Stordalen med nye sjokk til vinbransjen

Den nye vinselskapet til Petter Stordalen, Belmonte Beverage Group, fortsetter sitt oppkjøpsraid av ansatte og produsenter fra andre aktører i den norske importbransjen. Nå har de fått overført hele porteføljen av stille viner og portviner fra portugiske Symington Family Estates fra Stenberg & Blom, samtidig som de også henter alle fire ansatte i et annet Solera-selskap, Vinarius. Sistnevnte er kjent for å ha en av de mest interessante porteføljer i bransjen.

Av Ulf Dalheim, publisert 21. november 2023

Ryktene har gått blant bransjefolk lenge, der flere har stilt spørsmålet: Når kommer neste «bombe» fra Stordalen-selskapet Belmonte? Nå er noen av svarene altså gitt. DN kan i dag avsløre at de fire gjenværende ansatte i Solera-selskapet Vinarius går over til Belmonte Beverage Group, der de fire til sammen får en eierandel på 30 prosent av Bona Fide Wines AS, som blir et underselskap til Belmonte, som skal eie de resterende 70 prosent.

Vinarius er ett av selskapene som ble overført til Solera Gruppen da Royal Unibrew kjøpte Solera Gruppen for nærmere 1,1 milliarder kroner i 2021 (les her: https://vinpuls.no/dansker-kjoper-solera-beverage-group/). Oppkjøpet har skapt mye uro blant ansatte som primært jobbet med vin i Solera, fordi man fryktet at fokuset ville bli for sterkt på øl og brennevin.

Vinprodusenter vil ofte følge etter

Mange av de ledende personene i flere av underselskapene i Solera har siden funnet seg andre beitemarker, mange av dem i nettopp Belmonte. De forskjellige importselskapene i «nye» Solera ble nylig samlokalisert i felles lokaler i Vollsveien på Lysaker, der Vinarius har hatt tilhold de siste årene.

Vinarius har som nevnt en sterk portefølje, og har vært tidlig ute med å skaffe seg spennende produsenter fra land og områder som senere er blitt sterkt etterspurt her hjemme, som USA og nå sist Hellas.

Det er nærliggende å tro at flere av de største navnene etter hvert vil følge etter de ansatte fra Vinarius over til Belmonte. Det gjelder ikke minst prestisjefulle USA-vinhus som Ridge, Heitz, Au Bon Climat, Henschke og Ojai. Andre Vinarius-produsenter som har sterke posisjoner i Norge er Dr. Loosen (Tyskland), Gramona (Spania), Tedeschi (Italia), Quinta do Noval (Portugal) og Thymiopoulos (Hellas).

Det er slik også i vinbransjen at det er sterke relasjoner mellom enkeltansatte og enkeltprodusenter.

Skal lage “Norges råeste vinselskap”

Til DN sier Jakob Stordalen at Belmonte har en suksessoppskrift for å lykkes, og det er «å ansette de absolutt flinkeste folkene». Om de fire som Belmonte nå henter fra Vinarus, sier Stordalen: -Teamet og resultatene taler for seg selv. Dette er kompetansemennesker i det aller høyeste toppsjiktet av norsk vinbransje, som har levert vekst og markedsandeler i lang tid.

Jakob Stordalen lover ifølge en mail til DN at de fire skal få backingen og friheten til å kunne lage Norges råeste vinselskap. Vinarius-teamet som snart jobber i Bona Fide Wines er adm.dir. Thomas Grette, produktsjef Scott Casban, kommunikasjonssjef Gunnar Skoglund og fine wine-manager Daniel Johansson.

Som VinPuls har fortalt tidligere (les her: https://vinpuls.no/stordalen-sjokk-i-norsk-vinbransje/) har Stordalen hentet Stein-Erik Treverket fra Solera Uteliv til jobben som adm.dir, i Belmonte. Fra Solera-selskapet Stenberg & Blom ble det meldt overgang for David Moir og Morten Motrøen, fra Multibev Elisabeth Barbosa Vig, fra Signature Wines Eirik Søreide samt Solera-selgerne Alexander La Cour Sandli, Ivan Zednik og Simon Pizzoni og fra Fondberg kom Monica Strand.

Symington forlater Stenberg & Blom

Og nå ser vi også at produsenter følger etter ansatte i vinbransjen. Det er derfor ikke noen overraskelse at Morten Motrøen, som i mange år har  bygget opp Sympington til en svært sterk posisjon i Norge, nå kan invitere til portvinssmaking hos Belmonte, der han presenterer portviner fra alle vinhusene tilhørende Symington Family Estates.

Det gjelder: Graham’s, Dow’s, Warre’s, Cockburn’s, Quinta do Vesuvio, Smith Woodhouse, Altano, Prats & Symington, Quinta do Ataide og Quinta da Fonte Souto. De vil være på plass hos Belmonte fra 1. januar 2024.

Belmonte Beverage Group overtok fra oktober i år vinene fra Toscana-produsenten Brancaia.