Vi er klare for julemåneden desember! Og tradisjonen tro kommer VinPuls hver dag fra 1. til 24. desember med sin vinøse adventskalender. Det har vi gjort alle de siste årene. Hva som dukker opp bak lukene hver dag er helt umulig å forutsi. Noen dager kan det være et helt spesielt, godt kjøp, andre dager en helt spesiell vin laget på en spesiell drue. Eller kanskje en god gammel traver som stadig vekk leverer varene. Men garantert spennende viner som kan være aktuelle i førjulstiden. Er det ikke slik det skal være da – noe å glede seg til hver dag frem mot den store dagen og kvelden? God førjul til dere alle!
NB! Se opp for etterligninger! Den originale Julekalenderen med vintips kommer kun fra VinPuls, som den har gjort det hvert av de siste fire årene!
Sjekk også VinPuls Julekalender 2022:
VinPuls Julekalender 2021 finner du her:
Her er VinPuls Julekalender 2020:
Av Ulf Dalheim, publisert hver dag fra 1.-24. desember 2023
Luke nr. 24 – VinPuls Julekalender 2023
Charles Heidsieck Champagne Brut Reserva, kr. 549,90, varenr. 3761801 i basisutvalget.
Vi er kommet frem til årets fineste dag. Med kvelden hvor vi skal gi hverandre klemmer, gode tanker, god mat og – naturligvis: gaver. En dag for omtanke og ettertanke. Så vet jeg at stadig flere har begynte å servere champagne til juleribba. Noen også til andre tradisjonelle juleretter. For som man vet – champagne går til alt. Derfor må det bli en champagne-anbefaling i luke nr. 24 av VinPuls. Jeg vet Vinmonopolet er stengt i dag, heldigvis. Men i Mellom-jula og frem mot nyttårsaften kan du sikre deg den utvalgte vinen, for den er i basisutvalget i Vinmonopolet, så de fleste butikker skal ha Heidsieck i hyllene.
Mange kjente personer har hyllet champagne som den ubestridte ultimate vin, til hverdag som til fest. Da jeg i 2003 bidro til Jan-Lauritz Opstads fine bok «Paa Trondhjems Vis», fikk jeg anledning til å studere menyer og vinlister til store middager arrangert i Trondheim i gamle dager. Boka fortalte historien om byens mest glitrende periode fra 1700 til 1900, da utlendinger som besøkte Trondheim opplevde at de var tilbake i Europa igjen med kontinentale spiseskikker og gode viner, etter at de hadde vært i ganske provinsielle byer som Christiania og Bergen. Hva jeg fant? Jo, at de hadde middager hvor de drakk champagne til alle rettene, og hadde store Bordeaux-viner som «hvileviner».
Mange kjente personer har snaket om sitt forhold til champagne. Sitater fra dem blir ofte gjentatt når champagne drikkes eller diskuteres. Hør bare her:
“Champagne! In victory one deserves it, in defeat one needs it.” – Napoleon Bonaparte
“Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s for Champagne!” – Winston Churchill
“I only drink Champagne when I’m happy and when I’m sad.” – Lily Bollinger
“There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of Champagne.” – Bette Davis
“Why do I drink Champagne for breakfast? Doesn’t everyone?” – Noel Coward
“Champagne… it gives you the impression that every day is Sunday.” – Marlene Dietrich
Det er mye champagnehistorie å finne når vi skal studere bakgrunnen til Charles Heidsieck og hans champagne også. Vinhuset Champagne Heidsieck & Cie ble etablert i 1851 av Charles-Camille Heidsieck, som den gangen var bare 29 år gammel. Allerede året etter dro han til New York med sin champagne, og ble ganske raskt fast inventar blant sosieteten “over there”.
Han fikk tilnavnet “Champagne-Charlie” og ble faktisk beæret med en egen sang ved samme navn, komponert av Alfred Lee og George Leybourne (tekst). Den ble spilt og sunget ved mange store, celebre selskaper i USA mot slutten av 1800-tallet. Da hadde Charles-Camille også skaffet seg gode kontakter ved kongehusene i Belgia og England, som også hadde Heidsieck som sin “hus-champagne”.
Charles Heidsieck har siden starten hatt tilhold i Reims, der Charles-Camille i 1867 kjøpte noen fantastiske kalkkjellere, åtte kilometer i lengde og ned til 30 meter under jorda. Her lagres fortsatt i dag mange millioner flasker med Heidsieck-champagne, under helt perfekte lagringsforhold. I 2015 kom disse kalkkjellerne på listen til Unesco World Heritage.
De sprudlende vinene fra Champagne Charles Heidsieck regnes blant de aller beste på markedet, og de forskjelige kjellermesterne som har hatt ansvaret for vinene har oppnådd stor heder for sine blends.
Da gjenstår det bare å ønske alle trofaste VinPuls-følgere en riktig God Jul og et fortreffelig og fremgangsrikt Godt Nytt År!
Luke nr. 23 – VinPuls Julekalender 2023
Moulin Touchais 1979, kr, 399,90, varenr. 16515701 i BU
I en kåring av verdens beste, mest spesielle og særegne søte viner, vil en vin fra Loire-dalen alltid være med i toppen. Historien bak dagens utvalgte vin i VinPuls Julekalender 2023 startet i 1787 av familien Touchais. Både det opprinnelige bygget, de gamle metodene, lagringskjelleren og ikke minst vinens storhet er bevart av nye generasjoner gjennom 236 år.
Vins Touchais er navnet på vinhuset som ligger i landsbyen Doué la Fontaine i Anjou. Ett av de aller eldste domaines i appellasjonen Coteaux du Layon. Og kjent spesielt fordi de lager strålende søte viner som lagres i vinhusets kjeller i minst ti år før de slippes på markedet. Men ofte venter de 30-40 år eller mer. Derfor er en 1979-årgang nå gjort tilgjengelig her i Norge. Og Moulin Touchais-fansen jubler!
En vin som nesten er overdådig
Vinene fra Vins Touchais kjennetegnes av en herlig balanse mellom friskhet og modne, sødmefulle fruktaromaer. I denne foreliggende 1979-utgaven får vi bakte epler, toffee, tørket aprikos, honning og urtepreget sitrus. Litt kremet i uttrykket, en aning tørrhet mot slutten, med hint av fenoler (harpiks). Stadig kraftfull og rik, ja, nesten overdådig.
Det var Joseph Touchais som etter 2. verdenskrig fant ut av vinhuset skulle spesialisere seg i produksjon av søte viner for lagring. Og at lagringen skulle han selv stå for. Ingen flaske skulle slippe ut av kjelleren før den hadde ligget der i minst ti år, men gjerne lengre. Derfor sitter hans etterkommere i dag på en av verdens fineste og eldste vinsamlinger. Og derfor kan vi i dag kjøpe denne 44 år gamle vinen på det norske Vinmonopolet i det herrens år 2023!
Produksjonsmetoden er både arbeidskrevende og enkel. Fra familiens vinmarker med chenin blanc-druer dyrket i et jordsmonn med mest leire og kalkstein rundt landsbyene Tigné, Martigné-Briand og Maligné velges kun de aller beste parsellene ut. Druene fra disse plukkes så over tid, i 3-4 omganger og etter nøye utvelgelse. Innhøstingen kan derfor godt foregå over lang tid utover høsten.
Venter på edelråtesoppen botrytis cinerea
Rundt 20% av druene som skal brukes høstes tidlig. Også de er modne, men har fortsatt nok syre til å gi den endelige vinen nok friskhet. De resterende 80% får henge til de er overmodne og angrepet av edelråtesoppen botrytis cinerea. Da skrumper de inn, vann fordamper og druene som til slutt presses til vin nærmer seg rosinstatus med konsentrert fruktjuice.
Gjæringen, som skjer over lang tid på sementtanker, varer gjerne frem til januar. Da tappes vinen umiddelbart på flasker som legges i kjelleren for lagring. Vinen er altså aldri på fat, så de modne, utviklede aromaene skapes inne i flaskene. Men samtidig har man også klart å bevare nok syre for å skape nødvendig friskhet. «Vinene skal uttrykke terroir, årgang og klima», sier dagens eier av Vins Touchais, Jean-Marie Touchais. Han smaker på hver eneste årgang og godkjenner kvaliteten før de gamle flaskene slippes ut til kundene.
Klima som ligner der verdens beste søte lages
Klimamessig kjennetegnes Coteaux du Layon av kjølige, fuktige morgener og tørre, varme ettermiddager, et helt spesielt mikroklima som gir de beste muligheter for å dyrke druer som får botrytis. Vi vet jo at verdens beste søte dessertviner lages av druer med edelråte, som Sauternes i Frankrike, predikatsvinene beerenauslese og trockenbeerenauslese fra Mosel og Rheingau i Tyskland og tokayer i Ungarn.
Vi har ofte lett for å glemme at Loire-dalen kanskje er Frankrikes mest spenstige og varierte vinregion. Vi kjenner naturligvis til de friske hvite sauvignon blanc-vinene og de røde pinot noir-vinene fra Sancerre samt sjømatvinen Muscadet Sèvre et Maine på melon de bourgogne-druer. Glemmes skal heller ikke flotte gamay-viner fra Touraine og Côtes du Forez og ikke minst cabernet franc-baserte rødviner fra bl.a. Chinon og Saumur-Champigny og Saumur Puy-Notre-Dame.
Men her og nå: Moulin Touchais fra Coteaux du Layon som er en egen appellasjon for de søte Loire-vinene. Verdt å teste ut!
Luke nr. 22 – VinPuls Julekalender 2023
P. A. Larsen Bordeaux Claret 2022, kr. 209,90, varenr. 16477801 i BU.
Av og til er det naturlig å stoppe opp og gjøre noen tilbakeblikk, se tilbake i historien og oppdage at verden tross alt har gått fremover. «Den har jo ikke noe annet sted at gå», som salige Flettfrid Andrésen så godt uttrykte det. Vinen bak luke nr. 22 i VinPuls Julekalender 2023 gir oss muligheten til å ta dette tilbakeblikket. Den tar nemlig utgangspunkt i handel som foregikk i tiden før Norge hadde opprettet Vinmonopolet. Fra tidlig på 1800-tallet var det private aktører som sørget for levering av vin og brennevin til det norske folk, dog underlagt mye kontroll og restriksjoner. Vinen som nå er lansert under navnet P. A. Larsen Claret 2022 på Polet bygger på historien til en av de største aktørene før poltiden, P. A. Larsen Vinhandel, som ble etablert i Kristiania i 1847.
Norge er ett av få land i verden som fortsatt opererer med statlig monopol på salg av alkohol i butikker. Men før Vinmonopolet ble opprettet i 1922 og tok over lokaler, lagerbeholdninger og betjening fra de private aktørene, var vi gjennom både streng regulering, forbudstid og ikke minst veldig mektige avholdsorganisasjoner.
I tiden før Vinmonopolet ble opprettet var det flere folkeavstemninger med harde og sterke fronter. Avholdsorganisasjonene i Norge nådde vel toppunktet sitt i 1919, da 250 000 nordmenn var medlem i en av utrolige mange totalavholdsforeninger rundt om i landet. I Stortingsperioden 1915-1919 hadde Stortingets avholdsgruppe rent flertall, 62 av 123 representanter var medlem av gruppen, 34 andre støttet dem.
HB-utstyr samlet inn og destruert i 1920
Så før «lov om et vinmonopol» ble vedtatt i 1921 hadde det norske folk vært gjennom en 150 år lang alkoholstrid med steile fronter. Og en heftig jakt på personer som laget sin egen sprit. I 1920 ble det gjennomført en stor rassia i Trøndelag, der utstyr til heimbrent ble samlet inn og destruert.
Da Vinmonopolet åpnet sine første butikker i 1922, var det med varer som var overtatt fra P.A.Larsen Vinhandel, H. Poulsen & Co og Dammen og Balterzen i Kristiania, Wingaards Vinhandel i Bergen og M.H. Lundgrens Enke samt R. Kjeldsberg i Trondheim. Disse vinhandelsfirmaene hadde da drevet en næring «hvis første plikt er å betjene og opdra publikum således at vinen blir en kilde til nytelse og glede og aldri et berusningsmiddel som forsimpler». Så da så!
Men la oss hoppe frem til dagens situasjon, hvor vi fortsatt har Vinmonopolet. Etter 101 år er det kanskje bedre ansett enn noen gang, fordi det sørger for at Norges befolkning, uansett hvor i landet hver enkelt har valgt å bosette seg, har samme tilgang til kanskje verdens største (og beste?) utvalg (nsart 30 000 produkter!). Og til tross for høye avgifter, også til gjennomgående gode priser.
Fant gamle vinlister på Grand Hotel
Hvordan har da P. A. Larsen-navnet gjenoppstått, og hvorfor? Det kan vi takke restaurantgründer Pontus Dahlstrøm (tidligere Maaemo, nå driver av Restaurant Kolonialen i Oslo) og trønderen Tølløv Foss Heggem, nå vinimportør i Rebel Group. Med tre lanseringer av P. A. Larsen-viner hentet fra Burgund-produsenten Albert Bichot opplevde de tidligere i år tidenes polsuksess, hvor første parti ble utsolgt i løpet av ti minutter på lanseringsdagen. Etter tre burgundere har de nå fulgt opp med sin første Bordeaux-vin. Både Burgund og Bordeaux var jo i sin tid viktige markeder for P.A. Larsen Vinhandel.
Litt bakgrunnshistorie: Den første P. A. Larsen-forretningen ble etablert av lensmannssønn Peter Andreas Larsen fra Løiten og kompanjongen Hans Poulsen i lokalene til Stub kolonialforretning i daværende Christiania i 1847. Fra 1854 hadde firmaet tilhold i Rådhusgaten 4.
