Verdens beste bobler

Klart det må være bobler til nyttårsfesten! Men hvilke bobler, se det kan smak og behag – og innholdet i lommeboka – få avgjøre. På Vinmonopolets butikk på Valentinlyst i Trondheim kan du velge mellom musserende viner fra hele åtte forskjellige vinland.

Du har noen timer på deg på selveste nyttårsaften om du ikke allerede har sikret deg musserende drikke til årets siste dag. Vinmonopolet er nemlig åpent fra kl. 10-15.00 mandag 31.desember. Og på Valentinlyst, som er en såkalt spesialbutikk med utvidet sortiment, kan du velge mellom hele 203 forskjellige musserende viner – fra de tørre, friske til de ekstremt søte. Ikke alle polbutikker vil ha samme gode utvalg som på Valentinlyst, men du skal kunne finne mange av disse godbitene også i din nærmeste butikk.

Bobler fra åtte forskjellige land

114 av de 203 vinene i sortimentet på Valentinlyst er franske, i hovedsak mye spennende champagne fra 3-400 kroner og oppover til mange tusenlapper. Men utvalget et bredt, de musserende vinene kommer fra Frankrike (114), Italia (43), Spania (23), England (15), Australia (8), New Zealand (1), Portugal (1) og Tyskland (1).

Har du råd og lyst er dette mine anbefalinger i forskjellige prisklasser:

A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut (kr. 355,00 – varenr. 2256201).
Dette er egentlig en champagne som leverer mer enn den egentlig koster. Kremet stil, lette fine bobler, saftig og fint sammensatt. Lang ettersmak med innslag av modne epler, blomster og sitrus, hint av kjeks og mineraler. Drueblenden er chardonnay 34%, pinot meunier 33% og pinot noir 33%, Ifølge Vinmonopolets nettside skal det være en blend av minst ni (!) årganger i denne.

Lanson Black Label Brut (kr. 409,90 – varenr. 89101).
Jeg synes Lanson alltid leverer gode drikkeopplevelser ut fra hva vinene koster. Har smakt noen eldre årgangs-champagner fra dette store Champagne-firmaet som har vært imponerende. Denne er først og fremst frisk. Saftig og leskende, med smak av grønne epler, men har også et lett utviklet preg av melent eple og kjeks , sitrus og smør.

Dom Perignon Brut 2009 (kr. 1 349,90 – varenr. 232101).
Du vil aldri angre om du går for en Dom Perignon. Dette er en årgangschampagne (2009 er regnet for å være et ganske så godt champagne-år), og du vil i glasset få en boblende vin som er pent utviklet, med et fint innslag av epler, sitrus, mineraler og kjeks/brøddeig. Den har lang ettersmak. Laget på en blend av de tre klassiske champagnedruene, chardonnay 40%, pinot noir 30% og pinot meunier 30%.

Om du synes champagne er litt ekstravagant, eller over ditt prisnivå, skal du vite at det finnes mange gode alternative musserende varianter i Frankrike – for det mest kalt Cremant (fra for eksempel Alsace, Jura, Bourgogne eller Bordeaux).

Her er to varianter, hvorav den siste også kan egne seg meget godt til mange ulike matretter:

Château Grand Housteau Crémant de Bordeaux Brut (kr. 139,90, varenr. 865401).

Jérôme Arnoux Crémant du Jura (kr. 219,90, varenr. 10414701)

Kan England måle seg med Champagne?

Engelsk musserende har de siste årene gjort kvalitetsmessige kjempesteg fremover. Selv mener de at de kan måle seg med «ekte» champagne, og begrunner dette med at man i områdene hvor engelsk musserende lages – først og fremst i Sussex – har det samme jordsmonnet som i nettopp Champagne. Dessuten tjener de på klimaendringene.

Allerede har kjente Champagne-firmaer som Taittinger og Pommery investert i eiendommer i England. Potensialet for å øke produksjonen er enorm, for bare ti prosent av mulig areal er beplantet. Produksjonen i 2017 var på totalt 5,9 millioer flasker. I 2020 skal man passere ti millioner flasker og i 2040 er prognosene at det skal lages så mye som 40 millioner liter engelsk musserende.

På Valentinlyst kan du allerede velge mellom 6-7 forskjellige produsenter, hvorav navn som Nyetimber, Wiston, Jenkyn og Hattingley er nevnt blant Englands femten «Best sparkling producers» i en liste offentliggjort av The Independent nylig.

Jeg har valgt meg en vin fra en engelsk produsent som allerede har hamlet opp med kjente champagneprodusenter i blindsmakinger mellom champagne og engelsk musserende:

N Cuvée by Nyetimber (kr. 375,00 – varenr. 8078501).
Serverer du den blindt, vil jeg gjette at mange, også champagneeksperter, kan komme til å ta feil. En tiltalende og elegant vin med god lengde. Først et kremet anslag som deretter suppleres med tydelige toner av hvite blomster og sitrusfrukt, kjeks og epler.

