.

Den store VinPuls juledrikke-guiden

.

Julehøytiden byr på mange muligheter for gode opplevelser på mat- og drikkefronten. Selve tilberedningen av det du skal servere gjestene på tallerken må du stå for selv, men du skal slippe å bekymre deg for hva du skal servere i glasset, for her kommer en store VinPuls-guiden for julen 2020:

Av Ulf Dalheim, publisert 15. desember 2020

Offisiell statistikk tilsier at over halvparten av oss på julaften kommer til å jakte på sprø spor på ribba. Som en god nummer to blant julematfavorittene finner vi pinnekjøtt (ca 30%). De resterende fordeler seg mellom lutefisk, juletorsk, kveite, svinestek, kalkun, and – eller pizza! I økende grad er det også noen som velger å servere vegetar eller vegansk, men fortsatt ikke flere enn 2-3 prosent.

VinPuls har den siste tiden testet ut en rekke variuanter av vin og annen drikke til tradisjonelle juleretter. Nå serverer vi deg den store VinPuls-guiden til godt drikke i julen 2020! Foto: UD

Mye godt alkoholfritt også

Hva vi drikker til maten er muligens enda mer variert, selv om øl og akevitt fortsatt settes frem på bordet i svært mange hjem. Husk også, midt oppe i alle gode råd om hva du skal velge av øl eller vin, at de alkoholfrie alternativene er blitt stadig flere, og at kvaliteten bare blir bedre og bedre. Fra alkoholfritt juleøl via fruktjuice/eplemost til f.eks. en blanding av eplemost med alkoholfritt juleøl eller vørterøl. Prøv det, da vel!

Sjekk også VinPuls-testen av butikkjuleøl:

VinPuls-juryen har kårets årets beste sterke juleøl:

Dette er årets beste juleakevitter:

Her er VinPuls-guiden til godt drikke til de forskjellige matvariantene vi forbereder oss på til å servere i løpet av juledagene:

NB! VinPuls-tipsene tar utgangspunkt i hva du kan finne i basisutvalget på Vinmonopolet, så varenr. som oppgis gjelder Polet.

Drikkevalg til ribbemåltidet

Har du bra råd og elsker gode bobler, så skal du naturligvis satse på en flott champagne. En test vi gjennomførte med hele familien som «smaksjury» for noen år tilbake, endte opp med at selv ølentusiasten ba om å få bobler i glasset. Vi hadde satt frem champagne, crémant, cava, varianter av hvitvin og røde viner og samt juleøl. Den soleklare vinneren ble champagne, med de mer rimelige, musserende variantene (crémant og cava) som et klart alternativ om julegaveinnkjøpene har gjort for stort inngrep i pengebeholdningen.

Champagne (rimelig)
A. D. Coutelas Louis Victor Solera Brut (kr. 399,90 – varenr. 2256201)
Champagne (litt kostbar)
Pol Roger Brut Vintage 2013 (kr. 625,00 – varenr. 256101)

Hvitvin (riesling)
Wongraven Morgenstern Riesling 2019 (kr. 174,90 – varenr. 175401)
Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2019 (kr. 339,90 – varenr. 12128001)

Andre hvite muligheter
Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2019 (kr. 175,00 – varenr. 3665701)
La Varenne du Poirier 2018 (kr. 269,90 – varenr. 11296001)

Røde viner
Rancho Alexander Russian River Pinot Noir 2019 (kr. 209,90 – varenr. 11127001)
Jean Paul Brun Fleurie 2018 (kr. 289,90 – varenr. 1097801)

Øl (sterkøl)
Færder Gull, Røkelse og Myrra (3-pack – 3x33cl) (kr. 190,00 – varenr.6393908)

Alkoholfritt
Edel Eplemost Gravenstein (kr. 57,40 – kr. 1486301)

Gode drikkevalg til pinnekjøtt

Igjen vil champagne være et godt valg. Det viktige å tenke på her er at retten inneholder både mye fett og mye salt, så munnen trenger en «renselsesprosess» underveis i måltidet. Akkurat det sørger friske musserende viner for.

Men du kan godt være litt utradisjonell og en smule original her, og servere musserende fra andre steder enn Champagne. En crémant fra Jura, en tysk sekt eller en engelsk sparkling kan gjerne stå på handlelisten din hvis pinnekjøtt er julemåltidet.

Ønsker du en hvitvin, så bør det være en litt utviklet versjon, helst med noe eikelagring. Og så kan jeg glede rødvinselskere med at de godt kan forlange å få servert rødvin til pinnekjøttet. Da kan valget står mellom en spansk Rioja eller en italiensk Barbera d’Asti.