Ganske raskt ble det mindre og mindre kolonialhandel og mest vinimport for de to handelsmennene, med store volum og like stor suksess. Så omfattende ble vinhandelbiten at Poulsen i 1861 gikk ut av kompaniskapet og startet med egen vinimport gjennom selskapet Hans Poulsen & Co, i nabobygget, Rådhusgaten 6. Da den statlige monopolisten overtok vinkjellerne til de to bedriftene i 1922, var prisen visstnok rundt 30 millioner kroner, som var en riktig så anstendig pris for en vinsamling på den tiden.
Bakgrunnen for gjenoppstandelsen av firmanavnet var at Dahlstrøm under en gjennomgang av gamle vinlister på Grand Hotel i Oslo kom over viner tappet for P. A. Larsen Vinhandel og ble interessert i å finne ut mer rundt dette. Jakten på bakgrunnshistorien endte opp med at man fikk tillatelse til å ta i bruk navnet igjen, og dermed videreføre et navn og en virksomhet som altså startet for 176 år siden.
Konsentrert, ungdommelig vin som kan/bør luftes
På baketiketten kan vi lese at P.A. Larsen Vinhandel i sin tid importerte tusener av oksehoder vin fra Bordeaux. Vinen ble fraktet på fat med skip fra Frankrike til Kristiania og tappet på flasker der for P.A. Larsen Vinhandel. Og at nå «fylles vårt lager igjen med de beste viner».
Oksehode er et gammelt hulmål for flytende varer, primært øl og vin, som ble brukt over hele Skandinavia, også i Norge. Et oksehode tilsvarte 1,5 amer, 2 tønner, 6 ankere, eller 240 potter. Dette tilsvarte ca. 231,625 liter, men volumet kan ha variert noe gjennom historien.
Det er en ungdommelig og konsentrert rødvin som nå lanseres. Det er et godt råd å la denne få noe luft på karaffel hvis man vil drikke den nå, for 3-4 år i kjelleren/vinskap vil nok gjøre den godt, og lagringspotensialet er noen år etter dette også. Drueblenden er 60% cabernet sauvignon og 40% merlot, hvilket antyder vestsiden. Etiketten sier kun Appellation Bordeaux Controllée og produsent er heller ikke oppgitt.
Begrepet Claret ble mest sannsynlig «oppfunnet» av britene, som brukte denne betegnelsen på røde viner fra Bordeaux. «Claret de Bordeaux» er listet som en offisiell betegnelse, men er ikke så mye i bruk lenger. Så her er det også en bit av historien som tas frem igjen.
P. A. Larsen Claret 2022 er en frisk og fast vin, ganske saftig, ren, tett og ganske elegant frukt med innslag av solbær, røde kirsebær og plommer. Noe kryddertoner, avslepne tanniner, men de er der, og som nevnt over. La denne vinen får luft før den nytes.
Luke nr. 21 – VinPuls Julekalender 2023
Trondheimsnatt, kr. 169,20, varenr. 1660701 i tilleggsutvalget.
Det ser ut som det kan gå mot både hvit jul og stjerneklar himmel for mange av oss i år. Da vil det kanskje være noen som setter på Åge Aleksandersens nydelige hyllest til trønderhovedstaden på lydanlegget, der Åge innleder sangen med følgende tekst: Æ sjer stjærna som skin over Trondhjæm i natt». Og kanskje vil de skjenke opp en spansk rødvin i glassene, mens de lar øynene hvile på stjernehimmelen. For bak luke nr. 21 i i VinPuls Julekalender 2023 finner vi en vin som passer helt utmerket inn i denne settingen. Navnet er kort godt godt «Trondheimsnatt».
Vinen er laget av de to spanske søstrene Ruth og Ana de Andrés som i vinsammenheng kaller seg De Andrés Sisters (inspirert av musikkduoen The Andrews Sisters som var populære på 1930-tallet, skulle vi formode). Ruth og Ana lager vin i forskjellige distrikter rundt om i Spania, men for denne vinen er det druer høstet i Rioja og flasketappet ved vinhuset Alea Vini i byen León.
Bak vinen står det trondheimsbaserte vinimportfirmaet North of Wine. De har også lansert en ekte Åge Aleksandersen-vin som Åge selv har vært med på å plukke ut, nemlig Åge Aleksandersen Ribera del Duero Crianza 2018 (kr. 342,50). For når Åge skal nyte en god rødvin selv, må den helst være fra favorittdistriktet hans, Ribera del Duero.
Søstre som ville begeistre
De to søstrene Andrés er blant de nye yndlingene i den spanske vinverdenen. Storesøster Ruth oppdaget tidlig at hun hadde en usedvanlig god nese/luktesans, og endte opp med å studere både kjemi og ønologi i Valladolid. Senere plusset hun på med ytterligere eksamener innen samme tema fra Burgund og Barcelona.
Mens lillesøster Ana, som beskrives som en kvinne med en sterk karakter og jernvilje, først tok sin psykologiutdannelse i Salamanca, før hun også dro ut og utdannet seg innen arbeidsliv ved universiteter i Turku (Finland) og Green Bay (USA).
Ferdig utdannet bestemte de to søstrene seg for at de ville skape noe sammen, finne på noe hvor de både kunne bruke sin ervervede teoretiske kunnskap, men også både utfordre seg selv og finne en egen nisje innen den spanske vinverdenen. Samt lage vin av både kvalitet og til priser som ville begeistre vinkjøpere. Det har de klart.
Lager viner rundt om i hele Spania
Søstrene Ruth og Ana de Andrés lager viner gjennom samarbeid med druedyrkere og vinmakere rundt om i hele Spania. Trondheimsnatt er en vin i fra deres Obaya Seleccíon-serie, på druer høstet i Rioja. Mange av vinene har fått betegnelsen “Mountain wines” fordi vinmarkene, med svært gamle vinstokker, er i fjellområder på over opp mot og over 1000 m.o.h.
-Vi ønsker å skape unike, uvanlige produkter, overføre verdier vi får gjennom kontakt med og samarbeid med produsenter, selgere, kjøpere og forbrukere. Både folk med erfaring og nykommere i bransjen. Målet er produkter som begeistrer, sier Ruth og Ana og sitt prosjekt.
De begynte med utgangspunkt i León. Så har de etter hvert beveget seg rundt i hele Spania, hvor de har innledet samarbeid med lokale druedyrkere og vinmakere. Nå lager De Andrés Sisters vin i regioner som Alicante, Cava (Penedes), Gredos (Madrid), Rias Baixas, Rioja, Rueda og Ribera del Duero.
Ville skape sitt eget brand
-Bakgrunnen for lanseringen av «Trondheimsnatt» var at vi som vinimportør ville forsøke å skape vårt eget brand, teste ut hvordan det funker å gjøre noe med et lokalt tilsnitt. Vår nye logo er svart, så det a velge et tema rundt natt falt seg naturlig. Og så ble det «Trondheimsnatt», forklarte Geir Ove Bostrøm, gründer og styreleder i North of Wine om vinen da den ble lansert i første årgang våren 2022.
Den er fruktig, innsmigrende, folkelig. Ikke så alt for avansert, men med god balanse mellom frukt, modne røde bær og plommer. Innslag av noe krydder og fat, bra friskhet. En vin å nyte god musikk til, men også til mat, mest kjøttretter, gryter, biff og grillet storfe, gjerne også lam eller hjort.
North of Wine fikk hjelp av en samarbeidspartner med gode kontakter innen spansk vinproduksjon til å finne De Andrés Sisters og vinen som tappes under etiketten «Trondheimsnatt». Den er laget på 80% tempranillo- og 20% garnacha-druer, høstet nær den kjente vinbyen Fuenmayor i La Rioja. Vinmarkene ligger fra 400-700 m.o.h. og vokser i kalkholdig leirjord. Ruth og Ana Andrés sier at de bruker tempranillo fordi druen gir kraft og intensitet, mens garnacha-druen sørger for at vinene blir avrundet, friskere, bløtere og mer balanserte. Vinen har hatt seks måneder på fat og fem måneder på bunnfall i ståltanker.
«Trondheimsnatt» er lansert i tilleggsutvalget (TU), som betyr at den ikke kan bestilles via Vinmonopolets nettside. Men den kan bestilles i alle polbutikker og via Vinmonopolets kundeservive. Per i dag er det syv av Vinmonopolets butikker som har vinen i hyllene sine, alle i Trøndelag: Rissa, Orkanger, Nedre Elvehavn, Lade, Sirkus Shopping, City Syd og Støren.
Luke nr. 20 – VinPuls Julekalender 2023
Nino Negri Sfursat Valtellina Carlo Negri 2019, kr. 426,90, varenr. 5521401 i BU.
For 25 år siden mente mange i Norge at Amarone-viner var det beste vi kunne drikke fra Italia. Noen mener det fortsatt, men Piemonte har nok tatt over for Veneto som hovedleverandør av litt mer kostbare viner til oss nordmenn. Vi simpelthen elsker Barolo og Barbaresco. Samtidig har de rimelige Barbera-vinene erobret noe av posisjonen som Ripasso-viner lenge hadde i et lavere prissegment. I luke nr. 20 av VinPuls Julekalender 2023 skal vi imidlertid fremsnakke en vin fra Lombardia som har litt av begge regioner i seg, både Veneto og Piemonte.
Navnet er sforzato (også kalt sfursat) og vinene er laget etter «amarone-metoden», dvs av tørkede druer. Men druene er ikke corvina og rondinella som er de som brukes mest i Veneto. Druen i DOCG Sforzato di Valtellina-vinene fra Lombardia er nebbiolo, lokalt i Valtellina frem til nylig kun omtalt som chiavennasca. Og druene er vanligvis tørket på stråmatter, som også var vanlig for Amarone.
Har laget nebbiolo-viner der i 2000 år
Nebbiolo-druen kan ha sitt opphavssted nettopp i Valtellina, hvor det har vært dyrket vindruer og laget vin i 2000 år. Vinene derfra var faktisk nevnt blant Italias aller beste for noen hundre år siden, sammen med viner fra Toscana og Sicilia. Vinmarkene er stupbratte og vanskelig tilgjengelig. Men det å tørke druer har alltid vært og er fortsatt svært vanlig i fjellregionene både i Italia, Østerrike og Sveits.
Men hvorfor forsvant så Valtellinas sforzato-viner fra folk bevissthet? Forklaringen kan være så enkel at tilgangen var begrenset, prisene ganske høye og at appassimento-vinene fra Veneto og Valpolicella plutselig fikk sin storhetstid, samt at produsentene der var dyktigere med markedsføringen.
Kvalitetsmessig og ikke minst i originalitet er sfurzato-viner vel så interessante som amarone. Har du denne Nino Negri-vinen i glasset (oppkalt etter sønnen Carlo, som etterfulgte sin far Nino i 1925), kan du forvente en fyldig, kraftig smaksrik vin med høy alkohol (14,5 til 16,0 prosent). Kompleks og lang, med aromaer mot kokte plommer, svisker, rosiner og lakris. Intens konsentrasjon, med lakris, tjære, rosevann, søtt krydder (kanel, lakris, kløver).
Serveres til viltkjøtt, grillet rødt kjøtt, modne harde oster. Eller ha den kun til meditasjon foran peisen. En vin å bruke god tid på, gi den gjerne noen timer på karaffel før den serveres.
Fra Como-sjøen og opp til grensen mot Sveits
Valtellina er en dyp fjelldal rundt 100 kilometer nordøst for Milano. Den begynner ved den kjente Como-sjøen, og ender opp i fjellpassene mot Sveits. Høye fjell troner opp på hver side, bl.a. med velkjente Monte Disgrazia på 3678 m.o.h. Her finner vi ett av de mest dramatiske landskaper i hele Italia. Noen sammenligner Valtellina med de bratte fjellsidene i Alto Adige eller klippene i Cinque Terre og Costa d’Amalfi. Vel verdt å besøke med andre ord.
Vinmessig ble Valtellina Superiore-vinene offisielt klassifisert som en DOCG i 1998, mens Sforzato di Valtellina fikk DOCG-status i 2003. I dag er det sterkt fokus på den store variasjonen i jordsmonn som er i dalen, der man har de fem subsonene Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella og Valgella.
Nino Negri har begynt å lage enkeltvinmarksviner fra disse, med druer fra utvalgte parseller. Også druene til sforzato-vinene gjennomgår en streng sortering, der ingen råtne eller sprukne druer tillates på drueklasene som legges til tørking i 3-4 måneder. Da er 40 prosent av juicen dampet bort, og juicen som er igjen fremstår som en slags søt sirup. Etter gjæringen får vinen et opphold på minst to år på fat eller flaske.
Kan godt være at dette blir årets drikkeopplevelse for deg denne julen…
Luke nr. 19 – VinPuls Julekalender 2023
Château Simard Saint-Emilion Grand Cru 2011, kr. 276,90, varenr. 782401 i basis.
Eldre årganger har det ikke vært vanlig å finne så mye av på Vinmonopolet. Men de siste årene har både Polet, og ikke minst de private importørene, hentet hjem spennende viner med både ti og tyve år på baken. En av produsentene som har levert oss slike årganger, og ikke minst til svært gode priser, finner vi bak luke nr. 19 i VinPuls Julekalender 2023: Château Simard.
Vi skal til Saint-Émilion i Bordeaux, hvor vi finner familien Vauthier som eier og bestyrer hele seks gode vingårder, blant dem ett av Frankrikes absolutt største navn innen vin, Château Ausone. Vinen vi har funnet frem kommer fra ett av de nærmeste nabohusene til Ausone, nemlig Château Simard som Alain Vauthier arvet etter sin onkel Claude «Coco» Mazière i 2008. Da fant han i kjelleren en stor samling gamle årganger som han senere har sendt ut på markedet, til relativt svært gunstige priser.
