good vintage». Nesten alle produsentene i Rioja laget god vin dette året, og i ettertid har årgangen fått nesten samme status som fenomenale 1964 og 1994.

Min flaske viste frem en vin som hadde kommet langt i utviklingen, og som kanskje ikke har nye tiår foran seg, men drikker best nå. Silkemyk i glasset, med veldig modne røde og mørke frukter, mot rosiner og svisker. Dessuten mye kryddertoner, en lett fruktsyre, lær og hengt kjøtt samt et klart vaniljepreg som gjør den best egnet som drikkevin, men som også passer bra til kjøttretter og modne oster. Luft den kun 15-20 minutter før den skal skjenkes.

Drueblenden er 50% tempranillo, 25% mazuelo og 25% graciano som var mer vanlig for Rioja for 39 år siden. I dag brukes det mer og mer tempranillo, opp mot 100% i enkelte superviner.

Når du har Viña Valoria Cosecha 1982 i glasset, så tenk på at samme år som druene ble plukket, så sloss England og Argentina en 74 dager lang Falklandskrig, første vellykkede hjertetransplantasjon ble gjennomført i USA, prins William Arthur Philip Louis ble født og Spania ble medlemsland nr. 16 i NATO. Samt at Nicole ble vinner av Eurovision Song Contest med «Ein bisschen Frieden», rockegruppa Doobie Brothers ble oppløst og Michael Jackson utga sitt fenomenale «Thriller»-album.

Kjøp vinen her:

Luke 7 (7. desember):

Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2020, kr. 149,90, varenr. 2851501 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…


Dagens lukevin har vært et godt kjøp gjennom flere årganger nå. Hvis man leter etter gode kjøp under 150 kroner, må denne absolutt regnes med. Vinhuset ligger i Murcia-regionen, i vinområdet som har klassifiseringen DO Yecla. Det grenser mot tre andre DO’er, Jumilla, Almansa og Alicante.

Ved siden av druen monastrell (også kjent som mourvedre og mataro) som er en spesialitet for Yecla, dyrker vinbøndene også lokale spesialiteter som merseguera (hvitviner) og garnacha tintorera (røde viner). Yecla er dessuten kjent for å være et rikt jordsbruksområde, med mye korn, oliven, mandler, aprikos i tillegg til vindruer. Grønnsakdyrkingen omfatter brokkoli, salater, paprika, meloner og tomater. Fra gammelt av var Yecla dessuten en viktig produsent av møbler.

Vin har man drevet med her fra fønikerne kom for 3000 år siden, ikke minst fra tiden da romerne gjorde sitt inntog. Og i likhet med Rioja, fikk Yecla besøk av mange franske vinprodusenter da phylloxera herjet i bl.a. Bordeaux mot slutten av 1800-tallet.

Klassifisering som eget DO har Yecla hatt siden 1975. Byen ved samme navn som vinområdet ligger geografisk 10 mil nordvest for Alicante, og 10 mil nord for Murcia. Vel verdt å dra på utflukt dit når man ferierer i Alicante-området! Vinmarkene er plantet fra 400-800 m.o.h. i et jordsmonn rikt på mineraler, ikke minst kalk og karbonater. Klimatisk har man varme, tørre somre og milde vintre.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Produsenten Bodega Señorío de Barahonda er et familieeid vinhus hvor Candela-familien nå driver vinproduksjon i fjerde generasjon. Druene til vinen er hentet fra underområdene Campo Arriba og Campo Abajo (som betyr oppe og nede, altså høyt og lavt). Begrepet viñas viejas (gamle vinstokker) står her for en alder på rundt 45 år. Vinen er økologisk og vegansk.

Historien innen vin for familien starter med Pedro Candela Soriano som i 1850 laget små mengder av vin som han solgte lokalt. Sønnen Antonio Candela Garcia gjorde produksjonen mer profesjonell, noe som senere ble fulgt opp av hans sønn Antonio Candela Poveda. I dag er det hans to sønner igjen, Antonio og Pedro, som driver Bodega Señorío de Barahonda.

Bruken av monastrell-druen gjør vinene fra Yecla og Barahonda unike, ettersom det ikke er så vanlig ellers i vinverdenen å lage endrueviner på monastrell/mouvedre. Druen kjennetegnes av sterk farve og mye smak, som kan gi uttrykksfulle, komplekse viner med unik personlighet. 2020-utgaven er kjøttfull og smaksrik, med stor fruktighet. Smak av kirsebær og plommer, en merkbar kryddertone, også noe floralt og hint av eikevanillin. Prøv den til gryteretter, men gjerne også kun til kos.

