Riojas hvite juveler

Rioja har siden 70-tallet vært nordmenns favoritt nr. 1 blant spanske rødviner. Nå får andre områder, som Ribera del Duero, Priorat og flere av de mindre DO’ene i Galicia stor oppmerksomhet. Da svarer Rioja overraskende nok med sine mindre kjente, men svært interessante og unike hvite viner.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. juni 2020

De har for så vidt vært der lenge, hvitvinene betegnet som Rioja Blanco. Produsenter som Lopez de Heredia (Viña Tondonia), Compañía Vinícola del Norte de España (Cune) og Marques de Murrieta har nærmest kultstatus for sine hvite viner laget på lokale druer som viura (også kjent som macabeo i bl.a. cava-land), malvasia de rioja, turruntés de rioja og garnacha blanco. I den senere tid har vi også fått hvitviner på tempranillo blanco og maturana blanco. Viura er hoveddruen i de fleste blendene.

Kun 5-10% hvite druer i Rioja

Vinmarkene i Rioja er i utgangspunktet beplantet med rødvinsdruene tempranillo, garnacha tinta, mazuelo (cariñena) og graciano. De hvite druene utgjør kun 5-10 prosent av totalproduksjonen, men 20 prosent av inntjeningen.

Les om det unge Rioja-vinhuset Mendieta Osaba Wines:

Det indikerer at Riojas hvite viner er høyt skattet – og priset. Og at spanske hvitviner, i likhet med trenden i resten av verden, blir stadig mer etterspurt og verdsatte.

Viura-druen gir i utgangspunktet unge, friske, men ofte litt anonyme og nesten kjedelige hvitviner. Det er mye billig og uinteressant viura på markedet. Med litt større konsentrasjon får vi viner med en pen sitrussnert, med smak av sitronskall, honningmelon, urter og kalkmineraler.

Stjernene har lang fatlagring

Men de virkelige spennende utgavene av Rioja Blanco er vinene som har vært lagret i dype kjellere i årevis, på både barriques og store, gamle eikefat og derigjennom har utviklet nøtteaktige, oksidative aromaer.

Det er ikke noe problem for disse vinene å lagre 7-15 år, i noen tilfeller så lenge som 25-30 år. Da har de en nærmest oljet stil, og smaker av jordsmonn, hasselnøtter, grillet ananas, praliners, kandisert frukt, mineraler og – naturligvis – fat.

Som ved de røde vinene er det strenge krav til klassifisering av hvit Rioja. Joven er de ukompliserte, friske og lette utgavene som kommer på markedet innen 15 måneder etter at druene er plukket. Crianza krever tolv måneders lagring, hvorav seks måneder på fat. Reserva-vinene har 24 måneders lagring, minst seks måneder på fat, mens Gran Reserva har minst 48 måneder på baken, men gjerne mye mer enn det. Også her er kravet minst seks måneders fatlagring. Ofte kan du gange det opp mye.

Kommer viura fra Midt-Østen?

Viura-druen er utenom Rioja kjent som macabeo. Spanjolene har gjort den til sin egen drue, men den kan ha hatt sin opprinnelse i Midt-Østen. Muligens er det derfor noen av vinene kan minne om hvite fra Libanon. Kanskje den er i slekt med druene obaideh eller merwah som libanesiske Château Musar bruker i sin hvite med lang lagring?

I Frankrike brukes macabeo en del i hvite viner i Languedoc-Roussillion opp mot Pyreneene.

Les om Bodegas Conde Valdemar som oppdaget tempranillo blanco:

Det har vært dyrket vindruer i Rioja i minst 1000 år. Da de første pilegrimer gikk «Camino de Santiago» fra Frankrike til Santiago de Compostela nordvest i Spania, ble det anlagt klostre og plantet vindruer langs traseen. En av rutene i dag går rett fra Bordeaux, en annen fra Limosin-skogen hvor eiketrærne til vinfatene dyrkes.

Fat i bruk siden 1780

Bruk av fat, som i dag er svært utbredt, har vært vanlig i Rioja siden Manuel Quintano var den første som tok i bruk fat i 1780. Fra 1850-årene begynte importen av amerikansk eik, som inntil nylig har vært mest brukt i røde Rioja-viner.

