FULLTEGNET! 9.10.2024 VinPuls-tur til Piemonte (9.10-14.10)


Arrangementdetaljer

  • Date:
  • Kategorier: ,

VinPuls-turen til Piemonte 9.-14. oktober 2024

Dette blir en slags 10-årsmarkering for VinPuls-turer, ettersom den aller første VinPuls-turen i 2014 gikk til nettopp Piemonte.

Programmet per 21.5.2024:

Onsdag 9.10 – utreise.
Vi reiser ut med SAS fra Værnes kl. 06.35 – via Gardermoen (avgang derfra kl. 09.15) og har ankomst kl. 11.55 på Malpensa flyplass i Milano.

Derfra går turen videre ca kl. 13.00, med stopp i Ghemme på veien fra Milano til Pollenzo for lett lunsj og omvisning/smaking hos Azienda Agricola Vitivinicola Ioppa (ca 50 minutters kjøring fra flyplassen).

Etter Ioppa-besøket fortsetter vi ca 16.00/16.30 turen videre til Pollenzo i Langhe Roero og innsjekking på hotell Albergo dell’Agenzia (4*), tidligere slottseiendom/gården til kong Carlo Alberto av Savoy-slekten, nå en Unesco World Heritage Site. I tillegg til to hoteller (vi skal bo på begge), omfatter komplekset bl.a. park, spa, svømmebasseng og restaurant.

Om kvelden blir det felles middag på Ristorante Garden på Albergo dell’Agenzia.

Torsdag 10.10 starter vi vår besøksrunde til diverse landsbyer og vinhus i Piemonte, denne dagen besøker vi produsenter og restauranter i landsbyene Canale og Treiso.

Første besøk er hos Enrico Serrafino i Canale. Dette vinhuset ble etablert i 1878, og har fra dag én vært en pioneer blant vinprodusentene i regionen. I tillegg til veldig gode hvite røde viner, er Enrico Serrafino en av stjernene innen italiensk musserende, fra Alta Langa.

Ettermiddagen er foreløpig litt åpen. Men vi spiser lunsj ved velrennomerte Malabailo Ristorante Agroturismo i Canale før turen går videre. Da drar vi enten til Treiso i Barbaresco og besøk hos Pelissero Azienda Vinicola e Cantina. Også en produsent som på en fin måte klarer å kombinere det tradisjonelle med en mer moderne tilnærming. Eller vi drar tilbake til Pollenzo hvor vi får en Master class med Piemonte-eksperten Sandro Minella som vil ta oss med på en reise gjennom 8-9 av de ulike druene som dyrkes i Piemonte.

Ved ankomst tilbake i Pollenzo skal vi bytte over til Hotel Corte Albertina, nærmest vegg i vegg med hotellet vi bodde på første natt. Grunnen er at Agenzia dessverre ikke kunne tilby oss rom for mer enn en natt, grunnet stor etterspørsel pga trøffelfestialen i Alba som åpner lørdag 12. oktober.

Fredag 11.10 er det produsenter i landsbyene Serralunga d’Alba og Barbaresco som skal utforskes. Første besøk er hos Azienda Agricola Anselma Giacomo i Serralunga d’Alba. Se frem til å møte den sjarmerende og entusiastiske Maria Anselma og hennes mann Franco som lager noen av de absolutt beste vinene du finner i Piemonte. Produksjonen er svært begrenset, og vinhuset er så lite at vi må kombinere smaking og lunsj på den lokale restauranten Ristorante 3 Case.

Om ettermiddagen drar vi til Norges-vennen Aldo Vacca ved Produttori del Barbaresco i Barbaresco. Hans far, og senere Aldo, har hatt ansvaret for vinen hos “verdens beste kooperativ” siden etableringen i 1958, så her snakker vi om ekte Barbaresco-historie. Vinhusets ni Riserva-viner er legendariske, og viner også entusiaster i Norge nærmest slåss om for å få tak i.

Vi forsøker å få til en liten stopp inne i sentrum av Barbaresco by, slik at de som ønsker det får mulighet til å ta heisen opp i det berømte tårnet i Barbaresco, med Piemontes aller beste utsikt.

Hvis tid anbefales det å stikke innom Rocche dei Barbari like ved tårnet – en helt spesiell boutique winery som kun selger vinene sine til vinklubber og private, viner som lagres ekstra lenge før lansering).

Om kvelden forsøker vi å organisere en felles middag i den spesielle byen Bra, kun noen minutter unna Pollenzo. Bra er den største byen i området ved siden av Alba (30 000 innbyggere), og er stedet hvor Slow Food-bevegelsen oppsto. I Bra arrangeres 2. hvert år en av verdens største oste-festivaler – «Cheese». Bra er berømt for sin kalvepølse «Salsiccia di Bra» og en spesiell sandwich kalt «Mac d’Bra». Byen har også flere spesielle museer (kan besøkes på samme billett) – bl.a. for skrivemaskiner, sykler, leketøy.

Lørdag 12.10 starter vi med besøk i «Vinbanken» i Pollenzo, deretter blir det full dag på trøffelfestivalen som starter i Alba denne dagen. La Banca del Vino i Pollenzo har en fantastisk samling av viner fra hele Italia (250 produsenter representert), med diverse utstillinger og mulighet for smaking (32 nye viner åpnes hver dag). Fri avgang, du betaler bare for det antall viner du velger å smake på.

Så reiser vi inn til trøffelfestivalen som har offisiell åpning i Alba lørdag 12. oktober. Vi får oppleve den 94. utgaven av Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba. Vi starter med besøk med guide på det nye trøffelmuseet, Mudet. Deretter slippes dere løs på byen for egen hånd. Vi setter opp transport tilbake til Pollenzo på sen ettermiddag, men det er åpent for å dra tilbake tidligere på egen hånd, eller bli der utover kvelden – også på egen hånd.

Søndag 13.10 skal vi oppholde oss i det sentrale “Barolo-land”, med besøk i landsbyene Barolo og La Morra. Første besøk og smaking blir hos Marchesi di Barolo, på anlegget hvor historiens første Barolo ble laget og navngitt rundt 1850. Et gedigent og flott slott helt øverst i Barolo.

Deretter drar vi til nabobyen La Morra for besøk og lunsj ved Agricola Brandini. Først en runde i vinmarkene rundt eiendommen (monopol-vinmarken Brandini, hvor Barolo R56 kommer fra) med et glass musserende Alta Langa. Så et glass Barolo La Morra inne på vineriet, før det blir en lunsj med mat og vin i kombinasjon.

Mulighet for en liten gåtur i sjarmerende La Morra før vi returnerer til Pollenzo.

Kl. 19.45 blir det avreise fra hotellet til felles avslutningsmiddag på Osteria La Pimpinella i Bra (BIB Gourmand i Michelin-guiden).

Mandag 14.10 er det hjemreise. Avreise fra hotellet ca kl.10.00. Fly fra Malpensa kl. 14.45 via Oslo. Ankomst Værnes kl. 19.25.