Kjøp vinen her:

Luke 6 (6. desember):

Viña Albali Gran Reserva 2012, kr. 189,90, varenr. 11757701 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…


Det er lett å gå i surr over betegnelser på vinetiketter. Hva betyr egentlig vieilles vignes, grosses gewächs, special edition, grand cru, cosecha osv? Eller crianza, reserva og grand reserva, som vi har sett på spanske viner i en årrekke? De siste betegnelsene er det egentlig greit å forholde seg til, for de sier klart fra om hva som har vært minstekravet for lagring på fat og flaske for lansering. Minst to år for crianza, tre år for reserva og fem år for gran reserva.

Dagens utvalgte lukevin er spansk og har betegnelsen Gran Reserva. Det betyr at den skal ha hatt minst 24 måneder på fat, og minst tre år på flaske før lansering. Det er en av årsakene til at årgangen er 2012, altså en ni år gammel vin. Noe som indikerer at både fat og flaskelagring er utvidet i forhold til minstekravet fra spanske myndigheter.

Produsenten av denne vinen er Félix Solis, som er en gigant innen vin, samt druejuice og sangria. Hovedanlegget deres i Valdepeñas ser vel mest ut som et oljeraffineri, med store ståltanker linet opp utendørs nesten så langt øyet kan se. I kjelleren har de 60 000 amerikanske eikefat, og når vinene er klare for markedet kjøres de gjennom 14 tappelinjer som totalt har en kapasitet på 150 000 flasker i timen.

I tillegg til anlegget i Valdepeñas har Féliz Solis også vinhus i La Mancha og i Toro. De spesialiserer seg på viner på tempranillo-druen, som i Valdepeñas er mest kjent under navnet cencibel. Ved vinhuset Pago del Rey i Toro er navnet på samme drue tinto del pais eller tinto del toro.

Se også hva som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Det er tre generasjoner siden Félix Solis Fernandez og kona Leonor Yánez i 1952 begynte med produksjon av juice og vin i Valdepeñas (=dalen med steiner). Området kjennetegnes av ekstremvær, med temperaturer opp mot 40 grader om sommeren og ned ti minus 10 om vinteren. Men vinrankene trives godt der.

Vinserien Viña Albali er oppkalt etter en stjerne i stjernebildet Aquarius (Vannmannen) som befinner seg vest på den sørlige himmelen, sør for Pegasus. Druene er hentet fra de rundt 500 hektar med vinmarker som Félix Solis selv eier, samt fra nærmere 5000 små, private druedyrkere som har leveringsavtale med vingiganten.

Viña Albali Gran Reserva 2012 er en slags Selección Privada og kommer fra en god og stabil årgang i Valdepeñas. Ser man på prisen, så er dette bra valuta for pengene. Vinen har etter fatlagringen fått opp mot seks år på flaske før lansering. Dette er gjenkjennbart, klassisk spansk eikelagret vin. Det er mye røde, modne frukter her, men også sekundære aromaer mot lær, vanilje, grønn pepper, søtt krydder og plommer. Stilen er saftig, tanninene er bløte, og det hele er pent balansert, med god symbiose mellom frukt og fat. En vin som fortsatt tåler 4-5 års lagring, men som er god nå – til lam og rødt kjøtt, gryteretter og modne oster. Eller bare kos…

Kjøp vinen her:

Luke 5 (5. desember):

Wongraven Silver Barolo 2017, kr. 649,90, varenr. 11707201 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…


Det er all grunn til å være skeptisk til mange av de såkalte «kjendisvinene» som er i det norske markedet. Bortimot 40 stykker totalt, har jeg hørt. Kokker, skuespillere, blomsterdekoratører, skiskyttere og komikere har lansert viner under eget navn.

Hvor bra blir egentlig en vin fordi et kjent tryne har fått navnet sitt på etiketten? Hvor mye involvert har vedkommende vært i prosessen frem mot det ferdige produktet? Og hva kan de egentlig om det å lage vin, folk som Arne og Carlos, Morten Abel, Arne Brimi, Skjelbred Poiree, Alex Rosén, Mia Gundersen, Anne Kat Hærland, Bjørn Eidsvåg og Finn Schjøll som alle enten har eller har hatt sin «egen» vin på Vinmonopolet? Ganske lite trolig, om skal tolke deres egne utsagn om vinene de har lansert.