På Vinmonopolet finnes i dag 40 hvite Rioja-viner tilgjengelig, mange av dem har enten hatt gjæring på eikefat eller lagring over lengre tid. De mest ettertraktede hvite Rioja-vinene, som Viña Tondonia, kommer bare inn fra tid til annen, og helst som partikjøp eller til spesialbutikkene.

Spektakulært Rioja-landskap,her med den historiske vinbyen Laguardia i bakgrunnen.

Disse vinene bør du prøve

De hvite Rioja-vinene kan brukes til mye forskjellig mat. Sjømat, lyst kjøtt, blåoster, spansk skinke, kremete supper, komplekse salater og røkt fisk eller kjøtt anbefales.

Her er noen hvite Rioja-viner du bør prøve hvis du vil bli kjent med den spesielle Rioja-stilen:

Cune Barrel Fermented Rioja Blanco 2017
Hvitvin
Spania, Rioja
Bestilling – nr. 10788501
Kr. 175,00, 0 – 7 år
Laget på 100 % viura-druer som har ligget med bunnfall i fire måneder på amerikanske eikefat. Syren gjør at den fremstår frisk, med god fedme, og med utviklede aromaer hvor du kjenner toast og smør, nøtter, gule epler og fat. Vil tåle mange år enda, jeg antyder syv år før den begynner å vende nesen hjemover. Denne selges i noen andre markeder som Viña Real Rioja Blanco, et annet av Cunes vinhusnavn. Cune ble etablert i Haro i Rioja i 1879.
Produsent: Cune
Importør: Good Beverages

Conde Valdemar Tempranillo Blanco 2019
Hvitvin
Spania, Rioja
Bestilling – nr.
Kr. 199,90, 0 – 4 år
Tar med denne fordi den er laget på en «nyoppdaget drue», fremdyrket av nettopp Bodegas Cnde Valdemar i 1998, da en rød tempranillo-vinstokk hadde spontanmutert og skapt denne «albino-druen» som høstes tidlig. Valdemar har nå laget ti årganger av denne vinen, som flere andre nå har plukket opp. 9000 flasker laget i 2019. Flott syre, rik og nesten kremet, ganske aromatisk og med god friskhet. En vin med personlighet. 13,5 prosent alkohol.
Produsent: Bodegas Conde Valdemar
Importør: Symposium Wines

Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2016
Hvitvin
Spania, Rioja
Bestilling – nr.
Kr. 225,90, 0 – 6 år
Denne er laget på druer hentet fra tre forskjellige vinmarker, 70% viura, 15% malvasia de rioja og 15% garnacha blanca. De tre druetypene er vinifisert separat, før 12-14 måneders lagring på amerikansk eik. Rik og delikat vin, med tydelig fatpreg. Innslag av friske frukter, blomster, sitrusfrukt, urter, mandler og vanilje.
Produsent: Baron de Ley
Importør: Haugen-Gruppen

Baigorri Fermentado en Barrica Rioja Blanco 2012
Hvitvin
Spania, Rioja
Bestilling -nr.
kr. 271,10, 0 – 10 år
Her er det 90% viura og 10% malvasia. Vinen fikk åtte måneder på fransk eik, on the lees (bunnfall). Druene er hentet fra eldre vinstokker. Preg av moden hvite og gule frukter, bra fedme og dybde, innslag av smør, nøtter, vanilje, urter og milde kryddertoner. Baigorri er et ungt vinhus (2002) med et av Riojas mest moderne anlegg, syv etasjer med naturlig «gravity flow».
Produsent: Bodegas Baigorri
Importør: JP Wines

Marques de Murrieta Capellania 2015
Hvitvin
Spania, Rioja
Bestilling – nr.
Kr. 319,90, 0 – 10 år
Laget på 100 % viura-druer. Enkeltvinmark (Capellania) som ble beplantet i 1945, på 485 m.o.h. Denne har 15 måneder på nye fat. En kompleks, dyp og delikat vin med klare aromaer mot toast, sitronskall, lemon curd, gule epler, nøtter, krydder og vanilje. Murrieta ble etablert i 1852, og har skrevet seg inn i spansk vinhistorie med sin Castillo Ygay-vin som er Spanias første «Château-vin» (en eiendom.
Produsent: Marques de Murrieta
Importør: Optimum Wines