3.9.2024 VinPuls-kveld med Medici Ermete (Lambrusco, Italia)


Arrangementdetaljer


Høstens første VinPuls-kveld blir tirsdag 3. september. Da kommer eier og vinmaker Alessandro Medici fra familievinhuset Medici Ermete i Lambrusco, Emilia Romagna i Italia. Lambrusco er en av verdens mest sagnomsuste viner, men som har hatt sine “ups and downs”. Nå er imidlertid Lambrusco i ferd med å bli svært etterspurt igjen. Alessandro vil ta oss gjennom historien til Lambrusco-vinene og familievinhuset Medici Ermete hvor han nå er 5. generasjon som lager viner på druen lambrusco. På VinPuls-kvelden får du smake forskjellige varianter av vinene, som kun kommer som rosé og røde viner. En hovedrett fra kjøkkenet ved Prinsen er også inkludert i billettprisen.

Det er altså den populære og berømte/beryktede vinen Lambrusco det skal handle om på denne VinPuls-kvelden. På 60-70-tallet var Lambrusco en av verdens mest populære viner. Særlig i USA belmet man denne vinen i store mengder, ofte den aller søteste versjonen med over 100 gr/l restsukker. Så forsvant Lambrusco litt ut av syne.

Nå er et aldri så lite comeback på gang. En av driverne bak den nye Lambrusco-bølgen er vinhuset Medici Ermete, der 5. generasjon etter Remigio Medici, som etablerte firmaet i 1890, nå er på plass. Unge og entusiastiske Alessandro Medici (29) har tatt på seg oppgaven med å sørge for at Lambrusco-vinene blir lagt skikkelig merke til igjen.

Vi befinner oss i Emilia Romagna i Italia. Der er «hovedstaden» Bologna kjent for å ha verdens eldste universitet, i en region som har fostret folk som komponisten Guiseppe Verdi, operasangeren Luciano Pavarotti, filmregissøren Federico Fellini, popstjernen Laura Pausini og moteikoner som Max Mara og Giorgio Armani.

For ikke å snakke om statusbilmerkene Maserati, Ferrari, Ducati og Lambourghini. Og så må vi heller ikke glemme mat og råvarer som parmesanosten, parmaskinken, balsamico, tagliatelle og lasagne.

Det er en spesiell druefamilie som benyttes i Lambrusco-vinene. Denne druen, som også heter lambrusco, er helt særegen for regionen, skapt etter flere spontane mutasjoner og lokale tilpasninger av ville drueplanter gjennom hundrevis av år, til man rundt 1900 hadde hele 56 forskjellige lambrusco-kloner.

I dag er dette redusert ned til seks ulike utgaver som er i bruk blant produsentene i Lambrusco. Medici-vinhuset har spesialisert seg på tre av dem, lambrusco sorbara, lambrusco grasparosso og lambrusco salomino. Og de har alle sitt helt eget, spesielle uttrykk.

-Sorbara er prestisjedruen. En drue som alltid leverer på et høyt nivå. Lys på farve og med en flott syre. Grasparosso gir mørkere frukt, har lavere syre og merkbare tanniner. Mens salomino har en lett fruktsødme, myke tanniner og er dyp mørk på farve, forklarer Alessandro Medici som kommer til VinPuls for å vise oss både bredden og storheten til Lambrusco-vinene.

Det lages kun rosévin og rødvin av lambrusco-druer. Og stilen er at de skal være lett perlende. Produksjonsmessig brukes tre forskjellige teknikker. Charmat-metoden, som er lagring på store ståltanker, Champenoise-metoden med 2-4 fire års flaskelagring og Ancestral-metoden som er tilnærmet Pet-Nat, seks måneder på flaske med bruskork som forsegling.

-Lambrusco-vinene er noen av verdens mest versatile og matvennlige viner. Derfor fortjener de et større publikum igjen, mener Alessandro Medici.

Allerede i 1993 tok vinhuset Medici Ermete de første skritt mot en ny æra for Lambrusco som vinområde. Da lanserte de «Concerto» som Alessandro i dag betegner som «flaggskipet vårt». Det var første gang en produsent i Lambrusco laget en Cru-vin, altså med druer fra én enkelt vinmark.

«Concerto» oppnådde Tre Biccheri i vinguiden Gambero Rosso og fikk 90 poeng av Wine Spectator. For et vinområde som var vant til poeng rundt 81-82 av internasjonale kritikere var suksessen man fikk med denne vinen et stort løft, og en enda større oppmuntring til å fortsette på samme vei videre.

Vinhuset Medici Ermete holder til i underregionen Reggio i Emilia Romagna (de andre er Modena og Parma). Familien har fem forskjellige eiendommer spredt rundt i området og eksporterer nå vinene sine til 70 land, med Japan, USA, Canada og Tyskland som de største markedene. Så interessen for vinene er det lite å si på. Men omdømmet ønsker Alessandro altså å forbedre. Det skal de gjøre ved å lage enda flere viner etter «metode champenoise».

-Vi må rett og slett investere tid for at vinene skal bli enda bedre og mer komplekse. Det hjelper på dette arbeidet at vi nå er en gruppe kvalitetsprodusenter som sammen har felles mål om å kommunisere betydningen av regionens viner, svarer Alessandro Medici.