Inspirert av Rive gauche i Paris

Her er kvintetten som skal skape franske følelser i Bryggen-lokalene på Bakklandet. På høyre side av elva, men med inspirasjon fra venstre bredd i Paris, der Rive gauche er et begrep på ekte parisisk atmosfære, både fasjonabelt og bohemaktig. Det var nettopp her, i latiner-kvarteret på sørsiden av Seinen, at kunstnere, forfattere og filosofer holdt til.

Av Ulf Dalheim, publisert 7.august 2020

Det ble noen kommentarer og litt debatt da VinPuls 24. juli kunne bringe nyheten om hva som blir den neste restaurantetableringen i det legendariske Bryggen-lokalet ved Den gamle bybro på Bakklandet. Da vi fortalte at navnet på restauranten som Colin Dahl og Eivind Roald fra Chez-
Colin i Oslo skulle åpne sammen med Nina Karlsen og Hilde Aanensen i Trondheim ville bli Rive Gauche, reagerte mange frankofile. For rett oversatt betyr rive gauche venstre bredd, og restaurantbryggen som også huser Den Gode Nabo og Sabrura Bakklandet ligger da vitterlig på høyre side av Nidelven!

Venstre bredd på høyre side…

Om alt går som planlagt håper eierne at de kan åpne den nye franske bistroen “Rive Gauche a droite” fredag 2.oktober.

-Vi var litt rampete der, smiler Colin Dahl, hvis foreldre bor i Provence halve året, og som selv har tilbrakt mye av sitt liv i Frankrike.

Og forteller at det fulle navnet på nykommeren i Trondheims restaurantverden blir «Rive Gauche a droite». Som fastslår at bistroen de per i dag har som mål åpne dørene til fredag 2.oktober, så absolutt ligger på høyre side. For når man skal forklare hvilken side av elva man holder til på, skal en naturligvis se på hvilken retning elva renner.

-Rive gauche er vårt favorittområde i Paris. For oss er det et begrep på det ekte parisiske. Det er ikke uten grunn at Yves Saint Laurent har kalt en av sine mest berømte parfymer for nettopp Rive Gauche. Med dette navnet vil vi signalisere at restauranten vår blir en klassisk fransk bistro, med en tilhørende vinbar hvor det skal bugne av gode franske viner, svært mange av dem blir det mulig å bestille på glass. Det skal være lav terskel for å komme innom Rive Gauche a droite, enten man vil spise full meny eller bare ta et glass vin og plukke noe fra barmenyen etter at man har vært på et kulturarrangement ett eller annet sted i byen, sier Colin Dahl som sammen med Chez Colin-kompanjong Eivind Roald har tilbrakt hele uka i Trondheim for å planlegge innhold og åpning sammen med daglig leder/restaurantsjef Hilde Aanensen, medeier Nina Karlsen og kjøkkensjef Kim Andre Olsen.

Dette er kvintetten som skal drive nyetableringen Rive Gauche a Droite ved Den gamle bybro på Bakklandet. Fra venstre Nina Karlsen, Kim Andre Olsen, Colin Dahl, Eivind Roald og Hilde Aanensen. Foto: UD

Riktig tidspunkt for å satse i Trondheim

Colin Dahl og Eivind Roald røper at de er svært begeistret for Trondheim som by. De har vært her jevnlig 3-4 ganger i året, trives godt i trønderhovedstaden og ser at byen de siste årene har hatt en enorm utvikling innen mat og vin. Så når det nå åpnet seg en mulighet for å gå i kompaniskap med Nina Karlsen og Hilde Aanensen om en restaurantetablering, så følte de at det var det helt rette å bli med på. Derfor tar de med seg erfaringene fra ti års samarbeid, de siste 5,5 årene med Chez Colin, for å skape et lite selvhøytidelig sted med genuin service i en god atmosfære i Trondheim. Rett og slett et sted for alle.

-Her er det bare å «ramle innom» når man vil. Menyen vil være franskinspirert, men samtidig grenseløs. Frankrike er jo en gammel kolonimakt, så egentlig kan kjøkkenet hente impulser fra hele verden. Som f.eks marokkansk lammeragu. Og når vi setter snegler på menyen, så blir det på vår måte, kremet og med sennep. Vi skal ha klassiske franske retter, men med en liten vri. Vi vil gjerne utfordre litt, er noen av utsagnene vi fanger opp fra de fem hovedpersonene.

Nina Karlsen, med sin lange erfaring fra restaurantdrift i Trondheim, for tiden som hovedeier av Søstrene Karlsen og medeier i Kalas & Canasta, fryder seg over å høre den boblende entusiasmen de to kompanjongene fra Oslo har rundt Rive Gauche.

-Jeg skal bidra med min kompetanse og erfaring fra restaurantdrift i Trondheim. Og så fryder jeg meg over å høre på dem når de snakker om vin. Jeg lærer mye der, sier Nina.

