.

11.5.2021 VinPuls-kveld med COS fra Sicilia

.

Arrangementdetaljer

  • Date:
  • Kategorier:

Tirsdag 11. mai inviterer VinPuls til en helt unik smaking med seks viner fra kultprodusenten COS fra Sicilia. Dette vinhuset lager toppviner ved hjelp av eldgamle metoder. Det innebærer verdens største samling av 440 liters amforakrukker som fylles med vin og graves ned i et dypt lager av grus. Det var slik man laget vin for 8000 år siden!

VinPuls er superhappy med at vi endelig har vi fått muligheten til å presentere vinene fra det som utvilsomt er ett av verdens mest spesielle vinhus. COS ble startet av de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano. Navnet på vinhuset er forbokstavene i etternavnet til de tre.

Klassekameratene skulle i 1980 egentlig bare hjelpe faren til en av dem med innhøsting av druer. Som et eksperiment laget de noen liter egen vin, og dette syntes de var så spennende at to av dem etter at studiene var unnagjort i 1983-1985, droppet arkitektyrket og endte opp med å bli vinprodusenter som i dag er inspirasjonskilde til vinmakere verden over.

I mange år jobbet de med hender og føtter i en gammel garasje. Første årgang etter at de hadde kjøpt sin første vinmark på tre hektar var på 1500 flasker. Først i 2008 kunne de flytte inn i et eget anlegg, i en restaurert bygning fra 1800-tallet, bygget i stein, terracotta og tre. Nå har de eiendommer på til sammen 54 hektar, hvorav 35 hektar er beplantet med vinstokker.

Det var Cirino Strano som valgte å bli arkitekt, mens Occhipinti og Cilia har satset for fullt innen vin. Begge de to grunnleggerne blir med oss direkte på Zoom-link fra Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor de lager sine viner. Underregionen Cerasuolo di Vittoria er eneste appellasjon på Sicilia med DOCG-status, som er Italias høyeste kvalitetsklassifisering.

COS lager viner kun på de stedegne, lokale druene nero d’avola, frappato, grecanico og inzolia. De har alltid gått sine egne veier og bestemte seg tidlig for å kutte ut bruk av eikefat. Giusto Occhipinti (onkel til Arianna Occhipinti) synes eikefat maskerer frukten i vinene, og mener vinene utvikler seg mer naturlig i amforakrukker. Vinene får naturlige tanniner fra skall og druekjerner, fremfor fra eiken i fatene.

COS-grunnleggerne mener at dette er den reneste og mest naturlige måten man kan lage vin på. Det er arbeidskrevende, men gir vinene en unik identitet, med en struktur, dybde og kompleksitet du sjelden finner i mer tradisjonelt lagde viner.

Vinene tappes på helt særegne “COS-flasker” som er en flaskemodell fra 800-tallet som man fant i det gamle vinhuset man har restaurert. Flasketypen er blitt et varemerke for COS.

Hvorfor COS-vinene er så spesielle og gode? Jo, fordi Cicila og Occhipinti kun bruker de beste vinmarkene, de beste vinplantene og under innhøstingen kun plukker de aller beste druene. Dette er viner som skiller seg ut i mengden – med ren frukt, en kjølig eleganse og en oppsiktsvekkende mineralitet.

Giambattista Tallia and Giusto Occhipinti in the vineyards at Azienda Agricola Cos,Acate

Del med flere