Honnør til produsent og importør
De første eldre årgangene fra Château Simard ble lansert her hjemme i 2018. Da var det viner fra årene 1996, 1998, 2000 og 2004 som ble gjort tilgjengelig, til rundt 250 kroner. Sensasjonelt lave priser, ble det sagt den gangen. I dag kan vi kjøpe årgang Château Simard 2011 fra basisutvalget på Vinmonopolet til kun kr. 286,90. Prismessig et kjempekjøp det også. Godt modnet Bordeaux-vin fra et anerkjent slott til en så lav pris er det all mulig grunn til å bejuble. All honnør også til importøren Norwegian Beverage Group som gir oss slike muligheter, endatil fra en årgang som leverte godt over gjennomsnittet.
Igjen får vi muligheten til å kjenne og forstå hva en moden Bordeaux-vin fra østsiden kan levere av aromaer: Moden, avslepen frukt mot mørke bær, solmodne solbær, svisker, paprika, høstløv, orientalske krydder, tobakk og treverk.
Lager bare en vin på eiendommen
Château Simard er en eiendom på rundt 40 hektar, hvor vinmarkene er beplantet med de to hoveddruene som brukes på østsiden av Dordogne-elva i Bordeaux, merlot og cabernet franc. Det lages bare en rød vin fra eiendommen, rundt 150 000 flasker i året.
Vegg i vegg med Simard, bare adskilt med av jernbanelinje, ligger for øvrig «tvilling-gården» Château Haut-Simard. Vinene derfra lages i samme kjeller som dagens lukevin, så de er tilnærmet fra samme eiendom. Men i Saint-Émilion trenger det ikke være langt mellom forskjellige jordsmonn, som varierer fra å ha hovedvekt av kalkstein, leire eller grus og sand. Da blir også vinene fort ulike.
I tillegg til Ausone, Simard og Haut-Simard, eier selskapet Vignobles Vauthier også Château Fonbel, Château Moulin Saint-Georges og Château La Clotte, sistnevnte anskaffet i 2014. Sjefen sjøl har hatt ansvaret for familieselskapet siden han tok over på Château Ausone i 1970.
Både Château Simard og Vauthier-Mazière har en lang historie innen vin i Bordeaux. Gården som huser Simard er en 400 år gammel eiendom, mens barna til Alain Vauthier nå er tolvte generasjon som jobber med vin i deres familie. Pauline er teknisk direktør (=vinmaker) for alle seks slottene de eier, ikke minst for Château Ausone. Mens broren Édouard og søsteren Constance, som er utdannet henholdsvis innen markedsføring og som veterinær, har ansvar for salg og markedsføring samt regnskap og juridiske spørsmål. Og som nevnt er det lange og gode tradisjoner her. Château Ausone skriver sin historie tilbake til 1690.
P.S: Så må vi nevne at du 31. januar 2024 får anledning til å møte rundt 30 produsenter fra nettopp Saint-Émilion på en egen Bordeaux-messe for VinPuls i Trondheim. Billetter til messen finner du her: https://vinpuls.hoopla.no/event/saint-emilion
Luke nr. 18 – VinPuls Julekalender 2023
Caparzo Merry Christmas IGT Toscana Chardonnay 2022, kr. 165,00, varenr. 15081301 i BU.
Caparzo Merry Christmas IGT Toscana Sangiovese 2022, kr. 149,90, varenr. 4126701 i BU.
To viner dukket opp i dagens luke nr. 18 av VinPuls Julekalender 2023. De er også så rimelige at du kan handle begge, og likevel sitte igjen med penger til enten julemat eller julegaver. Og handler du inn begge, har du dessuten ordnet deg med både hvitt og rødt drikke til julelunsjen eller det store koldtbordet du hadde tenkt å invitere til. At de begge har egen juleetikett er jo også fint. «Eureka», som Arkimedes ville ha sagt. “Du fant det, den geneiale løsningen”! Send en takk til Toscana og produsenten Caparzo.
En vennegjeng med drømmer og ideer kan føre til så mangt. Caparzos historie begynner på slutten av 60-årene da en vennegjeng, som elsket Toscana, kjøpte en vingård som stod i ruiner i byen Montalcino. På denne tiden var det bare 13 produsenter av Brunello di Montalcino i området. Det var mye ugjort i området.
Caparzo lanserte sin første Brunello i 1970, men det tok faktisk nærmere 30 år med renovering og nyplanting før vinhuset slik vi kjenner det i dag var kommet på plass. «Gründerne» solgte seg da ut og Elisabetta Gnudi Angeline kom inn som ny eier. 25 år senere drivere hun Carpazo sammen med sine to barn, og vinhuset er blitt en av de toneangivende produsentene i Montalcino.
Én eier, én vinmaker, tre eiendommer
Caparzo satser naturligvis mest på sine Brunello og Rosso di Montalcino-viner. Det er helt naturlig med den beliggenheten vinhuset har og med de tre eiendommene som nå hører inn under «storfamilien»; Caparzo, Borge Scopeto og Doga delle Clavue.
Én eier, én vinmaker, tre eiendommer, påpeker Elisabetta. Men det blir flere forskjellige viner ut av de mange vinmarkene som ligger under de tre eiendommene. Vinmarker med ulik beliggenhet, jordsmonn og mikroklima. Som naturligvis også gir forskjellige uttrykk i vinene.
Fire Brunello di Montalcino-viner, en Rosso di Montalcino, supertoscaneren Ca’ del Pazzo, den hvite La Grance, den søte late vintage-vinen Moscadella di Montalcino samt de to IGT-vinene som er dagens juleluke-viner er den samlede porteføljen fra Caparzo. To av Brunello-utgavene er enkeltvinmarks-viner, Vigna La Casa og Vigna La Caduta.
Navnet Caparzo kan være utledet av Ca’ Pazzo som er et navn funnet på gamle antikke kart. Men det kan også komme fra det gamle latinske uttrykket «Caput Arzum» som ble brukt for å betegne et sted der sola skinte.
Begrepet IGT Toscana (IGT=Indicazione Geografica Tipica) er den mest brukte og kjente klassifiseringen av viner i Italia. Det betyr kort og godt at druene kan være plukket/hentet fra hvor som helst innen de ti provinsene som utgjør regionen Toscana. De trenger altså ikke nødvendigvis komme fra vinmarkene til en enkelt produsent. For Caparzos vedkommende er nok storparten av druene plukket i egne vinmarker. Eiendommen er på hele 200 hektar, hvorav 90 hektar er beplantet med vindruer.
Mange forskjellige druer i blendene
Caparzo Merry Christmas Toscana Chardonnay er laget på 85 prosent chardonnay, med fem prosent hver av druene trebbiano, moscato og vermentino. En fruktig, behagelig hvitvin med preg av eksotiske frukter, sitrus, melon, pære og urter. Ikke for komplisert, men veldig anvendelig.
Caparzo Merry Christmas Toscana Sangiovese har Toscanas «nasjonaldrue» som hovedkomponent (85 prosent), med fem prosent av druene merlot, petit verdot og alicante bousquet i blenden. Fruktig og frisk stil, med duft og smak av røde frukter (jordbær, bringebær) og mørke bær (bjørnebær, plommer). Innslag av krydder, lakris og vanilje, god lengde, milde tanniner.
Luke nr. 17 – VinPuls Julekalender 2023
Domaine d’Andézon 2022, kr. 189,90, varenr. 3133701 i BU.
Det var ikke overraskende, og kanskje var det også på tide, at kvinnene skulle ta over roret i ett av de minste, men muligens det aller beste kooperativet i Frankrike. For nå er det Armelle Rouault (vinmaker og daglig leder) og Anna Tyack (salgdirektør) som leder Les Vignerons d’Estézarges sør i Rhône-dalen, ikke langt fra byen Avignon. Domaine d’Andézon, som står bak dagens røde lukevin, er en av tolv medeiere i et kooperativ som skiller seg ut fra de fleste andre ved at druene fra alle medlemmenes eiendommer vinifiseres for seg og tappes under familienes navn. Det betyr flere varianter av det beste Rhône kan by på av vin.
Les Vignerons d’Estézargues ble stiftet alt i 1965 av ti familier med så små eiendommer at de ikke følte de kunne leve av å lage kun sin egen vin. Men gjennom lederskap av vinmakere som Jean-Francois Nicq (senere kjent for sitt eget firma Les Foulards Rouge) og Edouard Laffitte (senere Bout de Monde) bygget de opp et image som et unikt og annerledes kooperativ.
Da Jean Francois Nicq i 1989 bestemte at druene fra hver enkelt eiendom skulle vinifiseres og tappes separat, fikk kooperativet et løft som gjorde at sammenslutningen ikke lenger ble sett på som kun det, men mer som et spennende vinhus med flere bein å stå på. Dessuten valgte Nicq å innføre arbeidsmetoder som førte til at vinene ble laget så naturlig som overhodet mulig. Forutseende, det også!
Vinmaker med engasjement og stolthet
På dette området skiller derfor kooperativet seg også ut fra de fleste andre. Under den neste vinmakeren, Denis Deschamps (øverst til høyre på bildet), etablerte Les Vignerons d’Estézargues seg som en stabil leverandør av noen Frankrikes beste value for money-kjøp. Da jeg besøkte Estézargues rett etter at Deschamps hadde tatt over ansvaret som sjefsvinmaker i 2004, var det fint å oppleve det engasjement og den stoltheten Deschamps hadde for de forskjellige vinene han kunne lage med druene fra medlemmene. I dag har kooperativet 12 familier som medlemmer. Sammen disponerer de 550 hektar med flotte vinmarker med et jordsmonn som er veldig likt det man finner i Châteauneuf-du-Pape. Steinrikt og mineralsk, perfekt for å dyrke frem gode vindruer.
Det at alle familiene som var med i kooperativet skulle få sin egen cuvée åpnet opp for nettopp Domaine d’Andezon, som er blitt en Norges-favoritt, fordi den har vært en stabil og god rødvin i basisutvalget gjennom mange år. Ett av de absolutt bedre kjøp når du skal ha vilt eller rødt kjøtt på tallerkenen. Denne takler mange varianter: langtidsstekt, i gryte, pannestekt, grillet. Dessuten mye forskjellig vilt.
Eierne av druene som går i denne vinene jobber fullt og helt økologisk. Her er druene fra vinstokker som er 50-60 år gamle, dyrket i skrint, steinrikt jordsmonn. Appellasjonen er Côtes du Rhône, og druen er syrah, som betyr smak av syrlige røde bær og skogsbær som blåbær og krekling, med innslag av pepper, lær og urter. Fyldig saftig frukt og milde tanniner.
Luke nr. 16 – VinPuls Julekalender 2023
Carpe Diem Bad Boys 2018, kr. 299,00, varenr. 15643001 i BU.
Vinmakere er naturlig nok mest opptatt av arbeidet i vinmarkene og i kjelleren. De ønsker å lage en best mulig vin. Så kommer dagen da produktene er klare for å bli tappet på flasker og skal ut for å vise seg frem i et stort og krevende marked. Da kommer en ny utfordring: Hvordan skal vi bli sett? Hva skal vinene hete? Hvordan bør etikettene se ut? Det var nok spørsmålet også for mannen bak vinen vi finner i luke nr. 16 i VinPuls Julekalender 2023. Ion Luca jr. fra Casa Vinicola Luca i Moldova visste hva han måtte gjøre. Rett og slett gripe dagen. Slik oppsto vinserien han kaller Carpe Diem. Men hva mer skulle han ha med på etikettene? -Jo, vi drar ut og fotograferer venner, naboer og andre spesielle folk vi møter på. Som sagt så gjort! Si hei til «Bad Boys», «Femme fatale» og «Femme Incredible».
EU vil innlede forhandlinger om EU-medlemskap for Ukraina og Moldova. Det vil åpne opp muligheten for å nå ut i nye markeder for to land som ikke helt er oppdager internasjonalt, men som har laget vin svært lenge. Ukraina hadde vinproduksjon på Krim 400 år før vår tidsregning (f.v.t.), mens Moldova har dyrket vindruer i minst 5000 år. Grekerne var der 300 år f.v.t. og 400 år senere kom romerne. Derfor har landet mange druetyper som betegnes som europeiske, nærmere 70 prosent av totalen. De øvrige er landets egne druetyper (feteasca alba, feteasca regala, rara neagra, negru di purcari, viorica og plavai), mens noen er fra Kaukasus-området (saperavi og rkatsoteli).
Familien ble deportert til Sibir
Historien bak familievinhuset Casa Vinicola Luca går fire generasjoner tilbake. Drømmen i Luca-familien var hele tiden å ha sitt eget lille familiefirma. Men tiden med Sovjetunionen knuste disse drømmene. I 1949 ble vinmarkene konfiskert og nasjonalisert. Og hele Luca-familien ble deportert til Sibir hvor bestefar Luca og sønn i 40 år måtte jobbe for et stort statseid vinkompani. Da Moldova ble en selvstendig republikk var det Ion Luca jr som i 2011 endelig fikk muligheten til å realisere drømmen om å drive en vingård for egen hånd. Men han måtte bygge alt opp fra grunnen. I dag har han 10,5 hektar med egne vinmarker og lager rundt 80 000 flasker i året.
-Det var krevende. Men til tross for vanskelighetene familien hadde vært gjennom, bestemte vi oss for å satse på nytt. Ta vare på det positive, nyte livet, gripe dagen. Så da var det naturlig å lage serien som vi valgte å kalle Carpe Diem Wines. Vi kontaktet mange designbyråer som kunne hjelpe oss med flaskeetikettene. Og fikk tilbake 25 forskjellige konsepter, uten at noen spesielle skilte seg ut. Da bestemte vi oss for å bruke bilder av «vanlige» folk rundt oss, vise hvordan folk blir når de nyter vinene mine, fortalte Ion Luca jr da jeg besøkte han i Cricova i mai 2023. 18. mars neste år kommer han til vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim for å fortelle sin historie og presentere vinene han lager på en egen Master class.
