Weinerts grunnlegger er gått bort

En av Argentinas viktigste aktører på det internasjonale vinmarkedet, brasilianske Bernardo C. Weinert, er gått bort nærmere 90 år gammel, etter kort tids sykdom. Han etablerte Bodegas y Cavas de Weinert da han i 1975 kjøpte et nedlagt spanskættet vinhus i Mendoza. Ved hjelp av den franske vinskaperen Jean Cretinand skapte Weinert unike viner allerede etter noen få år i bransjen.

Av Ulf Dalheim, publisert 29. september 2021

Hans første årgang kom i 1976, og året etter lanserte han Weinert Malbec Estrella 1977 som i ettertid er blitt en ikonisk vin fra Argentina. Da den tidligere transportentreprenøren, oppvokst i Brasil, men med tyske aner, startet i vinbransjen, hadde han ett mål og ett motto. Målet var å skape noen av verdens beste viner. Mottoet var: «Så lenge du har din egen filosofi og holder den gjennom årene, er du på rett vei».

Gjorde omfattende studier av Mendoza

VinPuls har besøkt Bodegas y Cavas de Weinert to ganger. Den siste gangen var da en gruppe på 27 VinPuls-medlemmer i 2017 reiste verden rundt for å jakte på den aller beste vinen (les om turen i boka: «Jakten på den gode vin. Jorda Rundt på 27 dager» – Communicatio Forlag). Da fikk vi æren av å smake den helt spesielle 1977-årgangen, sammen med husets vinmaker, sveitsiske Hubert Weber. I løpet av de 46 årene som er gått siden Bernardo etablerte vinhuset har Weinert kun hatt to sjefsvinmakere. Hubert Weber har hatt ansvaret siden 1998.

Før Bernardo C Weinert satte i gang vinprosjektet sitt i Argentina gjennomførte han omfattende studier av området rundt Mendoza; klima, jordsmonn, vinstokker. I underområdet Lujon de Cuyo fant han akkurat det han lette etter. Filosofien da druene var høstet var å bruke tid, både under selve produksjonen, men ikke minst når vinene var laget. Hos Weinert lagres de fortsatt i mange år i kjempestore, eldgamle fat – fra 50-100 år gamle. Årsproduksjonen er på 4-500 000 flasker, og det ligger alltid 6-7 forskjellige årganger lagret i kjelleren.

Hadde hemmelig gang fra kjøkken til vinkjeller

Bernardo C Weinert fotografert i sin vinkjeller i1998 med en flaske Cabernet Sauvignon 1976, som var den første årgangen som ble laget ved Bodegas y Cavas de Weinert i Mendoza i Argentina. Foto: UD

Jeg hadde den store glede og ære å bli invitert hjem til Bernado C. Weinert og hans frue første gangen jeg besøkte Mendoza, i 1998. Etter en omvisning på anlegget satt vi om kvelden på kjøkkenet deres i det store «slottet» han hadde kjøpt etter spanske immigranter. De hadde drevet med vin på denne eiendommen fra 1890 til 1920, men da Weinert kjøpte det i 1975 hadde det ikke vært i bruk i mange tiår.

Tilbake til besøket i 1998: Plutselig spør Bernardo meg om jeg vil bli med ned i kjelleren hans og finne frem en gammel årgang. Jeg svarte selvfølgelig ja, og fikk da se at Bernardo åpnet en luke i kjøkkengulvet. Så klatret vi ned en stige og gikk gjennom en nærmere 100 meter lang underjordisk gang frem til vinkjelleren der eldre årganger lå lagret. Vi endte opp med å smake på en Cabernet Sauvignon 1976, altså den første årgangen som ble produsert ved vinhuset. Jeg husker ennå farven, duften og smaken…

Jeg minnes Bernardo C. Weinert som en rolig, stille gentleman. Han var kompromissløs på kvalitet, og lot seg ikke rive med av alle som snakket om at det var viktig å lage mer moderne viner. Han hadde Bordeaux som forbilde, og ville at vinene fra Bodegas Y Caves de Weinert skulle tåle å bli sammenlignet med de aller beste franske. Få kjellere i verden har såp mange og så store gamle fat som Weinert. Det trenger man når vinene skal få hvile og utvikle seg over mange år.

Norge et viktig marked for Weinert

Norge er sammen med USA og Storbritannia det viktigste markedet for Weinerts viner. Den røde Weinert Carrascal har gjennom en årrekke vært regnet som ett av de aller beste kjøp under 200 kroner på Vinmonopolet. Den er nå inne med 2018-årgangen. Blant de absolutt beste kjøpene på Polet akkurat nå er også en annen av Weinerts viner, magnumutgaven av Malbec 2012, som selges for kun 339,90 kroner. Flere eldre Weinert-årganger er også tilgjengelig, som Cabernet Sauvignon 2010, Merlot 2011, Gran Vino 2011 og Malbec 2012.

Bodegas y Cavas de Weinert drives i dag av datteren Iduna Weinert. Bernarado C. Weinerts to andre barn, sønnene Bruno og André, er ikke lenger engasjert i den daglige driften. Iduna Weinert har sendt ut følgende melding etter et faren døde tirsdag:

«Det er med dyp smerte vi kommuniserer avgangen til vår grunnlegger Don Bernado C. Han var en transportentreprenør som oppdaget Mendoza gjennom sin lidenskap til vin og som klarte å lage viner som nå anerkjennes over hele verden. Arven hans vil alltid være tilstede på veien fremover, en vei hvor vi respekterer en av hans viktigste læresetninger til oss: ′′ Så lenge du har din egen filosofi, og holder den gjennom årene, er du på rett vei».

Iduna Weinert (t.v.) sammen med sin far Bernardo C Weinert og sin yngre bror André Weinert. Foto: Weinert

Petter Wulff hos den norske importøren Momentum Wines skriver på Facebook følgende om Bernardo Weinert:

Det er med stor sorg vi er blitt kjent ned at Don Bernardo, grunnlegger av Bodega y Cavas de Weinert, gikk bort i går. Han var en stor visjonær, tenkte stort og skapte store viner. Hans første årgang, 1977, er blitt en ikonvin. For meg ble han en god venn. Hvil i fred Don Bernardo og lys som den sterkeste Estrella“.