Når lidenskapen vinner

Lykkelig er den som har besteforeldre med flotte vinmarker. Carmen og Juantxu hadde nettopp det. Og da barndomskjærestene giftet seg, var det naturlig å slå sammen pjaltene også på det området. Slik ble ett av Riojas nye, spennende vinhus, Mendieta Osaba Wines, skapt.

Av Ulf Dalheim, publisert 30.april 2020

Carmen Martinez de Osaba hadde slekten sin fra den lille landsbyen Lanciego i Rioja Alavesa. Men hun vokste opp i USA, utdannet seg til advokat, og så vel egentlig for seg at det var i USA hun skulle fortsette å bo. Inntil et nytt sommerbesøk hjem til slektningene i Rioja gjorde at hun innså at det var barndomsforelskelsen Juantxu Mendieta som var det viktigste i livet.

Så hun ble fullt og helt spansk igjen, giftet seg med Juantxu og ga avkall på en eventuell amerikansk karriere som advokat.

Les også: Sør-Afrikas bidynamiske prioneer, Johan Reyneke

Han bare måtte lage vin

Juantxu Mendieta med fire av sine viner. Etikettene har tre engler som flyr på forskjellige måter, samt at flaskene har forskjellig farve på kapselen rundt halsen, for å fortelle hva slags vin som er inne i flasken. Foto: UD

For Juantxu Mendieta har vin og vindruer vært en viktig del av hele hans oppvekst. Det var ikke andre alternativer enn at han en gang måtte lage sine egne viner. Vinmarker har familien hans hatt i mange generasjoner, som tilfellet også er med Carmens familie. Det handlet bare om at muligheten til å etablere et eget vinhus kom. Og det var det altså ekteskapet med Carmen som ordnet opp i.

Som mange andre i Rioja, er det å dyrke og selge vindruer en viktig bigeskjeft i tillegg til det å ha en vanlig jobb. Besteforeldrene til Carmen solgte vindruer til det lokale kooperativet, mens Juantxus far og bestefar gjerne brakte druene til et anlegg i den kjente vinbyen Laguardia og fikk laget egen vin der. Først i 1982 ble det bygget et produksjonsanlegg de kunne bruke i Lanciego, men vinen de produserte ble fortsatt solgt videre – i bulk.

Les også: Kvinner styrer mer og mer i Champagne

Juantxu Mendieta = “Mendi”

Den første vinen som Juantxu kunne sette sitt eget bumerke på ble laget i 2005. Den ble kalt Riolan, som var en forkortelse for Rioja og Lanciego. Senere bestemte han seg for merkenavnet «Mendi», som var kallenavnet han gikk under blant vennene i oppveksten.

Da Juantxu Mendieta og Carmen Martinez de Osaba giftet seg var det naturlig at vinfirmaet fikk navnet Mendita Osaba Wines. Carmen hadde gitt opp sin juristutdannelse, det var nemlig ikke bare å overføre amerikanske eksamener og serrtifiseringer til spanske forhold. Hun tok derfor tilleggsstudier innen økologi og markedsføring. I dag jobber hun hos den kjente Rioja-produsenten Bodegas Valdemar.

Les også: Historien om Rhône-stjernen M.Chapoutier

Carmen og Juantxu fotografert ute i vinmarkene ved vinhuset sammen med døtrene Maya og Nora og hundene Daizy og Mendi. Foto: UDSamtidig ble det også naturlig for ekteparet å få barn, som resulterte i døtrene Maya og Nora. De kommer også for å hilse på når jeg er der på besøk. Og blir med på en vandring i vinmarkene sammen med mamma og pappa og de to hundene Daisy og Mendi

Telmo Rodriguez jaktet på vinmarkene

Vinhuset Mendieta Osaba Wines ligger på en høyde overfor landsbyen Lanciego, med 650 innbyggere og tre barer. I tillegg finner du Spanias eldste olivenoljepresse som fortsatt er i bruk der. Byen er ellers kjent som fødebyen til komponisten Sebastian Iradier Salaverri (1809-1865) som komponerte “La Paloma” og “El Arregito”, sistnevnte brukt som tema for arien “L’amour est un oiseau rebelle” i Georges Bizet-operaen Carmen. “La Paloma” skal sammen med Beatles-klassikeren “Yesterday” være en av de mest innspilte melodiene i verden.

Les også: Historiske Borgogno i Barolo

Utsikten fra vinhuset til Medieta Osaba Wines er formidabel. Fjell, landsbyer og vinmarker i alle retninger. Fra Sierra Cantabria i nord og elva Ebro i sør er det bare fem kilometer, og det er her Juantxu og Carmen har sine ettertraktede vinmarker, 13 hektar totalt. Jordsmonnet og vinstokkene som befinner seg her er blitt veldig etterspurt de siste årene, på grunn av alderen på vinstokkene og kvaliteten på druene som høstes der. Mange unge spanske vinmakere har kastet sine øyne på disse vinmarkene, blant annet Telmo Rodriguez.

-Telmo var på jakt etter en av vinmarkene som tilhørte besteforeldrene mine. Men den skulle jeg ha, så det var uaktuelt. Telmo endte opp med å kjøpe naboeiendommen. Og han leide seg inn hos Carmens søskenbarn for å lage vinen sin. Området der disse vinmarkene ligger er helt spesielt, og blir benevnt som Vasco Negro. Jeg hadde faktisk tenkt å bruke det navnet på vinene mine, men Telmo «stjal» det. Så Vasco Mendieta ble vårt valg, forteller Juantxu.