Carpe Diem Bad Boys 2018 viser frem to eldre herrer i tydelig godt humør. Og det kan man gjerne bli med denne vinen i glasset. Det er en «vini rosu sec», altså tørr rødvin, laget med druene feteasca neagra (45%) og saperavi (45%) som hovedelementer, men med 5% cabernet sauvignon og 5% merlot i tillegg. Mørk, konsentrert frukt. Modne sorte bær, bjørnebær, krekling og mørke kirsebær dominerer fruktbildet. Andre aromaer går i retning av lakris, sort pepper, mokka og vanilje. En saftig, ganske rik vin med merkbare, men bløte tanniner. 12 måneders fatlagring. Perfekt til vilt og kjøttretter (lam og okse).
Det er en trend nå at også nordmenn søker ut av det vanlige kjøpsmønsteret når det gjelder vin (les: Italia, Spania, Frankrike, Tyskland), og går etter nye smaksopplevelser. USA har hatt stor vekst, Sør-Afrika er også på fremmarsj. Internasjonalt snakkes det nå om at Moldova er blant vinnasjonene med størst potensiale. Ion Luca jr. beretter at han allerede eksporterer vin til 13 andre land. Og at han var spent på hvordan vinene hans ville bli mottatt i Norge. Ett nytt marked, et nytt publikum. Nå vet han at det var positivt. Han tror Norge blir enda viktigere for ham i årene fremover.
-Morsom ide du har med å bruke forskjellige mennesketyper på etikettene?
-Det var en av ideene som kom ut av kontakten med designbyråene. Noen av personene kjenner jeg, andre ikke. For først fikk vi en pakke med bilder å velge blant fra byrået. Deretter dro vi ut og fotograferte lokale personer her i Cricova. På hvitvinen laget på viorica-druen er det datteren til en venn som er motivet. På en annen flaske fikk vi ta bilde av en «sprø» kamerat av meg. Nå er det faktisk ansiktene folk gjenkjenner når de skal kjøpe vinene, ikke at det er vinhuset til familien Luca, forteller Ion Luca jr som akkurat nå kan smykke seg med posisjonen som det familievinhuset i Moldova som har hentet hjem flest medaljer på større vinmesser.
Under Sovjet-tiden laget Moldova mesteparten av vinen som ble drukket i unionen. Men da Moldova i 2006 signerte for EU, ble det full stopp for eksport til Russland. Det førte til at mange av produsentene som kun hadde levert vin til Russland gikk konkurs. For andre ble det en mulighet til å restarte.
-I dag sier vi “Thank you, Putin”. For vi fant heldigvis raskt andre markeder. Moldova som vinnasjon har nå eksport til 70 forskjellige land, forteller Ion Luca jr. Det kan nok bli enda flere som vil ha moldovske viner i årene som kommer.
P.S. Mens kolleger i nabolandet Ukraina lider under okkupasjonskrigen, har Luca og to andre moldovske vinmakere laget en vin for å støtte dem, en magnum kalt Manifest. Luca og kona har dessuten innkvartert 11 familier på flukt fra det krigsherjede nabolandet.
Luke nr. 15 – VinPuls Julekalender 2023
Avignonesi Vino Mobile di Montepulciano 2019, kr. 329,90, varenr. 735101 i BU.
Amarone, Barolo, Brunello eller Vino Noble? Kampen om å ha tittelen «Italias beste vin» har pågått i flere hundre år. En av disse fire dukket opp bak luke nr. 15 i VinPuls Julekalender 2023. God grunn til å se litt tilbake på historien til denne vinen da: Vino Nobile di Montepulciano. Selv navnet forteller sitt om storheten. For Nobile kan rett og slett oversettes som «edel»: En edel vin, med andre ord. Bedre kan det ikke bli!
Før Amarone fra Veneto og Barolo fra Piemonte kom på banen, var det i Toscana kampen om førsteplassen blant italienske viner ble utkjempet. Og først opp på pallen var Vino Noble di Montepulciano. Alt i 1685 skrev fysiker, biolog og poet Francesco Redi at «Montepulciano er kongen av alle viner». Den engelske poeten og litteratur kritikeren John Addington Symonde fulgte opp da han i en bok fra 1882 røpet at da Bacchus besøkte Toscana, fant han at «den montepulcianske druejuicen smakte best». Bacchus mente vinene fra Montepulciano var «The king of Tuscan wines». Bare utfordret av viner fra Sicilia og Valtellina. Vi kan trygt slå fast at fra 1500-tallet til mot slutten av 1800-tallet var Vino Nobile di Montepulciano ubestridt en av Italias mest berømte viner.
Gjenoppdaget på 1930-tallet, DOC-status fra 1966
Hvor er vi så i nyere tid? Jo, noe glemt i begynnelsen av forrige århundre. Både på grunn av manglende kvalitet og fordi det kom andre viner på markedet som stjal noe av posisjonen. På en vinmesse i Siena på begynnelsen av 1930-årene var den imidlertid en av vinene som absolutt var på alles tunger igjen.
Offisielt fikk Vino Nobile di Montepulciano DOC-status først i 1966, med opprykk til høyeste nivå, DOCG, fra 1980, klassifiseringen modifisert noe igjen fra 1999. Blant annet ble det åpnet opp for å bruke andre druer i blenden, men fortsatt med minst 60-80% sangiovese, eller progonolo gentile som drueklonen omtales som lokalt. Tidligere var den gjerne brukt alene eller i blend med canailolo nero og mammolo. Nå er det tillatt å bruke også merlot, samt en liten andel hvite druer, som også har vært aktuelt i andre vinområder for å få nok syrefriskhet. Det er altså ikke lenger snakk om ett spesifikk Vino Nobile-uttrykk.
Produsenter som Boscarelli, Polizano og Avignonesi har siden 1960-tallet vært blant de fremste til å definere standarden på de beste Vin Nobile-utgavene. Vår utvalgte produsent og vin, Avignonesi har siden den belgiske advokaten Virginie Saverys kjøpte vinhuset i 2009, dessuten sørget for at Avignonesi er en pioneer innen økologisk og biodynamisk drift i Montepulciano. Hun hadde i hjemlandet vært opptatt av økologiske produkter og homeopatiske medisiner, og tok med denne tankegangen da hun gikk fra å være lidenskapelig vindrikker til vinprodusent.
Fire enkelteiendommer og 109 hektar vinmarker
Avignonesi holder til i Palazzo Avignonesi, et flott slot bygget på 1500-tallet og med de opprinnelige kjellerne intakte. Et skikkelig løft kom da brødrene Ettore og Alberto Falvo kjøpte eiendommen i 1974 og satte i gang en omfattende restaurering og omlegging. I dag består vinhuset av fire enkelteiendommer, La Capezzine, I Poggetti, La Selva og La Bombarda. Til sammen omfatter de 109 hektar med vinmarker. I tillegg til Vino Nobile-vinene er Avignonesi mest kjent for flott Vin Santo-produksjon samt vinene Desidero, laget på 100 prosent merlot-druer, og Grifi, som er en blend av 50/50 sangiovese og cabernet sauvignon.
Dagens kalenderluke-vin Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2019 er en av de beste utgavene siden Saverys kom inn på eiersiden for 14 år siden. Omleggingen til økologisk og biodynamisk drift begynner å gi resultater i form av et friskere og mer fruktrikt uttrykk. Den er på 100% sangiovese som har fått 18 måneders lagring på slavonske eikefat. Klart preg av sursøte kirsebær, med innslag av bringebær og plommer, hint av granateple og solbær. Dessuten noe fatkrydder, urter, lær og lakris. Mye å utforske med andre ord. Presise, elegante tanniner indikerer at den også kan ha godt av 5-6 års kjellerligge, kanskje mer.
Vin fra over tyve underområder i Toscana på Polet
Avslutningsvis: Det er lett å gå i surr av landsbynavnene Montepulciano og Montalcino, hvor vinene har fornavnene Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Det gjør det ikke lettere at det i tillegg finnes en drue som heter montepulciano. Men den brukes ikke i Toscana, den finner du helst i Marche og Abruzzo. Og om du trodde at Toscana var så enkelt som kjente navn/appellasjoner som Chianti, Brunello og Vino Nobile for å kunne regionen, må du nok tenke nytt. Fellesnevneren før var gjerne at alle primært brukte druen sangiovese.
I dag finner vi på Vinmonopolet over tyve forskjellige underområder for Toscana. Og ved siden av sangiovese-druen er det få fellesnevnere, for stadig utvides bruken av ulike druevarianter. I Bolgheri/Maremma er det franske druer som gjelder, som cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og petit verdot.
Luke nr. 14 – VinPuls Julekalender 2023
Matthias Gaul Julegriesling Riesling Trocken 2022, kr. 199,90, varenr. 16498301
La oss være litt «grisete» i dag, når vi åpner luke nr. 14 i VinPuls Julekalender 2023. For bak luken skjuler det seg en vin som har fått både en julete og grisete etikett: Reinsdyr, hest, julesymboler og en julenissegris, samt navnet «Julegriesling». Men det er nok fordi den er ment å skulle serveres til årets ribbemiddag. Mange snakker jo om at det kun er riesling som passer til juleribba. Det kan nok diskuteres, men at dette er en høyaktuell kandidat er det ikke noe tvil om.
Vi skal ta turen til det nordlige Pfalz i dag, til et middels stort familievinhus som holder til i landsbyen Asselheim, med vinmarker i åssidene til Asselheimer Berg som reiser seg bak landsbyen. Adressen er noe så passende som Weinstrasse 10. For Deutschen Weinstrasse gjennom Pfalz passerer naturligvis her.
Weingut Matthias Gaul er navnet, og Matthias er fjerde generasjon som dyrker vindruer og lager vin i Gaul-familien. Han tok over etter sin far i 1996, og har siden opparbeidet seg et renommé som sier at han er ett av de største vinmakertalenter i Tyskland i sin generasjon. Han sies å ha gründerånd, mot til å gå nye veier og å være visjonær. Familievinhuset driver han nå med sammen med broren Tobias Gaul og deres respektive damer.
Har laget “Tysklands beste rødvin”, ifølge Vinum
Matthias Gaul har også fått tilnavnet «The king of Pinot Noir» i hjemlandet, primært fordi han har utmerket seg som ekspert på røde viner laget på druen spätburgunder, som er det tyske navnet på den kjente Burgund-druen. Både i 2015 og 2017 kåret det tyske vinmagasinet Vinum hans spätburgunder til «Tysklands beste rødvin». I år gjentok Weingut Matthias Gaul bragden, men denne gangen med sin Weingut Matthias Gaul Cabernet Franc Réserve 2018. Totalt er hans viner blitt tildelt 14 «stjerner» i 2023-utgaven av Vinum Weinguide.
Men det er hans basis-riesling som er vår utvalgte vin i dag. Laget på druer hentet fra forskjellige vinmarker i Asselheim-åsen, noen av dem med vinstokker som er mer enn 30 år gamle. Jordsmonnet er preget av at det var hav her i tertiærperioden og at da havet trakk seg tilbake, ble det avdekket et kalkholdig, steinrikt og karrig jordsmonn med kalk og steinsedimenter som er helt perfekt for å gru vinplanter. Vinmarkene til Weingut Matthias Gaul er plantet fra 180-300 m.o.h. og Matthias liker at det gror og blomster mye lavendel i nærheten. Det både lukter du og ser du når du kommer på besøk. Byen Asselheim ligger 156 m.o.h.
Lager også tre single vineyards-viner
Totalt har Gaul-familien 35 hektar med vinmarker, noe som gir et årsvolum på 280 000 til 300 000 flasker. Halvparten er hvitt og halvparten er rødt. I tillegg til riesling og pinot noir, som er hoveddruene, dyrkes det også sauvignon blanc, chardonnay, scheurebe, grauburgunder, pinot gris og pinot blanc for hvite viner, og dornfelder, cabernet franc og tempranillo for røde. Sekt og perlende vin har de også i porteføljen på over 30 forskjellige viner. Tre av vinene er single vineyards-utgaver fra vinmarken St. Stephan.
«Julegriesling» er hans basis hvitvin med spesialetikett i anledning julehøytiden. Delikat duft av tropisk frukt, modne epler og sitrus. Det følges opp i glasset, der du også finner hvite blomster og steinmineraler og et hint av fersken. Vinen vil beholde seg frisk og fruktig i tre år fremover, deretter kommer en harmonisk modenhet, mener Matthias Gaul selv. De forskjellige vinmarkene han har forvaltes individuelt og gir derfor forskjellig profil på vinene. Slik blir det når man går til jobben med hender og hjerte, stor omsorg og 100 prosents begeistring.
P.S: Matthias Gaul Julegriesling er i bestillingsutvalget, men mange polbutikker rundt om i landet har valgt å ta den inn i hyllene sine. Hvis ikke din butikk har den, kan den bestilles!
Luke nr. 13 – VinPuls Julekalender 2023
Bodegas Baigorri Crianza 2018, kr. 268,90, varenr. 9031301 i BU.
Kan et arkitektonisk mesterverk også være arnested for noen av Riojas aller beste viner? Spørsmålet må stilles når vinen som hentes frem fra luke nr. 13 i VinPuls Julekalender kommer fra Bodegas Baigorri. For vinlegget til Baigorri, tegnet av den baskiske arkitekten Iñaki Aspiazu for sine gode venn Jésus Baigorri, og oppført for drøye tyve år siden på en høyde overfor landsbyen Samaniego i Rioja Alavesa, er helt unikt. Og det i en vinregion hvor man de siste 20-25 årene har opplevd at det nærmest har vært en konkurranse i å overgå hverandre med spektakulære nybygg.
