17.4.2024 VinPuls-kveld med P.A. Larsen-viner


Arrangementdetaljer


Onsdag 17. april blir det VinPuls-kveld med seks viner fra P. A. Larsens Vinhandel på Quality Hotel Prinsen. Bak navnet skjuler det seg en lang og historisk norsk vinhistorie, samt kanskje tidenes raskeste og største salgssuksess på Vinmonopolet i nyere tid. De første P. A. Larsen-vinene som ble lansert i fjor vår ble nemlig utsolgt på rekordtid, 4100 flasker gikk ut på under ti minutter! Ett år senere er det blitt seks forskjellige P.A.Larsen-viner, som alle skal smakes denne kvelden. Den siste av dem blir først lansert i mai.

Billetter til denne helt spesielle VinPuls-kvelden kjøper du her:

I 2022, på hundreårsdagen for Vinmonopolets etablering, dukket navnet P. A. Larsen Vinhandel opp igjen, 175 år etter at det i Christiania i 1847 ble etablert et firma med samme navn. Bak «gjenoppstandelsen» sto restaurantgründer Pontus Dahlstrøm og vinimportør Tølløv Foss Heggem i Rebel Group.

Med tre lanseringer av P. A. Larsen-viner hentet fra Burgund-produsenten Albert Bichot opplevde de tidenes polsuksess, hvor første parti ble utsolgt i løpet av ti minutter på lanseringsdagen. Nå kommer trønderen Tølløv Foss Heggem til VinPuls-kveld tirsdag 17. april for å fortelle historien bak og servere hele seks P.A. Larsen-viner, to av dem er helt nylansert eller kommer på Polet i mai.

Dette er P.A. Larsen-vinene som blir servert på denne VinPuls-kvelden, som avsluttes med en hovedrett fra hotellets kjøkkensjef:

P. A. Larsen Côteaux-Bourguignons NV (Basis)
P. A. Larsen Riesling Hock (nyhet BU i mars)
P. A. Larsen Pessac-Léognan 2020 (nyhet BU i mai)
P. A. Larsen Côteaux-Bourguignons 2022 (Basis)
P. A. Larsen Gevrey-Chambertin La Justice 2019 (Basis)
P. A. Larsen Claret 2022 (BU)

Her er litt bakgrunnshistorie:

Den første P. A. Larsen-forretningen ble etablert av lensmannssønn Peter Andreas Larsen fra Løiten og kompanjongen Hans Poulsen i lokalene til Stub kolonialforretning i daværende Christiania i 1847. Fra 1854 hadde firmaet tilhold i Rådhusgaten 4.

Ganske raskt ble det mindre og mindre kolonialhandel og mest vinimport for de to handelsmenn, med store volum og like stor suksess. Så omfattende ble vinhandelen at Poulsen i 1861 gikk ut av kompaniskapet og startet med egen vinimport gjennom selskapet Hans Poulsen & Co, i nabobygget, Rådhusgaten 6.

Solgte butikk og lager til Vinmonopolet for 30 milloner

Både Larsen og Poulsen drev det stort innen vinimport helt frem til Vinmonopolet ble etablert i 1922 og privat salg av vin ble forbudt. Da overtok den statlige monopolisten vinkjellerne til de to bedriftene, visstnok for rundt 30 millioner kroner, som var en riktig så anstendig pris for en vinsamling på denne tiden.

Etter at Vinmonopolet overtok vinsalget i 1922 ble de to firmaene slått sammen, og det gikk da mest i agenturer og «sigarettfabrikasjon» for Larsen-familien. Peter Andreas døde i 1875, så da ble det til at enken Mathilde Elisabeth Gløersen overtok ansvaret for driften. Deretter ble det sønnen Alfred Waldemar Garmann Larsen som ledet bedriften videre fra 1884. Han var nummer fire av tolv barn og døde i 1950.

Butikken eksisterte frem til 1977, mens selve firmaet først ble offisielt avviklet i 2021. Året etter ble så navnet P. A. Larsen hentet frem igjen, ikke som et registrert selskap, men som en merkevare for nye P. A. Larsen-viner.

Edvard Munch drakk også P. A. Larsen-viner

At P. A. Larsen var et velkjent firma i Kristiania viser dokumenter som i dag befinner seg på Munch-museet i Oslo. I utkast til et av de sjikanøse postkort og brev som Munch skal ha sendt til sine «fiender» i tidsrommet 1906-1908, akkurat her til Gunnar Heiberg, skriver Munch: «Tillader De at Jeg bruger Deres Contrafei som Reklameplakat for P.A. Larsens Vinhandel».

Selv om den opprinnelige P. A. Larsen Vinhandel hadde spesialisert seg på viner fra Bordeaux, ble det fra Burgund at finske Pondus Dahlstrøm og trondhjemmeren Tølløv Foss Heggem hentet de første vinene som ble lansert under navnet P. A. Larsen. På etikettene står det både Kristiania og Est. 1847, så det historiske er vel tatt vare på.

Bakgrunnen for gjenoppstandelsen av firmanavnet var at Dahlstrøm under en gjennomgang av gamle vinlister på Grand Hotel i Oslo kom over viner tappet for P. A. Larsen Vinhandel. Han ble interessert i å finne ut mer rundt dette. Pontus Dahlstrøm var en av gründerne bak stjernerestauranten Maaemo, og driver i dag Kolonialen på Bislett der Frati-eier Michael Minervini også er inne på eiersiden.

De første vinene ble blendet hos Albert Bichot

De første P. A. Larsen-vinene som ble lansert ble blendet hos Burgund-produsenten Albert Bichot, som har en enda lengre historie enn det opprinnelige P. A. Larsen-firmaet, ettersom seks generasjoner Bichot har drevet med vin i Beaune siden 1831. De to første lanseringene var de røde Gevrey-Chambertiin La Justice 2019 og Coteaux Bourguignons 2021.

Vin nr. 3 ble den hvite Coteaux Bourguignons Blanc. Den er en såkalt multiblend, uten eksakt årgangsangivelse ettersom det er vin fra årgangene 2019, 2020 og 2021 med chardonnay i blenden, mens aligoté-andelen er fra 2022. Mens den røde Gevrey-Chambertin naturligvis er 100% pinot noir, er Coteaux Bourguignons Rouge laget på 60% pinot noirs og 40% gamay, mens den hvite laget på 80% chardonnay og 20% aligoté.

I år er P. A. Larsen-familien utvidet med nye viner, denne gangen med Bordeaux og Tyskland som utgangspunkt. Den ene Bordeaux-vinen lanseres i mai og kommer fra Pessac-Lèognan. I tillegg har duoen også laget en såkalt Claret, som også er en historisk betegnelse i vinsammenheng.

Den siste vinen som presenteres på VinPuls-kvelden er tyske Riesling Hock fra Pfalz. Den ble lansert på Vinmonopolet 6. mars.