Så har vi en litt annen gruppe kjendiser som vi kan stole litt mer på. Christer Berens, som var bl.a. de første med vin under eget navn. Calle Fegth kan mye om både mat og vin, det samme kan sies om Ole Martin Alfsen. Mens Eivind Hellstrøm ikke kjente forskjell på rød og hvit vin da han testet vin blindt i eget TV-program.

Den mest overraskende kjendisen med egne viner, og som akkurat nå har størst suksess, er black metal-musikeren Sigurd Wongraven. Men Wongraven kan faktisk utrolig mye om vin, og har mer enn en hånd på rattet når vinene som bærer hans navn blir laget. Så også om den vi har plukket ut til luke 4 i VinPuls Julekalender 2021, hans Barolo Silver i 2017-årgangen. En flott Barolo, rett og slett.

Se også vinene som var bak lukene i VinPuls Julekalender 2020:

Det var i nettopp Piemonte Sigurd Wongraven startet sin vinreise i 2010, en reise som er endt opp som et eventyr. Vinene er blitt en så stor suksess at han selger over en million liter vin i året på Vinmonopolet. Fortsatt lager Wongraven solide viner fra Piemonte, Langhe Rosso og Langhe Nebbiolo samt Barolo. Men etter hvert kom viner fra Frankrike (Champagne) og Tyskland (riesling både på flaske og bag) inn i porteføljen. Øl har han også lansert.

To faktorer gjør at vi kan stole på vinene som lanseres av Wongraven Wines, som selskapet bak vinene hans heter. Det første er at han har tilegnet seg stor og grundig kunnskap om selve faget vin. Dernest at han har klart å komme seg inn i varmen hos produsenter hvor han kan plukke vin fra øverste hylle til sine «blends». Luca Roagna var den første han samarbeidet med, senere har han fått innpass hos bl.a. Baron Fuenté i Champagne og Weingut von Winning i Pfalz i Tyskland. Med det kvalitetsstempel vinene hans har fått, har han klart å kombinere kommersiell suksess med almen aksept også hos vinekspertene/fanatikerne.

Wongraven Barolo Silver 2017 følger etter superårgangen 2016, som er betegnet som en av de beste årganger på mange tiår i Piemonte. 2017 byr på større utfordringer, men igjen viser Sigurd Wongraven at han er dyktig til å skape balanse i vinene sine, slik at det litt røffe, rustikke som årgangen gir får en god avrunding som gjør at vinen oppfattes som både leskende og elegant. Det sørger ikke minst et lett floralt preg for, som igjen kombineres med mørke kirsebær, nype og tørket frukt. Pluss på med lakris, lær, krydder og fat, så har du Silver i et nøtteskall. Det er rikelig med milde tanniner her, og nok alkohol (14%), så dette er en vin som garantert vil ha godt av 5-6 år i kjelleren, minst.

Wongraven sier at han vil lage viner som han selv vil velge å drikke når ingen ser ham, altså ikke kun for å promotere egen vin. Denne er nok i den kategorien!

Kjøp vinen her:

Luke 4 (4. desember):

Beso de Vino X-mas Special Edition 2020, kr. 129,50, varenr. 13455601 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Vi har vel alle vært litt skeptiske til julenissen i barneårene. Så mannet vi oss opp til å gi hen en klem, deretter ble det kanskje til at vi sang med på «I saw mommy kissing Santa Claus». Men visste dere at denne sangen ble skrevet av engelske Tommie Connor og først spilt inn av 13 år gamle Jimmy Boyd 15. juli 1952. Og at sangen faktisk ble bannlyst av Boston Roman Catholic Church. Det skal ikke være lett…

Men det skal ikke handle om julesanger i dagens vinluke. Derimot om juleviner. Det er mange av dem på markedet, og fellesnevneren er gjerne at det er satt på en julete etikett på en relativt rimelig vin, gjerne en som er kjent i markedet fra før. De er ikke ment for så mye annet enn det de er, en gimmick i forbindelse med julefeiringen. Gjerne ukomplisert, lettdrikkelig og forglemmelig, Men morsomt å ha på ordet rundt juletider.

