Klimaendringer kan føre til at flere vinregioner i fremtiden må revurdere hvilke druer som egner seg best. I Chablis er man allerede i gang med å undersøke om druetyper som allerede tåler høyere temperaturer kan være aktuelle. Vinmaker Didier Séguier hos det tradisjonsrike firmaet Domaine William Fèvre er ikke fremmed for at f.eks. chenin blanc kan erstatte chardonnay og bli den fremtidige Chablis-druen.
Av Ulf Dalheim, publisert 28. mai.2021
Det var i en «speed date» Didier Séguier torsdag hadde med noen utvalgte norske vinjournalister at temaet kom opp. VinPuls spurte Séguier om hvilke tanker han hadde rundt de utfordringer klimaendringer kan skape for vinprodusenter i de kommende tiårene, både med hensyn til å holde alkoholnivået på vinene nede, unngå overmodne druer og takle de forventede temperaturstigninger generelt.
Alsace, Champagne og Chablis heldig stilt i dag
Didier Séguier fastslo først at akkurat nå er regioner som Alsace, Champagne og Chablis, som i utgangspunktet har vært kjølige områder hvor det i enkelte år har vært et større problem å få modne nok druer enn å unngå overmodning, er «heldig» stilt. Temperaturstigningene har heller ført til at man nå oftere enn før får årganger hvor modningen blir tilnærmet perfekt.
-Vi har i gjennomsnitt flere årganger nå hvor vi opplever god eller perfekt modning. Med vårt kimmeridge-jordsmonn får vi god hjelp til å opprettholde friskhet og god mineralitet. Men vi har begynt å tenke på hva som kan skje i fremtiden. At vi kan få nye utfordringer. Og det gjelder ikke bare her i Chablis, men i hele Burgund og i Frankrike generelt. Vi ser at vi kanskje må velge å dyrke en annen drue enn chardonnay her, sier Didier Séguier.
Druer som tåler et varmere klima
-Hva slags druer tenker dere på da?
-Druer som har senere modning, og druer som allerede har vist at de tåler et varmere klima. Vi kan garantert hente erfaringer fra lenger sør i Frankrike, fra f.eks. Languedoc. Vi er allerede i gang med å prøve ut chenin blanc. Jeg tenker også at druer med sen modning fra Rhône-dalen, kan være aktuelle. Å se på hvilke kloner av chardonnay vi planter er også noe som må vurderes. Kanskje vil en miks av kloner med forskjellig modning være en mulig løsning. Druetype og modning er de naturlige stikkordene her, svarer Didier Séguier.
Vinmonopolet lanserer 2019-årgangen
Bakgrunnen for torsdagens «speed date» med undertegnede fra VinPuls, Merete Bø fra DN og Jane Nisbet Huseby fra Oslo Wine School var Vinmonopolets spesiallansering for juni, der William Fèvre kommer med 2019-årgangen av følgende viner: 1er Cru Beauroy, 1er Cru Montée de Tonerre, 1er Cru Vaillons, Grand Cru Côte de Bouguerots, Grand Cru Les Clos og Grand Cru Les Preuses.
-I utgangspunktet var ikke 2019 noe enkelt år for produsentene i Chablis. Knoppskytingen var i gang 25. mars, men fra da av opplevde vi en vår med langvarig kaldt og tørt vær og hele syv netter med frost. Så vi hadde våre utfordringer, rapporterer Didier Séguier.
Mange produsenter i Chablis opplevde på grunn av frostproblemene en reduksjon i volumet på mellom 40-60 prosent i 2019. Uttaket fra vinmarkene ble gjennomgående lavt. Druene var små, men hadde en flott konsentrasjon. De veide rundt 50 gram, mens druene året før, i 2018, var på rundt 200 gram. William Fèvre-vinmaker Didier Séguier snakker om 2019-årgang som til slutt ble veldig god.
-Ble egentlig helt perfekt
-Innhøstingen begynte 11. september i 2019. Til sammenligning startet druehøsten den 3. september i 2018 og den 11. august i 2020. Men vi kunne plukke perfekte druer med god syre, druer som klart uttrykker terroir og som har både flott mineralitet og friskhet. Egentlig ble det helt perfekt.
-Hvordan oppfatter du at viner fra 2019-årgangen vil utvikle seg gjennom lagring ?
-Dette er er viner som vil lagre veldig godt, sier Didier Séguier som beskriver vinmarken Les Clos som en « rasehest ». William Fèvre har åtte plots på tilsammen fire hektar i denne 25 hektar store, berømte Chablis-vinmarken. Fevre-andelene ligger helt øverst i vinmarken.
-Druene fra Los Clos leverer viner som er konsentrerte, rike, komplekse og intense, i tillegg til å være mineralske og ha en god syre. De uttrykket terroir på en flott måte. Og lagrer fint i 5-10 år, sier Séguier.
Vant gullmedalje for Petit Chablis
William Fèvre og vinmaker Didier Sèguier kunne tidligere i år hente hjem gullmedalje i «Le palmarès des vins de Chablis 2021» for sin Petit Chablis 2019. Arrangør av denne konkurransen var Bourgogne Wine Board (BIVB). 321 viner ble vurdert av journalister, sommelierer, ønologer, vinhandlere, restauranteiere og ivrige amatører. Totalt ble det kun utdelt 27 medaljer. I 2018 ble Didier kåret til “White wine winemaker of the year” ved International Wine Challenge i London.
Fèvre-familien er en av de mest tradisjonsrike innen vindyrking i Chablis, og kan spore slekten tilbake til 1750. Selve vinhuset Domaine William Fèvre ble etablert i 1959, da William Fèvre startet med syv hektar. I dag eier vinhuset William Fèvre 78 hektar med vinmarker, hvorav nærmere halvparten er klassifisert som Premier Cru (15,9 hektar) og Grand Cru (15,2 hektar).
William Fèvre har andeler i fem av de syv Grand Cru-vinmarkene i Chablis. Vinhuset startet med økologiske metoder i 2000 og driver nå 100 prosent økologisk. Alle de 130 parsellene (plots) som vinhuset eier høstes for hånd. Til det trenger de 200 drueplukkere i ti hele dagers innhøsting.