UTSOLGT! 7.3.2024 VinPuls-kveld med Ricossa Antica Casa, Piemonte


Arrangementdetaljer


Velkommen til en ny spennende VinPuls-kveld der Massimilano Dalla Fior fra Piemonte-vinhuset Ricossa Antica Casa vil ta deg med på en spennende vinøs rundtur med viner på de lokale druene arneis, barbera og nebbiolo. Vi ender opp med en trio av toppviner, først Ricossa Barbaresco 2019 opp mot Ricossa Barolo 2019, dernest får vi Ricossa Barolo Riserva 2016 som solid avslutning. Billetten inkluderer også en hovedrett fra hotellets kjøkkensjef, i tillegg til foredrag og smaking av 6-7 viner.

Billetter til denne VinPuls-kvelden kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/event/ricossaanticacasa

Ricossa Antica Casa holder til i Nizza Monferrato i Asti-provinsen i Piemonte. Det er der barbera-druen trives best og leverer høyest kvalitet. Men Ricossa har også vinmarker i Roero, Barbaresco og Barolo, så de leverer hele pakken av godbiter fra Piemonte.

Som navnet antyder (Antica Casa) har Ricossa-familien en lang historie i Piemonte. De startet som et destilleri på 1800-tallet, grunnlagt av Lorenzo Ricossa. Premiata Distilleria Portacomarese ble et flaggskip blant destilleriene i Nord-Italia, og folk valfartet dit for å smake på forskjellige flotte destillater. Og underveis ble det naturlig at diskusjonene også kom inn på viner, noe som førte til at Ricossa-familien begynte å lage viner. Destilleriet – og senere vinkjellerne – lå i en historisk bygning som familien hadde i utkanten av byen Asti.

Mens Ricossa på 1800-tallet var kjent for sine flotte destillater, nevnes de i dag av mange som en aldri så liten ledestjerne i Piemonte innen økologisk vinproduksjon. De forsøker hele tiden å finne nye måter å forbedre seg på, og komme opp med nye ideer.

I Piemonte var Ricossa faktisk først ute med barbera-viner laget på appassimento-metoden (tørkede druer), mest kjent fra Veneto-regionen (Ripasso og Amarone). Når Massimilano Dalla Flor tar deg med gjennom de forskjellige Ricossa-vinene på denne VinPuls-kvelden, får du smake også en appassimento-vin, nemlig Ricossa Barbera Appassimento 2022.

“Det er viktig for oss med lojalitet til landskapet vi oppholder oss i, terroiret der vi lager våre viner og de lokale skikker og tradisjoner som har vært her i flere generasjoner”, heter det når Ricossa skal fortelle om hvor de står i vinsammenheng. I tillegg til vinene som blir presentert på VinPuls-kvelden, lager de også Moscato d’Asti, Gavi og Dolcetto.

Vinene fra Ricossa Antica Casa beskrives som åpne og tilgjengelige viner, med både Barbaresco- og Barolo-viner som leverer gode opplevelser når de er unge og friske, men som også tåler lagring i mange, mange år. De beste Barolo’ene har gjerne 38 måneder bak seg på fat før de flasketappes og lanseres.

Vinhuset Ricossa Antica Casa har i dag hovedanlegget sitt i landsbyen Forli og inngår i vinkonsernet MGM Mondo del Vino.