Whiskey ved Himmelporten – og på Polet

Bob Dylan har rundet 80 år, og det markeres på mange ulike måter verden over. Her hjemme får vi en hyldningskonsert holdt denne uken TV-sendt til høsten, med kremen av norske toppartister på plass. For de som liker whiskey, kan vi fortelle om hans whiskey-prosjekt “Heaven´s Door”, som spiller på hans mest kjente låt “Knocking on Heaven’s Door”. Heaven Door’s Rye Whiskey er nå lansert på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 26. mai 2021

Bak whiskey-lanseringen står Spirits Investment Partners (SIP). De kontaktet Bob Dylan da de hørte at han hadde søkt om å registrere “Bootleg Whiskey” som et eget varemerke. Etter at de delte sin visjon for hvilke egenskaper whiskeyen skulle representere, mente visstnok Dylan at SIP var den perfekte partneren for prosjektet hans. Samarbeidet resulterte i Heaven’s Door, en prisvinnende serie med amerikanske whiskeyer. Flaskedesignet er inspirert av Dylans særegne smijernsporter, og synliggjør sammenhengen mellom kunst og håndverk.

Her i Norge er det Rebel Spirits som står bak importen av Dylan-whiskey.

“Porten og det negative rommet i en komposisjon appellerer til meg. En port kan være lukket men likevel la årstider og vind passere. En port kan stenge deg ute eller stenge deg inne. I en forstand utgjør det ingen forskjell.”

Bob Dylan
Bob Dylan i verkstedet sitt.

Bygger destilleri i Nashville

Heaven’s Door planlegger både nytt destilleri og hovedkvarter i den amerikanske byen Nashville, som er delstatshovedstad i Tennessee. Dette er en stat med lange tradisjoner både innenfor musikk og whiskey. Bob Dylan har også mange bånd til Nashville. Hele fire av hans album er spilt inn i denne byen.

Hver av de tre Heaven’s Door Whiskey flaskene prydes av Bob Dylans egne kunstverk, nemlig smijernsporter han har laget i sitt eget verksted.

Heaven´s Door Straight Rye Whiskey modnes 6 år på nybrent amerikanske eikefat. Her bryter de tradisjonen og lagrer whiskyen videre 6 måneder på fransk eik fra Vosges, og med denne unike og eiendommelige finishen får whiskey et bløtere og mer særegent preg enn mange andre ryes.

Det var i 1973 at Bob Dylan skrev sangen “Knocking on Heaven’s Door”, til filmen «Pat Garret and Billy the Kid». Sangen har blitt spilt inn hundrevis av ganger, med artister fra Guns ‘n’ Roses til Warren Zevon, Roger Waters, Bryan Ferry og Eric Clapton. Snart 50 år senere er Bob Dylan fortsatt i full vigør og spiller rundt 100 konserter i året på endeløse turneer over hele verden. I en alder av 80 år er Dylan mer relevant enn noensinne. I 2016 fikk han Nobelprisen i litteratur og fjorårets album «Rough and Rowdy Ways» toppet hitlistene i mange land.