Wongraven to the world

Satyricon-musikeren Sigurd Wongraven har solgt 90 prosent av aksjene i sitt vinselskap til Vingruppen/Arcus. Nå skal vinene hans lanseres internasjonalt.

Det var E24 som først brakte nyheten. Ifølge nettavisen skal Wongraven fortsette å lage vin for Wongraven Wines. Musikeren har hatt stor suksess med sine viner, som er blendet hos forskjellige produsenter i Italia, Tyskland og Frankrike. Da han startet innen vin ble de første vinene laget i samarbeid med den kjente winemakeren Luca Roagna i Piemonte.

Sigurd Wongraven, med trønderske aner (Overhalla), lanserte sine første viner i 2010, fra Piemonte i Italia, og hadde umiddelbart stor suksess. Wongraven Wines har siden 2014 vært distribuert i Norge av Vingruppen/Arcus som altså nå kjøper 90 prosent av selskapet.

Ifølge en pressemelding sendt ut tirsdag i denne uken, skal dette samarbeidet fortsette, og vinen skal fremover lanseres i nye markeder, også internasjonalt.

– Jeg har jobbet lenge med å finne løsninger for Wongraven Wines internasjonalt. Dette har vært verdens mest overmodne prosjekt, men det har tatt tid å få på plass et partnerskap som kan tilrettelegge for det. Målet er at Wongraven Wines sine viner skal være tilgjengelig der god vin selges internasjonalt, sier Wongraven til E24.

Wongraven forteller videre at selskapet tidligere har solgt noe til USA og Sverige, og at det hender noen flasker går via partnere til restauranter i Italia og Tyskland.

– Nå blir det i stedet en helhetlig satsing. Det fremste fokuset i 2020 vil være å komme skikkelig i gang i Sverige, men vi skal selge vin i hele verden etter hvert, forteller Wongraven.

Han ser for seg at Wongraven Alleanza Langhe Rosso og Wongraven Morgenstern Riesling er viner som man vil prioritere å komme i gang med, i hele Norden og kanskje også Tyskland. Så, er det selvsagt en ambisjon å fortsette å gjøre det bra i Norge, understreker Wongraven.

Til Adresseavisen i 2012 uttalte Wongraven følgende om sin vinproduksjon, rett etter at han hadde lansert sin første champagne:

–Jeg ville ikke lage vin for rockemusikere og hipsters. Men det er en bonus hvis de som vet hva jeg gjør innen musikk også følger med på det jeg gjør innen vin. Rockemusikere bør jo snart gå lei av å drikke Jack Daniels.

E24 har også spurt Sigurd Wongraven om hans rolle fremover:

Sigurd Wongraven for noen år tilbake, da han hadde lansert sine første vinserier, røde viner fra Piemonte og musserende fra Champagne.

– Jeg skal først og fremst lage vin sammen med partnerne våre, slik jeg alltid har gjort. Det er det viktigste. Ellers så kommer jeg til å holde vinsmakinger for private og bedrifter som før.

Sigurd Wongraven har lenge jobbet med et bokprosjekt om vin, men dette er foreløpig ikke fullført. I tillegg kan Wongraven røpe at han siden 2014 har jobbet for å få til et godt prosjekt for øl.

– Nå har jeg et apparat i ryggen som styrker den muligheten veldig. Jeg har allerede laget to nye Barolo viner hvorav den første, Wongraven Barolo Silver 2016, kommer til påske.

Salget har mer enn firedoblet seg siden 2015, og de siste 12 månedene har Vinmonopolet solgt nærmere 1 million liter vin fra Wongraven.

Merket er dermed det tiende største i det norske markedet, står det videre i meldingen.

Symposium Wines vil også fortsette å være ansvarlig for salg av
merke i Norge. Som en del av avtalen kjøper Vingruppen 90 prosent av selskapet Wongraven Wines AS.

Wongravens portefølje inkluderer vintypen Wongraven Morgenstern Riesling, Wongraven Alleanza Langhe Rosso og Wongraven Champagne. Han blander vinen selv, og jobber med vinprodusentene både på vindyrking og vinifikasjon, står det videre i pressemeldingen.

Wongraven vil overfor E24 ikke kommentere kjøpssummen.

Ifølge Finansavisen oppnådde Wongraven Wines i fjor et resultat før skatt på 3,2 millioner kroner av en omsetning på 4,4 millioner. Wongraven ble tilgodesett med et utbytte på 3 millioner.

(Publisert 4.12.2019)