Håndlagde kvalitetsviner

Sementtanker er viktig for Juantxu Mendieta. Han bruker eikefat veldig forsiktig i alle vinene sine. Her henter han opp tankprøver til meg. Foto: UD

Ekteparet bak Mendieta Obasa Wines legger vekt på at de er et lite familiefirma med håndlagde kvalitetsviner. På sine 13 hektar høster Juantxu Mendieta druene tempranillo (85%), mazuelo (10%) og viura/malvasia (5%). Total produksjon er 80 000 flasker.

Hvitvinen sin har han bare laget i tre år, men har allerede oppnådd å få 90 poeng fra vinskribenten Tim Atkins for sin blend av 50/50% viura og malvasia, lagret 3,5 måneder på ny fransk eik.

-Jeg laget bare ett fat det første året. Alle druene er fra en enkeltvinmark, en såkalt «vinedo singular» som det heter på spansk. Om kveldene rullet jeg ut fatet for å kjøle det ned. 2018-årgangen laget jeg 500 flasker av, fra 2019-årgangen blir det 600 flasker. Hvis jeg bruker druene fra alle vinmarkene mine, kan det maksimalt bli 4500 liter hvitvin, forteller Juantxu.

Vinstokker som er over 70 år

Gamle vinstokker er en viktig del av helheten hos Mendieta Osaba Wines. Foto: UD

Alle vinene kommer fra vinmarker på egen eiendom, og Mendieta Osaba Wines understreker at noen av dem er enkeltdrueviner fra en og samme vinmark. Det er viktig for Juantxu at de reflekterer det helt spesielle «terroir» som vinene kommer fra – les: vinmarken, druene, alderen på vinstokkene, måten vinen lages på og tradisjonene i området. Mange av vinstokkene er over 70 år gamle, få under 30 år, og de vokser i vinmarker på rundt 500-600 m.o.h. All drift i vinmarkene er økologisk.

-Det er mye forskjellig mikroklima her, så alle plots er ulike. Lengst nord gir druematerialet viner som blir mer syrerike, kraftigere og tåler bedre lagring. Druene der har tykkere skall. Ned mot elva Ebro får du druer som gir mer delikate viner, sier Juantxu Mendieta.

Du sitter ikke lenge sammen med Juantxu og vinene hans før du er overbevist om at dette er en vinmaker med «passion», lidenskap og entusiasme. Han ønsker å skape noe helt unikt og egenartet, med sitt eget bumerke. I tillegg til å være oppvokst med vinmarker og vin rundt seg, har han hatt studieopphold i Saint-Émilion og California.

Snakker om vin også i senga om kveldene

Juantxu Mendieta åpner opp en flaske av sin hvitvin som kun lages i noen hundre eksemplarer hvert år. Foto: UD

-Han gjør alt arbeidet i vinmarkene og i vinkjelleren selv. Han er en «one man wonder» som både er eier, bonde og vinmaker. Han fikk interessen for vin inn med morsmelka. Og han lever seg sånn inn i dette at jeg får han ikke til å slutte å snakke om vin selv i senga om kveldene, smiler Carmen.

Da Juantxu laget sine første viner, var det kun såkalte Joven-viner, ungdommelige og fruktpreget, uten eikelagring. Noen av dem sendte han inn til konkurranser, og vant førstepremie! Nå har han flere forskjellige varianter og er klar for enda flere premier.

Fra innkjøringen til vinhuset Mendieta Osaba Wines ved landsbyen Lanciego. Vinmarker omgir vinhuset på alle kanter. Foto: UD

Viner fra Medieta Osaba Wines tilgjengelig i Norge:

Riolanc Crianza 2015
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestilling – nr. 11210501
Kr. 179,90
Lagret 12 måneder på fat. Ikke smakt.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Poder

Mendi by Mendieta Osaba 2016
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget – nr. 11210601
Kr. 209,90
Lagret fem måneder på fat. 75% tempranillo og 15% mazuelo. Ikke smakt i denne årgangen.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Poder

Mendi by Mendieta Osaba Vinedo Singular 2016
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Bestillingsutvalget – nr. 11210801
Kr. 279,90
Enkeltvinmarksvin – Vinedo Singular. Lagret ni måneder på fat. Ikke smakt i denne årgangen.
Produsent: Mendieta Osaba Wines
Importør: Poder

Vinene jeg smakte hos Carmen og Juantxu:

Vascomendi Blanco Vinedos de Altura Viñas Viejas 2018
Hvitvin
Spania, Rioja Alavesa
Laget på viura og malvasia, lagret 3,5 måneder på nye fat. 14 prosent alkohol. Aromaer mot frisk tropisk frukt, blomster og urter. Pent integrert eik, men merkbar. Fra høytliggende vinmarker.

Mendi by Mendieta Osaba 2018
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Hovedvinen fra vinhuset, tappes i ca 53 000 flasker. Fruktig, saftig bærfrukt med smak mot røde bær, bjørnebær og krydder. Mørk på farve, myke tanniner, juicy og tiltalende frukt. Fem måneders fatlagring.

Vascomendi Vinedos de Altura Viñas Viejas 2018
Rødvin
Spania, Rioja Alavesa
Prestisjevinen fra Mendieta Osaba Wines. Kun 1500 flasker produsert. Ni måneder på fat. Igjen er det frukten som får råde. Intens, ren og smakfull, mørk dyprød farve, fast og konsentrert frukt, tett, med stor saftighet. Bringebær, bjørnebær, solbær og plommer, lett fin kryddertone.