Stordalen fortsetter sine sjokkraid blant vinimportørene

Petter Stordalens vinimportselskap Belmonte forsetter å skape sjokkbølger i den norske vinbransjen. På kort tid har over 70 prestisjeprodusenter meldt overgang fra sine tidligere samarbeidspartnere i Norge til Stordalens nye importselskap. Siden nyttår har Belmonte signert vinavtaler for 125 milloner krober. – En slamdunk og home run i ett, sier sønnen Jakob Stordalen som sitter i ledelsen hos Belmonte.

Av Ulf Dalheim, publisert 6. mars 2024

“Stordalen med nye sjokk til vinbransjen”, skrev VinPuls i november da det ble kjent at Belmonte hadde hentet inn flere sentrale ansatte fra en av de beste aktørene blant vinimportørene, Vinarius i Solera Gruppen. Samtidig ble det kjent at Symington Family Estates hadde meldt overgang til Belmonte fra Stenberg & Blom, også det et selskap i Solera-systemet.

Det var i fjor høst at det familieeide Stordalen-konsernet Strawberry gikk inn i den norske drikkevarebransjen med satsningen Belmonte Beverage Group AS. Noe av det første de gjorde var å ansatte 15 personer fra ledende konkurrenter i bransjen. Blant disse: samtlige fire ansatte i det anerkjente importselskapet Vinarius, som gikk over til Belmonte for å starte datterselskapet Bona Fide Wines AS.

Over 70 produsenter fulgte med over til Belmonte

Nå har over 70 av Vinarius sine tidligere prestisjeprodusenter valgt å følge etter til det nye selskapet. Siden nyttår har Belmonte Beverage Group inngått avtaler som gir selskapet en løpende omsetning på godt over 125 millioner kroner, opplyses det i en pressemelding fra Belmonte.

– En slamdunk og home run i ett. Vi har på to måneder etablert oss som ledende på prestisjeviner fra USA og har i samme slengen blitt markedsledende på gresk vin, i tillegg til at vi har fått en rekke fantastiske produsenter fra Frankrike, Italia og Sør-Afrika i porteføljen, sier Jakob Stordalen.

Selskapets ferske CEO, Stein-Erik Helverschou-Treverket, hentet fra Solera også han, hadde sin første arbeidsdag 2 januar.

–Det har vært bra trøkk på kontoret de første to månedene på jobb, sier Helverschou-Treverket. Dette har gått mye raskere enn i våre villeste fantasier, og det er flere produsenter på vei. Mange er åpenbart positive til en offensiv utfordrer på det norske markedet, som selvsagt er veldig gøy og inspirerende. Dette er en stor tillitserklæring overfor de flinke folka i Bona Fide Wines, og er også en fjær i hatten for støtteapparatet vi har bygget opp i resten av Belmonte. Samtidig legges lista høyt, og det er på mange måter nå jobben begynner. Den utfordringen er vi mer enn klare for å ta tak i, sier Helverschou-Treverket.

Prestisje og volum, sier Helverschou-Treverket

Blant produsentene som har meldt overgang til Belmonte Beverage Group, er blant andre den ikoniske produsenten Ridge Vineyards – en av verdens mest prestisjefulle amerikanske vinprodusenter. Ridge Vineyards får en stor del av æren for den stadig økende verdensomspunnende interessen for kvalitetsviner fra Napa Valley.

–Monte Bello fra Ridge regnes som en av verdens beste viner, og Ridge Vineyards er sannsynligvis den mest prestisjefulle amerikanske produsenten fra Napa Valley. Med det sagt er det mange andre fantastiske produsenter som har kommet over i løpet av januar, blant annet Au Bon Climate, Occidental og den greske produsenten Thymiopoulos Vineyards. Sistnevnte er allerede en stor favoritt blant norske kunder på polet, med et årlig salg på over 100 000 flasker, sier wine merchant i Bona Fide Wines, Gunnar Skoglund.

Største eier i Belmonte Beverage Group AS er Strawberry Equities. Morselskapet til Strawberry Equities eier også hotellkonsernet Strawberry som i dag har over 234 hoteller og 120 restauranter i Norden. I tillegg er Strawberry Equities medeier i Ving, Hurtigruten og det svenske utelivskonsernet Stureplansgruppen. Med på eiersiden i Belmonte har Stordalen-familien også Jonas Forsang, som tidligere var med på å bygge opp forlaget Strawberry Publishing sammen med Petter Stordalen. Både Stordalen og Forsang solgte seg helt ut av forlaget i fjor, da det ble solgt til svenske Bonnier.

Bona Fide Wines er et datterselskap av Belmonte Beverage Group AS. Selskapet ble startet opp i januar 2024, og består av fire avhoppere fra Vinarius: Thomas Grette, Gunnar Skoglund, Daniel Johansson og Scott Casban.

Som VinPuls har fortalt tidligere (les her:) har Stordalen hentet Stein-Erik Helverschou-Treverket fra Solera Uteliv til jobben som adm.dir, i Belmonte. Fra Solera-selskapet Stenberg & Blom ble det meldt overgang for David Moir og Morten Motrøen, fra Multibev Elisabeth Barbosa Vig, fra Signature Wines Eirik Søreide samt Solera-selgerne Alexander La Cour Sandli, Ivan Zednik og Simon Pizzoni og fra Fondberg kom Monica Strand.

Hovedbildet øverst viser Petter Stordalen, Stein-Erik Helverschou-Treverket og Jakob Stordalen.
Foto: Belmonte