15. desember 2022

15.2.2023 Vinmessen «Grand Cata de Castilla y León»


Arrangementdetaljer


Onsdag 15. februar fra kl. 17.00-21.00 på Quality Hotel Prinsen inviterer VinPuls til en helt unik vinmesse, der 11 av de mest berømte vinprodusentene fra Castilla y León/Ribera del Duero i Spania personlig kommer med sine beste viner. Flere av dem er priset fra 1000 kroner og oppover på Vinmonopolet. Billetter til denne messen, kalt «Grand Cata de Castilla y León» er nå lagt ut.

Rioja er Spanias mest kjente vinregion. Men de beste og mest berømte vinene, som Vega Sicilia og Pingus, kommer fra Ribera del Duero lenger vest i landet. 15. februar inviterer VinPuls til en egen Ribera del Duero-messe, «Grand Cata de Castilla y León», der hele elleve av regionens aller fremste vinhus personlig kommer til Trondheim med sine toppviner.

Billetter kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/grandcata2023

Blant produsentene er Pago de los Capellanes, Hacienda Monasterios, Pago de Carraovejas, Ossian Viñes y Vinos og Bodegas Arzuaga Navarro. En unik anledning til å smake på noen av Spanias absolutt toppklassifiserte viner, med vinmakere og eiere til stede.

Messen arrangeres i samarbeid med Crianza Beverage Group.

Ribera del Duero teller 8000 druedyrkere som til sammen eier og driver 25 035 hektar med vinmarker satt sammen av 63 835 ulike parseller, der nærmere ti prosent av vinstokkene er over 80 år gamle. Mange er både 100 og 120 år gamle.

I hovedsak lages det fra disse vinmarkene karaktersterke, komplekse, intense og ekstremt langlivede viner på druen som lokalt kalles Tinto Fino eller Tinta del Pais. Dette er en mutant av druen vi ellers kjenner som Tempranillo. De hvite vinene i Ribera del Duero lages på den mye mindre utbredte druetypen Albillo Mayor.

Totalt er det i overkant av 300 vinhus i Valle del Rio Duero, som strekker seg 115 kilometer langs elva Dueros øvre løp. Ribera del Duero omfatter provinsene Burgos, Valladolid, Soria og Segovia, med 118 små og store landsbyer og byer, flere av dem blant Spanias største turistattraksjoner.

Dette er vinhusene som kommer til messen «Grand Cata de Castilla y León»:

Pago de Carraovejas, Ossian Vines y Vinos, Pago de los Capellanes, Hacienda Monasterio, Bodega MonteCastro, Bodega Valderiz, Bodega Hermanos Sastre, Bodega Valduero, Bodegas Leda, Bodega Tabula og Bodegas Arzuaga Navarro.

Listen teller som dere ser meget eksklusive produsenter som står bak viner som er ettertraktet over hele verden. Flere av vinene er priset til over 1000 kroner per flaske når og hvis de lanseres i Norge. Internasjonalt henter de jevnlig hjem vurderinger mellom 91-97 poeng på Parker-skalaen.

Når messen benevnes som «Grand Cata» (den store smakingen) av viner fra Castilla y León så er forklaringen at noen av vinhusene har vinmarker som også ligger utenfor det som offisielt er benevnt og klassifisert som DO Ribera del Duero. Det betyr at vi på messen får smake viner fra deler av Galicia, bl.a. Ossian som lager helt utrolige hvite viner på verdejo-druer. Ossian Vides y Vinos er et prosjekt startet i 2005 av Javier Zaccagnini fra Bodegas Aalto i Ribera del Duero og hans kollega Ismael Gozalo i landsbyen Nieva i Segovia-provinsen. Ossian Capitel 2019 er priset til kr. 598,30 på Vinmonopolet.

Av de røde vinene som blir presentert på messen er Pago de los Capellanes Parcela el Picón 2016 (kr. 1499,90) og Viña Sastre Pesus 2015 som er lansert på Vinmonopolet til kr. 2715,50. Men godbitene kommer til å stå på rekke og rad på utstillerbordene, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Vinmarkene i Ribera del Duero er blant de mest høyestliggende i hele Spania, fra 720 til 1150 meter over havet. Klimaet er svært krevende og kontrastfylt, med sommertemperaturer opp mot 40 grader, og vintertemperaturer ned mot minus 15 grader. Området er svært nedbørsfattig, og har 2400 soltimer i året.  Jordsmonnet er karrig, steinete, kalkholdig, i kombinasjon med sandjord, mergel, silt og leire.

SHARE:
0 Replies to “15.2.2023 Vinmessen «Grand Cata de Castilla y León»”