Samme metode, ulikt sted

Som nevnt lages det musserende viner over den ganske vinverden. Metoden er ofte den samme, den såkalte Methode Classico – eller champagne-metoden. Det betyr rett og slett at annengangsgjæringen (som skaper boblene) foregår på flaske. Druemiksen kan også ofte være den samme, i hovedsak benyttes chardonnay- og pinot noir-druer, selv om for eksempel Spania har sine egne cava-druer.

Men det er kun musserende vin fra Champagne som kan kalle seg champagne. Er den musserende vinen produsert i andre områder eller andre land vil den ha navn som Sparkling, Cremant, Sekt, Prosecco, Spumante, Cava osv.

Fra Australia (Tasmania)

Vil du servere noe originalt på nyttårsaften, kan du forsøke denne:

Josef Chromy Non Vintage Tasmanian Sparkling Cuvee (kr. 199,90 – varenr. 10013301).

Tasmania er den store øya mellom Australia og New Zealand. Mange beskriver dyrkningsforholdene der som «Cold climate», hvilket skulle indikere at mulighetene for å lage god, frisk musserende absolutt er til stede. Denne er litt utviklet, kremet og saftig, med preg modent eple, sitrus og urter, innslag av krydder og brøddeig. Drueblenden er ekte fransk, med pinot noir 58%, chardonnay 41%, pinot meunier 1%.

Nye bobler fra Italia

Mange vil helt sikkert ha skaffet seg prosecco til kveldens festligheter. Jeg skal ikke stikke nesen for høyt i sky, men akkurat på nyttårsaften kan du godt velge noe bedre, dog gjerne fra Italia. Musserende fra Franciacorta kan være på høyde med det beste av musserende, også champagne, men vil du prøve noe helt nytt, så er musserende fra Alta Langa i Piemonte det nye og hippe fra Italia akkurat nå.

Utvalget er ikke spesielt bredt i Norge ennå, men på Valentinlyst fant jeg denne:

Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut (kr. 179,40 – varenr. 2143801).

Saftig og kremet, sval og fokusert aroma preget av gult eple og sitrus, innslag av fat, nøtter og kjeks/brøddeig. Drueblenden er klassiskChampage, med pinot noir 70% og chardonnay 30%. Produsert etter den såkalte metodo classico.

Ikke glem god cava

Spansk cava ble hardt rammet da Norge fikk en kollektiv prosecco-feber for noen år siden. Heldigvis har feberen stabilisert seg noe, og vi ser at kvalitetscava igjen vinner frem. Ett av de aller beste kjøp er denne:

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2015 (kr. 179,90 – varenr. 5337501).

Dette er årgangs-cava, laget på de tre spanske druene xarel·lo 55%, macabeo 35% og parellada 10%. Myk og lett mousse. Tydelig eplepreg i duft og på smak. Innslag av sitrus, modent eple, litt urter og blomst, hint av kjeks og nøtter i ettersmaken. Masse kvalitet for pengene.

Om du vil ha mer value for money fra Spania, kan du teste ut en av de billigste, som så absolutt leverer og er et godt alternative til f.eks. prosecco:

Castellblanc Brut Nature (kr. 119,90 – varenr. 1126801).

Denne er økologisk, med druer dyrket i flott og sunt klima på 800 meters høyde over havet. Kremet og saftig, preg av eple og sitrus, innslag av kjeks i ettersmaken.  Laget på macabeo 50% og chardonnay 50%. Mindre enn tre gram restsukker per liter.

Bobledrikke kan også kjøpes på halvflasker (37,5 cl) som disse:

Soler-Jové Cava Brut Reserva (kr. 73,60, varenr. 3274802).
Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2016 (kr. 79,90, varenr. 8020902)
Bollinger Spécial Cuvée Brut (kr. 256,50, varenr. 87902).

Eller hva med en magnum?

Louis Picamelot Cuvée Jean Baptiste Chautard Cremant de Bourgogne Brut 2009 (kr. 625,00, varenr. 1493805)
Henriot Blanc de Blancs Brut (kr. 979,90, varenr. 3883405)
Bollinger Spécial Cuvée Brut (kr. 1 028,50, varenr. 87905)
Pol Roger Brut Vintage 2009 (kr. 1 250,00, varenr. 10162905)
Louis Roederer Brut Vintage 2012 (kr. 1 370,00, varenr. 10163505)
Henriot Rose Millesime 1989 (kr. 1 802,80, varenr.  218805)
Lanson Gold Label Vintage 1990 (kr. 2 739,20, varenr. 6326605)
Lanson Gold Label Vintage 1983 (kr. 3 400,00, varenr. 6326205)
Lanson Gold Label Vintage 1976 (kr. 4 390,00, varenr6325805)

Dobbelmagnum finnes også:

Henriot Cuvee des Enchanteleurs 1990 (kr. 4 990,90 (300 cl), varenr. 218607).

(Publisert 30.12.2018)

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.