Musserende
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut (kr. 199,90 – varenr. 2197401)
BurkhardtSchür Blanc de Noirs Brut (kr. 369,00 – varenr. 12243901)
Gusbourne Blanc de Blancs 2015 (kr. 400,00 – varenr. 11756101)

Røde viner
Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2019 (kr. 155,00 – varenr. 4992201)
Izadi Reserva 2016 (kr. 189,90 – varenr. 4599501)

Hvitvin
Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2019 (kr. 339,00 – varenr. 1966201)

Øl
Dahls Juleøl 2020 (kr. 41,00 – varenr 6817202)

Alkoholfritt
Aass Uten Juleøl (kr. 12,00 – varenr. 10489302)

Dette kan du velge til juletorsken

Her trenger du ikke tenke på hverken musserende drikke eller en syrlig hvitvin laget på riesling-druen. For husk at torsk er en mager fisk. Det som gjelder her er saftighet og myke tanniner hvis du velger rødt, og noe fylde med friskhet om du går for hvitt i glasset.

Noen av de beste fisk- og skalldyr/sjømat-viner synes jeg kommer fra Loire-dalen, mer spesielt fra kystområdet som leverer både østers og blåskjell, i tillegg til flotte viner naturligvis, nemlig Muscadet Sèvre et Maine. Vinene derfra er laget på druen muscadet, som også er kjent under navnet melon de bourgogne. Hverken vinen eller druen har noe med den langt mer kjente druen muskatell å gjøre! Når det står «sur Lie» på etikettene, betyr det at vinen dessuten har hatt lagring på bunnfall, noe som gir den mer rikhet og dybde.

Men det finnes viner fra andre land og regioner, både hvite og røde, som kan passe fint til et godt torskemåltid.

Hvite viner
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018 (kr. 154,90 – varenr. 8055001)
Gérard Duplessis Chablis 1er Cru Fourchaume 2018 (kr. 369,90 – varenr. 5959001)

Rødvin
Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018 (kr. 179,90 – varenr. 3468801)
Occhipinti SP 68 Rosso 2019 (kr. 250,00 – varenr. 5873201)

Øl
Klostergården Saison (kr. 77,60 – varenr. 2258102)

Alkoholfritt
Erdinger Alkoholfrei (kr. 28,20 – varenr. 6395702)

Mange muligheter også til lutefisk

Jeg har hørt mange «ville» historier om vinvalg til lutefisk. Ja, til og med at noen har forsøkt med den knallsøte og eksklusive dessertvinen Sauternes. Det du først må ta stilling til, er hva slags tilbehør som følger lutefisken. I seg selv er jo ikke fisken spesielt smaksterk, det er lukta som dominerer. Så da blir drikkevalget mer bestemt av som skal serveres til – som bacon, ertestuing, brunost, sirup, sennep, hvit saus osv.

Fisk og hvitvin vil være et naturlig valg. Men det kan også være en hvit musserende, og gjerne en crémant. Går du for en stille hvitvin, kan du se i retning av Tyskland eller Østerrike, mot viner på druene riesling eller grüner veltliner. Sistnevnte drue gjør ofte en super jobb i følge med mange forskjellige matretter.

Rødvin? Tja, det ville ikke vært mitt første valg. Men må du absolutt servere rødvin til en gjest som ikke vil drikke noe annet enn rødt, så velg en saftig, fruktig vin med minst mulig syre og tanniner, og i hvert fall ikke en vin som har vært eikelagret.

Øl? Naturligvis, øl vil garantert være en fin match her. Alt fra Kinn Slåtteøl til en belgisk blond.

Musserende
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (kr. 189,90 – varenr. 1049101)
Charles Heidsieck Brut Réserve (kr. 459,90 – varenr. 3761801)

Hvite viner
Dönnhoff Riesling Trocken 2020 (kr. 140,00 – varenr. 6370701)
Mariengarten Grüner Veltliner Steinfeder 2019 (kr. 164,90 – varenr. 11950801)

Rødvin
Cavalchina Bardolino 2019 (kr. 149,90 – varenr. 4583801)

Øl

Lindheim Ølkompani Kwit (kr. 28,20 – varenr. 6395702)

Alkoholfritt
Fjordfolk Boblemost (kr. 36,60 – varenr. 10706002)

Annen tradisjonsrik julemat

Rakfisk, gravlaks, røykt laks/ørret, kveite, kalkun eller and

Hvite viner
Rakfisk/gravlaks:
Gentil Hugel 2018 (kr. 159,50 – varenr. 3453301)
Trimbach Gewurztraminer 2017 (kr. 224,90 – varenr. 789301)Henri Røykalaks/ørret:
Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2019 (kr. 239,90 – varenr. 74301)
Louis Jadot Chablis 2019 (kr. 239,90 – varenr. 5695301)
Kveite:
TributChablis 2016 (kr. 312,00 – varenr. 3185101)
Kalkun:
Santiago 1541 Cinsault Gran Reserva 2019 (kr. 179,40, varenr. 12267801 
And:
Produttori del Barbaresco 2017 (kr. 389,90 – varenr. 3190601)

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.