Med en 400 kvm stor «glassboks» på toppen, og seks underjordiske etasjer ned langs åssiden, fremstår Baigorri som en skinnende diamant tronende over et landskap med jordfarvet jordsmonn og frodige vinmarker.
Så svaret er utvilsomt, ja! Når arkitekturen går i vinens tjeneste slik det er gjort her. For det hele er konstruert kun med tanke på å utnytte tyngdekraften. Dette gjøres ved å la druene få en upåvirket reise fra toppen og ned gjennom de seks etasjene, først til vinpressen, så gjæringskarene, deretter på fatene i lagringskjelleren og helt frem til flasketapningsanlegget. «Gravity» eller «Free flow» er utrykkene som brukes i vinverdenen. Helt uten bruk av mekaniske verktøy eller maskiner.
Riojas kanskje beste lunsj serveres her
Eneste måte å komme ned i Baigorri-kjelleren er å bruke samme vei som druene og druemosten, altså gå trappene. Om du da ikke sniker deg til å ta heisen. Nest nederst finner du forøvrig restauranten med innsyn til en innglasset rødvinskjeller med eikefat, sementegg og ståltanker. Jeg har vært der to ganger, og fått servert den beste lunsjen jeg har opplevd i Rioja. VinPuls-gruppen som var med meg dit i 2017 var helt enig, det samme var Harmoniens vinklubb som jeg sendte på besøk til Baigorri i 2021. Vinhuset er noe helt spesielt, hvor maten som serveres er på samme nivå som vinene som lages i naborommene.
Bodegas Baigorri har en stjernerekke av strålende viner. Jeg har valgt ut en Crianza 2018, for å vise hva et godt vinhus kan få ut i en av sine enkleste viner. Jeg kunne også valgt deres ikoniske Baigorri de Garage, laget på utvalgte druer hentet fra gode plots i de eldste vinmarkene Baigorri, vinmarkene Carrabaños og Mojón, begge plantet 560 m.o.h. i 1920 (!), ved foten av fjellkjeden Sierra de Cantabria som skjermer Rioja Alavesa mot fuktig luft fra Biscayabukten. Eller noen av single vineyards-vinene lansert for første gang i 2015.
Med flere riktig gamle vinmarker betyr det ikke så mye at Baigorri-prosjektet ble unnfanget så sent som i 1997, og at de første vinene kom på markedet i 2002. Nye ideer, gamle tradisjoner og vinmarker. Av totalt 12 enkeltvinmarker på til sammen 55 hektar, ligger ti av dem i Rioja Alavesa som mange er den beste underregionen i Rioja, med Rioja Alta og Rioja Oriental (tidligere Rioja Baja) som de to andre. To av vinmarkene er fra 1973, flere av de andre fra perioden 1986 til 1989, mens de siste ble beplantet i 1998 på 600 m.o.h. og den aller nyeste på 620 m.o.h. i 2003. Høyden gjør at kvaliteten på druene er på topp også nå når klimaet endrer seg.
Dette vinhuset er verdt en egen reise
Bodegas Baigorri Crianza 2018 er en silkemyk, intens fruktig og elegant rødvin, med smak av modne røde og mørke bær. Bringebær, kirsebær og plommer, innslag av krydder, fruktig gjennom det hele, god lengde og akkurat passe små hint av fatlaring (12 måneder, 80% på franske fat). Drueblenden er 90% tempranillo, 10% garnacha og graciano. Alle druene hentet fra Rioja Alavesa.
Bodegas Baigorri er et vinhus som er verdt å besøke, ikke bare for å smake på vinene som lages der, men for å oppleve området rundt, se og utforske landskapet, studere arkitekturen og nyte gastronomien. Det er rundt 400 vinhus i Rioja Alavese, men Baigorri er en vinprodusent som er unik og annerledes. Som det ville stått i Michelin-guiden om den hadde tre stjerner: «Verdt en egen reise». God tur!
Luke nr. 12 – VinPuls Julekalender 2023
Fiin Gammel Portviin, kr. 239,90, varenr. 672701 i basisutvalget.
Nå snakker vi legendarisk, folkens! Dette er en vin som ble introdusert for norske vindrikkere for første gang i november 1923, etter at Norge og Portugal hadde underskrevet en handelsavtale som gjorde at man kunne bytte portvin mot klippfisk, samtidig som den norske alkoholloven ble endret slik at Vinmonopolet kunne selge viner med opp til 21 prosents alkoholstyrke. Og jaggu tror du ikke at denne lanseringen fra 1923 fortsatt finnes i Vinmonopolets hyller. Rett og slett 100 år med ekte norsk portvinshistorie. Klart denne vinen må være med og få luke nr. 12 i VinPuls Julekalender 2023!
Vinmonopolet ble som vi kjenner til opprettet i 1922, egentlig for at det offentlige Norge skulle ha en fastlagt alkoholpolitikk, samtidig som man ville ha et system for å begrense tilgangen på alkoholholdige drikker til befolkningen. Men ikke alle våre handelspartnere var fornøyd med utformingen av den norske alkoholpolitikken, som bl.a. forbød salg av vin med alkoholstyrke over 14 prosent. Det ble rett og slett en konfliktsituasjon ut av det. Nasjoner vi utvekslet varer med reagerte på at det ble satt begrensninger.
Høye tollsatser mot norsk klippfisk var et av grepene Portugal tok. Det førte frem til en handels- og sjøfartsavtale mellom Norge og Portugal fra 11.april 1923, med utveksling av portvin mot fisk, noe som gjorde at det ble nødvendig å endre alkoholloven slik at det ble mulig å selge også vin mellom 14 og 22 prosent (0sterkvin) over disk til kunder på Polet, ikke bare kun til teknisk, medisinsk og vitenskapelig bruk. Dette åpnet veien for lansering av portvin i butikkene til det nyopprettede Vinmonopolet.
“Grønn genser” var portvin og bayer
Fiin Gammel Portviin ble som nevnt innledningsvis lansert i november 2023 som Vinmonopolets egen sterkvin, tatt inn på fat og tappet i Norge, med en etikett som hadde samme grønnfarve som det dagens utgave har, 100 år senere. Begrepet «Grønn genser» oppsto på denne tiden, da enkelte kunder på utesteder begynte å blande litt Fiin Gammel Portviin inn i sin daglige bayer-øl.
-Lanseringen av Fiin Gammel Portviin er en bemerkelsesverdig suksess, rett og slett en utrolig story, sier Frithjof Nicolaysen, tidligere innkjøpsdirektør i Vinmonopolet, senere også leder av European Federation of Wine & Spirit Importers & Distributors. Få kjenner det norske alkoholmarkedet så godt som nettopp Nicolaysen. Han kan fortelle at portvin/sterkvin raskt ble en sterk merkevare på Vinmonopolet, en posisjon som ble beholdt frem til 1960-tallet. I 1926, året før brennevinsforbudet ble opphevet i Norge, ble det solgt syv millioner liter portvin på Vinmonopolet.
Det var først på 1980-tallet at svakvin tok over som den mest solgte varegruppen på Vinmonopolet. I 1951 ble det f.eks. solgt 8,7 liter brennevin, 2,5 millioner liter sterkvin og kun 1,5 millioner liter svakvin på Polet. Ett av grepene som ble tatt av daværende poldirektør Haakon Svensson for å få norske kvinner og menn til å drikke svakere saker, var introduksjonen av «Norsk Rødvin», nettopp i 1951. Den «norske» rødvinen ble etter hvert en like stor suksess som portvin hadde vært, med tre million solgte liter i sitt beste salgsår på slutten av 80-tallet. Innholdet i denne egentappede rødvinen ble først hentet i bulk fra Sør-Frankrike (Languedoc), deretter i noen år fra Marokko, før man endte opp med vin fra kooperativer i Valencia-regionen i Spania.
Vinen levert av de store portvinshusene
For levering av innholdet på flaskene av Fiin Gammel Portviin har Vinmonopolet forholdt seg til de store portvinshusene i Douro/Oporto. Først Cockburn’s/Martinez fra 1923 og helt frem til 2006. Da var som kjent Vinmonopolets importmonopol avviklet og Arcus som ny importør fra 1996 fikk inn Symington Family Estates som leverandør fra 2006 til 2019. Symington kjøpte for øvrig Cockburn’s i 2010. Fra 2019 har Arcus (nå Anora) hentet Fiin Gammel Portviin fra Quinta and Vineyards Bottlers (Taylor, Fladgate & Yeatman).
-Det har aldri vært noe diskusjon hos Vinmonopolet om å ta ut Fiin Gammel Portviin fra varesortimentet. Den har hatt et solid fotfeste i alle disse 100 årene, både prismessig og kvalitetsmessig. Den har levert topp kvalitet. Fiin Gammel Portviin er i en helt egen klasse som lengstlevende produkt på Vinmonopolet, fastslår Frithjof Nicolaysen.
Fiin Gammel Portviin har alltid vært og skal være en «Finest Reserve Tawny Port». Det var den originale resepten fra 1923, og den gjelder også i dag. Hvilket betyr en utsøkt portvin lagret i minimum seks år på fat, hvilket gjør at den får en annen farve og smaksprofil enn f.eks. Ruby og Vintage Port som lagres på flaske. Her finner du lett utviklede og modne fruktaromaer, noe tørket frukt som aprikos og rosiner, innslag av plommer, nøtter, karamell.
Fiin Gammel Portviin skal serveres lett avkjølt, og nå i juletider passer den utmerket til pepperkaker og blåost, nøtter, karamellpudding, creme brulée og mørk sjokolade. Samt naturligvis, så er den som alltid uslåelig i kombinasjon med ekte engelsk Stilton blåost.
P.S. Finnes også som halvflaske (0,375 l). Varenr. 672702, kr. 139,90.
Luke nr. 11 – VinPuls Julekalender 2023
Sieur d’Arques Grande Cuvée 1531 Crémant de Limpoux Brut, kr. 169,90, varenr. 15602701
Prosecco-bølgen ser ut til å avta i Norge. Muligens er det for noen blitt for søtt og kjedelig med musserende laget på store tanker, slik at stadig flere ønsker å drikke «the real thing», musserende laget etter de tradisjonelle metoder hvor annengangsgjæringen skjer på flaske. Mange har i hvert fall tatt steget noen kvalitetshakk opp og begynt å drikke fransk crémant. Dagens luke nr. 11 i VinPuls Julekalender henter frem en crémant med historie, men som ikke koster skjorta. Faktisk konkurrerer den godt med prosecco på pris. Den kommer fra den spennende vinregionen Limoux sørvest i Frankrike, fra et område hvor grekerne dyrket vindruer allerede 500 år før vår tidsregning (fvt).
Glem fortellingen du har hørt om at munken Dom Perignon laget verdens første boblevin. Han var muligens først i Champagne, men lenger sør i Frankrike, i Limoux ved foten av Pyreneene, hadde munker ved Saint-Hilare-klosteret «oppfunnet» teknikken med annengangsgjæring for å skape bobler 100 år tidligere, i 1531.
Limoux-regionen er stor på musserende viner. Fellesnevneren er at boblene kommer gjennom bruk av flaskegjæring. Alt i 1938 innførte franske landsbruksmyndigheter betegnelsene AOC Blanquette de Limoux og AOC Limoux Méthode Ancestrale som offisielle klassifiseringer. Crémant-begrepet er jo av langt nyere dato i Frankrike, først i 1990 fikk man f.eks. klassifiseringen AOC Crémant de Limoux.
Til sistnevnte hører musserende viner laget på chardonnay, chenin blanc, pinot noir og den lokale druen mauzac. Men bruker vinmakeren 100% mauzac tilhører vinen kategorien Méthode Ancestrale (gjerne oversatt som «forfedrenes metode»).
193 druedyrkere, 9,2 millioner flasker
Produsenten bak Grande Cuvée 1531 er en av de største og mest betydningsfulle aktørene i Limoux, en av 57 medlemmer av produsentforeningen Syndicat des Vins AOC Limoux. Sieur d’Arques er et stort kooperativ med hele 193 druedyrkere som leverandører (medlemmer). Årlig produserer kooperativet 6,3 millioner flasker musserende og 2,9 millioner flasker stille viner. På størrelse med et middels stort champagnehus, altså.
Ledelsen ved Sieur d’Arques har satset på noen av Frankrikes beste ønologer, og fremstår som et lokomotiv (les: pioneer) i Limoux på kvalitetsheving, med stort fokus på vinmarksarbeid og utvikling av gode teknikker i vinkjelleren.
Som nevnt innledningsvis er Sieur d’Arques Grand Cuvée 1531 Crémant de Limoux Brut et absolutt «value for money»-kjøp. Frisk, sitruspreget duft som du finner igjen i glasset. Noe lime, syrlige epler og pære, hint av brødbakst (brioche), urter og nøtter. Jeg fikk (nesten) lyst på østers da jeg smakte den nylig. Drueblenden er 55% chardonnay, 30% chenin blanc og 15% pinot noir. Alt av druer håndplukkes fra et jordsmonn preget av steinholdig leire med kalkstein. Annengangsgjæringen på bunnfall er på 15 måneder, og så lagrer man den ytterligere to måneder etter degosjering før lansering. Vinen er i Polets bestillingsutvalg, men ganske mange butikker har tatt den inn i sine hyller.