For i tillegg til ambisjonene rundt mat, stemning og service, ønsker Rive Gauche å videreføre satsningen på franske viner som Chez Colin i Oslo er kjent for. Vinlista der er på 30 tettskrevne A4-sider, med bl.a. 400 røde og 250 hvite burgundere.

Colin Dahl (t.v.) og Eivind Roald har allerede begynt å fylle opp vinkjelleren til Rive Gauche a Droite i Trondheim. De lover et solid utvalg av viner fra hele Frankrike, men med et ekstra fokus på gode burgundere, også viner som de importerer direkte selv. Foto: UD

-Vi vil ha de samme ambisjoner for vinkartet her ved Rive Gauche. Vi importerer vin selv, spesielt fra Burgund, og kommer til å hente opp mange viner som ikke er eller har vært i Norge tidligere, også mye eldre årganger. I tillegg til Burgund kan vi love mye spennende vin fra Languedoc, Loire og Rhône. Vinene skal være hyggelig priset, og mange av dem skal du kunne få «by the glass». Vi har allerede begynt å fylle opp vinkjelleren her. Og det vil være et levende vinkart hvor det kommer nye viner hele tiden. Et kart for alle, og garantert ett av de beste på Frankrike i Trondheim, sier Colin Dahl og Eivind Roald.

Med restaurantsjef Hilde Aanensens mangeårige erfaring fra både Vinmonopolet, Hotel Continental og Bølgen & Moi, i tillegg til over ti år hos vinimportørene Better Wines og Signature Wines, skal gjester ved Rive Gauche føle seg trygg på god veiledning både når det kommer til mat og vin.

-Døren inn til oss ved Rive Gauche a droite vil alltid være vid åpen, sier kvintetten Nina Karlsen, Eivind Roald, Hilde Aanensen, Kim Andre Olsen og Colin Dahl. Foto: UD

-Det viktigste for oss blir å skape en unik atmosfære. Vi skal by på oss selv, lage god stemning og få alle til å føle seg velkommen. Døren vil alltid være vid åpen for alle som vil føle på den gode Bakklandet-stemningen. Du kan bestille f.eks. Coq au Vin med et glass i vinbaren eller ta noe fra barmenyen i restauranten. For oss er det ikke viktig hvor du sitter, men at du finner noe du vil ha på tallerkenen eller i glasset, og at du trives, understreker Hilde.

Hun røper at bryggens spesielle chambre separée vil få navnet «Pigalle», et rom med plass til opp mot 20 personer, og med en egen liten balkong med utsikt mot Nidelven og Nidarosdomen.

-Tre selskaper har allerede bestilt dette rommet senere i høst. Vi har også fått de første bookingene til restauranten, og vi hører at det er folk i Oslo som sitter klare og vil komme opp til Rive Gauche når vi åpner. Det har vært en enorm positiv respons etter at planene våre ble publisert først av VinPuls, sier Hilde Aanensen.

Kjøkkensjef Kim Andre Olsen, som Nina Karlsen røper sto først på ønskelisten, forlater Britannia Hotel for å ta kjøkkenansvaret ved Rive Gauche, den første tiden sammen med Colin Dahl.

-Det blir spennende å gjenskape og videreutvikle det Colin og Eivind har skapt ved Chez Colin i Oslo. Jeg tar med min kunnskap og erfaring inn på kjøkkenet der vi skal «leke» med det klassiske franske. Vi skal bruke de beste av råvarer og alt skal bygges opp fra bunnen av. Neste år håper vi å kunne ta inn lærlinger også, lære dem det klassiske franske kjøkkenet, sier Kim Andre Olsen.

De to eierne bak Oslo-baserte Chez Colin er ikke de første kjente restaurantdriverne utenfra som forsøker seg i Trondheim. Både Renaa og Bølgen & Moi måtte imidlertid trekke seg ut igjen etter kort tid.

-Så hvorfor skal dere lykkes?

-Fordi vi vil være veldig til stede. Hilde skal være her 100 prosent som daglig leder og restaurantsjef. Selv flytter jeg opp til Trondheim for en periode. Jeg skal stå på kjøkkenet sammen med Kim Andre. For vi vet at oppskriften til suksess er at eierne er til stede. Men vi er ikke bekymret for det. Med Nina Karlsen som medeier har vi dessuten tilgang til lokal kompetanse. Det er alltid viktig å bruke lokal kunnskap og lokal arbeidskraft. Dette er annerledes. Det er ekstremt nødvendig å ha godt nettverk her, svarer Colin Dahl.

Info:
Ifølge Wikipedia ble Rive gauche i tidligere tider omtalt som den delen av Paris som var tilhold for kunstnere, forfattere og filosofer. Her lå blant annet kunstnermiljøene på Montparnasse, og uttrykket Rive gauche leder tankene til bohemliv, motkultur og kreativitet. Noen av Rive gauches mest berømte gater er Boulevard Saint-Germain, Boulevard Saint-Michel, rue Bonaparte og Rue de Rennes. Latinerkvarteret med den historiske universitetsbygningen Sorbonne ligger på Rive gauche.