«Beso de Vino X-mas Special Edition 2020» krysser av på at den er rimelig. En skikkelig julete etikett har den også. Men du har ikke smakt den tidligere i vanlig utgave. For dette er en vin som produsenten oppgir er «eksklusiv, begrenset produksjon, tappet spesielt for å ønske deg en flott julefeiring».

Den er spansk, fra DOP Cariñena, laget på druene cariñena, garnacha, tempranillo, merlot, cabernet sauvignon og syrah. En skikkelig innholdsrik gavepakke der, med andre ord. Druen cariñena, som også har gitt navn til appellasjonen i Zaragoza-provinsen (Aragon) er mest kjent som mazuelo i Spania, carignan i Frankrike og carignano i Italia. DOP er for øvrig forkortelse for Denominación de Origen Protegida (tidligere kun DO). Besos de Vino kan oversettes som «et kyss av vin».

Se alle lukene i VinPuls Julekalender 2020 her:

Denne julevinen er laget av Grandes Vinos y Viñedos som er en sammenslutning, et slags kooperativ, for 700 små, private druedyrkere spredt rundt i 14 ulike kommuner i Cariñena. Området fikk sin DO-klassifisering alt i 1932, som den nest eldste i Spania, etter Rioja. Historien forteller om dyrking av druer der i 2000 år, og fortsatt har over 60 prosent av vinmarkene såkalt bush vines, altså vinplanter som vokser som busker. Vinmarkene ligger fra 320 til 850 m.o.h. i et ganske vilt og karrig jordsmonn.

Beso de Vino er en vin med moden, bløt og rik frukt, saftig stil, preg av modne røde og mørke bær, med et lett krydderpreg (pepper) og hint av tørket frukt, lakris og fat. Den har fått fire måneder på fat, en blanding av franske og amerikanske. Du gjør ikke så mye galt med å servere denne i et uformelt, hyggelig juleselskap. Feliz Navidad, som spanjolene ville ha uttrykt det!

Kjøp vinen her:

Luke 3 (3. desember):

Anders Jektviks Cava No.1 Brut, kr. 144,90, varenr. 12345501 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Mange norske artister er i disse dagene på reise Norge rundt for å holde julekonserter. Ikke mange av dem kan ha i «rideren» (spillekontrakten) sin at det skal stå en kasse musserende vin backstage. Trønderen Anders Jektvik kan det. Han har nemlig lansert sin egen «Anders Jektviks Cava No.1 Brut» på Vinmonopolet. Perfekt drikke ikke minst for publikum hvis de skal ha en liten aperitiff før konserten.

Etter en runde med bandet sitt til Lillehammer, Gjøvik, Ålesund, Steinkjer, Røros og Fosen, runder han nå av «Lys i mørket»-turneen sin med to konserter i Lademoen kirke 3. og 4. desember. Da kan han selv sette seg ned med et glass av cavaen sin og summere opp…

Se alle lukene i VinPuls Julekalender 2020 her:

Det må opplyses raskt her at VinPuls har vært litt involvert i «fødselen» av Cava No.1. Etter at Jektvik på sin albumutgivelse «Sei det igjæn» i 2015 spilte inn sangen «Cava», med en tekst som beskriver opplevelsen av en søndagskveld på de populære Cava-søndagene på utestedet Barmuda i Trondheim, fikk han ideen om å lansere sin egen spanske musserende. Han kontaktet undertegnede som via spanske Imma Llopart i Barcelona fikk tilsendt flasker fra flere små familieprodusenter i Penedès, vinhus som frem til nå ikke har hatt vinene sine på det norske markedet. Etter prøvesmakingene endte Anders opp med å velge en cava fra produsenten Vinos y Cavas Emendis. Llopart fikk også trønderen Christian Almstrøm hos den norske importøren Stenberg & Blom til å tenne på prosjektet. Deretter ble designerer Astri Riedl Smeplass i Trondheim engasjert til å utforme etiketten. Det hele ble altså et skikkelig trønderprosjekt til slutt.