Årlig veldedighetsarrangement for klokketårn
Kooperativet Sieur d’Arques ble etablert i 1946 og disponerer hele 1658 hektar (av totalt 7800 hektar i Limoux). Vinregionen er oppdelt i fire subregioner etter mikroklima, jordsmonn, topografi og høyde over havet: Méditerranéen, Autau, Océanique og Haute-Vallée. Limoux har både påvirkning av Middelhavsklima, Atlanterhavet og ikke minst Pyreneene. Området er rikt på historie, og trekker mye turister pga av landsbyer som Carcassonne (innrammet av gamle murer), Midi-kanalen, karnevalet som varer fra januar til mars hvert år, samt vinauksjonen og veldedighetsarrangementet «Toques & clochers» som Sieurs d’Arques står bak.
Auksjonen er den nest største innen vin etter Hospices de Beaune i Burgund, og trekker årlig 30 000 besøkende. Inntektene går til restaurering av 42 historiske klokketårn i regionen, og hvert år auksjoneres det bort rundt 100 fat med vin fra 42 utvalgte produsenter. Arrangementet går på omgang rundt i landsbyene i Limoux, og hovedhensikten er å skaffe penger for å bevare viktig lokal historie og ta vare på en viktig arkitektonisk arv.
Gallamiddagen som serveres i forbindelse med arrangementet ledes hvert år av en berømt kokk fra en tre-stjerners Michelin-restaurant. Paul Bocuse, Alan Ducasse og Joël Robuchon er blant tidligere inviterte kokker. På vinsiden har man hentet inn verdens fremste sommelierer, som Gérard Basset og svenske Andreas Larsson. Arrangementet avsluttes på Palmesøndag, på det fasjonable Château de Flandry. Kjøpere av vinfatene er topprestauranter verden over, negocianter og importører, vinklubber, samlere og vinkelner-foreninger.
Luke nr. 10 – VinPuls Julekalender 2023
Jean-Paul Brun Saint-Amour 2022, kr. 329,90, varenr. 7161601 i BU.
«Hellig kjærlighet» må vel være et bra motto for julefeiringen? Det er nemlig det Saint-Amour betyr. Og vi kan oppdage denne kjærligheten på Vinmonopolet, hvis vi søker på produsenten Jean-Paul Brun. Da finner vi nemlig vinen som skjuler seg bak luke nr. 10 i VinPuls Julekalender 2023. En vin som kan gjøre underverker til mye av det du skal servere rundt juletider, fra juletorsken til nyttårskalkunen.
Viner fra Beaujolais har fått et løft, både kvalitetsmessig og når det gjelder publikumsinteresse de siste ti årene. Mange vinkelnere elsker dem, og går ikke av veien for å anbefale Beaujolais-viner til sine gjester. Dessuten liker kokkene at disse vinene står utmerket til mange av rettene de serverer.
Vil vise frem druen og jordsmonnets egenart
Det er noen som omtaler Jean-Paul Brun for «enfant terrible» i Beaujolais. Han liker å holde på tradisjonene, blir ikke med på nye trender. Stilens hans er «old-style» Beaujolais-viner, noe som skiller ham fra de fleste andre i regionen. Han lager vin på tradisjonelt burgundervis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring. Her benyttes det kun naturgjær og ikke så mye moderne teknikker. Det handler om å kunne presentere noe med egenart – viner hvor man får frem gamay-druens og jordsmonnets ulike utrykk.
Vinhuset heter Domaine des Terres Dorées, og Jean-Paul tok over driften av familiegården i 1979. Den gangen hadde de kun fire hektar med vinmarker og drev også med sauer og kyr. Faren hadde i mange år valgt å levere druene til det lokale kooperativet i stedet for å lage egen vin. Det endret seg drastisk da Jean-Paul tok over. Nå er arealet økt til nesten 50 hektar, og Jean-Paul holder kun på med vinproduksjon.
Har vinmarker i de viktigste Beaujolais-Cru’ene
Utgangspunktet hans er landsbyen Charnay i den sørlige delen av Beaujolais, rett nord for Lyon. Dette vakre området er kjent for sine gylne stener som har gitt navnet til «Les Terres Dorées» (=det gyldne landskapet). Totalt disponerer vinhuset Jean-Paul Brun som nevnt nå over 45 hektar med vinmarker, det det meste rundt vineriet i Charnay samt 20 hektar spredt på Cru’ene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og altså Saint-Amour hvor druematerialet til dagens lukevin er høstet.
Hvorfor den er så populær blant restaurantfolket, og hvorfor den smaker så godt? Jo, fordi den er frisk og innsmigrende, med en saftig og tiltalende innslag av syrlige plommer, bringebær, kirsebær, roseblomster, lakris og mineraler. Strukturert og elegant med god og lang ettersmak. Passer til det meste av lyst kjøtt, lettere vilt og oster som brie og camembert.
Vinen kan nytes ung og fersk, men gi den gjerne noe luftig. De beste årgangene av denne lagrer også fantastisk godt, gjerne i 5-10 år. 2022-årgangen virker så langt veldig lovende.
Luke nr. 9 – VinPuls Julekalender 2023
Cantina La Marmotta Vin Rouge Valle d’Aoste 2021, kr. 434,00, varenr. 13752101 i BU.
En aldri så liten sjeldenhet er det vi finner bak dagens luke nr. 9 i VinPuls Julekalender 2023. På etiketten sitter et søtt, lite murmeldyr (italiensk=marmotta) med foldede labber og stirrer ut i horisonten. Kanskje ser den både Sveits og Frankrike, selv om den sitter på en fjellknaus i Aosta-dalen i Italia. Etikettens forside forteller at det er en Vin Rouge som er tappet på flaska, og på baketiketten får vi opplyst at drueblenden er 40% syrah, 30% petit rouge, 10% pinot noir, 10% fumin og 10% vien de nus. Hånda opp alle som har hørt om de to siste druene!
Du husker kanskje det norske ekteparet Eli-Anne Langen (fra Røros) og Frode Refstad som solgte alt de hadde i Norge og i 2001 flyttet til Italia for å bli vinbønder. Ved landsbyen San Marzano Oliveta i Piemonte etablerte de vingården Tenuta il Sogno. Navnet betød «drømmegården», men livet på den lille vingården ble etter hvert mer strevsomt enn hyggelig, så etter ti år solgte de seg ut for å gjøre noe helt annet enn å pløye jord, beskjære vinplanter, høste og tråkke druer og deretter forsøke å selge vinene de laget.
Ved byen Verrayes 1200 m.o.h. i Aosta hadde de egentlig sett seg ut en gammel seter fra 1754 som kunne bli «hytta» deres på fjellet. De var begge veldig glade i fjellturer, men nå endte hytta opp som deres nye bolig, etter tre år med oppussing og ombygging. Eli Anne skulle jobbe som eiendomsmegler, mens Frode ville ta på seg oppdrag som guide og fjellfører. En ny epoke i deres italienske drømmeliv, altså.
Men så er det det å kunne holde fingrene fra fatet, da. Frode oppdaget en liten spennende parsell med vinstokker like i nærheten. Den måtte han naturligvis kjøpe. Og like naturlig ballet det på seg med stadig nye kjøp av vinparseller. En liten vinkjeller fikk han også bygget. I november 2021 dukket det plutselig opp en ny vin fra hans hånd på Vinmonopolet, laget på druene cornalin, gamay, pinot noir og petit rouge. Fjellfører Refstad var blitt vinbonde igjen!
Det er originale viner han lager nå. Men i veldig små mengder. Den første vinen han presenterte under La Marmotta-etiketten for to år siden var det kun produsert 700 flasker av. VinPuls var den gangen imponert over en flott, frisk og dyp fruktighet. I utgaven Frode nå lanserer er det igjen mye bærfrukt. Det er stramt og komplekst, men først og fremst saftig og konsentrert, med masse mørke bær, fra modne kirsebær til bjørnebær, solbær og sorte plommer. Fin kryddertone kjenner vi også.
Morsomt å bli kjent med druer som petit rouge, fumin og vien de nus, alle tre med sterk tilknytning til Aosta-dalen som vi kjenner mer som inngangsport til skianlegg. Men dette er druer som kan ha vært dyrket der allerede under romertiden, og som mange små bønder har hatt på si ved siden av vanlig jordbruk og kjøtt og osteproduksjon.
Tidligere var det meste av lokal vin produsert av kooperativer og konsumert av lokalbefolkningen og turister. Nå er det altså en nordmann som tar druene ut til nye markeder. Takk for det, Frode!
Luke nr. 8 – VinPuls Julekalender 2023
Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2022, kr. 249,90, varenr. 4520801 i basisutvalget.
Ofte venter mange ivrige vinkjøpere spent på «dagligvinen» til enkelte produsenter, fordi de lanseres i forkant av toppvinene og derfor gir en indikasjon på hva vi kan forvente når «stjernene» blir tilgjengelig. Slik er det blant annet med vinene fra Produttori del Barbaresco i Piemonte, der det hvert år er knyttet store forventninger til både deres Langhe Nebiolo og den vanlige Barbaresco-utgaven. Og ikke minst Riserva-vinene fra de ni enkeltvinmarkene. Her i Norge er det ofte tøff kamp om å sikre seg disse vinene som lages i begrenset volum. Nå er 2022 utgaven av Langhe Nebbiolo kommet, den er dagens vin i luke nr. 8 i VinPuls Julekalender 2023, så da er det bare å styrte til butikkene og prøve den ut. Den skal finnes i de fleste butikkhyller, ettersom den er basislistet.
Den første Barbaresco-vinen ble laget av ni vindyrkere som sammen etablerte kooperativet Cantine Sociali i 1894, under overoppsyn av rektor Domizio Cavazza ved den kongelige ønologiskolen i Alba. Han lot kooperativet få tilhold i kjelleren på slottet han eide. Cantine Sociali ble nedlagt av fascistene i 1930-årene, men oppsto igjen som Produttori del Barbaresco i 1958, denne gangen med nitten vindyrkere som kooperativ-medlemmer.
Får betalt ut fra kvaliteten på druene
I dag er Produttori del Barbaresco ett av verdens mest berømte vinhus, til tross for at det dreier seg om et kooperativ i Nord-Italia. Noen kaller det for verdens beste kooperativ. Vinansvarlig for å forelde råstoffet (kun nebbiolo!) som de 56 medlemmene leverer inn av druer til vinkjelleren er Aldo Vacco, som ikke tillater seg å inngå noe kompromiss. Medlemmene får kun betalt etter kvaliteten på druene de har dyrket frem. Riserva-vinene lager han bare i de aller beste årgangene. Derfor leverer Produttori alltid topp kvalitet. Noen ganger til og med himmelsk gode viner.
Hvordan det blir så med vinene fra året 2022? Nå i november kom altså 2022-årgangen av den «enkleste» vinen fra Produttori del Barbaresco, vinhusets Langhe Nebbiolo. Det blir første test. Så da er det naturlig å høre med nettopp Aldo Vacca hvordan dette året var for vinplantene og vinmakeren.
Tror vinene vil overraske positivt
-Et krevende år for vinplantene. Først en tørr og mild vinter, som resulterte i lite reservevann i jordsmonnet. Blomstringen startet en uke før normalt. Deretter en like tørr og varm juni og juli. Vi så at plantene justerte seg, med færre blad og mindre drueklaser. Den vanlige friske grønnfarven som preger vinmarkene om sommeren manglet også. På den positive siden var fraværet av fukt og soppangrep, så det ble mindre behov for å justere i vinmarkene. Innhøstingen begynte en uke tidligere enn vanlig, og igjen fikk vi et bevis på hvor godt nebbiolo tilpasser seg terroiret, bedre enn alle andre druene her. Druene var mindre og hadde tykkere skall, men ga utmerket ekstraksjon av tanniner og aromaer. Så til tross for vannstresset kunne nebbiolo-druene gi balanserte viner med behagelig frukt og god aromatisk rikhet. Volumet var redusert, men druene var ved perfekt «helse». Jeg tror vinene fra 2022 vil overraske positivt, forteller Aldo Vacca.
Har hatt kun to vinmakere på 65 år
Hans far var den første vinmakeren for Produttori del Barbaresco, og Aldo overtok etter han, så vinhuset har bare hatt to vinmakere på 65 år, begge fra samme familie! Ikke rart noen tror at kooperativet egentlig er et familiefirma for Vacca-familien. Men det gir langsiktighet, forutsigbarhet og en garanti for at tradisjonene holdes ved like.
Produttori del Barberesco Langhe Nebbiolo 2022 er en fruktig, men balansert vin, god å drikke allerede nå som nylansert, men grei å legge unna 2-3 år også. Smak mot røde og mørke kirsebær, lett kryddertone, floralt preg med innslag av roseblader. Ikke for streng eller tanninrik. Perfekt til mye av høstens kjøttretter, og naturligvis: sopprisotto.
Luke nr. 7 – VinPuls Julekalender 2023
Domeniile Sahateni Nomad Pinot Noir 2020, kr. 158,80, varenr. 15705301 i BU.
Den sterkeste trenden innen vin de siste årene har vært at «alle» skal ha viner laget på pinot noir-druen. Men med prisnivået stadig på vei oppover i hovedsetet for pinot noir, Burgund, er det ikke lenger en selvfølge at det er røde burgundere som drikkes. Heldigvis for oss konsumenter lages det gode – og prisgunstige – pinot noir-utgaver i mange andre land enn Frankrike. Som New Zealand, USA, Tyskland, Australia – og Romania! Lukevin nr. 7 i VinPuls Julekalender er av den rimelige varianten, men en vin som likevel leverer druetypiske aromaer mot bringebær, jordbær, kirsebær, fioler og fat. Bak vinen står den ubestridte dronningen innen rumensk vinindustri – Aurelia Visinescu.
Vi skal til vinregionen Dealu Maru ganske langt syd i Romania. Her ble det dyrket vindruer alt på 14-1500-tallet, men på grunn av den statlige styringen under tiden med Sovjetsamveldet fikk ikke rumensk vin anledning til å utvikle seg mot internasjonale kvalitetsnivåer før etter år 2000. Frem til da var det kun volum som ble avkrevet vinbøndene. Romania i dag er en stor vinnasjon, nr. fem i Europa etter Italia, Frankrike, Spania og Tyskland. Og kvaliteten øker fra år til år.
