Sommerens beste dessert

Årets sommer har vært utfordrende også for jordbærprodusentene, men forhåpentligvis får du tak i både gode trønderjordbær og har noe rabarbra på lur, slik at du denne helgen kan forsøke deg på denne superdeilige desserten med rabarbra, jordbær, butterdeig og vaniljeis.

Det er Le Bistro i Munkegata (tidligere Bari) som er «Månedens restaurant» på VinPuls, og kokkene derfra vil derfor servere dere nye oppskrifter hver fredag i juli på vinpuls.no.

Fransk med trøndersk vri

Det betyr franskinspirerte retter med en lett trøndersk vri fire fredager på rad, laget av to av Trøndelags aller beste mesterkokker. I dag får du hjelp til å lage en skikkelig herlig sommerdessert.

Begge kokkene som presenterer sine retter for VinPuls i juli har bakgrunn fra bl.a. Credo da den var i Ørjaveita. Nåværende konsernkjøkkensjef Espen Aunaas i Frati Gruppen var sågar kjøkkensjef på Credo i hele åtte år. Rune Ehlie er i dag kjøkkensjef ved Le Bistro og har i tillegg til Credo vært innom To Rom og Kjøkken og Ladejarlen.

Dette er oppskriftene for de to første fredagene i juli::

https://vinpuls.no/sommerlett-ishavsroye-fra-le-bistro/

https://vinpuls.no/blomkal-med-marokkansk-vri/

Espen Aunaas er en av Trondheims mest meritterte kokker. Han har også jobbet på to av Spanias mest berømte 3-stjerners Michelin-restauranter, Arzak og Martín Berasategui. I Norge har han vært innom Balthazar i Oslo og Gastronomisk Institutt i Stavanger. Han har OL-medaljer fra sin tid på kokkelandslaget, både på junior. og seniornivå.

Rune Ehlie (t.v.) og Espen Aunaas står bak julioppskriftene her på VinPuls. Foto: UD

Le Bistro er Trondheims mest franske restaurant. Da Michael Minervini & Co mente at Bari hadde utspilt sin rolle i byens uteliv, ønsket de å skape en klassisk fransk bistro i lokalene, ikke alt for moderne, men et sted hvor de franske klassikerne innen matveien likevel er fornyet. Åpningen fant sted 16.mars i 2017.

-Vi prøver å  være så fransk som vi får til. Og har du satt et konsept, må du være tro til det. Men det er fransk bistromat som serveres, så du vil ikke finne for mye fløtesaus her. Byen har ikke hatt en ren fransk bistro tidligere, så det var vel på tide at vi tok det ansvaret. Vinlisten ved Le Bistro består utelukkende av franske viner. Det gjelder også ostene vi serverer. Kun franske! Men her gjør vi et lite unntak for «Jåblom» fra Grindal Ysteri, en fersk chevre som vi bruker på kjøkkenet, forteller Espen Aunaas.

Espen og Rune sier at om leserne på vinpuls.no har spørsmål om rettene som presenteres hver fredag i juli her på VinPuls, så er det bare å ta kontakt.

-Det er bare gøy hvis folk blir fristet og vil prøve ut rettene. Vi har åpent i hele sommer, og skal naturligvis svare på spørsmål om noen tar kontakt, sier de.

Rabarbra, jordbær, butterdeig og vaniljeis

Rabarbra kompott

Dette trenger du:
500 gram rabarbra, kuttet i 1 cm store biter
90 gram lyst muscovadosukker (se forklaring nederst)
1 stk kanel
1 stk stjerneanis
½ stk vaniljestang

Slik gjør du det:
Bland krydder, rabarbra og sukker, bak i ovnen på 220°c i 20 minutter, avkjøl.

Vaniljeis

Dette trenger du:

200 cl H-melk
250 cl fløte
20 gram sukker
20 gram glukose
1 stk vaniljestang

Blandingen kokes opp med ønsket krydder.

4 stk eggeplommer
80 gram sukker

Sukker og eggeplommer piskes luftig, tilsett melk/fløteblandingen. Avkjøles over natten, slik at vaniljesmaken trekker godt ut i blandingen. Kjør på ismaskin.

Dette  er vinen du skal drikke til

Til denne desserten skal du drikke verdens beste match til trønderske jordbær, og en suveren match til både is og andre fruktdesserter i tillegg. Da passer den naturligvis helt perfekt til dagens søte fristelsen.

Valget er en Moscato d’Asti, en lett perlende, søt hvitvin fra Piemonte i Italia, og så lav i alkoholstyrke (5-6%) at du godt kan unne deg to glass!

En av mine favoritter er Saracco Moscato d’Asti 2017 (varenr. 3267701, kr. 119,90 i basisutvalget. Produsent er Agricola Paolo Saracco som holder til Asti-provinsen i Piemonte. En frisk og fruktig vin, med deilig fruktsødme, mot pære, druer (muskatell), epler, hvite blomster, sitrus og mandler. Og husk å servere den godt avkjølt!

Forklaring:
Muscovadosukker er rørsukker som ikke er blitt raffinert. Denne sukkertypen kjennetegnes av mindre sukkerkrystaller (mellom 0,30-0,40 mm) enn tradisjonelt rørsukker (demerarasukker), som har en kornstørrelse på 0,90-1,20 mm.
I kraft av at det er uraffinert, har muscovadosukker et større innhold av sirup, og er dermed fuktigere enn demerarasukker. Begge sukkertyper stammer fra Mauritius i Det indiske hav.
Muscovadosukker finnes i to varianter:
Lys med karamellaktig smak og en sukkerprosent på 94-95.
Mørk med lakrisaktig smak og en sukkerprosent på 89-91.