Ta pannekaka til nye høyder!

Vi har alle vokst opp med, og garantert vært glad i, det ukentlige pannekakemåltidet. Her er en litt mer «voksen» variant, med tartar.

Ukens oppskrift her på vinpuls.no kommer også denne uka fra kjøkkensjef Mette Beate Evensen ved Røst Teaterbistro som i februar ble kåret til «Årets restaurant 2017»  i Trondheim av Adresseavisens UT-Awards.

Her på VinPuls er Røst Teaterbistro månedens restaurant, så du kan glede deg over å få servert flere oppskrifter fra Mette Beate Evensen og hennes kokketeam også i de neste ukene av mars.

Se oppskriften på pasta med blåskjellsmørsaus her:

Ukens rett fra Røst tar pannekaka til nye høyder. Men dette er også en enkel og kjapp rett for deg å tilberede. Ser vi bort fra at pannekakerøra må få stå minst en halvtime og godgjøre seg, er dette en rett du kan få unna nesten på et blunk.

Mette Beate Evensen er ingen hvem som helst i restaurant-Norge. Hun hadde sin læretid på ærverdige Britannia, og dro deretter ut for å høste erfaring på kjente Oslo-restauranter som Lofoten fiskerestaurant, Ylajali og Maaemo (Norges første og eneste restaurant med tre Michelin-stjerner) før hun vendte nesen hjem igjen.

Høsten 2015 var hun tilbake i Trondheim hvor hun sammen med samboer Martin Hovdal (souschef på Røst Teaterbistro) fikk ansvaret for maten på nyetableringen Røst Teaterbistro.

Prøv denne vinen til:

Jeg må innrmme at det ikke har vært direkte enkelt å sette vin til denne pannekakeretten. Vin til pannekake? Njei… Øl til pannekake? Nei, ikke det heller!

Hva endte jeg så opp med? Jeg tok utgangspunkt i fyllet. Først og fremst kjøttet, men det ble likevel ikke en rødvin som kanskje ville vært førstevalg om ikke pannekaka lå under. Agurk, pepperrot og karse, samt majonesen, peker i retning av hvitvin. Og så tror jeg den må ha noe syre, men kanskje ikke så alt for mye.

Dermed ble det en vin på pinot gris-druen, laget i New Zealand, fra underområdet Gladstone i den ikke alt for kjente regionen Wairarapa (sør på Nordøya), en av de minste på dette øylandet. Produsenten er Urlar (gaelisk ord for Moder Jord) som driver etter både biodynamiske og økologiske prinsipper.

Urlar Pinot Gris 2016 (varenr. 8199801 – kr. 196,00) ble lansert i partiutvalget på Vinmonopolet 2.mars. Det betyr at den skal finnes i hyllene i de fleste litt større butikker. En vin med god lengde, akkurat passende syre (5,8 gr/l) og ellers tørr i stilen (mindre enn 1,5 gr/l restsukker). Bra vekt og dybde, lang avslutning, aromatisk, med smak av steinfrukt, pærer, blomster og sitrus.

Les om den nye kokeboka fra Top Chef-vinner Renée Fagerhøi:

Tartar i pannekake

Pannekaker

500 gr hvetemel
8 dl melk
4 dl kulturmelk
1 ss bakepulver
1 ss sukker
1 ss smeltet smør
3 stk egg
1 klype salt

Bland alle ingrediensene og la røra stå og svelle minst 30 min. Stek pannekaker i passe størrelse.

Ta noen av pannekakene og kutt i strimler. Friter dem i olje på 160 grader.

Bruk de sprø pannekakestrimlene til å strø på toppen helt til slutt.

Tartarkjøtt

200 gr oksekjøtt (mørbrad er veldig fint)
2 ss finhakket sjalottløk
Salt
Pepper
1 stk agurk
Pepperrot
Karse

Kutt kjøtt i små terninger 2 x 2mm (det er enklere å kutte fint hvis det får ligge litt i fryseren).
Det fantastiske med tartar er at man kan bruke mye annet kjøtt også, for eksempel lam, hest, kje osv.

Majones

1 stk egg
2 dl olje
Salt

Bruk visp eller stavmikser, begynn med egget og spe med olje til den tykner.

Fyllet

Skrell og kutt agurk i passe biter.
Bland kjøtt med finhakket sjalottløk, majones, salt og pepper.
Legg det i midten av pannekaka, ha på agurk, sprø pannekake og karse.
Riv litt pepperrot over helt til slutt.

God fornøyelse!