7.10.2024 VinPuls-kveld med Peter Lehmann, Australia


Arrangementdetaljer


Velkommen til en ny VinPuls-kveld, mandag 7. oktober, hvor vi tar et dypdykk ned i vinene og historien til ett av de mest kjente og mest anerkjente vinhusene i Australia, Peter Lehmann Wines. Med Joe Roberts som guide skal vi høre den helt spesielle historien om dette vinhuset som løftet australske viner til verdensberømmelse på 1980-tallet. Billettprisen inkluderer også en hovedrett som vi prøver til vinene mot slutten av kvelden.

Noen vil muligens kalle grunnleggeren Peter Lehmann en moderne Robin Hood, eller kanskje også sammenligne ham med gambleren John Henry «Doc» Holliday. Men først og fremst er Lehmann ett av de største navnene i australsk vinindustri.

På 70-tallet var den godeste Peter Lehmann bokstavelig talt en livredder, da han tok en stor økonomisk risiko for å berge vinbønder som plutselig opplevde at ingen ville kjøpe avlingen deres. I all hemmelighet tok Lehmann grep som berget mange familier i Barossa Valley fra økonomisk ruin. Så han fortjener så absolutt sitt portrett på vinetiketter fra vinhuset med hans navn.

Vi skrur tiden tilbake til 1977. Australia hadde ikke fått noe stort gjennombrudd internasjonalt ennå, og på hjemmebane var det både for mye vin og for mange druedyrkere.

Spesielt vanskelig var det for bønder i Barossa. Peter Lehmann, en stigende stjerne blant australske vinmakere, var sjef for giganten Saltram. Som bestemte seg for å si nei til vinbønder som hvert år hadde levert druer til denne produsenten. For Saltram hadde allerede for mye vin.

140 familier var truet økonomisk. I det skjulte finansierte Lehmann innkjøp av utstyr for å lage vin. Han bygget et lite produksjonsanlegg og kjøpte druene som bøndene var i ferd med å brenne inne med. Avtalen var at han skulle betale dem etter hvert som det kom inn penger.

Vinhuset kalte han “Masterson Barossa Vignerons”. Navnet var hentet fra gambleren Masterson som opptrer i musikalen Guys and Dolls.

Grepet gambleren Lehmann tok ble vellykket. Vinene han laget sammen med sin assistent Andrew Wigan fra 1978 til 1982, under navn som Futures (=tro på fremtiden) ble raskt etterspurt, og vinbøndene fikk både penger for de 2-3 vanskelige årene, og nye avtaler om å levere druer videre da han i 1982 gjorde om navnet på firmaet til Peter Lehmann Wines.

Vennen Wigan ble med på reisen i hele 35 år, de siste årene som sjefsvinmaker. Så resten ble, som det heter, historie.

Historien er ikke komplett uten å fortelle at Peter Lehmann Wines fra slutten av 1980-årene og utover ble en stor suksess både i Australia og internasjonalt. Etiketter som Stonewell, Mentor og Clancy er ansett å være blant det ypperste du får av vin fra «Down Under». Clancy har figurert i Wine Spectators liste over verdens Top 100 Wines hele seks ganger.

Peter Lehmann var med helt til 2002, da han pensjonerte seg, 72 år gammel. Andrew Wigan gjorde det samme i 2014. Lehmann-selskapet ble i 2003 kjøpt av sveitsiske Hess Group.

Peter Lehmann døde i 2013, 83 år gammel. Han fikk derfor ikke oppleve at firmaet han startet i 1977 for å hjelpe lokale bønder igjen kom på australske eierhender i 2014, da det ble kjøpt av Casella Family Brands.