Hun hadde en drøm om å skape noe eget
Aurelia Visinescu vokste opp på landet og valgte å studere jordbruk, med mest fokus på frukt og grønnsaker. Men hun fant disse studiene så lite interessant at hun tidlig holdt på å gi opp. Da oppdaget hun heldigvis ønologi. Dette var på en tid (1991) hvor du fikk velge deg jobb ut fra hvilke karakterer du oppnådde på universitetet. Innen ønologi var det nesten utelukkende menn som jobbet, og vinhusene var statseide. Bare 2-3 prosent var på private hender.
Ferdig utdannet innen ønologi og vitikultur begynte Aurelia å jobbe i et UK-basert firma som eksporterte vin fra Romania. Der fikk hun utfordringen om å lage en egen vin de kunne tilby kundene. Sammen med en australsk vinmaker besøkte hun flere vinhus rundt om i Romania, og fikk på den måten tilgang på forskjellig kunnskap. Hun hadde også studieopphold hos KWW i Sør-Afrika og Jacob’s Creek i Australia.
-Jeg vokste opp under kommunismen. Vi visste lite om hva vi kunne oppleve utenfor den. Men vi hadde våre drømmer, sier Aurelia Visinescu.
Så falt jernteppet, mye ble privatisert og Romania fikk innpass i EU. Betydningsfulle aktører innen vin, som italienske Antinori, så potensialet og etablerte seg der. Aurelia hadde selv visjoner og grep sjansen. Søkte om EU-midler og etablerte vinhuset Domeniile Sahateni sammen med partneren Steve Cacenco i 2003.
Lanserte sin første årgang fra Dealu Mare i 2006
De kjøpte inn vinmarker, bygget opp et produksjonsanlegg og laget en liten planteskole for å dyrke frem gode kloner. Mange av vinmarkene de fikk hånd om var i så dårlig befatning at vinstokkene ikke kunne reddes, så det ble behov for mye nyplanting. Første årgang fra Domeniile Sahateni ble lansert i 2006.
I dag har perfeksjonisten Aurelia fått det meste på stell, og lager flere vinserier, under navn som Anima, Karakter, Artisan, Promessa, Arbora, Signum, Signature og Nomad. Årsproduksjonen er på rundt en million flasker. Totalt har Domeniile Sahateni 84 hektar med vinmarker, beplantet med lokale druer som feteasca neagra, feteasca regala, tamaioasa romaneasca og feteasca alba. Samt internasjonale druer som merlot, syrah, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, zweigelt og pinot noir.
Skal treffe de «eventyrlystne»
Men tilbake til Nomad Pinot Noir, fra en serie hvor vinene er ment å treffe den «eventyrlystne» vindrikkeren. Du finner knapt en bedre, rimelig pinot noir i Vinmonopolets lister. Og den viser frem det som vinmaker Aurelia ønsker den skal gjøre. For en nomade er en person som vil lete frem de lite kjente historiene, en som ser på vin som alt annet levende. Livet er et puslespill som aldri kan legges ferdig, og den nomadiske reisen er en måte å oppleve stadig mer på. Dette gjelder også for vin, sier Aurelia Visinescu. Nomad-serien ble skapt etter at hun hadde besøkt vinhus i «den nye verden».
Domeniile Sahateni Nomad Pinot Noir 2021 er en bløt, fyldig rødvin med delikat, frisk bringebærfrukt i kombinasjon med røde kirsebær og tranebær. Lett floral mot fioler, god lengde med hint av moden frukt, krydder og sjokolade. God drikkevin, går svært bra til lyst kjøtt, kylling, pastaretter, mat fra Midt-Østen og myke oster som brie og camenbert.
Luke nr. 6 – VinPuls Julekalender 2023
Domaine Remy & Fils Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2021, kr. 499,90, varenr. 16501701 i BU
Det er ikke lett å holde oversikten over alle appellasjoner, klassifiseringer og enkeltvinmarker når det gjelder viner fra Burgund. Få, om noen steder i vinverdenen, er ting så fragmentert som der. Selv vinnerder bruker år av sitt liv til å forstå «systemet». Og om du føler du har lært det, skal du vite hvilke vinbønder/produsenter du kan stole på. Domaine Remy & Fils, som er vinen i luke nr.6 i VinPuls Julekalender 2023 er en produsent du bør sjekke ut.
Luke nr. 5 i VinPuls Julekalender 2023 tar deg med til Côte de Beaune og produsenten Domaine Remy & Fils. Et lite familiefirma som har tradisjoner tilbake til 1853, men som først gjennom generasjon fem (Joël og Florence Remy) og generasjon seks (sønnene Maxime og Manon) er blitt et vinfirma som leverer jevnt godt. Kanskje akkurat nå ett av flere spennende up-and-coming vinhus i Burgund.
Tradisjonell gårdsdrift og bordvin
Da familien Remy bosatte seg i den lille landsbyen Sainte-Marie-La Blanche i 1853, var det tradisjonell gårdsdrift på ganske flatt land som var hovedbeskjeftigelsen. Det var kyr, sauer og hester på gården, hvor man primært dyrket korn – og litt vindruer. Plantene som bar frem druer var hybrider, og vinene var av laber bordvins-kvalitet, kun til eget konsum.
På 1930-tallet forsto bønder i området at hybrider ikke var fremtiden, og satte i gang replanting av vinmarker med de godkjente Burgund-druene pinot noir, chardonnay, aligoté og gamay. Men flatt land i utkanten av de kjente, definerte områdene ble aldri tatt med i appellasjonssystemet som ble laget i Burgund, så mange valgte å droppe druer og gå over til korn og grønnsaker igjen.
I dag er familien Remy den eneste i landsbyen med 800 innbyggere som har en liten vinmark (kun ett hektar) igjen. Men det er slutt på ren gårdsdrift, nå er Remy-familien full-time vinbønder.
Kjøpte opp parseller i kjente appellasjoner
Da Joël Remy tok over etter sin far 1988, etter å ha tatt ønologiutdannelse ved universitetet i Beaune, var han fullt klar over at fremtiden lå i det å greie å skaffe seg planter i de beste appellasjonene. Gjennom kjøp av parseller i gode vinmarker, økte han arealet fra fire til 12 hektar. I dag har han tilgang til druer fra egne parseller i vinmarker i Pommard, Beaune, Aloxe-Corton, Savigny-les-Beaune og Chorly-les-Beaune, alle i Côte de Beaune.
Ved hjelp av egeninnsats har han dessuten bygget ny kjeller, investert i mer moderne utstyr, anskaffet sementtanker, klimaanlegg og flere eikefat. Når barna Maxime og Manon kom med i 2016, fikk vinhuset enda mer entusiasme og kraft. Målet for dem alle er autentiske viner gjennom bærekraftig jordbruk, med respekt for tradisjoner og terroir. Porteføljen teller nå åtte røde og fem hvite viner, hvorav fire kommer fra 1er Cru-klassifiserte vinmarker.
Dagens lukevin kommer fra 1er Cru-vinmarken Les Cents Vignes i Beaune. Den er en såkalt climat på 23,5 hektar, hvor Remy-familien har noen få parseller. Navnet er utledet av det opprinnelige Sanvignes, som betød «landby i skogen». Dagens navn Les Cent Vignes betyr noe sånt som «de hundre vinplantene» og er mer dekkende for det som nå gror der. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 60 år.
Domaine Remy & Fils Beaune 1er Cru Les Cent Vignes 2021 viser frem umiddelbar og presis rødbærfrukt, med frisk, rød og lett søtlig kirsebærfrukt i kombinasjon med modne solbær. Kraftfull og elegant, lett floral (blomster) og god lengde. Nærmest silkeaktige tanniner. Den drikker bra nå, men jeg vil anbefale kanskje 4-5 års lagring. 2021 omtales som en litt krevende årgang, men Joël, kona Florence og sønnene Maxime og Manon har gjort et godt stykke arbeid med denne vinen.
Luke nr. 5 – VinPuls Julekalender 2023
Cristo de la Vega Gledelig Jul La Mancha, kr. 158,00, varenr. 11333201 i BU
I de fleste bransjer kommer enkelte produkter i spesiallaget juleinnpakning på denne tiden av året. Så også i vinbransjen. Blant mange flasker på Vinmonopolet som nå har fått egne etiketter som enten ønsker oss «God Jul» eller «Gledelig Jul», fant vi vinen som skjuler seg bak luke nr. 5 i VinPuls Julekalender 2023. Den kommer fra verdens aller største område med vinmarker, Castilla-La Mancha i Spania. Også navnet på produsenten passer riktig så bra i denne sammenhengen, Bodega Cristo de la Vega. Cristo er nemlig spansk for Kristus.
Castilla-La Mancha er kjent for dyrking av druen airén, som lenge var verdens mest beplantede vindrue, men først og fremst brukt til å lage en enkel, syrefrisk hvitvin som var utgangspunkt for destillering av sprit til produksjon av spansk brandy. Noen hevder også (med rette) at mye av druespriten laget i La Mancha i all hemmelighet ble sendt til både Frankrike (cognac) og Italia (grappa).
I dag lages det mer og mer vin i Castilla-La Mancha, et område preget av kontinentalt klima med ekstremt varme somre og svært kalde og lange vintre til Spania å være. Vinmarkene ligger på 6-700 m.o.h. og det finnes vinstokker der som er mer enn 100 år gamle. Området har en lang historie for dyrking av vindruer. Alt i 1290 utstedte Juan Osórez i fra Santiago-ordenen et charter («chartae populationis») som ga bosetterne som kom til byen Socuéllamos der Bodega Cristo de la Vega holder til, skattelettelser og andre fordeler hvis de plantet vinstokker. I dag er Museo Torre de Vino en av turistattraksjonene i byen, i tillegg til et omfattende nett av gangstier som tiltrekker seg vandrere fra hele verden.
Byen, som i dag har 12-13 000 innbyggere, er ellers kjent for en strid mellom kristne og maurere som ble deportert dit fra Granada i 1569. Så tøff ble kampen mellom dem at i 1609 var alle «moriscos» drept eller fordrevet fra Socuéllamos.
Bodega Cristo de la Vega er ett av mange kooperativer i området, etablert i 1955 av 25 vinbønder som lenge hadde samarbeidet, men som nå ville satse skikkelig på å etablere Socuéllamos som en vinby folk skulle snakke om. De samme 25 familiene er fortsatt med på eiersiden, og har sørget for at vinhuset i dag er oppgradert med moderne fasiliteter og utstyr, er økologisk og vegansk sertifisert, og produserer rimelige viner som absolutt leverer valuta for pengene. I tillegg til de spanske druene tempranillo og garnacha, dyrker vinbøndene også merlot, cabernet sauvignon og syrah for røde viner, og airén, macabeo, verdejo, moscatel, chardonnay og sauvignon blanc for de hvite.
Cristo de la Vega lager ti viner under tre forskjellige etiketter; Yugo, Marqués de Castilla og Vida Bohemia. I tillegg skreddersyr de viner og etiketter som enkelte markeder etterspør, som f.eks. en Gledelig Jul-vin til en importør (Divinus) i Norge. I kjelleren sin har de 1200 amerikanske eikefat som brukes til lagring av vinene for å bli dem større kompleksitet. Kooperativet er hele landsbyen Socuéllamos stolthet, fordi svært mange av innbyggerne er involvert, enten som vinbønder, under innhøstingen eller i arbeidet i den store, moderne kjelleren.
Forvent en lettdrikkelig, saftig, ikke for komplisert, men fruktig vin. Smak av røde kirsebær, solbær og plommer, med innslag av urter, krydder, tørket frukt og fat/vanilje. Vinene er laget med respekt for naturen og omgivelsene, gjennom naturlige prosesser. Og ute i vinmarkene legges det vekt på god biodiversitet.
Luke nr. 4 – VinPuls Julekalender 2023
Lieu Dit Cabernet Franc 2021, kr. 329,90, varenr. 12800401 i basisutvalget.
Visste du at de fleste kjente vindruer har sin egen «navnedag»? Dagen i dag, 4. desember, er faktisk den internasjonale cabernet franc-dagen. Da er det er bare naturlig at det er en vin basert på denne franske druen som er dagens kalender-vin bak luke nr.4 i VinPuls Julekalender 2023. Navnet er Lieu Dit Cabernet Franc 2021, og vi skal til landsbyen Lomboc og Santa Ynez Valley i Santa Barbara County, California, USA. Hvorfor det spør du kanskje, velvitende om at cabernet franc er mest kjent som blandingsdrue i Bordeaux, eller som en mye brukt rødvinsdrue i Loire-dalen. Svaret er at duoen Justin Tyler Willet og Eric Railsback med sitt Lieu Dit Winery er mer loirsk enn mange i Loire er.
Vinmaker Justin Willet kjenner mange som mannen bak familievinhuset Tyler Winery, som har en høy stjerne hos lidenskapelige vinelskere. Han lager også vin på sin Mae Estate og for Racines Wines, samt at han nå er konsulent for en storsatsning på nyplanting av chardonnay og pinot noir i Wenzlau Vineyard i Santa Barbara. Kompanjongen Eric Railsback er en av USAs mest kjente vinkelnere, som sommelier med vinansvar for flere berømte restauranter på CV’en sin, bl.a. Gordon Ramsey i Los Angeles og Michael Mina’s RB74 i San Francisco.