Cava No. 1 er laget etter champagne-metoden, med en lik andel av de tre hoveddruene i spansk cava-produksjon, macabeo, xarel-lo og perellada. Da den ble lansert i november 2020, fikk VinPuls restaurantsjef og vinkelner Kathrine Woje-Ellingsen til å omtale vinen:

«
Cava No. 1 er ren, lys gul, litt gullaktig med grønnskjær. Fruktig, krydder, sjø, kalk, litt prikkende bobler som føles godt. Den renser munnhulen med en frisk, behagelig syre, med litt snev av sødme i avslutning. Det er noe julete over Cava No1 Brut. Jeg finner krydder som stjerneanis, klementiner, rå pære, sitrondrops, hvitveis. Den endrer seg litt med tiden, og jeg anbefaler å la den åpne seg litt. Fruktigheten slipper og en syrlighet som fra Granny Smith-epler kommer mer frem. Den sitter lett i munnen. Hverken kort eller lang. Det er vin som er lett å drikke. Som en cava, og i sin priskategori, får du mye for under 150 kroner. Nyt den som aperitiff, til en bakt betesalat med en salt ost, skinke, ost og oliven, en frisk eplekake eller til fest. Det finnes en vin for enhver anledning, og innimellom trenger man kanskje en Cava-søndag…», mente Woje-Ellingsen.

Anders Jektvik ble først kjent som medlem av viseprosjektet Tefeilles som i 2007 ga ut albumet «To hjærta». Som soloartist ble han i 2012 nr. 2 i Norske talenter, og debuterte året etter med sitt eget album «Aill kjeinne aill». Senere har han utgitt «No som ailt e bra» (2014), «Sei det igjæn» (2015) og «Kjøtt i mørket» (2018). Noen sier at han kan minne om både Leonard Cohen og Chris Rea. Det betyr vel bare at han har sin egen personlige musikalske stil!

Kjøp vinen her:

Luke 2 (2. desember):

Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2018, kr. 179,90 – varenr. 449701 i testutvalget.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Noe av det jeg gleder meg mest til når julen nærmer seg, er å bli invitert til venner eller selv diske opp med skikkelige norske jule/vinter-retter. Akkurat i dag står årets første lutefiskmåltid for tur, og da kommer alltid spørsmålet opp, hva slags vin passer best til lutefisk – og hvilken vin finner du selv frem til lutefisken?

Svaret avhenger noe av hva slags tilbehør som serveres til, for selve lutefisken er jo ganske nøytral på smak. Selv foretrekker jeg det enklest mulig, poteter, flatbrød, bacon og ertestuing holder. Men jeg vet at andre vil ha både hvit saus, brunost, sirup og kålrabistappe. Vinvalget for min del blir enten en riesling med litt restsødme, en grüner veltliner eller en god musserende – cava, crémant eller champagne. Den beste løsningen kan faktisk være en musserende riesling – rett og slett en tysk sekt! To fluer i en smekk…

Se alle lukene i VinPuls Julekalender 2020 her:

Det historiske vinhuset Staatsweinkellerei Kloster Eberbach i Rheingau har akkurat nå en svært anvendelig, rimelig og ikke minst god Deutscher Sekt i testsalg på Vinmonopolet. Det betyr at den vil finnes i hyllene i svært mange butikker, så om du vil prøve den til lutefisk en av de nærmeste dagene vil det gå greit å skaffe seg en flaske. Er den ikke på ditt nærmeste pol, så må du gå via bestillingsfunksjonen på Vinmonopolets nettside.

Kloster Eberbach ble bygget som munkekloster alt i 1136. Og da kom det nok raskt også vinstokker i jorda rundt klosteret. I år 1500 er det nedfelt i historiske skrifter at Eberbach hadde fylt opp et fat med 71 000 liter vin. 131 år senere (1631) sier de samme kildene at klosteret hadde en beholdning på hele 384 000 liter med vin. Få vinhus i verden har den samme rike historien, og ikke minst en så omfangsrik vinkjeller med eldre årganger. Siden 1806 har Kloster Eberbach avholdt egne vinauksjoner, og i skattkammeret deres ligger det viner tilbake til 1706!

Fra 1803 har klostereiendommen tilhørt den tyske stat. Staatsweinkelleri Eberbach eier derfor alene noen av Tysklands mest kjente vinmarker, bl.a. Steinberg og Höllenberg, sistnevnte rangert blant Tysklands beste alt i 1108. Bygningene som opprinnelig var et munkekloster er nå et museum og kunsthall, og en stor turistattraksjon, med rundt 300 000 besøkende i året. I 1985 ble mange av innendørsscenene i filmen «Rosens navn», basert på en roman av Umberto Eco, filmet på Kloster Eberbach.

Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2018 inneholder akkurat nok restsødme (13,9 gr/l) til at den oppfyller kravet om den sødmen som trengs for at vinen skal fungere med baconfett, baconterninger og ertestuing. Og så har den frukt og syre som sørger for at fisk og annet tilbehør også får et godt følge underveis. Druene er hentet fra Rheingau og Hessische Bergstrasse, og gir en lett kremet konsistens, med god friskhet mot grønne epler og sitrus, samt fin mineralitet og hint av blomster, gjærbakst, nøtter og grønne urter.

Nå kjenner jeg at jeg gleder meg til kveldens lutefiskmåltid!

Kjøp vinen her:

Luke 1 (1. desember):

Weingut Willems-Willems Saar Riesling Trocken Schiefer Oberemmel 2017, kr. 219,90, varenr. 10909401 i BU.
Kriterier: Det kan være en vin som hører julen til, en vin som er helt spesiell, en vin som er eksklusiv, en vin som gir deg nye opplevelser, en vin som passer godt til norsk julemat, en vin som kan være en julegave-ide…

Tyskerne er verdensmestre i å ha lange navn på vinene sine. Men det er ikke ord brukt helt uten betydning det vi kan lese på etikettene. Om vi ser på denne, så starter det med navnet på vinhuset (Willems-Willems), så kommer regionen vindruene er dyrket og vinen laget (Saar), dernest forklares at det er en tørr vin på riesling-druer (Riesling Trocken) og til slutt fortelles navnet på vinmarken eller som her landsbyen (Konz-Oberemmel) der druene er hentet fra. Begrepet Schiefer gjør dessuten at vi får vite at jordsmonnet er preget av skifer. Hva mer trenger vi å vite? Jo, at vinen smaker fortreffelig, naturligvis!

Det doble etternavnet for vinhuset skyldes at Maria Willems i 1971 giftet seg med Karl Willems. På ett eller annet trinn tilbake i generasjonene, hadde de to samme fjerne slektninger. Så dermed ble navnet på vinhuset de etablerte i landsbyen Konz-Oberemmel samme år: Weingut Willems-Willems! Frem til da hadde fire generasjoner med kvinner styrt familiegården, som i tillegg til å dyrke vindruer også drev vanlig gårdsdrift med buskap. Maria var den første som kun ville lage vin.

Se alle lukene i VinPuls Julekalender 2020 her:

Nå har 5. generasjon gjennom hennes datter Carolin overtatt. Hun er utdannet ønolog fra Geisenheim-universitetet og har praksis fra bl.a. Weingut Reichsgraf von Kesselstatt, Weingut Deutscherhof og Backsberg Paarl Estate i Sør-Afrika. Hun lager vinene med god støtte av sin mann Jürgen Hofmann. Han kommer fra Appenheim i Rheinhessen hvor familien hans har Weingut Hofmann som ekteparet også driver. Willems-Willems fjernstyres på en måte derfra, med Peter Thelen som daglig leder i Saar. Han er fra Køln og skulle opprinnelig gå inn i foreldrenes tannlegepraksis, men valgte altså i stedet livet på en vingård.

Vinregionen Saar var tidligere kjent under fellesbetegnelsen Mosel-Saar-Ruwer. Navnet kommer fra elva Saar, som er 246 km lang, og flyter først 126 km gjennom det nordøstlige Frankrike før den får en 120 km lang reise vest i Tyskland, hvor den ved nettopp landsbyen Konz blir en del av Mosel.

Dagens utvalgte vin viser hvor elegant og harmonisk gode rieslingviner kan være, der de mineralske tonene fra skiferjordsmonnet smelter sammen med modne aromaer av sitrusfrukter, aprikos, epler, fersken og grapefrukt. 6,3 gr/l restsødme spises opp av en flott syre (8,1 gr/l), noe som gir en delikat og anvendelig vin. Det meste av druene kommer fra vinmarken Oberemmeler Rosenberg som faktisk ligger parallelt med Scharzhofberg, omtalt som en av verdens aller beste vinmarker. Det er nok å nevne navnet Egon Müller som lager sine berømte viner på frukt derfra.

Kjøp vinen her: