Hjort er gjort hos Frode Hofstad

Hotell- og restaurantmannen Frode Hofstad vil ikke si nei takk til et glass med Romanèe Conti om han skulle få anledningen før han dør. Men det er ikke et must. Da er han mer opptatt av å finne gode vinkombinasjoner til hjortekjøttet han fyller fryseren med.

VinPuls-serien med spørsmål rundt vin til sommelierer ved forskjellige utesteder er tilbake etter en aldri så liten pause. Denne gangen er vår gjest Frode Hofstad, kjent bl.a. fra sin tid som hotelldirektør ved Britannia og som gründer av hotellkjeden P-Hotels samt som eier av den nå nedlagte vinbaren og restauraten Tasting.

Sin første smak av vin fikk Frode Hofstad som tenåring på Storsand camping i Malvik, etter at en barndomsvenn hadde vært på korpstur til Danmark og hadde smuglet med seg den portugisiske rosévinen Mateus hjem.

Sine største vinopplevelser har han hatt hos Château Musar i Libanon 2018 og på Château Latour i Bordeaux under fotball-VM i 1988.

Tidligere deltakere i vinkelner-enqueten:

Daniel Johansson, Lille Skansen/Rockheim Panorama

Mette Smistad Olsen, NordØst

Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken

Anders Lundin, Restaurant Atelier

Kathrine Woje Ellingen, Kalas og Canasta

Her er Frode Hofstads svar på vinspørsmålene fra VinPuls:

Navn/Alder:
Frode Hofstad (53 år)

Arbeidssted:
P-Hotels

Stilling:
Daglig leder og eier

Utdannet vinkelner:
Ja

Hva var den første vinen du kan huske at du smakte, hva var anledningen, og hvor var det?

Mateus rosévin var mitt første bekjentskap med vin. Jeg og en barndomsvenn var på telttur på Storsand Camping. Han hadde vært på korpstur i Danmark og fått kjøpt / smuglet den med seg hjem. Den gang var vi svært unge…

Hva er din største vinopplevelse hittil – hvilken vin/årgang – og hvor fikk du smake den?

For meg er vinopplevelser å dele vin med gode venner og det har blitt mange slike opplevelser i de 40 årene jeg har hatt vin som interesse og arbeidsfelt. Har fått anledning til å være med på mange vinturer i ulike sammenhenger og den største opplevelsen var vel å besøke Chateau Latour i 1998 under fotball VM i Frankrike. Vi fikk en flott omvisning, en unik smaking av flere viner fra vinhuset og avsluttet med en lunsj som fremdeles dukker opp i minnet av gode opplevelser.

Frode Hofstad på besøk i vintempelet Bacchus i Libanon (t.v.) og flasken med Château Mouton 1988 (t.h.) som han kjøpte på vinauksjon og åpnet 1.juledag 2018. Foto: Privat

Like hyggelig og lengre frem i minnet ligger et besøk jeg hadde høsten 2018, hvor vi var 12 vinvenner som besøkte Château Musar i Libanon. Gaston Hochar ga oss en omvisning og en smaking i vinkjelleren som vi alle vil huske resten av livet. Deretter inviterte han på en uforglemmelig lunsj på en sjømatrestaurant i Byblos.

Byblos er verdens eldste kontinuerlig befolkede by. I dette området har de dyrket vin i over 5000 år og i Baalbek besøkte vi mat- og vingudens tempel «Bacchus». Tempelet er meget godt bevart og er utsmykket med vakre utskjæringer som dateres tilbake til det romerske riket. Her ligger også verdens første og eldste vinkjeller.

Derfor blir det vanskelig å trekke frem min største vinopplevelse, men jeg må også nevne en smaking med familie og gode venner i min egen vinkjeller 1. juledag 2018, hvor jeg åpnet en Château Mouton Rothschild 1988. Vinen hadde jeg kjøpt på vinauksjon hos Blomquist og jeg var spent på om vinen hadde utviklet seg riktig. Og det hadde den, til alles glede! Jeg blir alltid begeistret når jeg drikker de klassiske vinene fra Bordeaux.

Din favorittvinbar – i Norge eller utlandet?

Når en har passert 50 år, så blir barbesøk dessverre sjeldnere og sjeldnere, men vi har fått flere restauranter med vinbar som tilbyr et godt utvalg av vin i Trondheim. Trives godt på Bar Boman, tidligere Dagligstuen på Continental. Åpningen av vinbaren på Britannia var også noe jeg gledet meg til. Kan dessuten anbefale «Wijnbar Est» i Brugge, som er en hyggelig vinbar med småretter.

Hva slags vin / fra hvilket land – drikker du mest av for tiden?

Prøver hele veien å drikke ulike viner, men har i de siste årene jaktet hjort og fylt fryseren med godt hjortekjøtt, så det har blitt mye Rhone-vin, burgundere og Brunello.

Vinkelneren på Al Mahara (sjømatrestauranten på Burj Al Arab, Dubai) åpnet en Jeroboam Château d`Yquem 87 til ære for Frode Hofstad og følget. De kjøpte seg ett glass hver. Foto: Privat

Favorittdrue – og hvorfor?

Skulle det bli én drue, må det bli pinot noir. Burgund er et av mine favorittområder. Jeg har besøkt området flere ganger og blir aldri lei. Druen er jo også anvendelig og finnes stort sett i hele vinverden.

Hvilken er din beste mat- og vinkombinasjon?

Det må bli et godt stykke hjort med en god Rhône-vin.

Hva er etter din mening det hotteste/mest spennende som skjer innen vin akkurat nå?

Har vært på tur til Australia og Sør-Amerika og besøkte noen vinhus der. Synes at det kommer mye spennende vin derfra som holder god kvalitet til fornuftige priser. Økologisk dyrket vin er noe som også er i tiden, men har ikke hatt helt sansen for ufiltrert vin.

Hvilken vin har du en drøm om å få smake før du dør?

Om noen byder på et glass Romanèe-Conti, så er det ikke nei i min munn, men det er heller ikke noe must før jeg dør. Mitt «vinmotto» er «livet er fort kort til å drikke dårlig vin».

(Publisert 31.5.2019)