Frankofile ungdomsvenner startet vinhus sammen
Begge er ganske så frankofile, og spesielt glad i viner fra Loire-dalen. Så da de fant ut at de skulle gjøre alvor av lidenskapen sin, etter mange reiser til Frankrike og nettopp Loire, etablerte de i 2011 Lieu Dit Winery. Navnet er fransk og kan oversettes som «stedet snakker». Det ungdomsvennene Justin og Eric vil utrykke gjennom vinene sine, er kjærligheten til et spesielt jordsmonn og de stedegne vindruene vi kjenner fra Loire, primært sauvignon blanc, men også melon de bourgogne, chenin blanc og altså cabernet franc. Bakgrunnen er at de mener nettopp Santa Barbara har et variert mikroklima og et marint jordsmonn som ligner veldig på det vi finner i Loire. Druene til Lieu Dit Cabernet Franc er hentet fra vinmarkene Happy Canyon og Rock Hollow.
Lieu Dit Cabernet Franc 2021 er en vin som viser cabernet franc-druen fra sin aller beste side. Noen ganger kan den være veldig urtete og grønn, men Justin og Eric lager en variant hvor klokkeklare, rene aromaer kombineres med eleganse og balanse. Den har en delikat, fersk, juicy og syrefrisk frukt, med aromaer som forbindes med blomster, paprika, søte bringebær, noe skogsbær (krekling), lakris, krydder og fat. En perfekt vin til kjøttretter, både vilt, storfe og lam. Kanskje kan dette være årets vin til pinnekjøtt?
Jeg nevnte at cabernet franc-druen er kjent som en drue som helst brukes i små mengder i kombinasjon med cabernet sauvignon og merlot i Bordeaux. Men på høyre bredd av Gironde, i Saint-Emilion, Pomerol og Fronsac løftes den gjerne mer frem. Berømte Château Cheval Blanc har f.eks. en større andel cabernet franc i sin blend. Den liker litt kjølig innenlandsklima godt, og er derfor brukt en del i nordøst-Italia, hvor den ofte bare heter cabernet på etikettene. Også i Øst-Europa, spesielt i Slovenia og Albania er den godt likt av vinbønder. Men det er i Loire – i Anjou-Touraine – at den virkelig blomstrer. Samt altså i Santa Barbara Country i California, USA. Takket være duoen Justin Willet og Eric Railsback!
Luke nr. 3 – VinPuls Julekalender 2023
Aune Lohmann Jaen 2019 (kr. 199,90, varenr. 11246801 i BU)
Første søndag i advent, vi åpner luke nr. 3 i VinPuls Julekalender 2023, og dermed kan vi for alvor begynne å se frem mot selveste julaften. Når vinen som dukker opp bak luke tre er en portugisisk rødvin laget av en trønder, faller det naturlig å tenke på både norske og portugisiske julemat-tradisjoner. Og så viser det seg at det er klare likheter – og én fellesnevner her – nemlig juletorsken! For den mest brukte retten på julaften i Portugal er kokt torsk med poteter og kål som tilbehør. Naturlig er det også at de drikker rødvin til, gjerne en Dão-vin laget på druen jaen. Pai Natal (=julenissen) får garantert en smak!
Roar Aune er trondhjemmeren som gjorde alvor av sin drøm om å bli vinbonde, men først etter at den tidligere skredderen og klesdesigneren var blitt pensjonist. Sammen med sin tyske samboer Petra Lohmann kjøpte han i 2010 en delvis nedlagt vingård i Oliveira do Hospital i nærheten av landsbyen Coimbra i Beira Alta, midt i den beste delen av vinregionen Dão. Der lager paret nå seks forskjellige viner under firmanavnet Vinhos das Mercês, med Aune Lohmann som merkenavn på etikettene.
Fant det ekte Portugal i Dão
Aune designet på 70-tallet klær for kjeder som Helly Hansen, Ricco Vero, Voice of Europe, Jean Paul og Dressmann. Ettersom mange av klærne ble laget på fabrikker i Portugal, fikk han mange besøk dit, og etter hvert også et sterkt forhold til landet, kulturen, folket og vinene. Så da vindrømmen skulle leves ut, var Portugal og Dão et naturlig sted å lete etter en vingård som kunne kjøpes.
-I Dâo fant jeg det jeg opplever som det ekte Portugal. Her kjører man fortsatt eselkjerrer, livet går langsomt og alle er vennlige og hjelpsomme mot hverandre. Dessuten har man noen av verdens beste druer. Noen beskriver Dão som «Portugals Burgund». Vinene herfra har en naturlig friskhet og er sublime og har finesse fremfor styrke og kraft, fortalte Roar Aune i et intervju med VinPuls under koronapandemien.
Druene han fant på den fire hektar store eiendommen var ektefødte lokale portugisiske varianter. Touriga nacional, jaen, alfrocheiro og tinta roriz for de røde vinene, encruzado, barcelo, cerceal og malvasia fina for de hvite. Nylig lanserte Aune Lohmann også en oransjevin hvor alle de fire hvite druene er brukt.
Druen jaen kan være født nettopp i Dão
Men det er den røde jaen-baserte vinen fra Aune Lohmann vi skal fokusere på i dag, som anbefaling til juletorsken. Jaen er en drue som flere mener er ektefødt i nettopp Dão, selv om den er mest kjent under navnet mencia fra regionene Bierzo, Ribeira Sacra og Valdeorras i Spania (Galicia).
Ofte tidligere beskrevet som en «arbeidshest» som ga rustikke, litt røffe viner. Med god pleie og riktig jobb i kjelleren blir den mer delikat og interessant, som utgaven vi nå har tilgjengelig på Vinmonopolet fra Roar Aune og Petra Lohmann. Ikke alt for dyp rød farve, frisk og bærpreget, saftig stil, med smak av bringebær, kirsebær og plommer. Åtte måneder på fat gir litt krydder og fatpreg, men ikke så mye at det vil forstyrre smaken av juletorsken, heller komplimentere den.
Roar Aune og Petra Lohmann er begge dypt opptatt av å leve i pakt med naturen. Alt de gjør på farmen er økologisk forankret, og vinene lages så naturlige og så biodynamiske som mulig. Mangfold både i det som skal gro i og rundt vinmarkene, det samme gjelder forholdet til innsekter, fugler og dyr. De er velkomne, selv om de av og til kan være til litt bry. Naboens sauer og geiter får også komme og gresse og gjødsle i vinmarken. I tillegg til vinplanter, har de oliven- og frukttrær og en stor grønnsakshage.
Vinene får gjære i store åpne kar, og druene som plukkes for hånd blir fottråkket, gjerne med hele drueklaser i fatene. Lagring skjer i 230 liters franske eikefat og ståltanker.
Luke nr. 2 – VinPuls Julekalender 2023
Cape Rock Asylum 2022, kr. 229,90, varenr. 1906401 i BU.
Vi må ha noe lett mat innimellom all julematen også i disse førjulstider, med julebord, vennetreff og testing av ribbe, pinnekjøtt, lutefisk osv. på programmet. La oss åpne luke nr. 2 i VinPuls Julekalender 2023 og finne frem vinen som gjør susen når du roer ned julekjøret med en god salat, noe sjømat (gjerne med en kremet saus til, dog), lyst kjøtt eller oster. Fruktdrevet, saftig, naturlig, dynamisk. Herlige aromaer mot modne steinfrukter (mest fersken), moden sitrus, hvite blomster, urter og saltmineraler.
Druene her er 93% chenin blanc og 7% marsanne. Og produsenten må få betegnelsen “Boutique Wine Cellar” fordi volumet er ytterst lite av vinene som lages, det meste inspirert og basert på Rhône-druer som roussanne, marsanne, viognier, grenache blanc og colombard for de hvite.
Men også Loire-druen chenin blanc altså, en drue som produsenter i Sør-Afrika er blitt så utrolig flink på. Denne vinen er det kun laget 4600 flasker av, og i tillegg til Norge, stikker den engelske vinbutikkjeden Oddbins av med mye av volumet. Cape Rock Asylum 2022 er i bestillingsutvalget, men butikker i Oslo, Stavanger og Bergen har den i hyllene.
Landskapsarkitekten som ble vinmaker
Produsenten Cape Rock Wines holder til i vinregionen Olifants River, rundt 30 mil nord for Cape Town, mellom den sjarmerende byen Vredendal og Klawer og 10 mil innenfor kysten. Området har fra tidligere av vært mest kjent for produksjon av overtydelige, breiale røde viner som mest ble brukt til destillasjon av sør-afrikansk brandy. Nå er det mer seriøs vinlaging som gjelder.
Det var vin til destillasjon også eieren av Cape Rock Wines, Gavin Brand, vokste opp med. Familien solgte druer eller vin til store kooperativer. Selv utdannet han seg til landskapsarkitekt. Men så fant Gavin ut at han måtte jobbe i naturen, ikke med den. Så da ble det vinlaging, ikke å sitte ved tegnerettet.
Gavin Brand brukte noe av studielånet til å investere i vinmarker, men laget de første årene kun bulkvin og bygget gjennom det opp startkapital til å etablere sitt lille vinfirma. Første vin med egen etikett kom i 2005. Det var en rødvin på syrah og viognier. To år senere lanserte han en cabernet sauvignon. I dag har han 11 hektar med vinmarker og tre viner med litt volum i porteføljen, begge Rhône-inspirert. Cape Rock White (viognier, grenache blanc, roussanne) og Cape Rock Red Rhône-inspirert (syrah, mourvedre, viognier). Dessuten Capa Roca som har portugisiske druer (touriga nacional souzai og tinta barocca).
Men mest arbeid og hjerte legger han i vinene kalt Cape Rock Asylum og Cape Rock Amnesty som kom i første årgang for ti år siden. Drueblenden i begge har variert opp gjennom årene. Den første Asylum-utgaven var på 100% chenin blanc, i 2021 var drueblenden 65% grenache blanc, 25% marsanne, 6% viognier og 4% roussanne. Så får vi se hva neste årgang byr på…
Gavin Brand jobber sammen med sin bror Willie ved Cape Rock Wines. Filosofien er å gjøre ting enkelt, mest mulig naturlig. Håndplukking, naturlig spontangjæring, ingen tilsetningsstoffer, ingen fining eller filtrering før flasketapping. Men jaggu smaker det godt. Just let it flow!
Luke nr. 1 – VinPuls Julekalender 2023
Muga Bianco 2022, kr. 249,90, varenr. 4545601 i BU.
Vi drømmer vel alle om en hvit jul. Derfor er det naturlig å starte nedtellingen til årets julaften med en hvit vin, endatil fra den spanske vinregionen vi først og fremst forbinder med gode, røde viner – Rioja. Vinen bak luke nr. 1 i VinPuls Julekalender 2023 viser at Rioja også har sine hvite druer, og etter hvert har de fått et godt grep om hvitvinene sine, laget først og fremst på druen viura, mest kjent under navnet macabeo i andre regioner. Opprinnelsen kan dog være fra Midt-Østen.
Bodegas Muga er vinhuset som står bak store røde viner som Prado Enea, Torre Muga og Aro. Dessuten er det få Rioja-vinhus som lager så gode «value for money»-viner innen Crianza, Reserva og Gran Reserva-kategoriene som Bodegas Muga.
Og så har de denne hvitvinen som på en god måte dokumenterer at Rioja har klart å skape en egen stil innen hvite viner, der viura-druen både får lang skallkontakt, gjæres på eikefat og i tillegg lagres på bunnfall i tre måneder med battonage (omrøring). Her blendes 90% viura med 6% malvasia og 4% garnacha blanca. Det har gitt en vin med en dybde og rikhet som gjør den velegnet til mye forskjellig mat, spanske spekemat naturligvis, men også grillet skalldyr og smaksrike fiskeretter. Aromaer i retning av moden sitrusfrukt, fersken, krydder og fat. Kompleks, men også med sin friskhet.
Vinhuset Muga ble etablert i landsbyen Villalba de Rioja i 1932. Men familiene bak var ingen nykommere i vinbransjen, de hadde solide tradisjoner innen vin å vise til. Grunnleggerne, ekteparet Isaac Muga Martinez og Aurora Caño, hadde nemlig forfedre som hadde satt sine tydelige fotavtrykk i spansk vinhistorie.
Bestefar til Isaac, Antonio Muga, hadde drevet med salg av vin i bulk til Frankrike under phylloxera-pandemien på slutten av 1800-tallet, mens far til Aurora, Jorge Caño, var grunnlegger av berømte Bodegas La Rioja Alta i 1890.
Isaac og Aurora startet under kummerlige kår, der vinene både ble laget og solgt i ett og samme lokale, i en underjordisk kjeller. Først i 1968 fikk de muligheten til å lage vin i egne, store lokaler, etter at familien hadde kjøpt en eiendom i det berømte kvartalet Barrio de la Estación i nærheten av jernbanestasjonen i byen Haro, som regnes som selve «vinhovedstaden» i Rioja.
Isaac døde dessverre allerede året etterpå, så det ble barna Manuel, Isabel og Isaac junior som måtte føre livsverket hans videre.
Og det klarte de på en utmerket måte. Den gangen hadde firmaet 500 eikefat i kjelleren, i dag har Bodegas Muga 10 000 eikefat, både av fransk og amerikansk eik. Og fatene er laget ved vinhusets eget bødtkerverksted. Muga er faktisk det eneste Rioja-huset som har både har sin egen «maestro cubero» og tre tønnemakere.
Dagens anlegg er både bygget ut og oppgradert siden 1968. Totalt har de nå 25 000 kvm under tak, inkludert landemerket Torre Muga som sto ferdigbygget i 1996. Dette tårnet har gitt navn til vinen Torre Muga, som kom i sin første utgave med 1991-årgangen. Det er en såkalt «moderne» Rioja, med elegante, solide og dype fruktaromaer, mens den andre nykommeren, ved navn Aro, er en mer robust og heftig vin, men svært fruktdrevet den også.