Gull til Fedje-destilleri i London

Det Fedje-baserte destilleriet Feddie Ocean Distillery. med kun kvinnelige aksjonærer, har kapret sin første store internasjonale anerkjennelse. Mandag 12. April ble deres Nine Sisters Ocean Gin tildelt gullmedalje i London Spirits Competition.

Av Ulf Dalheim, publisert 13. April 2021

Det er ekstra gjevt for gründerne bak Feddie Ocean Distillery at det er selveste gin’ens hjemland som har talt. Og det vekker oppsikt internasjonalt at det kun er kvinner som står bak destilleriet. Nå er det faktisk hele 111 kvinnelige aksjonærer på eiersiden i selskapet.

Les hva VinPuls skrev om Feddie Ocean Distillery i oktober 2020, og om deres mål om å lage verdens beste whisky:

Og bare åtte måneder etter lansering på det norske markedet høstet gin’en fra Fedje anerkjennelse fra eksperter nasjonalt og internasjonalt. Gullmedaljen i London mandag er den første medalje av edleste metall til Nine Sisters Ocean Gin. Gullet var det eneste av edleste sort som gikk til Norge. eneste norske gullmedalje. Den oppnådde hele 90 poeng av juryen. Harahorn fra Det Norske Brenneri fikk sølv med 80 poeng og Herbarium fra Berentsen fikk bronse med 71 poeng.

Therese Storebø Østervold, også kalt Tessie, er destillatør ved Feddie Ocean Distillery. I hektiske arbeidsperioder bor hun i en campingvogn i et lagerlokale ved destilleriet.

-Stolt er ikke dekkende, vi er takknemlig, opprømt og hoppende glade for kresne ganers ekspertvurderinger og kåringen i London Spirits Competition mandag. Og det er bare en uke siden vi ble omtalt som en av Norges 10 beste gin i Dagbladet, med vår flaske på forsiden, sier gin-destillatør Therese Storebø Østervold i en pressemelding.

Og fortsetter: Superflinke folk, vilter galskap og veldig mye moro har gitt oss en solid kickstart med Nine Sisters Ocean Gin av høy, økologisk kvalitet.

Gründer og initiativtaker til destilleriet er Anne Koppang. Hun bygget opp de suksessfulle restaurantkjedene Druen og Olivia, og sto bak steder som Druen, Brukbar, Barmuda, Tre Kråker og Pizza & Sånt på Torvet og på Solsiden i Trondheim.

Navnet på gin’en er hentet fra norrøn mytologi. Fra jotun Ægir, bror av vinden og ilden, og kjæreste med Ran som visstnok fisket opp druknede sjømenn i garnet sitt. Sammen hadde Ægir og Ran ni døtre, som var bølgene, derfor navnet og tegningen på etiketten.

Om London Spirits Competition

London Spirits Competition ble arrangert for femte gang I år. Juryen består av velrenommerte bartendere, barsjefer og mixologer, derfor rangeres denne konkurransen høyt blant bartendere og restaurantfolk. London Sprits Competition har hovedfokus på det europeiske markedet, men destillerier fra hele verden er godt representert og konkurransen er hard. Nine Sisters Ocean Gin vant eneste norske gullmedalje.

Om Feddie Ocean Distillery

Feddie Ocean Distillery er et lite, men modig voksende destilleri i havgapet på øya Fedje, nordvest for Bergen. Etablert våren 2020 og gin er det første produktet i det norske markedet. Unikt med selskapet er 100 % kvinnelige investorer. Feddie kombinerer destinasjonsutvikling, lek og spektakulære hotellplaner med destillerivirksomhet og skyhøye ambisjoner for kvalitet på alle produkter. Whisky er både drøm og mål, de første flaskene er klare for markedet først i 2023. Feddie henter inspirasjon fra naturen og havets mytologi, har verdivalg i ryggmargen og lanserte landets første økologiske gin i det norske markedet.