UTSOLGT! 6.5.2024 VinPuls-kveld med Gérard Bertrand, Frankrike


Arrangementdetaljer


Mandag 6. mai inviterer vi til ny VinPuls-kveld, denne gangen med syv viner fra den sør-franske produsenten Gérard Bertrand. Her vil du få en forsmak på den kommende sommeren, med sprelske roséviner, friske hvitviner og matvennlige rødviner. De kommer alle fra forskjellige appellasjoner sør i Frankrike (Languedoc-Roussillon) hvor Gérard Bertrand eier hele 16 forskjellige vinslott/eiendommer, og fra vinmarkene som hører til disse lager biodynamiske viner som viser en stor bredde.

Billetter til denne VinPuls-kvelden får du her:
Billettprisen inkluderer presentasjon ved Paul Hardat fra Gérard Bertrand, smaking av syv viner samt en avsluttende hovedrett fra kjøkkenet.

Historie tilbake til 1920

Familien Bertrand har dyrket vindruer i Languedoc-Roussillon siden Paule Bertrand plantet sine første vinstokker med carignan-druer på eiendommen Château de Villemajou i 1920. Deretter fulgte sønnen Georges som utvidet virksomheten noe, og som i 1975 tok med sin tiår gamle sønn Gérard både ut i vinmarkene og ned i produksjonskjelleren får å gi han en forsmak på livet som vinmaker.

Gérard ble umiddelbart bitt av vinbasillen, og selv om det skjedde raskt, var han som 22-åring klar til å ta over hovedansvaret for familievirksomheten da faren plutselig døde i 1987. Han ofret muligens en stor karriere som rugby-spiller for å bli vinmaker på heltid.

I 2002 etablerte han sitt nåværende firma under sitt eget navn: Gérard Bertrand. Og bestemte seg samtidig for at alt han gjorde innen vin skulle være tuftet på biodynamiske prinsipper. Allerede samme år ble familiearven hans, eiendommen Château de Villemajou, gjort biodynamisk. Det samme skjedde med Domaine de Cigalus som er en aldri så liten perle blant de 16 eiendommene Bertrand i dag besitter.

Jazz og vin har likheter

Hovedkvarteret for en virksomhet som etter hvert er blitt imponerende både i bredde og størrelse, er i dag Château L’Hospitalet som i tillegg til å være en ren vingård, også er et senter for vin, kunst og musikk. Gjennom de siste 15 årene har Gérard Bertrand arrangert en jazzfesival på L’Hospitalet, med 1500 tilhørere hver kveld. Gérard Betrand selv sier at «jazz er til musikk det samme som terroir er til vin». En uttalelse som også gjenspeiler hans egen tilnærming til vinmaker-jobben.

De første vinene Gérard Bertrand ble kjent for kom fra familieeiendommen Château de Villemajou som ligger i Corbieres. I dag er eiendommene spredt ut over hele Languedoc, i bl.a. Banyuls, Aude og La Clape. Flere av vinene betegnes som viner fra Pays d’Oc.

Stor bredde i druetyper

Bertrand har fortsatt carignan-vinstokkene som bestefaren plantet. De er nå over 100 år gamle. Druene som ellers benyttes, viser også bredden man kan få når man holder til sør i Frankrike: grenache, cinsault, syrah, pinot noir, mourvedre, cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc for rosé og de røde, samt druer som den lokale picpoul de pinet, grenache gris og grenache blanc, viognier, chardonnay, mauzac, marsanne og sauvignon blanc for de hvite.

Meld deg på denne VinPuls-kvelden, så får du anledning til å bli med på en svært spennende vinøs vinreise, med ulike druetyper og ulike viner fra forskjellige appellasjoner med mye variert jordsmonn og terroir.