Vossevangen best på vin i Norge

Norges beste vinkart befinner seg fortsatt langt utenfor hovedstaden. Ingen gjør Park Hotel Vossevangen rangen stridig, mener juryen som fredag kåret Norges beste vinkart.

Norsk Vinkelnerforening har gjennom flere år jobbet for å få i gang en årlig kåring av Norges beste vinkart. I 2018 ble det innledet et samarbeid med KapitalVin og Hegnar Media og den første årlige kåringen av Norges Beste Vinkart ble gjennomført under KapitalVins vinmesse, ToppHvitt, på DoGa i Oslo fredag 27. April.

Vant også i 2003

Park Hotel Vossevangen har Norges beste vinliste – fortsatt. Hotellet vant ogspå forrige gang en slik kpring ble gjort, i 2003. Foto: Park Hotel Vossevangen

Park Hotel Vossevangen har i flere tiår utmerket seg med en vinliste mange reiser langt for å oppleve. Da Aperitif tidlig på 2000-tallet hadde en lignende kåring var det også Park Vossevangen som gikk til topps.

Den gangen var Merete Bø, i dag vinjournalist i Dagens Næringsliv, sommelier ved Vossevangen. Hun forteller til VinPuls at man allerede den gangen (i 2003) hadde rundt 4500 forskjellige viner på vinkartet, noen av dem riktig gamle årganger av meget berømte vinhus.

Vinansvarlig og sommelier på Vossevangen, Francesco Marzola mottok premien som ble delt ut av Jon Trygve Hegnar fra KapitalVin. Foto: Preben Torgalsboen

Vinkart fra hele landet ble sendt inn, inspisert og bedømt av en uavhengig jury. Med et nøye gjennomarbeidet konsept og et godt utarbeidet poengsystem ble finalister plukket ut og besøkt. Til slutt var det Park Hotel Vossevangen som stakk av med den gjeveste hovedprisen,  mens vinnerne i de andre kategoriene ble:

Beste ”lille” vinkart/ Sjarmørkart:  Tranen, Oslo
Beste champagne/ musserende vinkart: Skigaarden, Hemsedal
Beste vinkart på glass: Territoriet, Oslo
Byens beste: Lysebu, Oslo
Folkets favoritt: Vintage Kitchen, Oslo

Folkets favoritt er ikke valgt av juryen men ble valgt gjennom en avstemning på nett der folket kunne stemme på en av kandidatene.

Har ryddet opp i kjelleren

Om vinneren sier juryen:
For denne kåringen har juryen ikke bare lagt vekt på antall flasker vin, men mer at vinkartet skal inneholde viner av høy kvalitet; vise bredde der alle av verdens viktige vindistrikter er representert; inneholde flere vinmarker fra et område; presentere flere årganger fra en produsent og vinmark; ha en stor andel viner som er modne; vise en ryddig oppstilling av produsenter, vinmarker og viner; at vinene serveres på en vinfaglig korrekt måte og ikke minst levere alt dette til en gunstig og lite spekulativ pris.
Legger man alle vinflaskene i kjelleren etter hverandre så vil det tilsvare avstanden fra Oslo til Sandvika. Alt dette som et resultat av ukentlige innkjøp av vin siden eieren overtok stedet i 1979. Mens kjelleren tidligere var preget av fullstendig kaos har en ny vinansvarlig ryddet opp og systematisert innholdet slik at man slipper å plukke flasker med fiskestang.
Skulle man ønske at noe var bedre så måtte det være at kjøkkenet sto i forhold til vinlisten samt at hotellet lå mer sentralt – det siste har dog vært til stor hjelp for å opprettholde utvalget på vinkartet.

Juryen for 2018 har bestått av:
Rune Rake (juryleder)
Pontus Dahlstrøm (Kolonialen Oslo, tidligere Maaemo)
Monika Wessel (Vinmonopolet)
Tone Veseth (Vinmonopolet)